Ženy samoživiteľky

baboadel
19. nov 2022

Ahoj dievčatá, som mamina s jedným dieťaťom. Mám pocit, že to finančne už pomaly bude totálne psycho. Ako to zvládate vy ? Dá sa ešte na niečom ušetriť. Ja z môjho platu cca 650 eur mám pocit, že už to ide na doraz. Bývam v rodinnom dome s rodičmi dôchodcami, to je ešte záruka, že to spoločnými silami zvládame.

klarissa25
19. nov 2022

@baboadel máš kde bývať, to je dôležité. A ty s jedným dieťaťom podla mňa zo 650e musíš vyžiť, plus alimenty

nelca84
19. nov 2022

@baboadel no je to velmi nizky plat. A co vyzivne?

pribinak
19. nov 2022

To je naozaj veľmi nízky príjem.

Pozerám, že máš 15 ročnú slečnu, mizno by som na tvojom hľadala inú prácu, možno aspoň občasnú brigádu k práci
Veď taka kočka už nepotrebuje aby si jej bola non stop za chrbtom

Alebo si doplnila vzdelanie aby som si ľahšie našla prácu kde viac zarobím

Ako to máš s výživným?

olimuc
19. nov 2022

Možno sa to zdá malo ale ja s malým ma po zaplatení všetkého max 100-200€ viac. Takze vyžiť sa da

baboadel
autor
19. nov 2022

@nelca84
@pribinak Výživné mám 100 eur, dcéra je na internáte, takže teraz mi do položiek ešte pribudlo platba za internát+strava+cestovné+vreckové a iné výdavky spojené zo školou cca 200 eur mesačne..V príspevku som sa nechcela sťažovať, len som chcela vedieť ako to zvládajú iné mamičky. Pracujem v súkromnej firme už skoro 30 rokov,práca je fyzicky dosť náročná, takže pridať ešte nejakú brigádu, no neviem. Nakoľko rodičia sú už starší, práca okolo domu je na mne a viac menej ich nechcem nechať bez dozoru, Doteraz sme to celkom dobre zvládali, ale v podstate ceny všetkého rastú raketovou rýchlosťou.

nelca84
19. nov 2022

@baboadel preco si nepytas vyssi plat? 30 rokov tam robis kvazi za minimalku.

baboadel
autor
19. nov 2022

@olimuc Chcem sa opýtať, dokážeš ešte niečo z toho ušetriť, napr. na neočakávané výdavky ? Ja teraz akurát na potravinách, keď je dcéra na internáte dám si limit na 20 eur cez táždeň. Väčší nákup robím iba na víkend keď je dcéra doma.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ysseba
19. nov 2022

@baboadel Určite si pýtaj vyšší plat v práci. Opýtaj sa, veď čo sa môže stať? Prinajhoršom povedia nie. Ale určite skús. A aj výživné pýtaj viac. Hold... Všetko ide hore, musíš aj ty "zdvihnúť ceny" 🙂

baboadel
autor
19. nov 2022

@nelca84 To je ten súkromný sektor, nechcú zvýšiť, výhovorky, že nemajú z čoho a nie je na to žiaden zákon. Mám to v mieste bydliska, takže aspoň pozitívum, ušetrím na cestovnom. Mnoho žien v dnešnej dobe robí za takýto plat v súkromnom sektore nie sú žiadne tabuľkové platy.

baboadel
autor
19. nov 2022

@ysseba Jasné, plat už bol žiadaný viac krát neúspešne. A výživné sa vypočítava z platu a ex má teraz len "kvázy" polovičný invalidný. A dobrovoľne určite nedá. Tak by som iba míňala energiu na súdne spory za vymáhanie vyššieho výživného.

barborachors
19. nov 2022

zmenila by som robotu alebo sla upratovat do Rakuska. Toto je trenie biedy, nie zivot.

baboadel
autor
20. nov 2022

@barborachors Súhlasím, tento štát vôbec nemyslí na matky samoživiteľka. V mojom veku už nie je veľa možností na zmenu práce, akokoľvek šla by som len do toho istého alebo podobného +-nejakych 50 eur. Uvažovala som aj nad vycestovaním za prácou no bojím sa nechať rodičov samich ak by sa niečo stalo vyčítala by som si. Hľadám niečo v mieste bydliska, tak uvidím či sa podarí.