Slobodná matka a alternatívne bývanie - možnosti

meggieya
11. jan 2023

Ahojte, mozno je tu viacero zien alebo aj muzov, co su jednorodicom a otacaju kazde euro. Uvazujem nad aleternativnym byvanim napriklad mobilny dom. Mam totiz hypoteku a pubertalneho syna, ktoreho treba zivit a satit. Alimenty sice dostavam aj pracujem, len ta velka polovicka co ide len na byvanie sa mi nepaci. Hladam moznosti ako si to ulahcit, ako nebit v strese. Viem, ze na Slovensku takto zije asi vacsina ludi.. mozno tu ale natrafim na niekoho rovnako zmyslajuceho. 🙂 Dakujem za Vase nazory.

zmrzlinka2021
11. jan 2023

@meggieya A ako byvas teraz? Ake mas naklady?
Syn ma aky vek?

meggieya
autor
11. jan 2023

Teraz byvam v dvojizbovom byte, ktory mam na hypoteku. Naklady na byvanie su priblizne 600€ syn ma 13.

tahomi
11. jan 2023

Len ten mobilny dom musis ukotvit na nejaky pozemok, ten mas? Su tam siete?

meggieya
autor
11. jan 2023

zatial nemam pozemok, ale hladam nejaky.

nwnw
11. jan 2023

@meggieya ano rozmyslali.sme o tom.. pozemok nevieme najst,lebo ked mam dat 150tis za krpaty atyp a este tahat siete... Ano mobilne domy,alebo montovane v stave holodom das aj za 50 tis podla reklam + este 20tis zariadenie. No to moze rovno zobrat hypo na byt a byva v meste. Neviem ako teraz su uvery na pozemky, ale na byt je to fakt masaker 🤦.

kitycat
11. jan 2023

@meggieya bud za tu hypoteku a byt rada!
Plat ti moze len ist hore a splatky dole.

Neviem na ako dlho mas este hypo, ale idea mobilneho domu je realna mozno niekde, kde je mierna klima. Ako tam chces existovat na stare kolena?
Vsak mate kazdy svoju izbu. To uplne staci

meggieya
autor
11. jan 2023

Mobilne domy sa stavaju aj na nase podmienky. Staci aby bola na pozemku elektrina. Da sa kupit pozemok vedeny ako nie stavebny ale rekreacny napriklad. Ak by som mala kupovat stavebny pozemok a plus mobilny dom, tak sa mi to neoplati. Chcem stlacit vydaje tak aby sme mohli normalne zit a peniaze radsej minut na cestovanie. Ale kazdy sme inak nastaveny.

zmrzlinka2021
11. jan 2023

@meggieya
no dobre a cena pozemku + mobilny dom, vyjde ta to cenovo vyhodnejsie?
o kolko? mas nejake prepočty? + zohladnenie nakladov de facto na vsetko..

bodka70
21. jan 2023

@meggieya , ja takto uvažujem do budúcnosti, lebo inú možnosť nemám. Byvam v prenajatom byte od rodiny, ale tam nemôžem byť navzdy. Mám kúpenú záhradu, zahradkarska oblasť prakticky priamo v meste, je tam podpivničená malá chatka nevhodná na byvanie. Záhrada je 500m2, da sa urobit tam obývateľná chatka, domček do 50m2, ja chcem ešte menší plus podkrovie. Ja chcem pivnicu nechat, opraviť podklad a na to dať nový domcek. Záhrada ma stála 25tis, na to nejaka chatka do cca 40 tis. Elektrina tam je, voda tiež. V tej oblasti mnoho ľudí takto byva, čiže nebola by som tam sama takto. Nie je to idealne, trba riešiť čo s odpadom, postou, odvozom smetí. Ale vsetko sa da poriešit, je to lacnejšia alternatíva pre mňa ako byt plus ako bonus zahradka, pestovanie plodin, pekné prostredie...

beata_k
21. jan 2023

@meggieya V mobilnom dome je nulove skuromie. Tie priecky su tam aby sa ludi nevideli, nie aby sa nepoculi. Potrebujes zateplenu variantu. Pripraveny a vyrovnany pozemok. Plus doprava a zeriav. Az tak lacne to nie je, ale urcite lacnejsie nez normalny dom.

bodka70
21. jan 2023

@beata_k este je alternativa zrubovy domček, montovaný, nie mobilný. Napriklad z Polska je velka ponuka cenovo pristupna. Pri mobilnom môže byť problem aj ten dovoz žeriavom, ak to nebude mať na klasickom stavebnom pozemku ale napr. V tej zahradkarskej osade. Treba si vsetko premyslieť, pozrieť viac alternativ. Ale v zásade to nie je zlý nápad, len treba premyslieť detaily.

meggieya
autor
14. sep 2023

@bodka70 dakujem za podporu, vidim, ze ste tak podobne zmyslajuca ako ja 🙂