KIAHNE a tehotenstvo.

miskamichalka
13. jan 2020

Ahojte. Idem si poradu. Pracujem v skole. Dnes sme zistili, ze jeden žiak chýba kvoli kiahniam ( zatial je len jeden). Do piatku chodil normalne v pohode do skoly ( nic mu nebolo). Som cca v nejako 4 tyzdni tehu, co je na tom najhorsie KIAHNE SOM ESTE NEMALA, mám sa obávat, ísť na marod, alebo je to v pohode? S chlapcom nejak specialne do kontaktu neprichádzam. Sme malá skola. Pracovala som v MS pred par rokmi kde deti mali hromadne kiahne a ja som bola v pohode. Minuly rok mali deti v skole kiahne a nic no lenze teraz som tehu, tak sa obavam. Co vy na to?

abdn16
13. jan 2020

Daj si vysetrit protilatky, ved pracujes pri detoch, budes neustale ohrozena, ak si kiahne nemala.

miskamichalka
autor
13. jan 2020

@abdn16 predstav si, ze ked som raz bola u obvodnej ktora nerobila ale bola tam sestricka, tak ma vysmiala, ze odkial to mam, ze mi z krvi zistia protilatky :D tak to som ju zasa ja vysmiala, ze nech si to este raz prestuduje, preto tam uz nerada kvoli tomuto incidentu chodim. Vie mi to zistit aj na gynde, alebo len obvodak?

3petka
13. jan 2020

No zavolaj Dr. Kiahne sú prenosné vzduchom. V prvých mesiacoch a pred pôrodom je to pre plod nebezpečne ale pride mi divne že mali okolo teba kiahne a ty nič... opytovala si si to u rodičov?

miskamichalka
autor
13. jan 2020

@3petka ved práve, v lekarskej karte o tom ani zmienka, ze som prekonala a mamina mi hovorila, ze ja som urcite kiahne nemala. Aj mne to pride zvlastne... Pocula som o tom, ze kiahne mozno prekonat bez vyrazok... takze ktohovie

3petka
13. jan 2020

@miskamichalka tak ak mama o tom nevie zrejme ta ani k Dr nebrala ... kvôli tomu. Mohla si to mat ako malinká naozaj 2-3 vyrážky a dosť. Moja suseda to mala u syna 2 ročného tak. Každopádne povedz na gynde. A možno on bude ochotnejší a zoberie ti na to krv...

abdn16
13. jan 2020

@miskamichalka u obvodnej...porad sa s doktorkou, nie so sestrickou. je to vysetrenie na vlastnu ziadost s tym, ze je to za poplatok. Asi 20€.

miskamichalka
autor
13. jan 2020

@abdn16 ved som chcela, lekarka tam vtedy nebola, preto som komunikovala len so sestrickou. To mi je jasne, ze je to za poplatok :( dakujem za rady

fineta
13. jan 2020

@miskamichalka okamzite na PN! Bola som voči kiahnam imunna 26 rokov a v druhom tehotenstve ma nakazil starší syn, keď ich priniesol zo škôlky. Našťastie som už vtedy bola na konci 8. mesiaca a plod bol vyvinutý. Ale! Rodila som s kiahnam v infekte s teplotou. V noci porodila malého a ráno ma poslali z pôrodnice domov. Jeho si nechali na novorodeneckom, dávali mu pre istotu lieky, ak by ich mal aj on. O týždeň ho prepustili domov. Kiahne nikdy nedostal a ani sa nepredpokladá, že ich dostane, prešiel ním vírus ešte u mňa v brušku bez vonkajších prejavov - vyrážok. Kiahne v prvom trimestri sú vážnym nebezpečenstvom, môžu poškodiť plod. Ani by som viac do školy nevkrocila.

eliska13
13. jan 2020

@miskamichalka ak už má kiahne mohla si ich chytiť.Je infekcny aj pred vysypom.Ale tak dúfajme, že ich nechytis.Ani ja som nemala kiahne v detstve mala som ich až ako dospelá len mierne a potom druhý x so synom strašne silné.Kiahne môžeš mať viac x všetci si myslia, že iba raz a potom ich môžeš mať ešte ako pásový opar.Skoda bolo fajn sa predtým dať zaočkovať ako si plánovala tehotenstvo.

fineta
13. jan 2020

@eliska13 áno, je to tak, pásový opar sposobuje rovnaký vírus, malý ho mal asi ako 6-týždňový. Kiahne ale nie, pritom v kolektíve sa s nimi už stretol x-krát.

eliska13
13. jan 2020

@fineta ja som bola šokovaná, keď som dostala 2x kiahne.Vzdy som počúvala, že to len raz človek dostane.Ale je pravda, že tie prvé som mala iba pár vyrážok a tie druhé stáli za to.A pásový opar som dostala po silnej angine a veľkom strese.Syn tiež nedostal v škôlke, ale až v 5 ročníku školy ono veľa záleží od imunity.

fineta
13. jan 2020

@eliska13 a práve v tehotenstve som ju mala oslabenú a presne na 21. den mi prepukli. Hrozna skúsenosť.

evittam
13. jan 2020

@3petka Co je na tom divne? Moj syn doniesol kiahne az v prvom ročníku ako posledny a to od jasli bol v kontakte minimálne 2-3x za rok. Kamoska prišla nakazit dceru od mojej-pila z jej flasky, objímala ju, bozkávala a nic...
Tu bol kontakt minimalny...

evittam
13. jan 2020

@fineta No to aby si nevkročila nikam. Ci už obchod, MHD, materske a detske centra a nielen kvoli kiahnam....Vsade totiz môžeš chytiť hocico. Vela šťastia.

evittam
13. jan 2020

@eliska13 A k comu by bolo to očkovanie?

supucka
13. jan 2020

@miskamichalka ahoj... Ja by som sa dala vypísať na PN.... V takom skorom štádiu to môže byť pre babo nebezpečné.... Ja som v 11 týždni a upratujem rodinný dom.... Pani mi písala ze deti majú kiahne.... Aj keď ja som ich už mala, bojím sa.... Takže do prace som nešla

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre