Prosím o radu. Vždy som chcela mať malý dom a záhradu, výbeh pre deti. S mužom sa mi to nepodarilo a zostala som na deti sama. Zvažujem kúpu nehnuteľnosti a jedna varianta je kúpiť dom kde by sme si vedeli aj niečo vypestovať a tak si prilepšiť. Zvládate niektorá dom a starosti oň sama popri malých deťoch? Ak áno, v čom vidíte hlavné výhody/nevyhody oproti bývaniu v bytovke?
Z finančného hľadiska je pre matku samozivitelku vhodnejší byt, nakoľko dom stojí oveľa oveľa viac peňazí... Aj času na údržbu,opravy atď.
A ako samozivitelka mas financie na dom ? Alebo vies, ze ti daju uver ?
Je rozdiel mat starši dom a novy dom. O starsi, tam samozrejme musis investovať viac financii, ak sa nahodou niečo pokazi, čo na nový samozrejmé, ze ak je dobre postavený tak ani nie ..
O dom sa treba aj starať, o vnutro, o okolie domu, čo na byte je to o niečo jednoduchsie
Ak chceš dom aby si si trocha "prilepsila", tak to si veľmi jednoducho predstavujes.. Na dome budú proste vždy nejaké výdavky.. A hlavne v záhrade, keď ju chceš mať peknú a niečo pestovať.. Akože mat dom je super, ale fakt treba mať na to financie na nečakane výdavky. Nás budúci rok čaká čistenie podlahového kúrenia za 800€.. Aj keď je to len raz za 10 rokov.. Ale aj tak nikdy nevieš aké skryté výdavky budú čakať teba, keď dom kúpiš
No jasne, prilepsis si, ak si v minizahradke vypestujes par mrkviciek a kilo hrasku. Velmi si naivna, radsej ostan v byte.
No takto..nie som samozivitelka,mame dom,robime pristavbu..vsetko co sa tyka domu-opravy,pristavba,drevo a podobne riesi muz..vsetko okolo deti,zahradky,pratania a podobne riesim ja..zahradka rozumej nie kvety,ale zelenina,co sadime..a teda od tej jari,ked treba sadit,trhat burinu a podobne,az do oktobra,kedy otrham poslednu fazulu,je to makacka..a to zas sme toho nemali vela posadene..ale zas deti sa mi toho roku este nezahrali az tak same,hlavne mladsia..zalezi aj od toho,aky velky pozemok,co vsetko chces sadit,ake velke dieta/deti mas,ci sa vie same zabavit...
Predstav si zivot v byte,kolko tam mas roboty,a pridaj si robotu vonku na zahradke..zistis,ci budes stihat 😊 ale az tak si neprilepsis pestovanim,kedze to vsetko zacne naraz dozrievat,a potom si musis priratat k robote aj spracovanie tej zeleniny
Si naivná. Dom je vždy drahší a predovšetkým starší dom je "žrút" peňazí. To čo ušetríš (ak vôbec) v nejakej záhradke tak nie je ani zďaleka toľko, aké budú tvoje výdavky. Keď už chceš vymýšľať, tak si kúp záhradku niekde v blízkosti paneláku a môžeš sa realizovať 😃
Ak dom, tak jedine nový, s menším pozemkom a jednoduchou údržbou. V prípade, že si dostatočne solventná, nevidím žiadny problém. Keď sa niečo väčšie pokazí (kúrenie, voda, elektrina....) zavoláš firmu, alebo hodinového manžela.
Nieje to také jednoduché. Ak máš dosť peňazí tak si vieš na všetko niekoho zavolať.
Záleží na stave domu. Ale na každom je robota. A vždy niečo vyskočí čo treba riešiť.
V bytoch tak stúpajú poplatky za energie a správu a fond opráv, že niekedy ani neviem, čo je výhodnejšie….mam dva byty a mesačne poplatky sú do 400 EUR so všetkým….byvame v dome, tam zaplatím len za to, čo spotrebujem, samozrejme že občas treba zainvestovať -strecha, zatekanie, nový kotol a podobne, ale vždy je to na majiteľovi, aký štandard si zvolí….co sa týka záhrady- ak mas dobre ovocné stromy, s tým až toľko roboty nie je, zelenina až na papriky a paradajky je dosť prplacka, kosiť treba minimálne raz za dva týždne….takze ak dom, tak by som kúpila jedine nízkoenergetickú novostavbu s rovnou strechou
@martinka13 solventna asi nebude, ak si chce prilepsovat pestovanim zeleniny 😀
@belllinka možno mala na mysli pestovanie bio ovocia a zeleniny 😀.
Ale ja by som ti odporúčala byt skôr naozaj.
@beataxxx rovnú strechu už nikdy v živote by sme nechceli.. A kosiť si chcela napísať že minimálne 2x za týždeň, nie? 😀
No...Nasi maju 3000 m2 len zahradu a ze by sme si nejak extra prilepsili, nemozem povedat. Kym dopestujes zemiaky, jablka, zozerie Ti to vela casu, nervov, penazi. Lebo treba sa o to starat, polievat, trhat burinu, nasi aj postrekuju. Zemiaky sa sadia pre 2 rozvetvene rodiny. Zvycajne ano, tie vydrzia do jari. Ale naprillad taka cibula zacala nasim uz hnit. Takze sa veru potom aj kupuje. Paradajky im dozreli neskor ako paprika, urobilo sa do.poharov nejake leco. Trochu sliviek a ano, uhorky do poharov. To vydrzi. Jablka sice daju do pivnice, ale napriek postrekom, co boli, su chrastickave, chrobacikove a to tiez zacne zahnivat. Este doteraz behaju po zahrade. Mama schytala uz zapal priedusiek. My sme daleko. Mame 300 m2 zahradu, 10x mensiu a neviem, co chutro s jablkami z 1 stromu. Nestihli sme si ani porylovat. Nastahovali sme sa v juli, je to stary dom, manzel ho urobil ako "novostavbu", ostali len hole mury z neho a nadstavil sa vrch. Mame vsetko nove, od kurenia, elektriny, rozvodov vody, plynu, komplet. Dvor jak u spoluobcanov sice, zahrada zarastena. Nestiham pri detoch. Dcera si v crepniku dopestovala 1 paradajku, ostatne pozrali slizniaky. To je vecny boj. Nie je to take prilepsenie az tak...Ale hej, ten vybeh, nejaka terasa, posedenie vonku, to je fajn. Ale my byvame pri rusnej ceste, tak ani to nie je nejak extra vyhodnejsie oproti bytu, kde sme boli predtym, tam sme mali tichsie a vacsi klud, paradoxne. Stary dom si fakt dobre zvaz.
Nasi maju vyse 100 rocny dom, a to stale nieco sa udeje. Uz aj tu, mali sme problem s kurenim, kurenari nam zle zapojili trubky do podlahoveho, museli sa na 2x menit nejake ventily, niekde pridavat 🙄. A stale platis...
na jednej strane je to super mať tú záhradu, sedíš vonku na terase. na druhej strane ak chceš zarábať na zelenine, tak si predstav každý deň po práci sa mordovať v záhrade do večera a s deťmi sa učiť do školy nebudeš môcť , lebo budeš otrokom vo svojej záhrade. každý týždeň kosiť ten veľký dvor . plus nafta navyše ak budeš musieť náááááhodou nosiť deti do školy . tu nejde ani tak o peniaze (možno ich aj máš a nebudeš potrebovať ani úver na dom), ale tu ide o ten čas ktorý budeš musieť obetovať domu. je ti dúfam jasné že potom deti pôjdu na druhú koľaj.
potom ešte zváž že by si si kúpila byt a aj nejaký malý pozemok na ktorom budeš len pestovať a budeš tam chodiť od rána do večera. poznám tak veľa ľudí že tak žijú a živia sa tým pestovaním. veď keby ti to vyhovovalo, tak predáš byt a postavíš si malý dom na pozemku .
Máme dom, ale ak by som ostala sama tak idem do bytu.
Davno som necitala taku baivnu predstavu o zivote v dome ako je ta tvoja.Dobre ti radim,rovno na to zabudni.
Tak ja osobne si neviem predstaviť bývať v byte, čiže bývam v dome. Moja starká býva v dvojpodlažnom dome, má zvieratá, záhradu a zvláda to úplne v pohode sama, nechápem kde je problém.
InAk nepestujeme nič, ale celu sezónu niečo dostávame od rodiny a susedov a popravde, ide mi to aj na nervy, väčšinu sme vôbec nespotrebovali. Proste odmietam jesť cuketu denne napríklad, alebo opadane jablka🙂.
ja som v domku ale mam mini zahradu-akurat na hranie a curanie pre psa... do bytu by som nesla .. zas tolko prace tu nemam kedze nemam ani hydinu a nepestujem ani zeleninu -len par biliniek a jahody kt aj tak obzeru chrobaci .. kazdopadne aka praca? ak sa nieco pokazi musi sa to opravit rovnako ako na panelaku- najde sa kamos alebo niekto z rodiny .. bojler sa nekazi kazdy rok a ani dom nepada na hlavu... ak kupis len nieco naozaj male a nie moc stare tak super..
Máme dom a žena by to v pohode zvládla sama. Záhradu stačí pokosiť, o bazén sa starám ja. Inak klasická starostlivosť ako v byte.Nemáme zver,v záhrade len skrine. Sme typickí dedinčania z mesta.
@ukgirls nechápem tvoj príspevok keďže píšeš, že máš mini záhradku.
Autorka chce veľkú záhradu keďže chce veľa pestovať. A s tým je robota, nie s domom ako takým
byvam v dome, ale je novy a maly. Cize naklady su nizke, opravy zatial nie su potrebne a udrzba sa da zvladnut - vzdy niekoho zavolam, ked je potrebne nieco, s cim si neviem rady. Ale som celkom manualne zrucna a aj v zahrade/na dvore porobim co je potrebne. Co sa tyka pestovania, pozemok je tiez mensi, takze nejake rajciny, maliny, jahody, ale rozhodne to nie je v tom zmysle, ze by som si cez pestovanie financne prilepsila. to skor naopak 🙂
@petracandle dat jej alternativu,ze sa da zit v dome a nepestovat .. btw zahrade je v mojich ociach mini,ale vypestovat by sa tam dalo keby mam na to vlohy .. dom vs bt rozdiel nieje ... co si uz kto robi okolo domu je samozrejme nadramec a zalezi od jedinca ci na to ma alebo nema ...
Ver mi, ze vypestovaním si niečoho v záhrade si neprilepsis. Mame dom, aj pestujeme toho dosť, ale neviem si predstavit fungovať bez muža. Predpokladám, ze nemáš žiadnu skúsenosť s týmto, lebo toto je pre jednu ženu, ktorá chodí do práce a stará sa o deti náročné. A ďalšia vec je práca na dome a okolo. Alebo budeš volať cudzích chlapov, alebo máš dobrého ex, ktorý Ti bude pomáhať a v tom prípade možno by si to zvládala.
Zvládla som ten dom kúpiť aj zrekonštruovať. Za mňa len a len výhody, ale ja neznášam panelakove byty
K tím finančnej náročnosti, mňa ten malý domček stál toľko co byt. Záhrada je veľká, plán bol polku predat a financovať z toho rekonštrukciu. Náklady mám polovične oproti bytom a to mám aj vlastný “fond opráv”
Nejaká extra práca navyše tu nieje. Na záhrade a s domom je len toľko prace koľko si človek vymyslí. U mňa je 1 jabloň, 1 hruška, hrozno, bylinky a 1 mini zahon kde je zopar rajčín, uhorky, cuketa, hrach zopar zemiakov. Nic co by ma uživilo ale je to fajn občas si navarit obed z čerstvého
Kazdy dom ai vyzauje viac casu a financi viac upratovania starostlivosti, nie je to len o " vybehu pre deti" , zahradke, bazenu, grilovacke a pod. Sama zena rozhodne nie
Podľa toho aká si kutilka 🙂 ja si v dome poradím s veľa vecami sama, taky bungalov s malou záhradou by som zvládla v pohode aj sama, ak chceš veľkú záhradu a sadiť tam treba viac práce, na jeseň poorať, na jar rotovať atď., môj muž to robí všetko svojej mame a je to drina. V zime nám niekedy napadne toľko snehu, že traktor nám musel z dvora sneh vyvážať, nemali sme ho kam dávať 😀 ono niekedy ťa prekvapia také veci v dome, čo ťa ani nenapadne a ty musíš hneď reagovať . Náklady na plyn, elektrinu, vodu máme mesačne okolo 100€. Poriadim si dom za dve hodky (ja riadim priebežne celý týždeň, takže nikdy nemám veľký bordel).
Zalezi,aky stary dom a v akej kondicii.
Neda sa pausalizovat,pretoze dobre postaveny dom,vyzaduje nasledne menej investicii.
V podstate potrebujes len prachy a v pripade,ze treba nieco robit,zavolas firmu.
Urcite sa to da.Pisem,ako chlap,ktoreho manzelka
sa starala o dom,ked som bol v zahranici.
Vyhoda oproti panelaku,velmi velka.Na zahrade trampolina,travnik,mala zahradka na jahody,par ovocnych stromov.
Drzim palce a nenechaj sa odradit.Daj si zalezat,pri vybere domu,neunahli sa.Keby si potrebovala poradit,kludne napis😉.