Ahojte, potrebujem radu alebo skor nazor. Nasla som celkom fajn ponuky na predaj domcekov a apartmanov v oblasti Mazzaron. Cenovo do 100tis. sa da kupit bud 3i-domcek v Camposol (24mi. autom od pláže) alebo apartman v Puerto de Mazzaron (pláž pár krokov). Letisko celkom blízko (Alicante)
Môj plán by bol
- kúpiť (v hotovosti) a využívať v letných mesiacoch (mám HO pripojiť sa viem, muž tiež)
- neprenajímať
- na dôchodok tam ísť žiť na väčšinu roka (sme +50tnici, deti odrastené, hypo na dom splatená)
- zdravotné dôvody (chronické dýchacie problémy 3/4 našej rodiny)
- nechcem na tom zarábať, max požičať najbližšej rodine
A teraz, aká je to oblasť? Na čo si dať pozor. Preferujem domček ale je ich na predaj okolo 15 na jednom mieste (neznačí to nejaký problém?).
- Camposol je oblasť uprostred ničoho (akurát golfové ihrisko - za nás super, využijeme možno denne) a všade treba chodiť autom (asi by nevadilo kúpiť nejaké menšie).
- Puerto mi príde ako také klasické prímorské mestečko ale zase nechcem ísť veľmi do bytu (aj keď ma láka blízkosť pláže, ale odrádza prostredie - kukla som cez Googleview).
Okolie mi hovorí hlavne si prever či tam je dosť slnečných dní, aké sú tam dane, koľko stojí mesačne život tam (potraviny som mrkla, ceny mi prídu ako u nás). Najskôr by som tam išla na týždeň dva, niečo si prenajala a poobzerala.
Máte niekto skúsenosť? poznáte niekoho kto má takúto nehnuteľnosť v zahraničí? Budem rada za každú skúsenosť.
Presne tak - pozri si videa erikmeldik. Spanielsko ma dane naozaj vysoke.
Ale teda k teme - urcite tam treba ist osobne a pozriet si lokalitu. Kazdopadne spanielsko v lete je naozaj, ale naozaj horuce. Tam sa oplati chodit mimo sezony, ak vyslovene nemas rada velmi vysoke teploty.
My sme to tiez zvazovali. Ale skor Chorvatsko. Nehodlam tu na severe ostat na stare kolena, veru nie... ale momentalne je ta investicia vysoka a ten "cas", kym pojdem do dochodku proste prilis dlhy. A o nehnutelnosti sa treba starat, platit dane, reziu, spravcu v case, kedy tam nie si a zostarne ti ten dom a zas investovat do oprav... kupime ked na to prijde cas... ano viem, ze je to prakticky "nerozumne" vzhladom na cenu dnes-potom, ale vzhladom na tu starostlivost okolo toho si vravim, ze este toto mi teraz fakt netreba... mame dva domy podedene a viem, kolko je s tym prace a prijem prakticky nulovy (doslova tak) kedze vzdy, ked sa naskrabe s prenajmu lepsia suma, zas treba niekde nieco opravit ci investovat. To proste nie su novostavby, co mame.. Uz len "blba" zelen, co treba strihat, kosit, riesit a pada na verejne chodniky... sorry za off topic, ale zvazte vsetko... kedze tam mozete byt par mesiacov v roku ako home office pracovne, to znie fajn. Ja mam moznost zahranicia len jeden mesiac v roku...
@anjelicek26 aj mi zvažujeme
Kúpiť neskôr domček v Chorvatsku alebo Chalupku pod lesom
Kam pôjdeme na duchod
My sme kupovali minulý rok na Tenerife. Už pri kúpe sme platili daň 10% z ceny, bez toho by sme sa na katastri nepohli. Ale napriek tomu sme do toho išli. Určite si však treba všetko prepočítať a mať všetko naštudovanie. Zároveň treba mať poriadne prechodenú oblasť kam chcete ísť. Zároveň je potrebné počítať s tým, že ak sa niečo udeje, sadneš na lietadlo a letíš bez ohľadu na cenu letenky. Cena do 100k je fajn. Ale je to vidiek. Čo zdravotná starostlivosť? Ja by som do takejto lokality nešla veru. Ďaleko od mora, ďaleko od normálnej civilizácie a za mňa ďaleko od poriadnej zdravotnej starostlivosti. A nekupovala by som starý dom.
@tinkavvv prosim ta, ja som nesledovala vlogy, nemam na to cas. len instagram. oni chcu ist do zahranicia zit cez letne obdobie ci cez zimne?
@chillibubble praveze hlavnu sezonu by tam nechceli travit. Aj kvoli turistom a teplu. Plan maju taky, ze prazdniny by travili v cechach a chorvatsku.
fuha to ste si vybralu oblast.....
mas rada teplo? lebo leto treba ratat 40-45 na dennim poriadku
murcia je polnohospodarska oblast..... vsade mas polia
ak natrafis na pohorie (na zapad ci sevet od mazarron) rataj pichlave kriaky, kamene sotolina, zabudni na lesy ake poznas u nas....
najblizsie mesta Cartagena a Murcia
osobne by som isla skor do apartmanu na plazi ako domceka v dedine
@lucik194 super, dakujem za odpoved ...ja som nesla podla oblasti, ale podla ponuky. Mozno by sme to otocili a netravili tam leto ale trebars jar a jesen. Pozerala som priemerne teploty a praveze sa mi nezdalo ze by to bol nejaky extrem, aj teplota mora OK. Pozerala som aj okolie, pustatina, sem tam nejaky krik ale lesy si uzijem doma to je v pohode, chceme tam ist na dlhsie vyslovene kvoli morskemu vzduchu. Cize neplanujem sa byt nejako dalej ako par metrov plaze, ono by to ani nebola dovolenka, proste byvat tam istu cast roka. Od kompu si vybehnem k moru a sup naspat na HO.
@lucik194 a ten apartman ma u mna aktualne 65% kvoli blizkosti plaze, fakt su tam vzdialenosti 200-300m, ocheckovane aj cez Googleview lebo apartmany maju zadane aj adresy, pripadne najdem podla vzhladu domu a vyhladu z okna.
Fakt som naklonena, ale teda dala som si podmienku (sama pre seba) ze tam pojdem aspon na 2 tyzdne, teda ked naozaj zacnem zvazovat kupu.
no tie teploty mas uplne zle interpretovane..... to nie je ze maximalne tam su 30st teploty ale ze priemerna maximalna teplota vzduchu je 30st. (napr v auguste) a to uz je sakra rozdiel......
tam ta jedna o "priemerna" o to slovo
a teplota vody tam nie je uplne najvyssia, prichadza "studensia voda" od oceanu
@lucik194 vdaka za info
teraz je jeden youtuber v potugalsku, predtym boli v spanielsku asi mesiac(puerto banus ci ako sa to pise). mozes si pozriet vlogy Erikmeldik na youtube. rozhodovali sa ci pojdu zit do spanielska, ale kvoli daniam to asi vzdaju a pojdu inam. ked to tak menoval, tak tych dani tam maju dost a dokonca aj dan z dedicstva a ked sa clovek rozhodne z toho statu odist, tiez plati dan