Sama s dieťaťom v rodičovskom dome

28. aug 2024

Ako to zvladate vy slobodne mamky ked ste museli ostat s dietatom v domacnosti spolu s rodicmi.. u nas su niekedy tie konflikty vyhrotene, casto vidim , ze aj by si kazdy nieco porobil no mam dieta v ohni neobsedi chodi kade tade za kazdym a potom pocuvam reci toto by trebalo hento by trebalo ale pri nom sa neda, nestihame toto a toto, to je taka mala otrava,ked treba mne biekam ist tym ze niesom skuseny sofer tak musi ist so mnou moj otec a musime brat aj dieta lebo nema kto strazit a niekedy je to velmi komplikovane, je mi z toho do placu, nemala som kam ist ked som ostala s dietatom sama ex nas vyhodil z bytu, inak mi rodina vo vsetkom maximalne pomaha, dietatko miluju a tesia sa z neho , hraju sa atd ale tieto ich reci niekedy nedavam
Mozno si to velmi pripustam k srdcu kedze po velmi extremnoum skaredom rozchode s otcom dietata som stale este zronena a rany sa este uplne nezahojili a vela veci ma vie rozpralakt a rozcitit
Pritom este rok a musime sa stahovat do velkomesta kde mam pracu a znova nastupim a dieta pojde do skolky

lenocka8894
28. aug 2024

@autorka. Ja som ostala s dietatom sama v dome s velkou zahradou...byvame same dve...uplne ti rozumiem pretoze neni v mojich silach mat vsetko na 100% pri dietati, ktore potrebuje non stop pozornost. O chvilu budem nastupovat do prace a uz teraz mam hrozu ako to vsetko budem zvladat...neboj nic my mami sme silne 🙏 tebe by som radila sa osamostatnit pretoze takto nemas nic vo svojich rukach...ani vychovu ani svoj zivot...

sissy27
28. aug 2024

ja som prvý rok po pôrode bývala s rodičmi a aj keď som sa cítila podobne ako ty, že stále ma len "buzerujú" a musím niečo robiť, s odstupom času som im za to vďačná. Naučila som sa utriediť priority a zadeliť si čas. Dieťa je síce najdôležitejšie, ale jednoducho nedá sa len celý deň stáť dieťaťu za riťou a nič nespraviť. No ano, dieťa chodí, behá, ale tak to má byť, na to sa nemôžeš vyhovárať tri roky kým ti nepôjde do škôlky. U nás veľmi dobre fungovala ohrádka, z ktorej na mňa dcéra videla, tam mala hračky, zároveň ja som sa s ňou rozprávala, ale popri tom som povysavála a umyla podlahu, prípadne navarila, požehlila, čo bolo treba... zas nebola tam celý deň samozrejme, len keď som potrebovala spraviť veci, pri ktorých by vyslovene zavadzala alebo hrozilo riziko úrazu. Alebo som jej na pol hodinu pustila rozprávku a spravila niečo čo bolo potrebné. Do obchodu, so psom - automaticky som brala dcéru do kočíka (neskôr išla po vlastných). Po pol roku som šla do práce a musela som fungovať aj doma, aj s dieťaťom, aj v práci. Po ďalšom polroku sme sa odsťahovali do svojho a fakt som sa tešila, že ma mama "vycepovala" k nejakému režimu. Neviem si predstaviť prísť do vlastného rozmaznaná ničnerobením od rodičov a zrazu nebudem schopná ani len obed uvariť "lebo dieťa".

janka_266
28. aug 2024

potrénovala by som to šoférovanie, mohli byt ste potom chodiť na nákupy aj s dieťaťom a odbremenili by ste tým rodičov aspoň od niečoho, dúfam, že od ex máte aspoň súdom stanovené výživné a nechápem, keď ste doma s dieťaťom, prečo ho nestrážite vy a prečo ho necháte teda "otravovať" ostatných, čo chcú niečo robiť?

lucka_ke
28. aug 2024

striedajte sa pri dieťati, keď stráži niekto iný ty robíš a opačne, alebo malé zapájaj do upratovania, môj syn miloval keď mohol "vysávať" alebo pomáhal umývať dlážku mopom, jasné, že to neurobil dobre, ale zabavilo ho to, potom pomáhal pri varení, pri dávaní prádla do práčky, pri vešaní a to hneď ako sa naučil chodiť - v tom čase ho to veľmi bavilo

martul
28. aug 2024

nerozumiem, čo treba, čo nie je porobené. Veď ste tam traja dospelí, jeden keď stráži tak zvyšní dvaja vedia porobiť. Navyše podľa toho čo píšeš, tak dieťa má dva roky, to nie je bábätko, čo to znamená neposedné, čo sa ,,nedá".
Mala som 3 deti a sama, možno by trošku bolo treba nastaviť systém a dieťa vychovávať.

olimuc
28. aug 2024

Ja som chvilu bola s mamou, ale viac menej to bolo iba docasne kym som si vybavila veci, aby sme sa mohli vratit do mojho domu. Je to o hubu sklbit skolka praca dom … a nahradit 2 dospele osoby - taham 24/7 nakolko ho nemam kam dat (otca videl pred 2 rokmi naposledy) a od Babiek nas deli vial ako 100 km … ale napriek vsetkemu som spokojna - co neurobim ma pocka a viem kedy treba zastavit. Kym si doma zamakaj na soferovani a snaz sa viest dieta k tomu aby sa vedelo aj same zahrat … inac ta porazi. Pocas korony som pracovala HO a maly mal necele 2 roky … ani neumrel od hladu, ja som svoje zvladla a ani sme nezapadli spinou … (a bola som sama), da sa len treba mat stanovene priority, rezim a dat si hlavu dokopy. Zabudni na debila a zacni zit. “Zronenie” Ti berie energiu

autor
28. aug 2024

@sissy27 nikde som nepisala, ze doma si valam zadok
Vobec som nepochopila o com bol tvoj komentar pretoze mi absolutne prisiel zbytocny vzhladom na moj prispevok

autor
28. aug 2024

@janka_266 samozrejme ze dieta strazim aj ja! Cely den som s dietatom sama kazdy je v praci, dieta ma takmer 2 roky neprinutim ho pri mne nonstop sediet ked pocuje babku a dedka a chce byt aj s nimi

autor
28. aug 2024

@janka_266 penazi mame dost aj od ex

autor
28. aug 2024

@lucka_ke to vsetko robim

autor
28. aug 2024

@martul co prosim? To co je za komentar? Byvaju tu este aj stari rodicia a ked ideme na dvor a niekto nieco robi tak dieta chce tiez a mozem sa stavat na hlavu ked sa so mnou nechce bavit sle chce vidiet ako druha babka sadi kvietky lebo ho to bavi viac

lucka_ke
28. aug 2024

potom nechápem kde je problém? skús na nejakom príklade rozpísať čo ťa trápi

autor
28. aug 2024

@lucka_ke jednoducho sa so mnou dieta bavit nebude ked chce byt s babkou, ktora robi nieco ine co potrebuje urobit ( posadit kvietky napr) a samozrejme do toho babre, pcha ruky ked dieta taham prec ( co je blbost kedze len ho zbytocne rozdrazdim a reve tak som to robit prestala) tak nasledne pocuvam reci pri nom sa neda porobit, to je taka mala otrava, toto nechaj toto nechytaj a pod
Mna to potom boli viem, ze su zvyknuti na svoj klud a zivot ale kde som mala s dietatom ist

martul
28. aug 2024

presne som si myslela, že zaútočíš. Lebo čo čakáš, že ti každý pritaká a poľutuje? A keď nie tak už kopeš? Opakujem, čo nie je porobené, keď jeden stráži dieťa, čo robia ostatní, čo im bráni? Čo robíš ty, keď dieťa poobede zaspí?

martul
28. aug 2024

no tak nech ide aj on sadiť a ty mu budeš ukazovať a vysvetľovať, samozrejme, že to nebude od neho dokonalé ale bude spokojné.

sissy27
28. aug 2024

tak neviem, prišlo mi to, že sa sťažuješ, že rodičia od teba chcú, aby si robila nejaké konkrétne veci okolo domu (resp. sťažujú sa, že nie sú porobené) ale ty nemôžeš, lebo dieťa...
teraz keď čítam tvoj príspevok o 12:43, tak mi z toho zas vychádza, že dieťa sa ostatným "pletie pod nohy" - tak ale nehnevaj sa, máš na starosti jedno dieťa a nie vrece bĺch, tak ho proste zabav tak, aby babku ani nevidelo sadiť kvety.
no ale tak či onak - buď sa prispôsobíš, alebo si nájdeš vlastné bývanie, kde (ne)budeš mať všetko spravené podľa seba. Toto je bohužiaľ daň za viacgeneračné bývanie.

autor
28. aug 2024

@martul zehlim, varim, periem, obedujem, upratujem v tichosti

autor
28. aug 2024

@sissy27 ano pletie sa popod nohy bohuzial ked raz nechce byt pri mne alebo pri babke ale chce ist za dedkom a hrat sa s nim mozem sa rozkrajat nepomoze nic
Asi ste dokonale matky no, mne to nejde

autor
28. aug 2024

@sissy27 ano buduci rok si idem kupovat vlastny byt

lucka_ke
28. aug 2024

do ruky malú krhličku a nech polieva kvietky kým babka sadí, dať mu nejakú zaujímavú činnosť chce sa pridať a pomáhať, nie sedieť a pozerať

autor
28. aug 2024

@lucka_ke ano ma 3 krhlicky bavi ho to asi 5sekund
Verte ze nesedim ked nieco vymyslim tak ho to bavi kratko a aj tak sa vrati k tomu co chcel a to ist za babkou aj ked nieco robi
Podstatou bolo nie aby ste ma tu poucovali ako sa hrat s dietatom

autor
28. aug 2024

@martul no asi si sikovnejsia matka ako ja hold nie kazdy sme supermama
Tebe tlieskam, ze si to takto bravurne zvladla
Pekny den

martul
28. aug 2024

nie som supermama, nemusíš mi tlieskať a nie nezvladla som to bravúrne. Čo sa urážaš, viaceré ti to napísali, je tam jedno dieťa a viacero dospelých tak čo nie je porobené? Odpovedaj, čo sa ťa pýtame, namiesto útočenia.

autor
28. aug 2024

@martul na vsetko bolo odpovedane

autor
28. aug 2024

Len som chcela vediet ako ste to zvladali v rodicovskom dome s viacerymi dospelymi, ked bolo dietatko narocne a velmi zive, chcelo sa hrat tu a tu a vsade ho bolo, ked vam rodina vykrikovala, ze oni maju teraz nieco na praci , ze mam dieta vziat prec,ze nemaju cas

autor
28. aug 2024

A vy ste tu zo mna urobili neschopnu matku
Dakujem
Pekny dem prajem

janettdamian
28. aug 2024

Ahoj, všetci ste z tejto situácie nervózni. Chápem obidve strany, každý máte svoju "pravdu". Zažila som niečo podobné a bola som v pozícií babky. Jedine čo sa dá urobiť, aby ste to spolu zvládli treba si to slušne vydiskutovať, bez urážania, precitlivelosti atď. Nastaviť si pravidlá fungovania( nejaký orientačný časový harmonogram). Neviem či tvoji rodičia ešte aj pracujú. A áno sme už viac unavené, máme radi svoj kľud pri práci a rovnako ľúbime svoje vnúčatká. Je to len o komunikácií a o tom, akú si vytvoríte vzájomnú pohodu.

lenocka8894
28. aug 2024

@autorka...len si treba uvedomit ze to je tvoje dieta a to ze rodicia ti ho zabavia postrazia i ked byvate spolu tak je to ich laskavost nie povinnost..kolko krat mne stare mamy odmietli pistrazit lebo mali nieco ine na praci ale nehnevala som sa nato pretoze oni nie su rodicia

deti95060810
28. aug 2024

autorka sa tu naodúvala ako malé dieťa...
ja som tak žila u rodičov roky rokúce. presťahovala som sa do svojho domu keď syn išiel maturovať - ale to už som mala aj ďalšie deti a mm.
kým sme boli samy u rodičov tak som sa musela prispôsobiť. väčšinou sa robilo to čo povedali rodičia... ak bol problém s vyrušovaním - tak som dieťa brala na prechádzky, menšie túry, do obchodu, do kostola.... v 3 rokoch šup do mš kde bol do 15 hod. - tam mal o program postarané.

autor
28. aug 2024

@lenocka8894 kde pisem, ze pozadujem aby dieta strazili?