Zvažujem kúpiť nehnuteľnosť v Lugo

januska2
9. sep 2024

Viete mi niekto povedať niečo o krajine LUGO
Ďakujem za každú informáciu samozrejme ze aj Google. Ďakujem

moonlight1210
9. sep 2024

Myslis mesto Lugo v krajine Spanielsko?

melanta
9. sep 2024

@januska2 krajina Lugo neexistuje. Existuje mesto Lugo v Španielsku. Odporúčam ísť tam aj viac ako 1 krát, pochodiť okolie, spoznať to tam. Aspoň tak sme postupovali my, keď sme plánovali kupovať nehnuteľnosť na Tenerife. A rovnako tak budeme postupovať pri ďalšej prímorskej nehnuteľnosti. Neviem si predstaviť investovať do nehnuteľnosti a osobne nepoznať lokalitu a prostredie.

januska2
autor
9. sep 2024

@melanta zle som sa vyjadrila🙈 ano lugo v spanielsku

januska2
autor
9. sep 2024

@melanta my chceme pozemok a postaviť si dom mame teraz krásny pozemok vzhliadnutí 300m od mora v lugo

melanta
9. sep 2024

@januska2 čiže ste tam boli viac krát, poznáte to tam a viete, kam presne idete? Tak potom ti môže byť jedno, aké má kto skúsenosti na koníku. My sme kupovali dom na Tenerife, nepýtali sme sa nikoho, ani tu ani vo svojom okolí. Proste sme tam pár krát boli na pár dní zakaždým, mali sme vytypované pobrežie a na ňom konkrétne 3 miesta, kde sme chceli dom. Ak chcete stavať, ja osobne by som oslovila tamojšieho právnika a prešla si s ním všetko, čo bude potrebné pri výstavbe. Aké má skúsenosti s komplikáciami a podobne. Neriešila by som nič bez toho, aby som všetky možné varianty a situácie nemala prejdené s lokálnym advokátom.

melanta
9. sep 2024

@januska2 a označím aj @tilly ona má nehnuteľnosť na pevnine a myslím, že riešia ďalšiu, tiež na španielskej pevnine. Tiež určite má dobrý pohľad. A potom @tenerifka ktorá tam žije roky, aj podniká, tiež bude zrejme vedieť dať názor na výstavbu.

tenerifka
9. sep 2024

@melanta ja zijem na Fuerteventure. To je ako keby si sa pytala niekoho z Kosic, kde v Ba doporucuje dom

tenerifka
9. sep 2024

@januska2 takze Bulharsko, a teraz Lugo v Spain? Ci ako?

melanta
9. sep 2024

@tenerifka viem, že si na Fuerte. Myslela som skôr skúsenosti so španielskymi úradmi a stavbou domu v Španielsku.

melanta
9. sep 2024

@tenerifka to je tá, čo sa pýtala na Chorvátsko, Bulharsko, potom egyptské pláže?

7miriam77
9. sep 2024

@melanta asi rada sníva 🤣👌

melanta
9. sep 2024

@tenerifka už vidím, že to nie je tá, na ktorú som sa pýtala, takže dúfam, že sa autorka neurazila. Ale teda pred 3 dňami Bulharsko, teraz výstavba domu v Lugo - to je ozaj na zamyslenie. Takto sa nerieši sťahovanie do cudziny.

tenerifka
9. sep 2024

@melanta ono tu v Spain kazda Comunidad autonoma ma svoje pravidla.
Konkretne na tomto mojom ostrove zazrakov😂🙏 to je ako v minulom storoci (jasne, ze nie vo vsetkom a pisem to trochu s nadsadzkou). Nenajdes web na kupu terenu (resp. tam su len nerentabilne, na zlom mieste atd) , my sme chodili po jednej stvrti a fotili tabulky s tlf. cislami, kde sukromnici predavali pozemky (cisla pisane rukou). Potom som ich obvolavala, niektori ma chceli od.. at a pytali za pozemok rovnakej vymery a v rovnakej stvrti raz tolko, ako som nakoniec kupila. Potom bolo treba vybavit stavebne povolenie (bolo to vcelku rychle), a najst architekta a stavebnu firmu (to bola dalsia mission impossible). Tu vsetko funguje tak, ze sa opytas toho a toho, ci pozna niekoho... Architekta som nasla v databaze na nejakej uradnej stranke (tiez rozdiel v cene za rovnaky individualny projekt na mieru, jeden chcel 15 000 a druhy 4 500). Stavebna firma-dalsi problem, nikde na internete ziadna reklama, nic, nakoniec nam architekt jednu doporucil. Ja som chcela tehlovy dom, tu sa tehly nevyrabaju, vsetko je dovezene zo Spain lodou.
Takze celkovo je to uplne ine, ako stavat na pevnine, stavebny material ovela drahsi, povolenia rozne....
Autorka, treba sa informovat na Ayuntamiento v danej oblasti, a bez dobrej spanielciny to nepojde (v tej oblasti este k tomu hovoria gallego)

januska2
autor
9. sep 2024

@melanta nič ideme na slepo na vlastnú pest. Ešte sme rozmýšľali nad bulharskom

januska2
autor
9. sep 2024

@tenerifka rozmýšľame nad bulharskom alebo španielskom nevidím na tom nič smiešne

januska2
autor
9. sep 2024

@melanta veľmi pekne ďakujem

januska2
autor
9. sep 2024

@tenerifka ešte nevieme práveže chceme hlavne pri mori na slepo by sme išli tu či tu ale chceme si tam otvoriť niečo svoje pozerám pozemky realitný robím si prieskum

januska2
autor
9. sep 2024

@melanta nie pýtala som sa len o bulharsku a teraz spanielsku ale keď nechceš odpovedať tak nenusis. Myslím si ze aj keď sa niekto pýta na 10statov tsk je zvedavý nz názor ľudí žijúcich tam a nie na blbé komenty ved nikto nikoho nenúti odpovedať tak nechápem tv9jmu výsmechu. Prajem krásny den

januska2
autor
9. sep 2024

@tenerifka veľmi pekne ďakujem

prasiatko30
9. sep 2024

Presne ako hovori @tenerifka - treba si uvedomit, ze v galicii je uradny jazyk gallego + spanina, ale vsetko je prakticky pisane v gallego - a v skolach sa deti ucia v podstate 80-90%gallego a spaninu maju ako cudzi jazyk - to len pre info lebo sa mi zda, ze si hovorila ze mas male deti a chces asi aby chodili do skoly. Klima v lugo nie je sol a playa - cize ak ides za vidinou celoletneho slnenia a ako ujdes zo zimneho/uprsaneho slovenska tak sa treba pripravit na to, ze v galicii je tak o 10stupnov menej ako na juhu, vela prsi a v zime je dost zima a velka vlhkost. Pri kupe by som sa bud poradila s advokatom alebo agencia inmobiliaria - treba si vyziadat aj vypis z catastro aby ste nemali nejaku tarchu alebo servidumbre, o ktorom by ste sa dozvedeli az prilis neskoro. Na spisani de contrato by som sa nespoliehala na vlastne sily, lebo ta pravnicka jerga je dost komplikovana a aby ste nahodou nepodpisali nieco co nie je prilis jasne alebo na nieco sa zabudne, takisto vami plateny pravnik vam poradi aj ohladom sposobu platby a pod. Treba sa pripravit na to, ze u notara sa podpisuje zmluva medzo stranami aby bola pravoplatna a notarovi sa plati urcite % z kupnej ceny + treba platit dane a pod.
Btw ak chhcete dom na severe skor by som isla smer asturias y cantabria- tam je len jeden uradny jazyk

tenerifka
9. sep 2024

@prasiatko30 suhlasim
A este doplnim, velky pozor co sa pozemku tyka aj na to, ci je urbanizable, totizto vacsina pozemkov je len na pestovatelske ucely a je tam zakazane stavat, takisto v zavislosti od velkosti pozemku je stavba limitovana do urcitych m2, ktore nesmies prekrocit

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tenerifka
9. sep 2024

@prasiatko30 miestni majoreros v tom vedia chodit, kedze sa moze na suelo rustico postavit akoze sklad na naradie, tak najprv postavia oficialne ten. Potom niekedy cez noc cez vikend pristavia dalsiu izbu... Atd.... Ze je nejaky zakon, ktory to nemoze zburat, ked nikoho neprichytia pri stavani🤦‍♀️🙏. Takych "domov" je tu na ostrove stovky (ci skor tisice), vyzera to strasne, ale kazdy ma v pazi. Ked prejde x rokov, stavba je odklepnuta ako legalna🤦‍♀️

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tilly
9. sep 2024

My sme si tiež vyhliadli pozemok, stavebný, v novej štvrti. Všetko vyzeralo super, ale potom som sa tomu začali viac venovať a zisťovali sme si veci ohľadom povolení a stavby a nešli sme do toho. Všetko trvá strašne dlho a stojí strašne veľa. Môj muž má stavebnú firmu, postavil veľa domov, ja som tu na Slovensku vybavila už kopec stavebných povolení, ale v Španielsku to bolo zložité. Gestor by pomohol, ale ak by to dlho trvalo, tak sme do toho nešli.

januska2
autor
9. sep 2024

@prasiatko30 no trraz som na obavách veľmi pekne vám ďakujem za info. Aši vyberieme iné mesto . Ano mame 12 a 1 ročne. Ale áno chceme ísť do tepla chceme tam podnikať. Zmenila sme mi na to pohľad ale ze úplne. Ešte raz ďakujem

januska2
autor
9. sep 2024

Baby ďakujem vám veľmi pekne za každú radu. My si to musíme poriadne rozmyslieť. Rozmýšľali sme aj bulharsko no muž chce spanielsko. Momentálne sme v nemecku ale budúci rok by sme už chceli ísť. Ak by sme mi len napísali neake mesta nepreludnene a teplé budem rada a ka si ich preskúmam. To lugo asi pustim s hlavy a hľadám ďalej. Ešte raz ďakujem

tilly
10. sep 2024

@januska2 ja by som išla na obe miesta aj do španielska aj do bulharska minimálne na dva týždne, prešla by som miesta, kde by som uvažovala, že budem žiť. Pozrela realitky, porozprávala by som sa s miestnymi expatmi. Na FB by som si našla skupiny z miest, ktoré by prichádzali do úvahy. Veľa sa tam dozvieš. Ja som asi v 10 skupinách štýl slováci a česi v španielsku, slovenské matky v španielsku, expats in denia, denia connections... Pri nás je napr. celkom veľká skupina nemcov. Majú tam aj vlastné lahôdky, pekáreň, realitky a pod. My sme sa rozprávali aj s miestnym projektantom aj realiťákmi aj slovákmi a čechmi, ktorí majú skúsenosti s povoleniami a stavbou v danej oblasti. Zistili sme, že povolovanie trvá strašne dlho a je drahé a potom stavbu často kontrolujú a dávajú pokuty veľmi radi. Takže nás to odradilo a zostávame v našom apartmáne.