Ekologické dojčenie

slniecko87
6. aug 2017

Ahojte žienky,
Chcem sa opýtať tých, ktoré ekologicky dojčili, ale naozaj ekologicky (dieťa spí s rodicmi v jednej posteli, žiaden cumel ani fľaša, dieťa je kojené na požiadanie, nosené v šatke, mama si cez deň oddýchne s dieťaťom a dieťa je stále s ňou) kedy sa vám vrátila menštruácia? Predchádzala menštruácia ovuláciu? Otehotnela ste pred nástupom MS?
Ďakujem

siliot
6. aug 2017

Ahoj obidve moje deti som kojila,syna skoro do 3 rokov a dcéru do 2 rokov,nebývajú mi ani nejako chorí, ale nedržala som hneď žiadne diéty,ale ani som sa zbytočne nenapchavala.Pri prvom synovi mi menzes prišiel až 9 mesiaci po pôrode a pri dcére už 4 mesiac po pôrode.

rheuska
6. aug 2017

😂😂😂 to som ešte nepočula, že ekologicky. To nemá s ekológiou veľa spoločného 😂😂😂😂😀😀
si ma pobavila
No k téme. Máš na mysli kontaktné rodičovstvo. Tak sa tomu nadáva. každopádne funguje to aj s vynechaním jednej veci z hore uvedeného.
Menštruáciu ovplyvňuje len dojčenie. Tie ostatné veci však podporujú dojčenie. Návrat menštruácie ovplyvňuje hlavne to nočné dojčenie, genetika a životný štýl. Je to ozaj individuálne.
Ja po pol roku. Dojčím už 14 mesiacov.
Kamoška dostala teraz po 2hom mesiaci.
no a ďalšia kamoška (nenosila dieťa) dostala jednu po roku a potom pravidelnú po ďalšom pol roku na to. Dojčila malú do troch rokov.

siliot
6. aug 2017

Ja som si nevšimla nejaké eko,lebo neviem, či také je,písala som zo svojej skúsenosti, ale keď Ťa to tak pobavilo super, vidno že sa rada posmievas.

mell_j
6. aug 2017

@rheuska 😂

kubobubo
6. aug 2017

Moje dieta nebolo nosene (mala som zlomene stavce), do postele sa mi nasackoval v 6-tich mesiacoch. Budil sa kazdu hodinu a pol v noci a po pol roku som ho uz nevladala davat do postielky. Menstruaciu som dostala ked mal 20 mesiacov a to uz som 2 mesiace pracovala 2 dni v tyzdni.

alex49
6. aug 2017

ja by som rada vedela, aký je rozdiel medzi ekologickým a neekologickým dojčením 😒 ekologické plienky, ešte chápem, viac krát ich použiješ, teda šetríš životné prostredie, ale ekologické dojčenie... Neviem, ale ked dojčíš bez UM, tak máš menej odpadu, a to je jedno či ti dieťa spí v posteli, alebo o tri metre dalej
Menštruáciu môžeš dostať hned, alebo o rok, to ti nepomôže žiadne dojčenie, nosenie v šatke, ani behanie po schodoch.

mamutka
6. aug 2017

Ja som nosila, dojcila 23 mesiacov, cumel nemal, spal s nami a mrchu som dostala 6 mesiacov po pôrode. Ž môjho pohľadu žiaden súvis

sancia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rheuska
6. aug 2017

@siliot pobavila ma autorka názvom témy, nie ty.

somavi
6. aug 2017

Moje obe deti spali so mnou v posteli od narodenia, dojčila som na požiadanie a nenosila som síce v šatke , ale celé dni na rukách 😀 Cumel nemalo ani jedno a fľašu len prvá dcérka prvý mesiac - potom uz nie. Takze pri prvom dieťati som dostala menštruáciu hneď po šestonedelí a pri druhom som dostala po roku . Prvé dieta bolo kojene do 1,5 roka - musela som do nemocnice , druhé este kojím , ma 2 roky .

janullka
6. aug 2017

@rheuska nerada si robim posmesky ale v tomto sa priklanam aj ja ... mam pocit ze dnesne mamicky vymyslia aj BIO kojenie ....

tami2014
6. aug 2017

Ja sa pripajam k nazoru, ze v tom nie je suvis. Obe deti dojcene na poziadanie, od narodenia spali so mnou v posteli, nosene, bez cumla, bez flasky.....pri dcerke, menzes uz po 4mes, pri syncekovi po 10mes.

siska53
6. aug 2017

@slniecko87 no zas taka "ekologicka" som.nebola..
Ms dosla 1.xmesiac po odstaveni ,cize po roku od porodu,2.x mesiac po obmedzeni dojcenia na 1x denne. (cize 22m.po porode).
Deti nosene podla potreby (som.mala,dost chuda s problemovou chrbticou,napriek tomu som.im.vysla v ustrety v ramci mojich moznosti), cumel nemali, flasu prve dieta,ak bolo nutne,vedelo pouzit od 4.m,druhe sa az po roku naucilo pit z flase.

Ms neovplyvnil ani moj 4dnovy pobyt v nemocke,kedy som nedojcila na poziadanie a nemala dieta pri sebe,len asi 2-3x mi ju doniesli,inak len to,co som.si vytlacila z prs..(pokazila sa mi odsavacka zrovna).

Podla mna v tom suvis vobec nie je..
Ja neviem,kedy mam ovulku,takze voobec netusim,ci som.pred prvou ms take nieco mala,kedze ta nemusi byt pri kazdom ms cykle..

siska53
6. aug 2017

@slniecko87 a spalo tie so mnou podla toho, ako potrebovali. .aly nepotreboval,len okolo 8m.nejau dobu obcas v noci,mala castejsie si ma.ziadala. Rwsp.to bolo o tom,ze ona sa raz v noci budila na dojcenoe do svojho roka,po prelozeni som ju uz neprekladala,lebo sme.obe zaspali.
Myslim,ze kebyze mozem.maleho dojcit dlhsie,aj ked nespal u mna tak casto,ms by nedosla,pokial by nebol.odstaveny alebo obmedzeny na jedno dojcenie denne.

liv1
6. aug 2017

Juuj no nedalo mi, googlila som. A ono to ekologicke dojcenie FAKT existuje 😀😂😀
http://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-mli...

@rheuska hoci tvoj prispevok fakt pobavil...

stellasweet
6. aug 2017

Maly bol vylucne dojceny ( dojcim ho dodnes 17mes), spala som s nim v jednej posteli uz v prvu noc v porodnici,sme stale spolu....
- odpovedam na otazku. A menzes som dostala ihned po sestonedeli.

liv1
6. aug 2017

A pre autorku, mozes dojcit ekologicky aj neekologicky, otehotniet mozes i tak... Tak pozor 😉

ukulela
6. aug 2017

pred kazdou mestruaciou musi prist ovulacia - logika nepusti. ak ma z tela menstruaciou odist neoplodnene vajicko, tak najprv musi ovulovat a dozriet, nie? takze otehotniet mozes v pohode pre prvou ms aj pocas dojcenia, ak sa trafis do ovulacie (o ktorej nemusis/nemas ako vediet, ze uz ovulujes) .. jasne, anovulacne cykly - ale vychadzajme z normalnych okolnosti.
@slniecko87 ja som plne dojcila do pol roka, potom prikrmy a stale len dojcenie, voda minimalne. cumel mal vzdy len par minut do dna - na zaspavanie v kociku, potom vyplul a od pol rokaho nemal vobec. dojceny na poziadanie, spaval so mnou - ms po 8 mesiacoch. kedy tedy som satkovala, minimalne raz do dna kvoli kolikam. dojcila som do dvoch rokov.
... a teda na zaver, dufam, ze moje kozy (pre maleho memenka) boli teda dost ekologicke ...

1988majka
6. aug 2017

@rheuska ano oficialne sa to vola ekologicke dojcenie
@slniecko87 MS som dostala po 5m (ale vtedy sa budil dlhodobo maly na kojenie len 1x za noc), je to dost zlozite a dost individualne takze ak sa chces na to spolahnut treba nastudovat symptotermalnu metodu po porode a dat si radsej poradit od odbornika (cky) co sa tomu venuje 🙂

marusia12
6. aug 2017

... a kvantové kojenie sa už na MK preberalo? Len teda, či nie som out....

marusia12
6. aug 2017

@ukulela tak teda neviem, ale ja svoje ovulácie cítim... a rovnako tak cítim, keď mám cyklus niektorý mesiac neovulačný....

nikawero12
6. aug 2017

@marusia12 pokiaľ kvantové kojenie nevymyslia nejakí švahnutí americkí vedci, tak ani na MK sa nebude preberať 🙂

ukulela
6. aug 2017

@marusia12 ja som ovulaciu zacala citit az po porode - pred otehotnenim som o nej nevedela - a zjavne som ovulovala. mna doktorka po sestonedeli sama upozornila, ze vsetko OK, vajecniky sice zatial necinne, ale ovulovat mozem kedykolvek, tak sa na to nespoliehat ...

marusia12
6. aug 2017

@ukulela mám obavu, že kvantovo budeme kojiť čoskoro a na to nám netreba nejakých američanov... hádam si deti vieme kvantovo odkojiť aj sami.... 😀

duracikova
6. aug 2017

Moje nervy. Tak som sa dozvedela, ze som ekologicky dojcila 🙂 Menstruacia prisla po cca po 2 rokoch az.

mamulibabuli
6. aug 2017

A moze sa nosit aj drevo do ekokrbu?

slniecko87
autor
7. aug 2017

Baby ďakujem za príspevky. Mnohým z vás to príde smiešne ale ja som tento pojem našla v odbornej literatúre.
Viem, že kojenie nie je antikoncepcia, ale viem aj to, že zvýšená hladina prolaktínu môže oddialiť nástup plodnosti po pôrode. Preto mnohé že ny, kým koja, nemôžu otehotnieť a samotný gynekológ im odporúča dieťatko odstaviť. Tiež viem, že je to individuálne.

janullka
7. aug 2017

Ten clanok ma zabil. Takze podla toho som dojcila aj ja skoro eko a to som ani netusila😂. Ale stojim si stale zatym ze dnesne mamičky nevedia co by este vymysleli a co ma najviac poburilo ked som videla matku na parkovisku s dietatom na prsniku a serblom medzi nozkami....to uz bolo moc prem na

esther03
7. aug 2017

@slniecko87 mila autorka, ja som pri prvom dietati rozhodne podla ekologickeho dojcenia nesla (ani sa vtedy netusilo co to je 😀 ). Dieta bolo dojcene vyse roka, malo cumel, spalo niekedy v postielke niekedy so mnou (ak bola bolest bruska, isli zuby atd.), dojcene bolo v casovych intervaloch cca 2-3 hodinovych (ked spalo nebudila som, ked sa zobudilo dala som papat, ale urcite mi neviselo non stop na prse "na poziadanie" a malo aj flasku na vodicku/cajik). A vies co? Menstruacia prisla az pol roka po odstaveni dietata. Pokial si co len par krat cuclo za den MS som nemala. Takze z mojho pohladu je to uplne jedno ci eko ci neeko, nakolko kazda mame ine hladiny hormonov, inak sa s nimi telo vysporiadava...

vroni
7. aug 2017

Nuz, na obveselenie tych, ktore sa sulaju nad ekologickym dojcenim: naozaj sa tak odborne vola. Ale este lepsie je, ze ze protipolom ekologickeho dojcenia je dojcenie kulturne (tiez sa tak odborne vola. Tj. dieta dostava len materske mlieko, ale ma aj cumel, niekedy dostane mlieko aj z flase, nevisi matke 24 h denne na prsniku, ma kocik a vlastnu postielku, staci jeden bod a uz nie ste ekologicke ale kulturne). Takze ekologicke dojcenie je vlastne nekulturne 😉
Ja som sice dojcila obe deti "len" kulturne, i tak pri prvom prisla mestruacia bezprostredne po sestonedeli, pri druhom po 9 mesiacoch.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre