Môžem byť tehotná?

koka214
25. júl 2013

ahojte potrebujem poradit. Robila som si teh. testy a 2 pozitivne ale len taky duch a jedne negativny. Často sa mi toči hlava a boli ma. S tym som vobec predtym nemala problem. Menštruacia by mi mala prist za tyžeň. Spriatelom sme sa pokušali o babo myslite že sa to podarilo. Može byt aj bolesť hlavy a častejšie neduvanie príznak?

gambika
25. júl 2013

ahoj mozes byt tehotna mne tyzden pred mrchou test tiez ukazoval len jednu ciarku a o tyzden na to uz tam bol duch.. 😉

zemruska
26. júl 2013

10 najčastejších príznakov, že môžete byť tehotná

Môžem byť tehotná? Väčšinou môžeme prvé príznaky tehotenstva zaznamenať najskôr v čase vynechania menštruácie, či až o týždeň - dva neskôr.
Ak nemáte presný prehľad o svojom cykle, alebo je nepravideľný, nemusíte presne vedieť, kedy očakávať menštruáciu. Ak začnete pociťovať niektorý z nasledujúcich smptómov (nie každá žena ich má všetky) - a nemáte periódu dlhší čas, môžete byť tehotná. Možno nadišiel čas vyskúšať domáci tehotenský test.
10) Citlivé, naliate prsia
Jeden zo skorých znakov tehotenstva sú citlivé, opuchnuté prsia, v dôsledku zvyšovania hladiny hormónov. Je to zvýraznený pocit napätia v prsníkoch, podobne ako pri menštruácii. Vaše nepohodlie môže viesť až k nutnosti nosiť podprsenku skoro nepretržite. Dobrá správa je, že po prvom trimestri tento pocit väčšinou vymizne, ako si telo na zvýšenú hladinu hormónov zvykne.
9) Únava
Nie je úplne známe, čo spôsobuje náhlu únavu v začiatku tehotenstva, pravdepodobne za to môže prudko stúpajúca hladina progesterónu. V kútiku duše verím, že úlohou tejto spavej nemoci je chrániť mamu i bábätko. Mama šetrí sily a bábätko hniezdi.
Vaša energia sa vám pravdepodobne vráti v druhom trimestri, únava asi naopak v treťom, kedy budete zápasiť s nárastom hmotnosti a nepokojným nočným spánkom.
8) Jemné krvácanie počas uhniezďovania vajíčka
Niektoré ženy majú mierne vaginálne krvácanie okolo 11 - 12 dňa po oplodnení. Príčinou je pravdepodobne uhniezďovanie oplodneného vajíčka do prekrvenej steny vašej maternice. Tento proces začína zhruba 6 dní po oplodnení.
Krvácanie je len veľmi slabé (drobné červené škvrny alebo rúžovo - hnedastý výtok) a trvá deň - dva.
Pozor! upozornite svojho lekára /ku, pokiaľ krvácate alebo špiníte, obzvlášť ak je to sprevádzané bolesťou, môže sa jednať o mimomaternicové tehotenstvo.
7) Nevoľnosť alebo zvracanie
Pokiaľ ste ako väčšina žien, ranné nevoľnosti neuderia skôr ako po mesiaci od oplodnenia. (Najšťastnejšie osoby sa im vyhnú úplne). Niektoré ženy sa však začnú cítiť divne už skôr a u niekoho sa dokonca nedá hovoriť o rannej nevoľnosti, pretože by sme rovnako dobre mohli vravieť o nevoľnosti obednej a večernej, či skôr dennej i nočnej.
Asi polovica žien sa cíti naspäť vo svojej koži na začiatku druhého trimestra, pre ostatné úľava nastúpi väčšinou do ďalšieho mesiaca.
6) Zvýšená citlivosť na pachy
Poznám veľa žien, ktoré poňali "podozrenie" keď im ich nevyhnutná ranná káva zrazu nadvihla žalúdok. Určite poznáte veľa príbehov o obľúbených i neobľúbených pachoch, problémoch s kolegami v tropickom lete, obľúbených jedlách, ktoré ste zrazu nemohli ani cítiť.
Pravdepodobne za to môže stúpanie hladiny estrogénu. Ak áno, nazvala by som ho aj bezpečnostný hormón, pretože často zapína alarm v situáciách, ktorým by sme sa mali vyhnúť, aj keď možno ešte netušíme prečo (káva, zafajčené a nevetrané priestory, staršie jedlo).
5) Nafúknuté brucho
Hormonálne zmeny na začiatku tehotenstva vo vás môžu vyvolať pocit nafúknutia, možno podobný, ako zažívate pred príchodom menštruácie. To je dôvod, prečo vám niektoré oblečenie môže byť užšie v páse, aj keď vaša maternica je stále relatívne malá.
4) Časté močenie
Veľmi rýchlo po otehotnení zrazu zistíte, že sa kúpelňa stáva pre vás kľúčovou miestnosťou. Prečo? Jedným z dôvodov je, že počas tehotenstva hladina telesných tekutín (napr. krvi) narastá, čo zvyšuje tvorbu moču v obličkách a následne jej vylučovanie močovým mechúrom.
Tento syndróm môže začať asi po šiestich týždňoch prvého tirmestra a pravdepodobne sa bude postupne zhoršovať, ako rastúce bábätko bude tlačiť na močový mechúr.
3) Vynechala vám menštruácia
Ak máte pravidelný cyklus a vaša perióda nepríde včas, pravdepodobne si urobíte tehotenský test oveľa skôr, ako zaznamenáte niektorý z predchádzajúcich symptómov.
Ak však cyklus nemáte pravidelný, alebo ho až tak presne nesledujte, je pravdepodobné, že na tehotenstvo vás upozorní práve nevoľnosť, napätie v prsiach a časté cesty na záchod.
2) Vaša bazálna teplota zostáva zvýšená
Ak si meriate svoju bazálnu teplotu a zistíte, že zostala zvýšená 18 dní na jednej úrovni, ste pravdepodobne tehotná.
A konečne...
1) Overenie: pozitívny tehotenský test
Napriek tomu, čo sa dočítate na obale, veľa tehotenských testov nie je dostatočne citlivé na to, aby zachytili väčšinu tehotenstiev skôr ako týždeň po vynechaní menštruácie. Takže ak sa rozhodnete vyskúšať ho skôr a získate negatívny výsledok, môžete to vyskúšať za pár dní znova.
Ak držíte v ruke pozitívny výsledok, dohodnite si schôdzku so svojou gynekologičkou / gynekológom. Blahoželáme a vítame v našej "tehotenskej" zóne.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre