Možné tehotenstvo počas dojčenia - skúsenosti

2. jan 2024

Chcem sa vás opýtať...aké máte svoje skúsenosti v tomto smere....kojim 5 mesiacov, cyklus mi ešte nenabehol...neverím veľmi rečiam typu, "počas dojčenia neotehotnies"...preto som zvedavá na vaše skúsenosti v tomto smere ....
Dokonca som pocula aj o ženách ktoré otehotneli počas svojich dní...(to len tak na okraj uvádzam)

minesasubu
2. jan 2024

Dojčenie nie je antikoncepcia , mne to doktorka aj po porode povedala kedze su aj zeny co tomu veria 🤦‍♀️ , mne cyklus nabehol az po 9 mesiacoch po porode , ovulacia prebieha po porode trosku inak
na nete je kopa člankov ohladom toho

petamich
2. jan 2024

ono bez ovulacie neotehotnies, prolaktin a jeho vysoke hodnoty blokuju ovulaciu ALE nikdy nevies, kedy ti cyklus nabehne a tie zeny, ktore dojcili a otehotneli pocas dojcenia su vlastne tie, ktorym nabehol cyklus a nechranili sa a kedze je najskor ovulacia, tak skratka nevedeli, ze uz je to tu

matkahelka
2. jan 2024

moj gynekolog ma v cakarni plagat, ze dojcenie nie je antikoncepia. a moja svokra ma 3 synov, len prvy bol v plane. druhe tehu nastalo, ked dojcila prveho syna a tretie tehu, ked dojcila druheho syna. ako je vyssie uvedene, ovulacia je skor ako ms, takze pokojne otehotniet mozes. ja som pri oboch dcerach ms dostala az po vyse roku od porodu, teda mesiac po odstaveni a chranili sme sa vzdy.

anavixy
2. jan 2024

Ved tomu hadam uz dnes nikto neveri, je to stara znama vec, ze dojcenie nie je antikoncepcia, to uz si snad moze mysliet len uplny zadubenec. Ano, pre niekoho to tak funguje, ale ma to svoje pravidla a je to vysoko individualne. Nuz a potom je tu ten neodskriepitelny fakt, ze ovulacia nastava skor ako menzes, takze to ze este nemas cyklus neznamena, ze prave nebudes mat ovulaciu a o dva tyzdne by ti ten cyklus naozaj zacal… takze tu opat plati jedine, mas sex a nechces byt tehotna? Pouzivaj adekvatnu ochranu! Na vyber je mnozstvo ucinnych antikoncepcnych prostriedkov, dojcenie medzi ne naozaj nepatri.

ailiba
2. jan 2024

U niekoho to funguje. Poznam baby, ktore kym neodstavili od dojcenia, neotehotneli. Ale urcite by som sa na to nespoliehala, lebo poznam aj opak. Nemozes to odhadnut, ako sa uz spominalo, ovu je pred ms. Ak babo este nechcete urcite sa chrante.

miadi
2. jan 2024

V stredoveku verili ze je to cisto na zene ak chce tak otehotnie ak nechce tak nie . Dnes uz vies ze treba ovulaciu a spermie .

marticka92
3. jan 2024

Neviem lreco si zeny myslia ze pocas dojcenia neotehotnie, ale otehotnie a potom sa cuduju ved sak som kojila,aj pocas dojcenia mas ovulaciu, nevadi ze neni menzes🤦‍♀️

maryetta
3. jan 2024

Menstruacii predchadza ovulacia. Mam kamaratky ktore otehotneli este ani ms nemali. Takze tak.
Ja som sice uz cyklus mala a dojcila som do 20.tt.

any_soj
5. jan 2024

@marticka92 trošku nepresné - aj pocas dojčenia môžeš mať ovuláciu, nie máš. A po prvej ovulácii samozrejme už nabehne aj menštruácia.

@autorka počas "svojich dní" je úplne normálne možné otehotnieť, nie je na to nič v štýle že "dokonca".
Dojčenie - za istých prísnych podmienok je dokázateľne spoľahlivým blokatorom ovulácie, ale musia byť všetky dodržané. Ide o tzv. ekologické dojčenie. V prípade, ak žena ešte od pôrodu nekrvacala, tak pri dodržaní zásad ekologického dojčenia je prvé 3 mesiace nulová možnosť otehotnieť a ďalšie 3 mesiace je 1% šanca.

tamitamitami
5. jan 2024

Ja kojím už 2 roky (každé 2-3 hodiny cez deň aj cez noc) a menzes som dostala hneď po 6 týždňoch od pôrodu (takže ovulácia bola ešte skorej). Vôbec by som sa nespoliehala že dojčiaca žena nemôže otehotnieť.

autor
5. jan 2024

@any_soj ja myslím, že otehotnieť v čase svojich dní, teda počas menstruacie nie je úplne normálne, keďže žena je plodná predovšetkým v čase ovulácie....a teda nie cez krámy....je to skôr výnimka, ktorá sa môže udiať, nie pravidlo...

any_soj
5. jan 2024

Žena je plodná len (nie predovšetkým) počas svoje ovulácie. Konkrétne je to 24 hodín v jednom cykle (maximálne toľko žije vajíčko, výnimočne do 24 hodín od prvej ovulácie môže dozrieť ešte jedno vajíčko, vtedy je plodná max 48 hodín v danom cykle). Viac ako 24h po ovulácii už ďalšie dozretia vajíčok blokuje progesterón tvorený žltým telieskom. Ten zabraňuje aj krvácaniu. Keď žlté teliesko zanikne (12-16 dní po ovulácii u zdravej ženy), začne krvácanie a znovu začnú dozrievať vajíčka. U niekoho skôr, u niekoho neskôr (rôzna dĺžka cyklu), rýchlejšie či pomalšie. Úplne v pohode môže dozrieť aj hneď na začiatku menštruácie, v tom prípade by daný cyklus bol krátky (to sa môže stať aj napríklad žene, ktorá má inokedy pravidelný dlhší cyklus). To je plodnosť ženy. Potom je plodnosť páru - tá je dlhšia, ráta sa do nej aj čas, ktorý spermie vedia prežiť v žene, čo je 5 dní. Takže otehotnieť zo sexu počas menštruácie nie je ozaj nič zvláštne - ak žena krváca čojaviem 6 dní, na 6.den je sex, 10.den ovulácia a 26.den začne menštruácia (ak otehotnela, tak nezačne) - je úplne bežne možné. Ale asi nie všetky ženy majú sex počas krvácania a nie všetky samozrejme majú tak krátky cyklus, že majú ovuláciu tak skoro.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre