Slobodná matka a vzťah syna s biologickým otcom z cudziny

chrissa
26. jún 2014

Synčeka vychovávam sama už od jeho narodenia, s jeho biologickým otcom, cudzincom, sme sa "nezhodli" a každý žije vo svojej krajine. Chlapček ho nemá zapísaného ani v RL, má moje priezvisko a otec neprispieva na jeho výchovu.
Poraďte, čo robiť - chlapec rastie (v sept. bude mať 5 rokov) a otec mu chýba. Bývajú vo veľmi sporadickom kontakte, ale najhoršie je, že keď občas zavíta na Slovensko, býva u nás, čo je pre mňa psychicky náročné. Nemá peniaze na hotel a odmieta si pripustiť, že my už rodina nebudeme, Hoci neprevzal žiadnu zodpovednosť za syna, stále sa tvári, že je všetko O.K. a ja nie som rodinne založená a tolerantná. Keď som otehotnela a následne porodila, cestoval po južnej Európe a hľadal rôzne sezónne brigády, akože aby nám pomohol, ale my sme peniaze od neho takmer nevideli, t.j. poslal občas, sporadicky, keď mal. Na nič iné neprispel, keď hovorím na nič, tak naozaj na nič. Nechcem sa ťahať po súdoch kvôli peniazom, mám len jeden problém, ako a či umožniť komunikáciu syn - otec? Ocitol sa niekto alebo niekto z vašich blízkych, známych v podobnej situácii? Veľmi rada by som o tom podebatovala a vymenila si skúsenosti.

guinevre
26. jún 2014

@chrissa Preco Podla mna, keby chcel zodpovednost prevzat a mat vztah s dietatom tak by to uz urobil, takto asi chodi sporadicky len kvoli svojmu svedomiu. Preco ho nema zapisaneho v RL? Keby bol tam zapisany, tak by ste mohli riesit aj starostlivost, mozno by ho mal u seba niekedy, ale by tiez musel aj pravidelne platit.

chrissa
autor
26. jún 2014

Nie je zapisany v RL z mnohych dovodov, nebol na Slovensku v case porodu a potom sa nase vztahy tak zhorsili, ze som sa bala to urobit, aby som neohrozila dieta. Bral by ho do Bulharska, co nie je tak blizko....syn je este maly. A tych par korun, ktore by som vysudila, by mi zato nestali. A ked doteraz neprevzal zodpovednost, necakam zazraky spojene so zapisom do RL, skor len tazkosti a komplikacie ....Pandorina skrinka...

seemani
26. jún 2014

@chrissa komunikáciu by som umožnila-cez skipe,sedela by som vedla na stoličke.. Stretávanie? Umožnila, keď príde n slovensko, žiandy odchod nikam, v žiadnom prípade. stretávať sa tak ako doteraz, ak sa chce vídať častejšie nech chodí častejšie. Tvoja psychická nepohoda žial k tomu patrí, ak naozaj nemá inú možnosť kde sa ubytovať a syn je sním rád, neostáva ti iné, len sa cez to prehrýzť. Problém nastane, keď si nájdeš nového muža. Ale to už malý asi nebude veľmi o otca stáť, keď bdue mať nového. Skúsenosť osobnú nemám, len by som to takto poriešila

chrissa
autor
26. jún 2014

@seemani Vďaka za rozumný názor. Je to riešenie - kompromis. Doteraz som riešila v hlave, že aby sa vídal s babkou, dedkom, rodinou z Bulharska .....ale malý stojí v podstate len o jedného člena z bulharskej rodiny - o tata, lebo iného nemá ☹ Keby mal, asi by mi odpadli tieto trápenia....

tova
27. jún 2014

@chrissa ked uz chlapec vie kto je jeho otec, otec javy zaujem, tak by som im umoznila cim najviac aby sa kontaktovali hlavne v prospech syna. vas vztah vam nevysiel, ale bude to synov otec stale a ked malemu chyba tak nech sa stretavaju cim najviac. kym nemas priatela prehryzla by som ze spi u mna, pripadne ked mas znamych, surodenca spytaj sa ci by nemohol prespat tam, len maly by tam asi chcel ist tiez na noc. Ja by som aj s nim isla na dovolenku do bulharska a navstivila rodinu ( s kamratkou, alebo niekym ak sa bojis zeby boli nejake hadky) rodinu jeho v bulharsku asi poznas neuskodilo by mu vysvetlit trocha viac, jemu uz ziadny cudzi otec nenahradi praveho

chrissa
autor
28. jún 2014

@tova dakujem za nazor,... aach, jaaaj, ked on je taky otec, ze jemu staci ho vidiet tak raz, dvakrat do roka, nepotrebuje ho vidiet ani na skype, ani pocut.....nema k nemu taky skutocny otcovsky vztah. Podla mna nenormalne.
Ale moj syn reaguje normalne, t.j. ked boli naposledy v zime spolu u mna, chybal mu, bol rozhadzany, nespokojny, pretoze sa prestal ozyvat, komunikovat....a to bolo pre nas horsie, ako byt sami☹ Na druhej strane ist k nim do rodiny a prizerat sa, ako mu rodicia toleruju jeho nezodpovednost + mamickina prehnana laska a zhovievavost voci synovym nedostatkom, to je silna kava. \Vidiet, ako cela family bezstarostne zije v BG a ja padam "hubu"....z toho som dost na nervy. Ich syn je prizivnik,.....a oni sa s tym zmierili. Ja vsak nemam ani velku, ani funkcnu rodinu, a rodicia su chori...

tova
28. jún 2014

@chrissa a ktovie co on rodine narozprval, ako si zijev rozpravke, napr. z rodicovskej, (tam to vobec dostavaju?) alebo ze nechces aby sa stykali, mozno navsteva by nieco pohla a matka by mu dohovorila alebo by si vysvetlila ako to je. vies ako to v Bg chodi, ci muzi vseobecne sa tak spravaju a prenho to neni nic vynimocne? Ked si najdes ineho tak mubude muzskym vzorom, ale syn uz vie kto je otec a aj ked bude kontakt raz rocne zvykne si

oslo1
28. jún 2014

Asi budem za sebecku, ale je to bohuzial jeho problem, ze nema kde byvat, ked pride na slovensko, su aj lacne penziony.
Mne sa zda, ze tvoj byvaly partner sa iba hra na otca, je nezodpovedny a v podstate na vas kasle a ozve sa, ked to jemu vyhovuje.
Asi si vas vztah ako rodina uz davno zabalila, tak sa podla toho aj zariad. Nemusis branit synovi v kontakte, kludne nech si volaju cez skype, telefon, al trvaj, na urcitom dni a hodine, aby to malo urcity rezim.
Ked pan tatko pride na slovensko, tak nech si zhana ubytovanie, v ziadnom pripade by som mu nedovolila zostat u vas doma, neprispieva na domacnost, nie je clenom domacnosti a teda neviem ako vy, ale ja nanutene navstevy a prespania (viem o com hovorim, byvam v Londyne a ono by sa naslo velmi vela ludi, co by sem chcelo prist na dovolenku) netolerujem.
Ak pan tatko nema peniaze, nech mu pomozu jeho rodicia, ked uz takeho cloveka vychovali.
Co sa tyka vztahov s babkou a dedkom v bulharsku, ked vas pozvu, tak by som isla, v opacnom pripade si zariadte zivot sami.
Prajem vela stastia.

chrissa
autor
28. jún 2014

Ono to je podla mna tak, ze rodicia a cela jeho rodina ho nenechaju "na pokoji" a pripominaju mu, ze ma na Slovensku syna. On byva s rodicmi, ved sa prizivuje, keby zil sam, musel by sa snazit....Cele zle!!!!
Som bola zblbnuta, ked som sa s nim zaplietla. Bulhari su vseobecne nie velmi dobri manzelia, ale on je pripad sam osebe. Moji rodicia pochadzaju z Bulharska, ale taketo nieco sme v nasej rodine nezazili☹