Nechcené tehotenstvo v 20-ke

ejka87
28. júl 2020

Ahojte žienky, ako začať. Urobila som si tehotenské testy, keďže som bola na vyvolavacke MS a cítim sa úplne inak ako pred MS. 2 testy boli pozitívne. Idem k lekárovi dnes. Mám ale len 20 rokov a rodičov by to úplne položilo, keby zistia, že som tehotná. Študujem externe na VŠ. Neviem, čo robiť. Som zúfalá. Hlavne, ako to oznámiť rodičom. S priateľom nemáme bývanie, v podstate nič. Akoby sa mi zrútil svet.

mogaa
28. júl 2020

@ejka87 záleží na tom ako sa s priateľom k tomu postavíte....nech už sa rozhodnete akokoľvek, vždy sa dá nájsť riešenie....študuješ externe, takže dieťa pri externom štúdiu nie je prekážka....čo sa týka bývania, tiež sa nemusíte hneď brať aby ste začali bývať u jedného u vašich rodičov, či si prenajali byt alebo žili zatiaľ tak ako doteraz....možno rodičia spočiatku nebudú zrovna nadšení, ale "zvládnu to"😉obaja s priateľom ste dospelí takže rozhodnutie čo a ako ďalej je len na vás dvoch...

ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vikusjk
28. júl 2020

@ejka87 pozri, ak sa ti aj u lekára potvrdí, že si tehu, stále máš ešte nejaký čas, aby si si to rozmyslela. Mala by si to každopádne oznámiť aj rodičom, zistíš, čo si o tom myslia, či by boli ochotní ti pomôcť a ako sa k celej veci postavia. Prvotná reakcia môže byť impulzívna, preto ak by bola, radšej deň-dva počkaj a rozhovor zopakujte. Máš 20, nie 16, záleží aj ako si rozumovo vyspelá a ako to budeš ty vnútorne cítiť. Vieš, koľko "pošmyknutí" behá dnes po svete a tie deti, aj ich rodičia, sú šťastní, že sa pošmyklo ;)

ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianeta
28. júl 2020

Je jasné ,že ste to neplánovali,ale prečo bez ochrany? V 20 už musíš vedieť aké následky má nechránený styk.. Avšak nevesaj hlavu..rodičia to isté prijmu lepšie keďže máš 20 ako keby si mala 15 či 16. Pozri si tuto na MK diskusiu ako sa jedná 15stka teší z tehotenstva.. teraz je to šok pre teba,ale daj tomu čas a hlavne buď rada,že partner sa k tomu stavia zodpovedne.. viac by som sa bala keby zdrhol a nechal tá v Tom samú..

vikusjk
28. júl 2020

@ejka87 na začiatok, ak celkovo nie si na dieťa pripravená, by bolo lepšie, keby ste mohli bývať u vašich, či priateľových rodičov. Aj čo sa týka pomoci s dieťatkom, tak je to lepšie, ale ak by ste chceli byť sami, tak sa môžete pokúsiť o vlastné bývanie. Utiahne to priateľ všetko sám? Ty, ak si nepracovala (neviem, píšeš iba, že ext.študuješ), nebudeš mať materskú, ale iba rodičák od začiatku. Nie je to sranda, dieťa niečo stojí (oblečko každú chvíľu, lebo rastie, plienky, mlieko, ak by si nekojila...).
Na druhej strane, ak to nechceš, stále môžeš ísť na potrat. Kamarátka bola na dvoch potratoch počas štúdia (tiež sme študovali externe, ale pracovali popri tom). Teraz má dve deti, nemala vôbec problém otehotnieť - to je iba príklad, u každého je to samozrejme iné, iba že aj taká možnosť je.

ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dominka63
28. júl 2020

Normálne som aj ja tak a v 21 sa mi dcéra narodila a je to úplne super mam 24 a už druhe😉

dominka63
28. júl 2020

A urobila som popri dvoch bábätká ch školu a žijem aj Bc aj mgr

ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dominka63
28. júl 2020

@ejka87 a to som študovala denne nie externe

tomikejt
28. júl 2020

Presne to iste sa stalo aj mne, otehotnela som v 2.ročníku na VS. Da sa to zvládnuť neboj, normálne som dokončila školu az po Ing. Môj syn uz bude mať 9 rokov.

bibg
28. júl 2020

@ejka87 z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať že dieťa v 20 je to najlepšie rozhodnutie ako som mohla spraviť. Si mladá, vytalna, nebudeš riešiť nejaké hlúposti ako niektoré tridsiatnicky. Školu si dorobiš popri škole, keď máš milujúceho partnera ktorý Vám chce zabezpečiť bývanie, nie je ocom. A čo nato povedia rodičia? Ak ta milujú tak ta budú milovať ďalej a uvidis nakoniec im vnucatko trosku rozveseli život ako mojim rodičom 🙂 ja mám 23 a čakám druhé babatko. Budem mat 26 a budem mat deti v škôlke a cely život pred sebou 🙂 neboj sa je to iba prvotný sok potom keď uvidis ako bije srdiečko a fotku ako vyzerá budeš rada že si sa nerozhodla inak ako nechať si ho 🙂

veronikaszabova
28. júl 2020

@ejka87 v prvom rade ti gratulujem ❤
Aj ked sa ti to teraz fakt, ze nezda... o par rokov budes najstastnejsia mama na svete a budes sa len pousmievat nad tymito myslienkami. Je to len prvotny sok, neboj zvladnes to.
A k mame - mas 20r, treba jej to oznamit v klude, s pripravenym planom do buducnosti ( byvanie, co skola, ...).
Drzim palce ❤❤

marianeta
28. júl 2020

@ejka87 tak mamkine predstavy musia ísť bokom ak si chces bábätko nechať.si dospelá a.rozhodujes sama za seba.. Veríš sama sebe už teraz ,že zvládneš bábo aj školu..Tak sa tes..

ivangeline
28. júl 2020

Dobrí ľudia ťa podržia. 🙃 Študuješ externe, to sa dá aj s babom. Zvládneš to. Budeš mať depky, zle nálady ale to sú hormóny.. 😉

ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
guiseppinka
28. júl 2020

Nemas 15, aby to bolo desne... Mas 20, pracujes, studujes. Zrejme to tak malo byt, mozno dovod sa dozvies o chvilu, mozno neskor... Ale tvoje pocity uplne chapem. Sama som si nimi v marci presla, len s tym, ze som vydata, mam uz 2 deti a zrazu tretie neplanovane aj napriek ochrane... Potom postupne som sa dozvedela, ze v robote vela ludi prepustali a teda keby som nebola tehotna, tak ma vyrazia tiez... Prajem ti pohodove tehotenstvo a neboj, ten prvotny sok postupne spracujes a aj sa zacnes tesit

marianeta
28. júl 2020

@ejka87 ..Mám takú kamošku,ktorá si zakladala na tom aby prv dokončila školu,mala vlastný byt,našetrené tisíce aby nezivorila pri materskej..15 ročný vzťah sa jej rozpadol( ale nie pre toto) .. tento rok oslávi 38 a dieťa stále nikde..a že ho veľmi chce.. Má partnera s ktorým je už 5 rokov a nedarí sa im.. Má.vsetko čo chcela mať, až na to dieťatko..

kiki68
28. júl 2020

Ale bud rada ze sa stalo, tak dostudujes externe s dietatom, akoze raz bybsi k plienkam musela a v 35 bude mat dieta 15 rokov a Ty mozes robit karieru. Ja v 35 porodila a 5 rokov budem vybavena nez to vypipleme. O nejakej vitalnosti ani nehovorim. Proste sa stalo a dieta je stastie tak ako tak. Neboj rodicia budu chvilku kikirikat a potom budu happy.

ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenka2710
28. júl 2020

@ejka87 ja som mala prvé v 24 a druhe teraz tesne pred 30 a poviem ti, určite bolo aj tehu jednoduchšie aj ta starostlivosť v 24 ako teraz!
S mužom sa smejeme, že sme mohli začať podstatne skôr 😂😂 kamoška mala prvé v 20 a druhe v 23 a je to to naj co sa jej mohlo stať! Deti budú dospelé a ona ešte relatívne mladá žena si bude užívat život!
Gratulujem k bábätku, ver, že je to dar v dnešnej dobe bez problémov otehotnieť a donosit zdravé bábätko až do konca tehu! Rodičia budú určite radi, aj keď si to možno predstavovali inak!
Nám môj otec stále hovoril, že kedy už mienime mat druhé, chcela som mať druhé s väčším odstupom a nakoniec umrel, keď som bola v 7.mesiaci, vnuka sa ani nedožil 😭 a teraz si poviem, že bude končiť strednú školu a ja už budem mať 50 a muž ešte viac, no katastrofálna predstava pre mňa 😂😂😂 ale čo už
Takže sa teš a ešte jedno plus vidím, že sa teší aj tvoj partner, to je super, lebo koľko chlapov pri predstave otcovstva zdupka! Si dospelá žena a budeš matka 😘

marianeta
28. júl 2020

@ejka87 však počkaj kým ti to lekár potvrdí a až potom im povedz.. Kľudne aj po prvom trimestri..

ejka87
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luulinkaa
28. júl 2020

@ejka87 si v šoku. Neboj sa rodičia to príjmu a zmierila sa s tým, nakoniec sa budú tesit. Aj ty sa začneš tešiť keď to prijmes, stačí troska času. Koľko ste s priateľom spolu?

noemi155
28. júl 2020

@ejka87 strach budes mat vždy
Aj keby máš 30 budes mat vždy milión otázok a pochybnosti,či sa dokážeš postarať,dokážeš dať všetko,čo to dieťa potrebuje,taktiež či ho dokážeš zabezpečiť ...
Keby pre tieto pochybnosti a strach sme všetci takto uvažovali,nikto z nás by sa do dieťaťa nepustil,lebo na to sa pripraviť nedá...
Od prvého momentu ako zistíš,že si tehotná už máš strach o to dieťa a bude to tak určite cely život...
Teraz máš strach ,ale všetko sa da zvládnuť
Divaj sa na to pozitívne...
Ty si dostala ten dar,stať sa matkou,čo by za to dali iné ženy...
Denne tu je vidieť zúfale témy,ako sa im nedarí,rozpadá sa vzťah...,potraty...,umelé oplodnenia...
Tiež som už potratila a bolo to strašne,ale bolo mi dopriate dieťa a som vďačná a šťastná,že ju mam
Aj keď je náročná extra malo spi,ale nevymenila by som ju za nič na svete
Dieťa je boží dar a o tom som presvedcena!
Držím ti palce,aby si sa správne rozhodla a všetko sa da,keď sa chce...
Strach bude vždy,tomu ver...

macko1007
28. júl 2020

@ejka87 pozri ja som porodila v 20tke 🙂 maturovala som s mini fazulkou v bruchu..aspon robis a budes moct poberat matersku 🙂 neboj sa vsetko sa da zvladnut 💗

vikusjk
28. júl 2020

@ejka87 no tak ak pracuješ a máš platených 270 dní nemocenského, čo máš, ak si tam rok, tak budeš mať nárok na materskú 🙂 Mamky si vždy predstavujú život pre svoje deti inak, tak nejak ideálnejšie, ale hold čo narobia, stávajú sa rôzne veci. Je to čerstvé a počkaj ešte na lekára, nech ti to potvrdí a potom budeš riešiť ;)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre