Slobedné matky, aké su vaše náklady?

21. nov 2024

Ahojte

žienky, chcem odísť od muža, tyrana, s bábatkom. Prosím aké su cca vaše náklady spolu ? Strava, benzín, oblečko, hygiena, nájom? Mne vyšlo nejakých 1400€ ked si to prerátam čo je celkom vela

colsami
21. nov 2024

Co mas prosim Ta v tych 1400e? 😳
To je riadne vysoka suma.
Rovno rozpis, si anonym tak by to malo byt v pohode.

kaktusik007
21. nov 2024

@colsami nie je. ja mam naklady cca 1800-1900 eur. Som sama s dvomi pubertakmi.
ono to vyzera brutalne ta suma, ale ak nechces zivorit - nazbiera sa to.

caar_oliine
21. nov 2024

No mne to tiež tak vychádza, že by to bolo okolo 1500€. Síce nie som v tvojej situácii, ale ak si to prepočítam, tak mi to tak tiež vyšlo, že tých 1400 je také minimum.
U nás v Trenčíne štandardný podnájom spolu s nákladmi stojí okolo 600-700€, 100€ na dopravu, 400€ na stravu, 100€ na sporenie, a zvyšok na drogériu a iné náklady (paušál, lieky, oblečenie,.)

nin12345
21. nov 2024

@colsami najmy su strasne drahe

maminkadeticiek
21. nov 2024

Asi by som sa oberala po zdielanom najme s inou slusnou cistotnou milou slobodnou mamickou,to by ti vedelo velmi pomoct.

colsami
21. nov 2024

@kaktusik007 ale ty mas dvoch pubertakov, to co popisujes je realna suma v Tvojom pripade. Ona ma babatko ktore realne nedosahuje naklad ani jedneho pubertiaka, s tym ze aj ten najom ( @nin12345 ) jej staci na zaciatok garsonka alebo jednoizbak, ked sa potrebuje na zaciatok dostat od tyrana. Ano, viem velmi dobre kolko podnajom vychadza.

kitycat
21. nov 2024

@kaktusik007 hadam, ze bude lepsue uskromnenie bez tyrana 🤔

caar_oliine
22. nov 2024

@kitycat tak to máš pravdu, takmer všetko je lepšie ako život s tyranom. Dá sa určite zohnať aj garsonka alebo zdielany podnajom za 350, na doprave a strave sa tiež dá ušetriť a dočasne sa uskromniť aj s ostatnymi vecami. Myslim ze keby som v takej situacii, tak to nejako vymyslím aj s omnoho nižším rozpočtom. Ale na take štandardne byvanie, neskor, mi tych 1400€ vôbec nepríde ako prestrelená suma.

summer23456
22. nov 2024

Tak ťažko niekto môže mať náklady 1900 eur, keď zarobí napr len 1000 eur. Autorka, základ je zaplatiť byvanie a so zvyškom vedieť hospodáriť. Keď musíš, tak nejako skromne vyjdes ..

earlgrey
22. nov 2024

Nikdy som to nepočítala a to som slobodná matka. Ale keď dcéra bola bábätko, tak podstatne menej ako teraz, keď je predškoláčka. Ale do tých 1000 určite, teraz viac.

adabise683
22. nov 2024

Mne to tiez vychadza okolo 1350, ale len byvanie (hypo+energie, fond oprav a ine suvisiace s byvanim poplatky su cca 700 eur) ... vela stastia prajem 🍀🍀🍀

lujza123
23. nov 2024

V tvojej situácii spočítaj co máš (rodičak, prídavky), co všetko môžeš použiť ( úspory, majetok-veci ktoré môžeš predat) a podľa toho sa zariad
Asi najlepšie riešenie momentálne pre teba je rodina, kamarátky, alebo azylový dom - ono je to síce divočina co sa týka osadenstva, ale niektoré sú pekne vybavené, nové, dostane sa ti tam právnej aj psychologickej podpory ktorú teraz veľmi potrebuješ.
Skratka miesto kde strávis tých prvých pár mesiacov kým si zariadis všetky veci, výživné, možno nejaké sociálne príspevky, jasle, pracu atd

Rataj potom s minimom a nutným ktoré potrebuješ - bývanie, mlieko plienky pre bábätko a stravu pre seba. Bývanie skús garsónku, 1 izbak či iba prenajať izbu, tu sa vieš zmestiť do 400€. Bábätko neviem koľko teraz stoji, rataj len najnutnejšie. Prestravujes sa do tých 100- 150 €, do nejakých 200 € aj s drogeriou, liekmi, oblečením
Ja si myslím ze ak budeš mať šťastie do tých 600- 700 e aj menej zmestis

*pre tie ktorým sa moje výpočty zdajú extrémne nízke, bola som slobodná matka a zažila som si to. Bývanie v zdieľanom byte, strava jednoduchá viacmenej veganska ale stále zdravá, kozmetika mydlo + zubná pasta, oblečenie second hand, telefón na kredit …. Začiatky sú vzdy tazke, ale dá sa to ustáť a všetko sa časom zlepší

kaktusik007
23. nov 2024

@lujza123 viacere sme si to zazili a ano... zaciatky su tazke

lujza123
23. nov 2024

@kaktusik007 a to je práve ta pointa, ze naozaj tazke sú iba začiatky, potom sa to vzdy nejako rozbehne. U mňa to bolo celkom rýchle, iba zopar mesiacov “chudoby” a potom už fajn. Ono to tak býva ze človek sa najviac zmobilizuje a odrazí práve z toho dna, my ženy s detmi sme ovela silnejšie než si myslíme
Ja si dodnes pamätám ten večer kedy som sa úplne mentálne zosypala nad našou večerou (cestoviny s vegetou nic ine som vtedy naozaj nemala ) a už pár mesiacov na to som mala nielen plnú ladnicku ale aj si dokázala kúpiť staršie auto. O pár rokov aj vlastný dom …
Nakoniec som aj celkom vďačná za takúto ťažkú skúsenosť, posunulo ma to v živote veľmi. A som rada ze som do toho šla, ze som mala odvahu sa rozísť, zhnit naveky v nejakom toxickom vzťahu len preto lebo neviem vydrzat pár mesiacov bez svojho finančného štandardu je
hlúposť.

summer23456
24. nov 2024

@lujza123 presne tak, ja po rozvode podobne...najskôr k našim, potom do podnájmu, potom som kúpila jednoizbový byt pre mňa a dcéru, boli sme v ňom 6 rokov, napokon teraz som si mohla dovoliť trojizbový byt, ktorý síce budem splácať, ale naozaj postupne sa človek posúva...som šťastná, že dom mala toľko rozumu a nehľadala som chlapa,lebo veľa žien k tomu sklzne a potom majú ďalšieho debila na krku, pribudne ďalšie dieťa a potom je to už tak extrémne náročné a väčšinou chodia zo vzťahu do vzťahu... Ja som mala vlastnú víziu, pokoj, vlastne bývanie a trvalo to roky... Ale vyplatilo sa...