Dobrý večer. Nikdy som si nemyslela, že zrovna ja sa nad týmto budem zamýšľať, nuž, je to tu..
Je reálne, bez akejkoľvek pomoci rodiny, zvládnuť život samoživiteľky v hlavnom meste s dvomi malými deťmi (škôlkari)?
Zaujímalo by ma to predovšetkým z hľadiska zladenia práce a škôlky, keďže so škôlkou je spojená aj zvýšená chorbnosť detí, pripadne to ide za sebou kedy jedno ochorie, už-už zdravé a chytí to druhé dieťa.. je to vôbec reálne alebo je lepšie zaťat zuby a nejak prežiť, vydržať kým deti nepodrastú?
Prosim, zaujímajú ma len reálne skúsenosti žien, polemizovať a teoretizovať viem aj bez diskusie. Ďakujem
Ja som zostala sama s dvoma deťmi, ale mám aspoň oporu v rodine.
Zalezi na praci, byvani atd … ak pracujes tak, ze mas moznost HO a vlastne byvanie, je to tragèdia … sice budes par dni na nervy ale das to … ale je to o hubu. Ale nikto Ti neporadi, pretoze nikto nevie ake mas doma problemy … niekto by s takym niecim zatal
Mozno zuby a iny by sa na to vykaslal
Da sa to. Ale zas moje deti ako skolkari nebyvali nejak moc chori… jasne ze obcas sopliky a to uz museli ostat doma, ale to tak raz za sezonu. Na poobedie som mala isty cas opatrovatelku… na vyberanie zo skolky…
Som matka 4 detí. Ked mal najmladší rok odišla som do AT pracovať ako opatrovateľka. Deti boli s opatrovateľkou, ktorú som si platila ja na SK. Nikto mi nepomohol. Prežila som.
Bola som doma, zili sme z uspor. Bala som sa podat exekuciu na ex. Nesprav podobnu chybu ako ja, vyzivne musi platit! Velmi ti prajem chapajuceho zamestnavatela. Momentalne neradi prepustaju, najlepsie je flexibilny cas a oslovit nejaku studentku (zo susedstva, znamej dceru...), ktorej doverujes a ktora v pripade potreby vyberie deti zo skolky. Das to, zeny su vynaliezave a obetave 🍀❤️
Záleží aj od otca dietata. Ak je normálny, platí výživné a o deti sa stará v zmysle ze si ich naozaj brava každý druhý týždeň na predĺžený víkend, je ochotný ist s nimi k doktorovi a OČR ked ty nemozes tak je to veľká pomoc.
Mňa víkendy bez dietata zachránili, najskôr som si našla brigádu v hudobnom klube, tam sa naozaj mzda + tringelty za 4 noci v mesiaci vyrovnali minimálnej mzde co na niekto za celý mesiac. Síce sa človek nadrel, ale mohla som si potom cez týždeň dovoliť pracovať menej. Potom som si rozbehla vlastný biznis a dni bez dcéry som sa venovala tomu
Chorobnosť a škôlka, ja som s dcerou nebola doma počas soplikov, dávala som ju normálne do škôlky, učiteľky aj matky ma za to neznášali. Mne ked doktorka povedala ze dieťa nieje infekčné a môže ist do kolektívu tak išla, vypítala som si potvrdenie ze je ok. U nás to podľa mňa fakt preháňajú, co som sa pýtala kamosiek v zahraničí, UK, Holandsko, Nemecko všetky majú deti v škôlke aj so soplom
je to tazke, teraz to riesim zo sestrou. Je onko pacientka, invalidny ma 247 eur, ale 4.9.2023 je schvalili plny, ale do dnesneho dna nevie kolko, ale ratame, ze to nebdue viac ako 450 eur. Jej muz robi velke problemy, topí sa v peniazoch, ale je chorý clovek co sa tyka penazi, neda ani cent na deti, sestre nic neplati od septembra, rozviest sa nechce a tym padom nemusi nic platit ziadne vyzizvne, lebo niesu rozvedeny. No totalny chuj. A ked sestra poziada o rozvod v tu sekundu ide na urad prace co je 6 mesiacov kde bude mat podporu jej muz, ale po 6 mesiacoch 0 prijem a dokym prebehne sudne konanie, bude po jeho podpore, takze sud mu nevyrata nic. Zije u rodicov, nema telefon, poistky, stare 25 rocne auto, ktore nema hodnotu, takze tak stat chrani maky z detmi, pred takymito kokotmy vychcanymi. Je proste chory clovek: proste topi sa v peniazoch, doslova topi a chodi obleceny ako bezdomovec, nekupi si nic na jedenie, oblecenie uplne nic, z roboty si nosi zliatky polievky a v robote sa naje co mu staci, on sa ani nekupe, ide sa okupat do jazera, lebo je ladovy medved no akoze brutal. Chlapec studuje sukromne bilingvalne gymnazium na same jednotky, kde ta skola brutalne draha a dalsie deti su male. A teraz sestra tiez chce ist do dlhodobeho prenajmu, ale vsade sa plati 500 eur a plus strava, ine vydavky no plus vsetko ostatne a tiez nevie co robit, kam ist. On jej stale hovori, ze moze sa vratit domov z detmi do jednej izby, ale sestra nechce takyto zivot, lebo je dom velmi plesnity a uz sa jej vratila 3x krat rakovina a to ma este len 37 rokov, preto sa nechce vratit a ani ku chujovi chorobnemu, no toto je patova situacia pre matky, tiez hladame riesenia ako vieme, neviem na koho sa obratit, ale peniaze vam nikto neda na prezitie.
@lucina1100 máš trochu skreslené predstavy. Otec detí môže ísť na úrad práce, dať výpoveď to súd nezaujíma. Poznajú to. Alimenty mu naparia. Takže kľudne môže o výživné požiadať sestra, dokonca aj počas manželstva.
Má možnosť bezplatne sa ísť informovať na kuratele alebo centrum pomoci sú v každom krajskom meste.
@lucina1100 treba dat na súd určenie výživného počas trvania manželstva a sestra v tomto prípade myslím že môže niečo žiadať aj na seba. Koli chorobe..
@25daniela uz sa bola pyta na vyzivne od muza, neda ju jej, lebo ma invalidny dochodoch a niesu rozvedeny, nanic nema narok
@bosorkabb aj trosku slusneho chovania by neuskodilo. My sme sa uz boli pytat, takto to robia debilny muzi. Ano dostane alimenty, ale kolko 5,50 eura? ved to vyratavaju z jeho zarobku a ked nema ziadny? tak z coho mu vyrataju? a dokym toto prebehne, uz nebude z uradu dostavat nic, a on nic nevlastny nema, teda ma, ale nie na seba napisane. Aj v dome kde byvali je jeho rodicov. A nam povedali, ze nema narok na ziadne vyzivne, ani na deti ani na seba pokial su manzelmi. Sestra byva pri mojej mamine a tlacia sa v malom bytiku, preto chce ist do prenajmu ale on jej nedava ziadne peniaze a to od seba ziju uz 5 mesiacov.
@lucina1100 kopírujem:"výživné na dieťa počas manželstva môže jeden z manželov požadovať, pokiaľ si druhý z manželov neplní vyživovaciu povinnosť k dieťaťu. Výživné na dieťa nie je spojené iba s rozvodom. Obyčajne súd určí výživné na dieťa počas manželstva vtedy, ak rodičia (stále nerozvedení) spolu nežijú."
@lucina1100 sestra nech sa ide informovat do Centra pravnej pomoci,je to zadarmo.Ako ti radia vyssie.Vyzivne na deti moze ziadat aj pocas manzelstva, ak jej nic nedava.A sud pri urcovani vyzivneho naozaj neprihliada len na to, co ma chlap na papieri,ale napriklad aj na to ake ma uspory,realne nakady na zivot a pod.Tam nie su blbi,ze ked muz ide zrazu cielene na podporu nic mu neodklepnu.Nech ho nepocuva a domaha sa svojich prav.Ja mam pocit,ze on ju uplne zdeptal a je si isty,ze ona nic riesit nebude.
Ale nech sa ide naozaj poradit.
ja som takto ostala sama na 4 deti vo veku 2, 4, 7 a 9 rokov.
bez akejkolvek pomoci. bez penazi (15 mesiacov trvalo, kym zacal nieco posielat).
a este bol aj covid vtedy.
a zvladla som to 🙂
@lucina1100 z mojej skusenosti: ex prisiel na sud, ze zaraba minimalnu mzdu. 590€ prijem. vsetko zdokladoval este roky dozadu.
no, ale sudkynu neobabral a plati vyzivne 900€.
este pred rozvodom musel zacat tolko platit.
@lucina1100 neviem kde vidíš neslušné slová ale o. k.
Na Slovensku súdy rozhodujú podľa toho čo som napísala. Tak ako píšu baby po mne.
Výživné počas manželstva, rozvod a výživné po rozvode. Je úplne jedno či muž niečo vlastný alebo nie. Sudca si vie vyžiadať koľko muž zarabal, koľko sa zarába v danom kraji na jeho pozícii/podľa jeho vzdelania a pošle nech si hľadá prácu a naparí výživné podľa toho. Sudcu nezaujíma že dal výpoveď to je mužov problém.
Keď platiť nebude je tu inštitút náhradného výživného a štát si už muža potom poriesi.
Taka je prax. Len treba podať návrh na súd, navštíviť centrum právnej pomoci.
@lucina1100 toto je hlúposť. Môže ako manželka požiadať na výživné aj na seba, pokial jej nedáva sám od seba. Aj na deti, že trvania manželstva. Neviem kto jej radil, ale mal by prehodnotiť svoje zotrvanie na danej pozícii. Nech osloví centrum pevnej pomocí, môže mat advokáta plateného štatom a nie počúvať takéto pofidérne rady
@letfenixa no oni nám tvrdia, že im mame dať dôkaz, že on žiadne peniaze nedáva a tým argumentuje aj jej muž nech dajú dôkaz, on je iný trpak. My sme boli na upsvare na tom oddelení rodiny, neviem ako sa to predné vola. Mali by sme ist inde? Na iné oddelenie?
@lulu0123 na súde sú blbi, lebo on ma strašne veľa peňazí ale odložené doma, nikdy nemal ani účet, aj výplatu dostáva na ruku. Na zmluve ma minimálnu mzdu a dostáva na ruku 3x viac. Aj veľa peňazí zdedili počas manželstva a on ma vsetko doma, nikdy nechcel účet presne pre toto, aby nebol dôkaz že niečo ma. On nemá ani poistku, ani paušál nič. V dome kde bývajú sestra už nie, je napísané na jeho rodičov, aj auto je napísané na jeho rodičov, takze on akoze nemá nič a sud sa riadi ako píšete tým čo ma. My sme v pätovej situácii, boli sme sa pýtať aj v mediátorskej poradni majú tam právnika a on toto povedal, presne vedel čo robí a je chorobne chorí na peniaze. Chápete, on si nekúpi nič, v robote sa 2 dni naje a na 2 dni keď ma voľno si donesie zliatky z roboty, on si proste nič ani nejde kúpiť čo mu tak prepína.
@soldi a aký ste mali príjem? Z čoho ste platili nájom? Lebo ona ma 247€ ID a nájom stojí 500€ plus poplatky, telefón, poistky, skola, skolka, lieky drahé lebo sestra je onko pacient berie chemo, dochádza kazdy pondelok 150€ na chemo. Na benzín jej nedali ani cent od štátu, lebo žiaľ tam sa berie do úvahy aj mužov príjem pokial niesu rozvedený. A plus stravu čo je nehorázne drahá. Syn jej chodí na súkromne bilingválne gymnáziu čo je na mesačne náklady hrôza. No neni to jednoduché. Pretože príjmu a výdavky nepustia a platiť a žiť treba z niečoho a taký hajzel čo vydlami prehadzuje peniaze neda chorej žene ani deťom nič. Je to strašne
@lucia147852 no nejdeme to nehat tak. Musím sa do toho obuť ja, len ja nemám čas s nou chodiť a ona sama chodiť nechce nevie sa obracať. Ale Dakujem zienky, idem tlačiť ešte viac na pílu že nech jej pomôžu, lebo ona do roboty najbližšie 2 roky ak prežije nemôže ist do roboty, ak toto je zlé že je chora a velmi chorá
@letfenixa
@bosorkabb ano, ale tu plati podmienka, ze manzelia spolu neziju v spolocnej domacnosti. aspon ja to tak poznam.
este som sa nestretla s pripadom, ze by bolo schvalene vyzivne na deti pokial nie je podane o rozvod a ziju spolu.
ale to samozrejme neznamena, ze to tak nemoze byt 🙂
tak sa ospravedlnujem za zavadzanie.
@lucina1100 určite to nenechajte tak. Robila som na súde. Všeličo sa dá, len treba bojovať a nevzdať sa. Vyživovacia povinnost je prvoradá. Držte sa
Ja som vdova s 5 rocnym dietatom v Londyne. Robim full time. Je to o hubu so starostlivostou o syna, ale tak Tu sa sople neriesia.