Situácia slobodných maminiek

29. jún 2021

Ahojte. Rada by som si prečítala o vašej životnej situácii a ako sa vám darí ako slobodným mamičkám hlavne tým samostatne bývajúcim a bez výživného prípadne takého minimálneho. Ja som s dietatom sama v podnájme a priznám sa, že žijeme z ruky do ruky ako sa hovorí. Situácia ma trápi. Zatiaľ si ešte popri práci hľadám brigádu aby sme si prilepšili.

natalienka12
29. jún 2021

Ja iba tolko, ze hovori sa “z ruky do ust” , nie “z ruky do ruky” to nechapem, akoze z jednej ruky prelozis do druhej ruky? 😀😀😀

autor
29. jún 2021

@natalienka12 odpustis mi prosim tento moj hrozny omyl ktory som spachala??😂 uz sa viac takej tazkej chyby nedopustim teda na tvoje vysostne prianie

natalienka12
29. jún 2021

Anonymka: ano, odpustim 😀😀😀 som rada, ze som ta nieco naucila 😂😂😂

autor
29. jún 2021

@natalienka12 asi sa stal len omyl predikciou..neviem to opravit 😅

natalienka12
29. jún 2021

Anonymka: Veď si tu ako anonym, aspon tvoj prispevok pobavi a rozosmeje, ako aj mna…z ruky do ruky 😀😀😀

autor
29. jún 2021

@natalienka12 si riadne trapna, dufam ze si sa na tom vsetkom dobre pobavila..asi aj na tebe sa dobre ludia bavia, tak to musis rozdavat dalej..

evinka3007
29. jún 2021

Tiez som uz ako tehotna ostala sama, bolo to moje rozhodnutie pretoze s vtedajsim partnerom to bolo doslova peklo...no musela som sa rychlo zmobilizovat aby som to nejako zvladla, z kazdej vyplaty som si zacala setrit co najviac, to iste z materskej ktoru som mala celkom fajn, byvam v svojom byte takze som si stihla zrefinancovat uver a tym si vytvorila "rezervu" aby som nemusela od malinkeho babatka utekat do prace, nastastie mam skvelych rodicov ktorí mi boli (a stale su...) obrovskou oporou v kazdej oblasti...otec mojho syna mi neplati ani cent a o maleho sa absolutne nezaujima, na vyzivne narok nemam pretoze som ho do rodneho listu nedala zapisat...hoci tie zaciatky boli velmi tazke, najma po psychickej stranke pretoze som sa s tym vnutorne nevedela stotoznit ze budem s dietatkom sama - co asi kazda slobodna mamicka 🙂 no najviac vdacim svojej rodine ze pri mne stali, podporovali ma, pomahali a ked som ich potrebovala boli tu pre mna cez den ci v noci, bez nich neviem ako by som to zvladla 🙏

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mirola
30. jún 2021

Ja tak zijem a zije sa mi dobre.Optimalizovala som svoje zivotne naklady aby som vyzila slusne a este aj usetrila. Napriklad predala som drahe auto, na ktore sa este platil auto uver, tento uver som vyplatila a kupila si malu jednotku . Prestahovala som sa 15km od BA ale mam krasny novy byt s velkou terasou za polovicu co by som platila v BA. Na jedlo neminiem skoro nic, ja dako nepotrebujem zrazu tolko nakupovat blbosti ako ked som bola s muzom. Nejak sa neobmedzujem v nicom. Malemu doprajem vsetkeho. Ale zas zarobim celkom dobre, teda nie je to ziaden luxus ale polku dokazem usetrit. Neviem aky mas prijem ty. A co je dolezite maleho mi teraz vzali do statnej skolky tak to sa tiez tesim, predtym bol v sukromnej.

dankamg
4. júl 2021

Napriek tým svetlým výnimkám čo už majú vlastný byt a vedia si odložiť pol platu si myslím, že drvivá väčšina slobodných matiek žije z ruky do úst. Žijeme s dcérou sami už 10 rokov a teda stále sa mám čo obracať, aby sme prežili do ďalšej výplaty. Jeden plat je pre rodinu vyrazne menej ako dva. Smutné je, že štát na takéto deti prakticky kašle, takže nemáš sa okrem seba a ochoty rodiny na koho viac spoliehať. A ešte k tomu spoločnosť plná predsudkov Ti s uskrnom dáva najavo, že je to vlastne všetko tvoja vina a poraď si sama. Prajem Ti veľa síl, raz budeš hrdá na seba aké úžasné dieťa si dokázala vychovať a sama bez pomoci.

najk
4. júl 2021

@dankamg a co ma stat robit s takýmito detmi? Kazde dieta ma dvoch rodicov, ci uz spolu ziju, alebo nie. Ti sa maju starat. Staci sa nevydat, alebo rozviest a nechat stat nech sa stara? Vies kolko ludi by to zneuzivalo? Ja som za pomoc znevyhodnenym detom, napriklad chorym, postihnutym. Tam je ta rodina naozaj v zufalej situacii. Ale toto nema dovod riesit stat..

noemikatka
4. júl 2021

Ja som tiež ostala sama keď mala dcérka pár dni nie partner opustil mna ale ja jeho pretoze bol ešte nedozrete decko ktoré nevedelo čo chcelo!!! Mama mi zomrela keď som bola pred pôrodom boli to moje najhoršie dní v živote ani som netušila či sa budem tešiť keď sa mala narodí ale nakoniec som pochopila že ona jedina mi pomôže túto bolesť zniesť a nespravit niečo hlupe💔🕯 bola som sama v krízovom centre potom som sa sama dostala na soc. Ubytovnu kde som do dnes mala ma už za pár dni 7r chodím do práce už 3r a našla som si aj partnera ktorý ju ma veľmi rád plánujem snim život a aj ďalšie dieťa pretoze je to dospelý zrelý muž ktorý vie čo chce a budeme aj časom spolu bývať slobodná matka nie je lahka úloha ale pre svoje deti ju každá matka zvládne prajem každej veľa síl ako som ich mala aj ja ❤👌😊

vroni
4. júl 2021

@najk, nie som slobodná mamička, ale viem si predstaviť, čo by malo byt úlohou štátu. Napríklad minimálne výživné vo výške aspoň 20% minimálnej mzdy. Funkčný systém náhradného výživného a nie ten idiotsky paskvil, ktorý akože funguje na SK. A s tým aj spojena vymahatelnost výživného. Mnohým slobodným matkám (a otcom) by sa oveľa ľahšie dýchalo. A štát by to okrem trochy organizácie nestalo takmer nič.

najk
4. júl 2021

@vroni to áno, len ten pôvodný prispevok vyznel tak, ze stat sa ma o tie deti postarat. Teda v zmysle, ze ich ma zivit.. a myslim, ze vela ludi to tak aj skutocne vnima

dankamg
5. júl 2021

@najk predstavujem si to asi tak, že štát by mal okamžite riešiť nejakou formou situacie, keď si druhý rodič úmyselne neplní vyzivovaciu povinnost, nie až o 3 mesiace, nakoľko druhý rodič takuto situáciu ovplyvniť nemôže a platiť všetky výdavky aj živiť dieťa je sakra ťažké. Žiadna slobodná matka si neželala ostať s dieťaťom sama, tak prečo má byť ešte trestaná aj za to, že dieťaťu dala život? Tieto matky by mohli mať aspoň nejaké výhody vo svojej ťažkej situácii, tak ako je to aj vo vyspelých krajinách, kde napr. osamelá matka dostane od štátu dokonca byt a vysoku finančnú podporu, aby mohla dieťa zabezpečiť. To len u nás sú títo ľudia na okraji spoločnosti.

natalienka12
5. júl 2021

@dankamg v ktorom štáte dostane matka byt a vysokú finančnú podporu? Vieš ako by sa to zenužívalo? Každá by napísala, že je osamelá, aby dostala byt a vysokú finančnú podporu a potom by sa v tom byte váľala s chlapom. Štát nemôže za to, s akým mužom si dieťa urobila, na to mala každá myslieť dopredu. Pomáhať áno, ale ľuďom, ktorí si z objektívnych dôvodov nemôžu zvýšiť svoj príjem, napr. matka telesne postihnutých detí, ale nie slobodným matkám. Akože prečo? Prečo by sme sa nejakej slobodnej mamičke mali skladať na jej dieťa. Výživné si má vymáhať od otca dieťaťa a nie aby sa táto povinnosť prenášala na štát.

dankamg
5. júl 2021

@natalienka12 Presne takéto predsudky som mala na mysli. A vieš mi povedať odkiaľ mala tá žena vedieť, že ostane sama s dieťaťom? Milujem tieto silácke reči. Dnes máš chlapa a zajtra Ta môže podviest s kolegyňou a odísť, bez ohľadu na to aký máte pevný vzťah. Prajem Ti aby si to nikdy nezažila, ako sa hovorí nepochopí kto to nezažil. .

najk
13. júl 2021

@dankamg ak by stat daval zadarmo osamelym matkam byty, okamzite sa rozvadzam 🙂 a budem slobodna matka. A dalsie desattisice so mnou. Preco by som mala dalsich 30 rokov platit hypoteku ked staci vyhlasit, ze som osamela matka? Suhlasim s tym, ze stat ma tlacit oboch rodicov, aby sa starali. Ale rozdavat byty a prachy?? To ako vazne?? Ja osamelym matkam nezavidim a davam pred nimi klobuk dolu. Nemaju to lahke. Ale rozdavanie bytov a vysokych financnych obnosov naozaj nie je riesenie. Kazdej 16 rocnej tehotnej ciganke bytik za 100 tisic.. No na paradu.. naco studovat, pracovat, snazit sa, ked staci byt slobodnou matkou? :D

dankamg
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
muchacici
4. apr 2024

Viem, že je to stará debata, len aby som vás vyviedla z omylu. Áno, slobodné matky v Anglicku dostávajú aj okolo £2000 mesačne a aj prenájom štátneho bytu, alebo súkromný prenájom, kde 80% hradí štát. Určité podmienky musia tieto ženy splniť, ale určite to nie je žiadna utópia. Plus vedia dostať aj ďalšie benefity, avšak nemôžu veľa zarábať (čo je zväčša aj tak príliš komplikované, keďže sú na dieťa samé)