Ahojte, zaujímalo by ma, aké mate skúsenosti pri liečbe Sjögrenovho syndrómu poprípade lupusu a s vysokými Anti-Ro 52 protilátkami pri tehotenstve. Pred mesiacom som potratila, nevyvinul sa plod, rástol iba gestačný vak. Mala som plánovanú kyretaz, nakoniec som potratila samovoľne doma ale musela som podstúpiť aj kyretáž nakoľko ostali vo mne zvyšky. Mohlo to byť kvôli tomu? O 2 mesiace sa chceme začať znova snažiť ale dnes ma vystrašila moja reumatologicka ze by mi neodporúčala otehotnieť a ak veľmi chcem tak mam brať do úvahy možné choroby srdiečka u dieťatka, ktoré sú ale veľmi iste. Prosím vás aké máte vy skúsenosti? Je to naozaj také rizikové a zle? Ďakujem za každú odpoveď
@katherine12 ahoj ďakujem za odpoveď , začala som dnes znova brať plaquenil. Brala som ho pred 3 mesiacmi, po 2 týždňoch som ho vysadila lebo ma začali veľmi páliť a bolieť prsty na rukách a zrazu som do toho otehotnela, cca po 2 týždňoch od vysadenia. Od vtedy neberiem nič. Dnes som po vyšetrení a dohodli sme sa ze znova zacnem brať plaquenil. Nič na podporu imunitu brať nemôžem lebo pri všetkom mam vedľajšie účinky. Každopádne, mam tieto lieky brať kým otehotniem, potom ich vraj asi vysadim ale uvidíme. Brali mi dnes krv tak som zvedavá.
Doktorka mi neodporuca lebo mam rizikovo vysoké protilátky a teda ze je tam veľký predpoklad na srdcové choroby. Ale ja detičky chcem a aj môj manžel takže to chceme risknut a veríme že bude fajn.
@jankachalu ja som brala plaquenil skoro rok na jednej strane mi pomohol a stabilizoval ma na druje strane mi poskodil makulu preto mi ho vysadili po 13 rokoch sa mi oci vratili do povodneho stavu nastastie. Drzim palce je vela bab ktore mali napriek pozitivite deticky zdrave jansledujem najme internacionalne skupiny na FB. A co tak pockat kym sa ti stabilizuje stav? Neviem kolko mas teda rokov a ci by si bola ochotna pockat. Ja som mala 30 ked som otehotnela 1x. Teraz 3 bude v 40tke.
v prvom rade neviem co to mas za doktorku ale mala by si zacat trosku aj citat studie a nie len strasit pacientky. Tvoj potrat zrejme nebol sposobeny Sjogrenom, nikto ti to nevyluci, ale skor to bola proste nahodna chyba...stava sa to a ak to bolo velmi skoro je to dost caste. Ja som potratila v 9tt a teda viem ze Sjogrenom to nebolo. Som na Plaquenile a prednisone 3 roky... protilatky mam velmi vysoke...ale riziko je 2%...to je realita... Nevravím, že je to málo, ale je tam 98% sanca ze nic take sa nestane, takze co je velmi iste???? Zaroven podla vedeckych studii je odporucane brat plaquenil aj pocas tehotenstva...o tom ani neuvazujeme ze by sme cosi vyradili. Úprimne skús pouvažovať nad zmenou reumatológa...napr. NURCH.
@laucia ja som bola v nurch ale ešte počas tehu. Akurát som mala obdobie kedy mi žiadne testy nič neukázali. Mam to ako na hojdačke. A niektoré mi ani nechceli spraviť keďže som bola tehu a aj výsledky co mi vyšlo tak v zavere napísali ze predpoklad ze je to kvôli tehu. Zvažujem tam ísť ešte raz ale neviem
Hematologiu máš vyšetrení? Lepivost krvných dosticiek ti robili? ( hustá krv)
@jankachalu aj mne ta krv zo zaciatku lietala vysledky raz pozitivne raz negativne... Po plaquenile sa to stabilizovalo.
@snezienkaaa82 nie to vôbec, ani mi to nikto nespomínal. Z akého dôvodu je to potrebné?
@jankachalu ja som potratila 2 krát. - zamlcany potrat, v 8-9 týždni prestalo bit srdiečko. Samozrejme reči lekárov, že je to normálne a tak...... Nakoniec som bola na vyšetreni na hematologii a tam mi zistili syndróm lepivych dosticiek. Nasadili fraxiparine na riedenie krvi. Skus ešte tu hematologiu, pretože lekárka mi vravela, že často je aj tam problém
@snezienkaaa82 ďakujem veľmi pekne, akurát budúci týždeň idem na kontrolu po 1,5 mesiaci po potrate a porozprávam sa s doktorkou nech mi keď tak aj odporúčanie dá.
@jankachalu držím palce. 🌺
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@jankachalu ahoj ja mam sjogrena iz vyse 15 rokov tehotna som momentalne 3x. Dvaja synovia 10 a 8 su v poriadku od zaciatku tehotenstva boli castejsie sledovani aj teraz tretie je sledovane. U MUDr. HOLANA pre mozne srdcove poskodenia.
Prveho syna som mala pri negativnych protilatkach. Pocas tehotenstva som krvaca bola otvorena a mala kontrakcie, vacsinu tehotenstva som bola v nemocnici na rizikovom. Pri druhom synovi som mala zvysene protilatky tehotenstvo prebehlo bez vacsich problemov... Mavala som kontrakcie o 3 mesiaca ale zvladli sme to bez nemocnice. Teraz som v 33 tt s dcerou protilatky mierne zvysene ale stabilny stav 3 roky tehotenstvo absolutne bez problemov ziadne kontrakcie krvacania nic. Takze ci je to pozitivitou neviem u mna to tak nevyzera. Beries aj nejake lieky na potlacenie nimunity? Ja som ani pri jednom otehotneni nebola na liecbe. Tehotenstvo malo pre moj stav liecive ucinky a dlho som sa citila dobre. Moj reumatolog povedal ze su dva typy zien tie co im tehotenstvo uskodi na sjogrena a tie ktorym pomoze. Lekarka sa vyjadrila preco tehotenstvo neodporuca?