Striedavá starostlivosť s bábätkom

11. dec 2023

Ahojte. Potrebujem poradiť z právnického hľadiska. Som v rozvodovom konaní. Manžel ma ďalšie dve deti. Momentálne býva u mamky. Ja som sama, mamu mám 500km v zahraničí. Mame 5 mesačne bábätko. Sama nezvládnem úver čo mám na byt, plus energie, materskú mám 590€ a o chvíľku prechádzam na rodicak. Chcem dať návrh na súd na striedavú starostlivosť v zmysle - 3x do týždňa si zoberie malého cez deň a raz do týždňa na noc(jeden z tých 3x nech je to aj na noc) Proste nemám tu nikoho iného kto by sa o neho mohol starať a zároveň ani nikoho kto by sa o mňa finančne postaral. Takže chcem tu jednu noc využiť na nejakú robotu a voľne dni tiež. Prešla by mi tato požiadavka na súde? Alimenty nehrozia, možno 100€ by mi prešlo, ale výdavky na bývanie mám 480€, takže to proste nevychádza. Za každú radu ďakujem 🙂

h2
11. dec 2023

Také malé dieťatko by som nedala do striedavky, najmä, ak otec dieťaťa chodí do práce a ak by ti tú striedavku aj schválili, tak by sa o tvoje dieťa pravdepodobne starala jeho mama. Nehovoriac o tom, že ak on nemá podmienky, aby sa o dieťa staral, tak to odmietne a súd mu vyhovie. Je mi ľúto, ale radšej by som obetovala bývanie, tento byt si momentálne nemôžeš dovoliť.

pribinak
11. dec 2023

Podstatne je či on súhlasí so striedavkou. Lebo ak nie, tak nikto ho nedonuti, aby si vzal dieťa na 3 dni a 1 noc

On má právo na dieťa, je len na ním či svoje právo využije

autor
11. dec 2023

@h2 ma voľne víkendy takže v tom nevidím problém .. obetovať bývanie? 😄 preboha to by som radšej robila onlyfans 😂 veď s malým dieťaťom si nájsť podnájom je priam nemožné..

autor
11. dec 2023

@pribinak dobre ale ak ma súdom stanovené že ku to súd odklepne tak ho proste mu brat nie?

mladena
11. dec 2023

Striedavka možno až bude dieťa väčšie, on potrebuje pracovať, ty si nemôžeš byť istá či niečo nájdeš tak ako chceš, treba na súde pýtať vyššie výživné na dieťa a existuje aj výživné na teba na čas po rozvode, neviem teraz ako sa to presne volá, ale súd to schvaľuje práve v takýchto prípadoch keď nemáš z čoho žiť.

h2
11. dec 2023

@mladena Asi autorka vie, že vyššie výživné by nevysúdila, píše, že možno 100€. Ak ten chlap nemá nič, berie minimálku a platí na dve ďalšie deti, tak mu ani súd nemá z čoho zobrať viac.

eternity24
11. dec 2023

Nie nemusí. Keď on s tým nebude súhlasiť, súd mu striedavku nepridelí. A ak mu súd stanoví s jeho súhlasom napr, že si ma dieta brat 3x do týždňa a on príde len 2x, tiež s tým nič nenarobíš.

pribinak
11. dec 2023

Nie, so striedavkou musí odporca súhlasiť (ty si navrhovateľ)!

zmrzlinka2021
11. dec 2023

Nie, babatko nemusí brat a okrem toho 6 mesacne dietatko potrebuje mat primarne 1-2 osoby, ale nie par dni jedna osoba a par dni druha osoba.

Pokial nemate velmi vazny dovod na rozvod, ostante spolu, ste rodina, urobte maximum pre vzajomne fungovanie, pre dieta.

syslik81
11. dec 2023

toto ti u sudu zial neprejde .. ak by ti podpisal moznost cestovat nemohla y si odist za mamou? alebo dat jednu izbu do podnajmu dalsej mamicke a striedat sa s nou napriklad? alebo sa dohodnut so skoro ex svokrou nech ti s dietatom pomaha?

cookie29
11. dec 2023

musis si uvedomit jednu vec a to, ze druhy rodic ma PRAVO nie POVINNOST navstevy. Moze to mat odobrene sudom aj milionkrat, Ty dieta musis nachystat, on si ho zobrat NEMUSI. A ak ho nahodou das za to na sud, tak maximalne potvrdia nezaujem o dieta a budes tam, kde si bola... Takze pokial sa nedohodnete atd tak s tym rozhodne nepocitaj. v kazdom pripade nie tak, aby si sa mohla spolahnut, ze on sa bude starat a Ty mozes do prace

jaass
11. dec 2023

5 mesačne babatko si chceš striedať? Si okey ?????

zuzinabila
11. dec 2023

bežná prax je mať v striedavke staršie deti, nie od bábätka. myslím, že súd by ti nevyhovel.

sense
11. dec 2023

Otec ma povinnosť platiť výživné ale nemá povinnosť styku s dieťaťom. Čiže ak aj mu súd určí stretávanie s dieťaťom a on nemá záujem alebo po dieťa nepríde tak ho súd nedonuti. Pretože to je jeho právo, nie povinnost

vroni
11. dec 2023

Alimenty nehrozia? Co je toto za sprostosť? Alimenty "hrozia" a to nielen na dieťa ale aj na teba. A ak sa inak nebude dat, môžeš vziať pre dieťa opatrovateľku (oficiálne) a ist pracovať, niečo to prispeje aj štát. Ak muž striedali nebude chcieť, nedonutis ho vôbec nijako

majka879742
11. dec 2023

@h2 a to má ísť bývať pod most???? 🤷

dadi30
11. dec 2023

Tazka situacia velmi..a mrzi ma to..s tym byvanim chapem tvoje myslienkove pochody lebo naozaj hladat podnajom s malym dietatkom je nadpozemsky problem..nikto nechce prenajimat..bohuzial v tychto pripadoch vzdy zena taha za kratsi koniec. Neviem ti poradit ale drzim palce aby si bola ty aj dietatko v bezpeci a aby sa vsetko vyriesilo v tvoj prospech..aj ked striedavka s tak malym babatkom asi nie je cesta :-/

autor
11. dec 2023

@jaass som okej 🙂 je rodič rovnako ako ja.. narobil neodpustiteľné chyby kvôli ktorým zničil nás vzťah.. a nech ma tu hoc aj ukameňujú, bez rodiny a bez muža byt 3 roky s dieťaťom nonstop je na hlavu..

autor
11. dec 2023

@vroni čo myslíš tým príspevkom od štátu?

vroni
11. dec 2023

Štát prispieva na jasle/opatrovateľku na dieťa do troch rokov. Tuším 280 euro.

h2
11. dec 2023

@majka879742 Jasné, že nie pod most. Ale niekam, kde nebude za bývanie platiť 480 mesačne.

vroni
11. dec 2023

@h2, hovorí o uvere na byt, tam už ťažko bude hľadať niečo lacnejšie...

h2
11. dec 2023

@vroni Nevieme o tom byte nič. Ak je veľký, tak predať a ísť do menšieho. V menšom budú menšie splátky + bude mať hotovosť z rozdielu ceny.

vroni
11. dec 2023

@h2, v rozvodovom konaní kupovať nový byt? Pri zvýšených úrokoch? Ja ti, Karle, nevim.... Sa mi to nezdá veľmi reálne...

luliu
11. dec 2023

@vroni len keď píšeš o príspevku na jasle, nezabudni napísať, že nedostane potom RP, takže v konecnom dôsledku, bude na tom ešte horšie, ak má vyšší RP

vroni
11. dec 2023

@luliu, písala, ze chce ist do prace...

mk22
11. dec 2023

Striedavu musia chcieť obaja rodicia, nieže ty si vypočítas dní, ktoré si on ma vziať dieta.. Lebo ty to tak chceš.
Nikto ho neprinuti ani súd.. Keď povie ze nechce, tak nechce..

jakubkoanjelik
11. dec 2023

@vroni aj tak sa to neoplatí. Lebo rodičovský príspevok je o dosť vyšší ako príspevok na jasle. To by sa dobrovoľne pripravila o potrebné peniaze.

julish
11. dec 2023

Prečo by si mala mat alimenty 100? Máš nárok aj na výživné pre seba, keďže je dieťa take malé a nie si schopná pracovať ešte.

sterea
11. dec 2023

Ak nevieš utiahnuť byt a nemáš inú možnosť, tak daj dieťa do jasliciek a ty choď normálne do práce. Neboj vyrastie z neho normálny samostatný človek, nenechá to na ňom žiadne následky, mám viacero známych čo chodili do jasliciek a sú to slušní a pracovití ľudia.