Ahoj. Pomaly ale isto sa blížime k synovým 3 ročikom / v marci/ a tak sa blíži aj čas hladania si zamestnania a už teraz z toho začínam mať riadny stres 😝 . Zaujímalo by ma ako ste na tom baby čo ste s vašimi detmi samé s prácou, ako prípadne akú sa vám podarilo zohnať a ako to všetko stíhate, hlavne ak nemáte babičky alebo niekoho iného na stráženie. Možete samozrejme dať skúsenosti aj zadané maminky lebo viem že aj vy ste velakrát na deti v podstate samé.
@kristiii Ked som sa blížila k dcerkiným 3.rôčkom, myslela som, že najviac problémov budem mať zohnať prácu na 1 smenu od 7 do 15:00 hod. No omyl......omnoho horšie je udržať dcerku v škôlke ZDRAVU 😔 čiže som skoro furt doma už pol roka to striedame : 5 dní škôlka, 3 týždne doma (zápal pluc, priedušiek atd...)
Takže si idem skusiť vybaviť predlženú platenú RD.
Čiže hlavne držím palce, nech ste zdravučkí ☹
@cikyta ďakujem 🙂 , áno s týmto tiež rátam, synovec nastúpil od septembra a tiež ešte myslím nebol ani jeden týžden celý v školke, a moj drobec aj od neho pochytá čo sa dá, takže v školke to bude určite aspoň tak 10 krát horšie. Práveže kamoška si kvoli tomu 2 roky po skončení rodičáku nemohla nájsť prácu, resp. ju vždy vyhodili lebo jej malý bol furt chorý ale predlženu RD jej neschválili, takže aj podla jej vzoru sa dosť obávam. No uvidím "máme sa na čo tešiť" 😝 A smiem sa spýtať akú prácu sa ti podarilo zohnať na jednu smenu?
@kristiii - my sme boli poslednych 6 mesiacov sami a s toho 4 mesiace pracujem, ak ti mozem povedat, lahke to nie je, ale pracu ako taku najst problem nebol, zorganizovat rozvazanie a vyberanie deti uz väcsi, ja hodinu rano a po praci rozvazam deti, je to celkom fuska 😖 Nasla som si pracu, co je sice 40h/tyzdna, ale pevna pracovna doba, takze ziadne nadcasy, do skoly po malu sa striedam s kamoskou, co tam ma tiez syna a maleho som zo skolky prelozila k opatrovatelke - ta chorobnost sa realne nedala vykryt. Teraz je uz tri tyzdne zdravy klop klop.
@kristiii tak ja mam tiez podobny problem. Moj syn bude mat tiez v marci 3 roky, no este neviem, ci mi ho od marca zoberu do skolky. ak nie, tak mi hladanie prace ostava az na september. No v nasom meste je este to najlepsie, ze skolka je otvorena "az" do 16.00. Ja neviem kto mudry to takto stanovil, ale ked ma clovek pracovnu dobu do 16.00tej, tak nema sancu byt skor pre dieta v skolke.
kristiii presne ako hovoria iné mamičky s prácou nie je problém ale riešenie okolo dieťaťa je ťažšie :( Kedže som na malého sama cez týždeň mi dosť pomohli susedky a víkendy susedkina dcéra. A teraz mám prváka a u nás to od septembra vyzerá tak že dva týždne v škole a dva týždne OČR - ka tak teraz riešim preradenie v práci a inú pozíciu kde nebude až tak cítiť že stále chýbam.
Ale ak bývaš v meste najdi si nejakú čipernú pani na dochodku ktorá sa veľmi rada vyzdvihne dieťa zo školky, bude rada že má spoločnosť 🙂 Ja som mala takú pani pokým som bývala v meste a dodnes sa stretávame a je taká naša tretia babka.
Hellenka tvoj školák takto stále vymeškáva? Ja som chcela práve baby povzbudiť že kým budú deti v škole tá chorobnosť prejde, v škôlke je to o držku ale imutinta sa z roka na rok zlepšuje. Aspoň u nás to tak bolo, dcére v škôlke chorobnosť katastrofálna, ale v škole schytá tak 2 choroby (s ktorými treba ostať doma) za školský rok.
@gituserik no tak to sme na tom v podstate úplne rovnako, malého mi od apríla neprijali ale vraj sa treba chodiť vo februári -marci pýtať či náhodou nejaké dieťatko nevypadlo /napríklad práve pre velkú chorobnosť/, ale tak velmi sa na to nespolieham a tiež rátam skor s tým septembrom, u nás v meste je totiž problém niekedy dostať aj 3,5ročné dieťa do školky vobec od septembra tak to je všetko také otvorené. Inak ako mi písala @alena16 tak som si naschvál pozerala na nete dokedy sú tu školky pootvárané, tak tá kam ho chcem dať je "až" do 16,30 🙂 čo je ale stále najdlhšie, nakolko niektoré sú len do 16,00. No je to nedomyslené riadne, jednu školku v meste zatvorili ked bolo málo detí a teraz nikoho nezaujíma že súčasné detičky nemajú kam chodiť ☹ Asi začnem uvažovať že by som si od apríla vzala nejaké dietko k mojmu na stráženie ak by sa našla mamina čo má naruke prácu ale tiež nedostala dieťa do školky, no fakt neviem..
@kristiii, na začiatku taká malá rada, aby Ti malého do škôlky prijali. keď budeš odovzdávať prihlášku, napíš do nej, aj riaditeľke povedz, že si osamelý rodič a potrebuješ aby sa dieťa dostalo do škôlky.
a čo sa práce týka. ja som už počas RD pracovala na živnosť ako účtovníčka. po materskej som sa vrátila do starej práce, ale nevyhovovalo mi to, našla som si novú. kým som žila v jednom meste a pracovala v druhom, sama by som to nezvládala. našťastie mi pomáhali moji rodičia. striedali sme sa kto malého do škôlky zoberie a kto vyberie. ak bol chorý, bola som doma vždy iba prvý, max. druhý deň choroby a potom jedny, alebo druhý dedkovci. 😔 odkedy žijeme a pracujem v jednom meste stíham všetko sama, ale je to o držku. choroby naďalej vykrívajú starý rodičia. celkovo súhlasím s dievčatami, nájsť si nejakú čipernú dôchodkyňu, ktorá Ti malého vyzdvihne zo škôlky, prípadne opatrí pri chorobe. a práca, posielať životopisy všade, všade, všade. držím palce. 😉
@kristiii aj u nas v meste boli predtym 3 skolky, no pred par rokmi ked bolo menej ludi, jednu zatvorili, takze teraz funguju 2, ale to ich vobec nezaujima, ze je narast porodov a ze je vela deticiek v meste. a este k tomu mam info, ze aj z okolitych dedin, kde skolky su, tak ich nosia sem do mesta. a to by som uz nedovolila, lebo potom nase mestske deti nemaju miesto
@angua27 ďakujem za radu, určite to do tej prihlášky napíšem, aj keď oficiálne to ešte vlastne nie je pravda keďže súdy si dávajú načas ale to im može byť jedno a poriadne to ešte prejdem nejakým zvýrazňovačom 😉
Práve to by som velmi chcela nájsť si prácu tu v meste len popravde to sa mi doteraz ešte nikdy nepodarilo ani keď som malého nemala, tu je to dosť bieda.
Tak to máš super že máš takých "dedkovcov", to je asi také najlepšie riešenie keď možu a pomožu.
@namornicka ked nastupil do školky, tak skoro rok a pol trvali kým si zvykol na "detské choroby" a potom už bolo fajn a teraz ak nastúpil do školy, stále aj dnes zas musela na Očr- ku čo je zase chorý angína. Dva týždne prešli a tak znova zas doma:(
@kristiii nemáš v blizkosti nejakú mamičku - kamarátku čo by Ti pomohla??
@kristiii, veru, ja som síce oficiálne osamelý rodič, ale mám naozaj obrovskú pomoc od mojich rodičov a hlavne od bývalých svokrovcov. našťastie máme nadštandartné vzťahy, malého zbožňujú a mňa si hýčkajú. 😀 keďže sú už obaja na dôchodku, tak mi fakt veľa pomáhajú. bez nich by som to mala veľmi zložité.
skús hodiť napríklad aj sem niekde inzerát, že hľadáš pomocnú ruku s malým. 😉
@angua27 áno, už som na to myslela, skúsim aj tu, akurát nedávno tu myslím admin zriaďoval tému o strážení a výpomoci s deťmi tak to po novom roku určite vyhladám, len najprv musím poriešiť tú školku aby som vedela či to bude reálne od apríla alebo až od septembra a podla toho sa zariaďovať ďalej.
Keby mal človek aspoň nejakú prácu na ruke..no možno nejaká mamina z okolia bude mať a nebude mať kam dať dieťa tak by sme si mohli vypomocť navzájom.. budem musieť pozvažovať všetky možnosti, preto som aj bola zvedavá ako všelijako to osamelé mamy pozvládali 😝 ..nejako sa inšpirovať a využiť vaše skúsenosti..
oslovila som susedu na dochodku a ta chodila pre maleho