Slobodný otec s bábätkom

skb
15. aug 2023

Ahoj, mna trapi otazka ako synovy vynahradiť matku. Ma dva roky,, zachvilu sa zacne pýtať na mamku. Tu nemame, nemame ani ziadnu v rodnom liste., Prihlasil som ho od septembra do skolky, kedze pomaly sa musim vratit do prace. Tam isto spozna slovo mama viac. Ziatial je na mna naviazany strašne, ale tiez som si toho vedomi ze ja nie som trpezliva a mila matka. Aj ked sa snazim ako viem, stale som len chlap. Ak by bola nejaká škola knihou, rad by som si ju prečítal ako sa ovladat aby sme tym nieco dosiahli. Je ťažké si aj niekoho nájsť ved ked vidite na ihrisku, ci kúpalisku chlapa s babatkom je jasné že mu ho mimozemšťania nedoniesli a matku ma poblizku, nikto o neho nezakopne,.
Chlapca som vysudil po roku a pol od štátu. Je to moj biologicky syn ale 18mesiacov stravil v centre keďže ho mama nechala v porodnici na adopciu Ale toto neriešme.

martinkatinka
15. aug 2023

No nic, mama odisla, byva inde. A nemusis si hned niekoho nabalit, rovno s dietatom v kociku.

mamusa123456789
15. aug 2023

Stačí, keď mu budeš prejavovať svoju lásku, dáš mu pusu na dobrú noc, pohladís ho, v počuješ, keď bude treba a mamička sa určite časom nájde, nebude biologická, ale bude ho ľúbiť

vanilkovazmrzka
15. aug 2023

Ak je to vsetko skutocny pribeh, tak ti drzim palce, si lepsi clovek ako si o sebe mozno ty sam myslis. Aj zeny su netrpezlive, aj zeny su z vlastnych deti zufale a citia beznadej.
A na margo vztahu… Myslim, ze ako osamely otec s dietatom mas vacsiu sancu najst si partnerku, nez ako ked je osamela zena s dietatom ;) zeny su podla mna ochotnejsie prijat “cudzie” dieta, takze nezufaj. Skus zoznamky.

betulinka1
15. aug 2023

@skb detom je to lahke vysvetlovat bez traumy. Hlavne mu nerozprávať, ze mama nas opustila alebo jeho. Ja som využila rozne rozpravky ako cervena čiapočka, Masa a medveď…proste som mu citala take, kde nevystupovali rodicia v klasickom zložení. A tam som mu hovorila, ze kazdy to ma inak. Niekto ma len mamu, niekto otca, niekto iba starych rodicov atd.. ze aj v rozprávkach je to tak. Cize to nejako neriesil. Uz v skolke bolo zlozenie rozne, Cize neboli tam vsetky deti co mali oboch rodicov. Prijal to cez tie rozpravky. Potom prisli vo vyššom veku otazky, ze kde je otec. Tak som mu vysvetlila, ze otec nechcel rodinu a preto odisiel prec. Ale rodinu v chápaní, ze v rodine sa o seba staráme. Lenze my sme velka rodina a drzime spolu, takze milujúcich ludi okolo seba mal viac ako dost 😉. S tym zoznámením to mas pravdu. Ked som videla chlapa s dietatom, tak som to tak brala, ze niekde ma matku. Ale mna si vyhliadol sused, ktory si zistil, ze som sama, tak ma oslovil. Cize bud si vyhliadnes alebo pojdes klasicky na zoznamku. Neboj zena pride.

vanilkovazmrzka
15. aug 2023

A co pise @betulinka1 je krasny sposob, ako to vysvetlit dietatu. Este je malinky, realitu aj tak este par rokov nebude schopny pochopit. Takze naucit ho, ze je normalne, ked ma niekto iba mamu, iba otca, dvoch rodicov, je uplne normalne ❤️

luccija
15. aug 2023

@skb máš rodičov, má dieťa babku z jednej či druhej strany?deti to tak citlivo nevnímajú ako rodičia.Bude mu stacit láskavá babka, tvoja sestra, švagriná, kamaratka určite máš okolo seba nejakých ľudí s ktorými sa stretávas... každý má rodinu v inom zastúpení.Dnes polovica detí v škôlke, škole nemajú úplnú rodinu.
Do budúcna by som sa poradila so psychologickou čo synovi povedať a ako.Drzim palce musíš byť fajn chlap.

alissa1222
15. aug 2023

Ak by si potreboval s niečím pomôcť kľudne mi napis

luccija
15. aug 2023

@skb https://eduworld.sk/cd/dominika-neprasova/6201/...

Popozeraj tu byvaju tam dobre clanky.
A nepodcenuj sa aj chlap môže byť mily, empatický, trpezlivý vidíš, že ani matka nie je dokonalá v tvojom prípade.Nie si nič menej len preto, že si chlap a chlapec veľmi potrebuje vo výchove mužský vzor.Mozno nebudeš piecť koláče, ale budeš pre syna dobrý otec

denithestrange1993
15. aug 2023

@skb tak v prvom rade,nejedna sa o babatko nakolko ma uz 2roky. Po dalsie nepochybuj tak o sebe,ze nie si trpezlivy atd,jeho vlastna mama sa ho vzdala a ty si to najlepsie co ma. Na trpezlivosti sa sa popracovat aj na sebaovladani. Pozri niektore deti nemaju otca a tvoj syn nema mamu,ale verim ze ju vynahradzas ako najlepsie vies. Partnerka sa najde,ak ju hladas tak vyuzi zoznamovacie aplikacie,na ihrisku by som sa na tvojom mieste nezoznamovala.

kacena4
15. aug 2023

dieta mataku ma netreba ju tajit a neviem ako neriesit. treba mu postupne vysvetlovat ze mama sa o neho z nejakeho dovodu nedokazala postarat a tak sa o neho staras len ty. je vela rodin jednorodicov. pracovala som roky v detskom domove a vzdy som babatkam pisala do pamatnej knihy ze ano mamu aj ocka (biologickych) mas ale nedokazali sa o teba postarat tak spravili spravne rozhodnutie a zverili ta do starostlivosti tomu kto sa o teba dokaze lepsie postarat... nesudim matku preco sa dietata vzdala, urcite mala na to dovod,takze dieta by malo vediet o tom ze existuje jeho mama ale ze stara sa o neho ocko par rokov mu bude taketo vysvetlenie stacit. existuju knihy na nieco podobne skus pozriet "knihy o adopcii" hod do googlu. drzim palceky

skb
autor
15. aug 2023

@kacena4 matka ho porodila utajenym prorodom,chodil som ju prosit nech ide po dieta do porodnice. Mala na to 6 tyzdne. Nešla. A teraz mu tvrdit nieco co ani pravne nie je v poriadku ani neexistuje jej zaznam o porode, ze je to jeho matka? Podla mna je to protipravne, Samotna matka ho vobec ani nechce, prave naopak este na nas podala trestne oznamenie za zneužitie jej udajov pri sude. Ak porodis utajenym porodom dieta ti odoberu, neuvidis ho,tvoja karta sa zapecati a uskladni na ministerstvo kde ju ani sud nesmie otvorit5

ibajaanikiny
15. aug 2023

@skb vies co,ja ti nesmierne drzim palce a verim,ze po tom,co si zvladol a dokazal si si svoje dieta “vysudit” a nevzdal si to,si dokazal,ze si skvely otec. A ak mas pocit,ze nie si dostatocne citlivy a empaticky,tak ver,ze si,inak by si tu nepisal a nezamyslal sa,chces pre maleho to naj a obratil si sa tu s otazkou,ako to vylepsit. Zena matka ma tiez svoje dni,kedy pochybuje o tom,ci je dobrou matkou a tak to je aj u teba,si rodic a pochybnosti boli,su a aj budu…po mame sa bude pytat,ak bude velky,povedala by som pravdu a teraz ak sa zacne casom pytat,naozaj nejakou hravou formou vysvetlit,ze na svete to tak byva,ze obcas je rodina len tato a dieta alebo naopak,ale ze to neznamena,ze ho nemilujes aj za mamu. Skus sa poradit aj s ucitelkami…podla mna si casom najdes aj partnerku a snad mu tu maminu/zensky vzor dozici…nebudes to mat vzdy lahke,ale za mna,dieta je to naj,co ti zivot mohol priniest a budete partaci. Drzim vam palce

mamamasama
15. aug 2023

Túľ sa s ním. Maznaj, pohlaď ho, daj mu pusu. Ja vidim v tomto najvacsi rozdiel medzi mnou a manzelom. On je skvelý tatino, ovela viac sa s nimi jaší, lepsie sa hra, ale ja som kontaktnejsia. Deti potrebuju laskyplny dotyk.

kitycat
15. aug 2023

@skb pre dieta je prirodzene to co vidi doma. Vidi tam teba, ty sa onho staras najlepsie ako vies a to je to compotrebuje.
Tvoju lasku a opateru.

A ak sa raz opyta? Povies, ze je prec. Jednoducho a strucne a zas a znova alo kolovratok. Netreba tu detsku hlavicku zatazivat detailami.

jazula
15. aug 2023

@betulinka1 Ja len k rozprávkam…dcerka sa práve dostala do veku večerníčkov a púšťame jej hlavne tie z nášho detstva.. A uvedomila som si, že napríklad taký Macko Uško chodí do škôlky, ale býva úplne sám, prasiatko z toho vecernicka býva s tetou. V Na dvore a na pažiti býva dievčatko so starou mamou na dedine a rodičia sa vôbec nespomínajú… Je oveľa menší problém nájsť rozprávky s rôznorodým zložením rodiny (a rodičov), ako by si človek myslel.

slovakboy
15. aug 2023

@skb ja som sa s chlapcami mojkal. Mame mamku ale dotyky mali od oboch nás. Nemôže ti pomôcť zvíja mama? Babka môže nahradiť ženský a dokonca aj mužský vzor chlapcovi. Chlapci potrebuju veľmi silno do troch až šiestich rokov nakopírovať si ženské aj mužské vzory. Nie vždy to musia byt rodičia. Môže to byt aj kamarátka ktorá by bola ochotná sa mu venovať ale tam hrozí citová väzba že vznikne. Hľadaj mu mamku čo najskôr.

soldi
15. aug 2023

ja som slobodna matka, co vychovava 4 deti. z toho su traja chlapci. otca sice maju, ale ...
nebudem to rozpisovat radsej.
pointa je v tom, ze ja tiez chlapcom nedokazem dat muzsky vzor, najstarsi je v puberte, takze sa s nim snazim rozoberat zmeny, ktore prebiehaju na jeho tele, pricom pre mna je muzska puberta jedna velka neznama.
niekedy v tom velmi tapem.
ale nic s tym neurobim. je to tak, ako to je, robim to najlepsie, co mozem.

aj Ty robis to najlepsie, co mozes. a s tymto vedomim mozes kludne zaspavat. ano, situacia nie je idealna, ale mohlo to byt aj ovela horsie. uzivaj si seba a syna, akceptuj sam seba aj so svojimi zlyhaniami.

neskor, ked bude vacsi, mozes s nim komunikovat na tuto temu, ale teraz je zbytocne skoro. hlavne prosim pamataj, ze nikdy pred nim nesmies ani pol slova kriveho slova povedat na jeho mamu. mozes mu povedat, ze vas opustila, lebo to nezvladala, alebo nieco na ten sposob. ale nehovor mu zeho nemala rada, alebo nieco podobne. nevychovavaj ho v nenavisti k nej.

skb
autor
15. aug 2023

@soldi slovo mama zatiaľ nepozná. Ani nic o nej neplanujem povedať aspon v blizkej dobe. Vdaka

anickabasnicka
15. aug 2023

@skb dokud se neptá, tak mu o matce neříkej. a když se zeptá, odpověz jen na to, na co se zeptá, např. co je máma- máma je paní....a víc nic. stručná, jasná a hlavně pravdivá odpověd. a víc se v tom nenípej. a počkej, až se zase zeptá. a opět mu odpověz,...postupně jak poroste a bude brát rozum, tak se začne určitě ptát víc a na větší podrobnosti , ale dokud se nezačne ptát sám od sebe, tak je zbytečné mu ted věšet na nos, že ta osoba, co ho porodila, se k němu nechce znát. ......prostě počkej, až začne sám od sebe a ty odpovídej jen na to, na co se ptá. držím pěstičky, at se daří

betulinka1
15. aug 2023

@jazula presne tak…. Vzdy som taku rozpravku využila, ze aha tu sa stara ten a ten.

loliki
15. aug 2023

@skb A prečo vynahradiť? Ty si otec. A podľa toho čo píšeš, klobúk dole pred tebou. Nájdi mu náhradnú matku, sebe partnerku a budete to mať ľahšie. ❤

nwnw
16. aug 2023

@skb ahoj, vprvom rade Ti velmi drzim palce si super otec.
Niekedy je lepsie sa 3x nadychnut,pocitat do 10 a az potom riesit konflikty s detmi.
A to druhe Ti poviem skusenost mojho muza, ze ked jeho videli a stretali zeny sameho s dietatom, tak ho oslovovali oni. Bud dobrym otcom a maminka sa najde. Osamelych zien je vela.

la_dolce_vita
16. aug 2023

Klobuk dole pred tebou... myslim si, ze s dievcatkom by si to mal este tazsie. To by mama chybala este viac. Ale zeny same tiez vychovavaju chlapcov. Netrap sa, urcite robis maximum a nikto z nas nie je dokonaly rodic. Verim, ze stastie sa na vas usmeje a neostane sami navzdy.

luccija
16. aug 2023

@skb malý bol zatiaľ v pestúnskej rodine pokým si ho vysúdili?či ako to je v tomto prípade?

majka_m95
17. aug 2023

@skb ja mám tiež chlapa čo mal z predošlého vzťahu dieťa, chill 🙂 mamka sa nájde

skb
autor
17. aug 2023

@luccija dieta bolo z nemocnice ulozene do centra. oni mali taky system, ze take male detocky davali profesionalnym rodicom.

luccija
17. aug 2023

@skb áno, viem, že sa to takto robí nech sú už v rodinách veď to je super dostal lásku, pozornosť.Ak by si niečo potreboval kedykoľvek napis

btus
20. aug 2023

@luccija možno sa aj tie koláče naučia spolu piecť. Mám dvoch kolegov, ktorých ženy opustili a nechali ich s deťmi. Ani jeden sa nesťažuje. S deťmi majú super vzťah. Deti sú už dospelé.

janage
20. aug 2023

@skb ak bol v profirodine do 1,5roka ako oslovoval profimamu. Akým slovkom myslím? Ak bol v profirodine skúsenosť so ženskou starostlivosťou už mal. Mala profimama aj iné deti? Svoje napr? Lebo to by sa už s pojmom mama stretol.
Tak či tak, odporúčam kontaktovať Úsmev ako dar. Maju potrebnú základňu odborníkov, poradia alebo nasmerujú. Psychológ, znaly problematiky ti poradí lepšie ako baby tu na MK

lily39
20. aug 2023

@skb deti to neriesia ako my dospeli,oni uplne inak rozmyslaju a vacsinou im staci uplne jednoducha odpoved s ktorou su spokojne a funguju dalej. My sme boli so synom 5 rokov sami- a popravde nikdy mi nedaval nejake speci otazky na ocka, v skolke bolo kopec rozvedenych, malo deti bolo z kompletnych rodin. Ked uz aj padla nejaka otazka-vobec som nestresovala- jednoducho som mu povedala,ze my ocka nemame,ale moze mi pomoct nejakeho najst- takeho uplne najlepsieho na svete-budeme ho hladat spolu. A zvrtla som to- ako by si ho predstavoval,aky by mal byt....a mal predstavy- ze aby bol ako Hulk a mal bradu😄 a aj ho kreslil dokonca. Bol uplne spokojny s tymto vysvetlenim a pysny ze mi ho bude pomahat hladat. Ine veci ani neriesil. Skus sa uvolnit.... vela stastia