Ahojte. Neplánovane som otehotnela. S otcom dietata zit nechcem nakoľko mi dost ublizil. Dieta by som si chcela nechat ale nemam vlastne bývanie a ani rodinu. S otcom dietata skm sa dohodla, že ak si dieta nechám, bude mi platiť prenajom (450€) ako vyzivne. Myslite že mám možnosť to zvládnuť pol roka z materskej a následne z RD? Aktuálne mám príjem 1400€ v cistom. Nemá mi kto pomoct. No zaroven sa bojim, že by mi dieta mohol zobrať nakoľko on ma penazi veľmi veľa a aj vyborne zazemie.
Urcite zvladnes, ak si odhodlana.
Setri si uz teraz... a potom nemusis byt doma 3 roky, babo das do sukromnej skolky a ty sa mozes vratit do prace. Viem, vela matiek o tom nechce ani pocut, ale ak ta donuti situacia pojdes.
Vyzivne si opatri sudom. Nenechavaj to na ustnej dohode.
Drzim prsty.
@riamia91 no to si ani nemozem dovolit. Jeden rok budem doma a potom musí ísť do jasliciek..
Vyzivne si zabezpecis, preco by si to nezvladla. Med lizat to nebude, po roku das dieta do jasliciek…preco by ti sud dieta odobral, predpokladam, ze nie si alkoholicka ani fetacka. Na striedavke trvat neskor moze, ale ak si to dieta chces nechat, chod do toho.
Prenájom ako výživné?veď výživné musí platiť,
Môžeš sa zoznámiť v poradni s inými tehotnymi maminkami a navzájom si poradiť, pomôcť.
Veľmi ti držím palce a verím že to zvládneš, niekedy ťažko ale dáš to.
Čo sa týka prispievania - nedaj na ústne sľuby.
Iba ty poznáš chlapa, či je aspoň v platení seriózny, tak do pôrodu môžeš počkať , zatiaľ bude platiť na bývanie, niečo si našetríš, prípadne ho poziadaj o prpevok na nevydatu - náklady na tehotenstvo( vitamíny, spoplatnené vyšetrenia, oblečenie) po porode podaj návrh na súd, vo veci zverenie dieťa do tvojej starostlivosti, výživné, príspevok aj tebe.
Co je psáno - to je dáno, lebo sa môže stať že mu rupne v hlave a rok ti nedá ani cent, bez súdu nevymozes ani dlžné, ani náhradné od štátu.
Skus si teraz co najviac penazi odkladat, budes dostavat tehotenske, matersku budes mat cca vo vyske cisteho prijmu, cez 800e dostanes “kocikovne”, 60e rodinne pridavky, takze ak ti bude platit tych 450e, tak by si to mohla zvladnut. Ked prejdes na rodicak bude to o dost horsie, to bude myslim po novom 470e a teda este 60e tie pridavky. V kazdom pripade by som to jeho platenie nenechala na ustnej dohode a normalne to vysudila ako vyzivne na dieta, lebo az potom to musi platit.
Čo znamená "mi dosť ublížil"?
Určite to zvládneš, skús si teraz odložiť čo najviac (niečo málo sa snaž aj počas materskej, rozpočet ti troška prilepší kočíkovné).....nájom budeš mať zabezpečený čo je super ak sú v tom aj poplatky za energie, tak ti na stravu a potreby pre bábätko ostane okolo 500€ + budeš mať na prilepšenie z odložených peňazí.
Nebude to ideálne ale myslím že by si to vpohode mohla zvládnuť.
Prípadne by som ešte raz hodila reč s otcom dieťaťa o situácii v akej budeš, a vzhľadom k tomu že on má možnosť ti pomôcť finančné tak by som ho o niaku formu pomoci poprosila. Predsa len je aj v jeho záujme aby si s dieťaťom mohla ostať doma čo najdlhšie.
Jasne, ze zvladnes. Je uplne normalne dat dieta po roku do jasliciek...
Ak ste na tom teda tak, ze ti bude platit na dieta, tak nech je to oficialne.
zvladnes materialne, babatko nestoji vela, ale psychicky potrebujes mat pri sebe oporu,
Aj ja som slobodná mamička. Môj ex platí 150€ na malého. Ale taká rada do budúcna, spísať dohodu medzi rodičmi a odovzdať súdu na schválenie. Aby si sa potom nedivila že prestane platiť byt. Vlastná skúsenosť z detstva.
A čo sa týka ubytovania skús sociálne byty.. slobodná mamička má väčšinou prednosť..
Ja bývam v prenájme s maminou a ona platí byt, ja jej prispievam každý mesiac, ale tiež premýšľam nad poslaním žiadosti o byt, kde bývame teraz je drahý nájom a keď mamina už nebude pracujúca bude ťažšie to platiť
Zvladnes to♥️
Zvládneš to, rovnako ako to zvládli ženy pred tebou. Treba sa ale pripraviť na to, že to bude ťažké.. Matersku zvládneš, síce je to náročné, ale vôbec sa to nedá porovnať s tým co príde potom.. Nastúpis do prace, dieťa do jasli/škôlky.. A začne to.. Choroby.. Vymeskavanie z prace.. Alebo si nájsť opatrovateľku, čo však vôbec nie je lacná záležitosť. Plus vsetko bude na tebe..
Neviem no.. Plus spoliehať sa na ex s tým nájomným.. Ústna dohoda je nič, môže si to rozmyslieť.. Staci, že si nájde novú priateľku...
@kvietocek05 a ešte.. Počítať s tým... Ze keď ma peňazí veľa, dobre zázemie.. Mozno keď bude dieťa väčšie, začne javiť až priveľký záujem..
@elizabet173
@rorino samozrejme, že výživné treba mať určené súdom. Len je možné aj to, že sa to pankovi nebude páčiť, ak sa to bude riešiť oficiálne cez súd. A možno práve ten nájom už nebude ochotný platiť. Čiže áno, na to nájomné sa vôbec nedá spoliehať.
Ak planujes byt len rok doma tak lavou zadnou zvladnete. Dobre je, ze otec dietata je ochotny platit ti najom. Dala by som si to schvalit cez sud aby si to mala na papieri a mohla to aj vymahat keby cosi. Zacni si odkladat, postupne si nakup vybavicku, kazdy mesiac nieco. Drzim palce!
Veď keď ešte robíš odkladaj si maximum. Oblečenie kúpiš na bazáriku MK za lacný peniaz a aj sú tu veci na darovanie za poštovné. Tak môžeš dosť ušetriť. Aj kočík si kúp z druhej ruky.
Ano urcite to zvladnes, ked tolko zarabas budes mat aj matersku vyssiu a na rodicovskom to tiez zvladnes, aj ked prijem bude nizsi ako si zvyknuta.
Smaozrjme že zvládneš, však si mizes začať teraz šetriť