Ahojte baby mám na pravom vajecniku folikul 2,7cm.. a lekár mi nepocedal či to môže byt zltkove teliesko kvôli tomu ze sa nám podarilo otehotnieť alebo je to cysta. Tvrdil len ze cysta to nie je to by muselo byt väčšie .. ze buď neprislo k ovu alebo nevie ale k ovu prišlo lebo mi to ukázali testy aj bazalka.. je možné ze je to folikul a podarilo sa nám?
ano, uz je to naozaj vacsie, takze skor cysta vzniknuta z neprasknuteho folikulu. ak nepraskne do konca cyklu, potom sa moze stat, ze tvoj cyklus bude dlhsi a ms pride neskor abo budes mat odlisne krvacanie pri ms. mne folikuly tiez nepraskaju,cize nevznikne zlte teliesko,cize sa neuvolni potrebny progesteron, t.j. nadmerne rastie estradiol a cyklus je naruseny (ale existuje liecba)
Kolky den cyklu robik uzv?
@trgypadl 24
@ninka99865 no povedala že to cysta nie je, tá je až od 3cm
@janetinka27 robí mi uzV pravidelne a videla to prvýkrát, povedala že to môže byt ešte onoje nakoľko pred týždňom smw to nemali
Hore pises, ze nepovedal ci to je corpus luteum, takze to ani nevylúčil?
@trgypadl nie nepovedal ani nevylúčil len mi povedala že al bude meškať menzes viac ako 2 týždne mám prísť a že vidime sa čoskoro keď hostim že som tehotná.. lebo som sa pýtala či sa mám bat lvoli tej cyste a na to mi lwn povedala že cysta to nie ke že tá TP je až keď má vyššiu veľkosť a že minuly mesiac som to na vajecniku nemala takze tak…
A robila si si tehu test? Stava sa, ze folikul nepraskne, ostane tam a az dalsi cyklus sa vyplavuje. Je pravda, ze na 24.den cyklu nemoze lekar cez ultrazvuk vidiet, ci si tehotna. Tak bud neprasknuty folikul, alebo tehu. To dopredu asi nikto nevie...
@ninka99865 tak napriklad ja som bola na 17dc na folikulometriu, mala som folikul 29mm, doktor povedal, dnes-zajtra sa snazte a neuveris ale aj z takehoto vajka sa nam podarilo a dnes som v 26tt 🙂 takze stat sa moze naozaj vselico
@ailibaa a v tom prípade mi tento cyklus asi nepríde ani menzes ak by to bol neprasknuty folikul či? Ten by prišiel až keď praskne folikul ..
Jedine co Ti ostava je pockat do ockavanej menstruacie, a ak nepride spraviť test a
@trgypadl tak ale keď nepríde .. a vyjde negatívne tak asi musím čakať kým ten folikul praskne a potom až príde ms.. dobre chápem hej?
Vyssie pises, ze ovulka prebehla podla testov a bazalky, takze folikul to nie je, ale je to žlté teliesko, co je prirodzeny jav po ovulacii...
@trgypadl tak mala podľa testov ale nikdy nevieš či sa testy nemýlia… ak je to žlté teliesko, môže to byt tehu? .. ak by to bol folikul tak menzes nepríde kým nepraskne? Včera som bola v takom šoku že som sa nestihla opýtať
ak folikul nepraskne, bude dalej rast. vacsinou potom praskne pri najblizsom krvacani. krvacanie pride, ale myslim si, ze sa to neda nazvat ms, kedze ms je sucastou funkcneho cyklu, v ktorom folikul praskol. pride proste krvacanie,ked estradiol vystupa na svoje maximum a spusti sa krvacanie.vtedy zvycajne cysta (neprasknuty prerasteny folikul) praskne a vyplavi sa. v novom cykle ti narastie novy folikul.
@janetinka27 ale je možnosť že bude ms meškať alebo ao? Ak by folikul neprqskol tento mesiac
@janetinka27
@trgypadl nechápem ?
ak sa vajicko neoplodni, tak ano, moze krvacanie meskat. anovulacne cykly byvaju dlhsie. ja som zvykla mavat pri prerastenom folikule, z ktoreho vznikla cysta, vela plodneho hlienu. ten trval az do krvacania. aj podlatoho som vedela, ze mam cystu.
ten folikul ti nakoniec praskne, pravdepodobne na prelome tohto a noveho cyklu.
@janetinka27 tiež mám veľa výtoku, skúsim možno zajtra tat a uvidim .. a kolko tk trvali tie cykly ak sa môžem opýtať ?
rozne, ale nieco vyse 35 dni. ale kazdy to ma inak. ja som to tak mala dlho,lebo cykly som mala, sice dlhsie, ale boli. tak som nevedela, ze to nie je ok. mali roznu dlzku, u mna cca 33-41 dni
@adka3321 tak toto fakt počujem prvý krát 😅 ale dobre vedieť 🙂
Mne napríklad prišla Ms vždy načas aj keď folik nepraskol. Je to individuálne 🙂
@ninka99865 mne uz dvaja gynekologovia povedali, ze nevadi ak je folikul aj vacsi, dolezite je aby praskol. ze vajicko je viac dozrete. a teraz som zivym dokazom toho, ze aj z taketo vacsieho folikulu sa da narobit vela parady 😂😂😂
@adka3321 len škoda že sa tie názory tak líšia, jeden povie že bude lepšie dozrety, iný zas že bude prezrety a teraz komu veriť 🙄 ale dobre teda ty si dôkazový materiál 😅 keď ja som už pri 25 mm spinila do cervena a Gyn mi povedala že to už nic. Len čakať na ms nech sa vyplaví 🤷♀️
Ako vidím ty uplne tápaš v otazke ovulacie a čo sa pocas nej deje...zjednodušene žlte teliesko po ovulacii plni svoju funkciu 12-14 dní potom zanika a dojde k menštruácii a počas tehotestva taktiež plní niejake ulohy čo si lahko najdeš na internete....to že doktor videl žlte teliesko na sone automaticky neznamená že si tehotna....to či si tehotna sa dozvieš s testov keď ti bude meškať ms nie s toho či lekar na sone vidí corpus luteum a žlte teliesko a žltkový vak je niečo ine....žltkovy vak sa na sone označuje ako ys a je uloženy v gestačnom vaku tieto dva vaky vznikaju až keď dojde k oplodneniu a uhniezdeniu vajíčka
@janetinka27 pripojím sa , mam podobny problem momentalne . Bola som na vysetreni nakolko sa snažíme 6 mesiacov ale nedari sa nam a na prehliadke mi povedal ( myslela som si ze som uz po ovulácii) ze teda po ovu niesom nakolko mi nepraskol moj ľavý folikul a nenastalo zlte teliesko v den vysetrenia bol moj 20DC ( cyklus mam 29-29 dňovy) tak ze tento cyklus sa uz snazit nemusime ale uzivat mozme ….. nasledne posiela manzela na soermiogram a ja sa mam v podtsate ozvat po menzese kde ma budu pred ovuláciou kontrolovat taktiez pocas nej a po nej budu mi pichat nejaky hcg hormón plus nejake doplnky … brali mi krv na hormony ci su v poriadku a vsetky tie potrebné veci k tomu …. Takze ak som to soravne pochopila tak u mna ovulacia nenastáva .. aj ked som si myslela ze Ano podla hlienu,,,, BZ si nemeriam lebo mam z toho totalny misung … a teraz som 7 DPO a mam nenormalne výtoky som 24/7 mokra co vobec vobec vobec nechapem … mal niekto prosim podobnú skusenost ???
@lenockago podla coho usudzujes ze si 7dpo ked ti doktor povedal, ze vajicko neprasklo. Dpo je den po ovulacii, ak si ovulaciu nemala, nemozes byt 7 dpo. Inac hentaky hlien riedky ako voda, alebo natahovaci ako vajecne bielko znaci, ze sa telo slazi ovulovat. Mozno budes mat najblizsie dni ovulaciu, ale tazko povedat, ked si nemerias BT. Kolko dc si dnes?
@lenockago ahoj, vysoke mnozstvo hlienu bude pravdepodobne prave z toho,ze folikul nepraskol.estradiol v krvi rastie, progesteron je nulovy. Zeny,ktore si sleduju hlien,obycajne prave takto zistia,ze folikul nepraskol- maju dlho "plodny" hlien.po prasknuti sa totiz hlien meni,znizuje sa jeho mnozstvo a meni sa konzistencia.mozu prist doslova dni sucha. Po spravnosti by mal estradiol rast len do ovu,kedy dosiahne jeho hladina vrchol, anglicky peak. Potom dojde k ovu a zacne stupat progesteron.
Ked k ovu nedojde,folikul moze narast napr na 4 cm,je to individualne,praskne napr.az pri krvacani na konci cyklu. Teliesko teda bez ovu nevznikne. V normalnom cykle praskne folikul,vznikne zlte teliesko,stupne progesteron a s jeho poklesom na konci cyklu prichadza menstruacia.v tvojom cykle nepride menstruacia,ale len krvacanie. Dojde k nemu nie poklesom progesteronu, lebo bude nulovy,ale napriklad poklesom estradiolu,ktory bude uz prilis vysoky,cele sa to zruti a budes krvacat. Rozdiel je aj v tom,ze progesteron posobi na sliznicu maternice,ktora pri menstruacii odchadza rozdrobena s krvou.ale bez progesteronu sliznica rastie uplne inak a pri krvacani neodchadza spravne rozdrobena,ma inu strukturu a moze zostat po nedostatocnom odluceni aj prilis hruba (vysoka).
Ked sa taketo cykly opakuju,moze dojst k hyperplazii na sliznici, teda je vysoka a jej bunky sa mozu rokmi menit,mozu sa zvrhavat.
Riziko je najma u zien s vyssou alebo vysokou vahou,pretoze o.i.aj mnozstvo tuku vplyva na hladinu hormonov v tele.
Na prasknutie folikulu sa pouzivaju hcg injekcie,napr.ovitrelle, gonasi atd. Niektori lekari nasledne 3 dni po injekcii nasadzuju progesteron, pretoze sice sa mozno folikulu po podani hcg podari prasknut,vznikne zlte teliesko,ale moze mat nedostatocnu funkciu a tvori sa tak malo progesteronu,ktory treba doplnit podavani progesteronu.
Treba dat pozor na spravny moment aplikacie hcg, mozes chodit napr.na sono,kde budu sledovat velkost dominantneho folikulu alebo napr.na krv,kde sa sleduje hladina estradiolu a pri urcitej vyske estradiolu sa picha hcg.mozno su aj ine metody ako odsledovat spravny cas pichnutia.pichanie v nespravnom case je mrhanie peniazmi,ale ak ti nasledne nasadia progesteron,aspon to pomoze ciastocne ochranit sliznicu pred hrubnutim.zaruka ziadna, ja som takto na hcg a progesterone fungovala 2,5 roka a aj tak sa sliznica zvrhla (no ja som uz na zaciatku tejto liecby mala hyperplaziu s atypiami, cize riziko zvrhnutia uz bolo vysoke). Mas vsak sancu, ze ti to pomoze ako mnohym inym zenam, silno drzim palce
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Nerozumiem si tehotná alebo nie? Lebo píšeš že sa vám podarilo otehotnieť a potom zas ci sa vám mohlo podariť čiže som trošku zmätená
Každopádne lekár by mal vidieť, ci to je žlté teliesko alebo nie. Vajíčko sa uvoľňuje z folikulu pri 22-24 mm cca, nechcem ta strašiť, ale ak to nieje žlté teliesko tak to už bude prezrete. Ja keď som mala 2,5 a folikul nepraskol dr povedala že to je cysta