Športovanie, stres a meškajúca menštruácia

11. mar 2024

Zakladám túto tému,že mozno si tu niektorá z vás niekedy nájde odpovede na otázky ktoré som mala aj ja a dokopy nič som nenašla.
Nedávno som začala podstatne viac športovať. Bolo to v začiatkoch môjho posledného cyklu..počas tohto obdobia som mala aj pohl.styk,nakoľko mám partnera a došlo k situácii,kde som sa obávala neželaného tehotenstva. Mala som z toho dosť stres a pomaly celý mesiac pred sebou,aby som sa uistila,že je všetko v poriadku a ja môžem ďalej žiť v kľude. No ako býva zvykom, čakanie bolo nekonečné a tak som športovala a behala ešte viac,aby som zamestnala telo a upokojila myseľ.. no bola som v strese aj tak a jasne,že v deň očakávanej menštruácie sa nestalo nič. Stres ešte väčší, skúsila som si urobiť tehotenský test- negatívny. Lenže nikto vám nepovie,či je to naozaj tak alebo sa test mýli,o to viac ste v strese,keď nájdete témy,kde sú ženy pomaly 3 mesiace tehotné a nevedia o tom. Nasla som aj články,kde je písané,že za omeškanie môže stres,aj šport( cvičenie a beh) ,no nikde nebolo uvedené,či dlhodobý alebo sa to môže stať aj hneď..menštruácia mi meškala dva týždne,ja som bola na pokraji zúfalstva,testy negatívne a aj tak som si nebola istá 🤦‍♀️😅 žiadny náznak,že by mala prísť,žiadna zmena, človek sa pozoruje..na psychiku neskutočná nálož.
A teda rada by som vás upokojila,ak sa niektorá ocitnete v podobnej situácii- menštruácia môže meškať aj v čase,keď ju máte vždy pravidelnú,ste na pohyb zvyknutá,ale zrazu sa jeho objem zvýši.
Môže meškať aj keď ste mali často stres,ale nikdy dovtedy ju neovplyvnil. Predsa len,stres z bežných veci je iný ako stres z tehotenstva v čase,keď by to nebolo úplne to najlepšie.
Môže vám meškať,aj keď ste upravili stravu a obmedzili kalorický príjem,obzvlášť,keď k tomu pridáfte tú zvýšenú fyzickú aktivitu a stres.
Ak vám test vyjde negatívny 3týždne po styku,urobte si ešte jeden a môžete sa naň spoľahnúť. Bude vám lepšie 🙂
Ak tento príspevok upokojí čo i len jednu z vás v podobnej situácii, tak budem rada. Ja by som za taký ešte týždeň dozadu dala pol kráľovstva 😄
Máte niektorá podobnú skúsenosť? Po akom čase ste dostali menštruáciu vy a čo konkrétne u vás zapríčinilo jej meškanie?

angela85
11. mar 2024

No len to máš jedno,že si prečítaš diskusiu kde ti ženy napíšu že aj tri týždne meškania nemusí nič znamenať a ani stres či zvýšený pohyb nemusíš mať alebo ti napíšu že aj keď dostaneš menštruáciu tak tehotná môžeš byť. Fakt to je veľmi individuálne. Mne meškala tri týždne a do teraz neviem prečo mi meškala a tehotná som nebola,aj som diskusie našla,že sa to niekedy stane, no proste som bola na pochybách až kým mi tehotenstvo vylúčil gynekolog

autor
11. mar 2024

@angela85 diskutovala som o tom priamo s doktorkou. 3 týždne od pohlavného styku už ti každý tehotenský test ukáže buď pozitívny alebo negatívny výsledok. Ak ho zopakujem po 2 dňoch,výsledok bude zrejme rovnaký q ty máš istotu,že tehotná nie si.
Toto je téma o tom,kedy má vplyv na menštruáciu strava, fyzická aktivita a stres. Nie "mešká mi menštruácia a ja neviem prečo". Niekedy mešká aj z neznámych dôvodov,ale toto sú veci,ktoré na to vplyv majú a ja by som ocenila,keby to takto niekto napísal aj predtým,než som si to musela prežiť

angela85
11. mar 2024

Ale toto sú fakt veci ktoré sa stávajú,aj pri zmene stravy,pri náhlom úbytku váhy pri chudnutí. Práveže toto byva častý jav. Som v skupine o chudnutí a tam to býva častý jav,tak sa mi nechce veriť,že by si takú diskusiu nenašla. Ja som len toľko chcela povedať,že to že sa to deje niekomu inému,tak to nemusí platiť pre ďalšieho a netreba sa tým uspokojit,hlavne keď si mala dôvod na pochybnosti

autor
11. mar 2024

@angela85 ano..našla som informácie o tom,že sa to môže stať,ale nikde nebolo uvedené,či aj amatérom..či hneď v prvý cyklus po takejto zmene..či treba cvičenie obmedziť alebo môžem pokračovať aby sa to dalo do poriadku,..ako dlho je meškanie ešte v norme..
Ale v neposlednom rade,tá informácia od doktorky o tom tehotenskom teste bola pre mňa zásadná. Tu mnohé napíšu,že nevedeli o tehotenstve ešte 2 týždne po meškajúcej menštruácii,lebo test bol negatívny,ale nenapíšu,že mali styk pár dní pred jej očakávaným začiatkom,ktorý vlastne spôsobil,že neprišla..niekto má posunutú ovuláciu a práve preto,ak máš pochybnosti a za 3 týždne si nemala ďalší nechránený styk,tak ak je test negatívny,tehotná nie si. Toto uvedomenie prinesie omnoho väčší pokoj a minimálne ten stres opadne..mne po tomto ms prišla do 24 hodín :D psychika má obrovskú moc

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre