Sama na deti a dlho v práci

20. nov 2022

Dobry den,
Chcela by som sa opytat, ci mate realnu skusenost s tym, ze by zena byvala dlho v praci alebo mala viacero zamestnani a zaroven by bola dobrou matkou?
Na dieta som sama. Casto krat narazim na clanky, kde sa spominaju zeny superhrdinky, ktore ostali same na deti a museli si najst dve zamestnania a vsetko zvladaju a davaju dietatu lasku za oboch rodicov. Aj v mojom okoli mi to casto niektori hovoria: "Ved co, su zeny, co maju dve prace a davaju to!"
Chcem sa opytat, ci ste v takej situacii boli, kde boli zatial deti, ako ste to zvladali?
Budem v praci totiz cca 13 hodin aj s cestou. A to je len jedna praca. Tak dlho ani skolka nie je otvorena.
Je nieco, kam sa daju dat deti po skolke? Alebo to riesite s opatrovatelkami? Stari rodicia neziju v tom meste ako ja. Dakujem.

anjelicek26
20. nov 2022

Pokial si sama, tak je 13h mimo domu nerealne - ci je dieta jaslickar, skolkar, alebo skolak na zakladnej skole... budes musiet najst nieco blizsie. Ja som hladala pracu vyslovene pri skolke/skole, to bolo prakticky moje prve - jedine - vyberove kriterium... pozrela som si firmy, ktore tam boli a poslala zivotopisy len tam...nastastie ma aj vzali na prvy sup 😂 Mozes mat opatrovatelku, co ti po to dieta po skolke pojde a necha ho u seba tie zvysne 2-3h, ale neviem, cenovo je to narocne a aj tazko sa taka osoba hlada... vacsina chce mat o takej dobe uz pokoj - a to aj co sa tyka profesionalnych opatrovateliek deti.

Takze
- bud sa prestahujes do mesta kde su stari rodicia
- prestahujete sa blizsie k praci
- prestahujete sa blizsie k ex (aby aj on mohol po dieta chodit, pripadne ho vozit)
- najdes si pracu, kde nemusis tolko cestovat
- najdes si pracu, kde budes pracovat kratsie

Zeny superhrdinky bez toho, aby im niekto drzal chrbat neexistuju. Mne muz robil 12h denne uplne inde ako ja, rodinu tu nemame, tiez som obchadzala skolku, skolu, vsetko sama... islo to len na skrateny uvazok (30h), proste musela som niekde ubrat...

autor
20. nov 2022

@anjelicek26 ja to tiez takto nejak vidim. Zvazujem stahovanie sa.
Tiez mi to pride nerealne, ze ozaj su zeny, co maju 2-3 zametnania, aby zvladli uzivit seba a dieta a nikto im nepomaha. Ale neverili by ste, ze takmer kazdy jeden clovek, s kym som sa o tomto bavila, tak si bol isty, ze take zeny existuju a ony si to vedia skvele zariadit. No ked sme to rozobrali na drobne, tak uznal, ze to realne asi nebude.

doriiis
20. nov 2022

Toto je nereálne.Akakolvek práca na 12 hodín ťa vyčerpá natoľko,že budeš rada ak dôjdeš domov a nie to sa starať o deti ešte.Najprv by som na tvojom mieste hľadala prácu na 8 hodín alebo potom už vyššie spomenuté.Stahovanie,pestúnka,možnosti je niekolko

anjelicek26
20. nov 2022

Ked niekto povie 2-3 zamestnania, casto mysli, ze robi 6h doobeda v kancli agendu, potom vecer 3h spravuje web/youtube/tik-tok videa a cez vikend umyva schodisko v panelaku, kym odvezie deti/dieta k babke, tak ano, takto to moze fungovat... ale neni to plny uvazok a dva dalsie pomimo, zasa nie sme stroje a potrebujeme aj spat.

olimuc
20. nov 2022

Ak by si mala obidve prace na HO (napr 8+3) tak sa to da - inac nie, to je nerealne a uz vobec nie ked robis 12stky v jednej praci.

ninusa221
20. nov 2022

Akože moja mamina robila celý život 12 cky aj nočné ( zdravotná sestra) ocino v zahraničí ale neviem si predstaviť že by ešte mala mať daku inú prácu.. riešenie je presťahovať sa tam kde bývajú starý rodičia alebo si najať opatrovateľku.

jujala
20. nov 2022

ja mam 8h pracu v administrative a v reale som mimo domu od 7.0.- do 17.30h t.j. 10.5-11h. a to mam uz samostatne deti 10+12r, ktore pricestuju domov same, naucia sa same /pomaham len ked si nevedia same poradit/ a velakrat mi predchystaju na veceru. A davam to s odretymi usami, a som vycerpana. Tvoja situacia je nezvladnutelna za tych opisanych podmienok. treba eliminovat 12h v praci...tj zial najst si inu pracu.

autor
20. nov 2022

@jujala dakujem pekne Vam aj ostatnym milym zenam. Mate pravdu a pomohli ste mi v mojom rozhodovani, co dalej, aby som si svoju situaciu co najviac ulahcila.

apolka77
20. nov 2022

2 -3 práce môžu mať iba ženy ktoré majú homeoffice ..trebárs jednu robotu len 3x v týždni druhu len 2 hodiny atď atď..alebo majú pomoc rodiny, starých rodičov, opatrovateľku..nehrozí keď treba za prácou cestovať...to je aj 8 ,5 hodín dosť keď má všetko jedna žena utiahnuť.
Tieto príbehy super matiek v časopisoch ,však papier znesie vela alebo v tv film utopia...hlavne na sk keď už o 16,30 zostane na dvore posledné decko v škôlke a p.ucitelka stepuje kedy už príde rodič poň. A dávno sú časy preč keď šiel do škôlky pre súrodenca čerstvý prvák či druhak...

bluka2
20. nov 2022

Ja som sama a robila som niekedy toľko zhruba tak necelý rok. Dá sa to a funguje to asi takto: ráno vidíš deti, potom prídeš a das ich spat alebo niekedy už spia. Opatrovateľka na plný úväzok. Deti mali dobrú školu/škôlku a komunitu medzi susedmi atď., aktivity a hobby, čo ich bavili. A potom boli víkendy, jediný čas, kedy kvalita života bola pre mňa trochu lepšia. Často som z toho týždňa bola v sobotu dosť unavená niečo robiť, ale našla som si systém, aby som mala viac energie a to takmer každý deň po práci okolo 21:00-22:00 (niekdy len 21:30-22) ísť do fitka a to bolo potom lepšie. Mladšiemu sa niekedy snívalo a namiesto mama hovoril meno opatrovateľky. Tá bola však ok a mala som k nej dôveru. V podstate som na tom bola o trochu lepšie, lebo ona mala 2 deti, ktoré 3 roky už nevidela (Filipincanka / COVID) a starala sa o nich ako o vlastné.
Dlhodobo asi nie, ale za to našetrenie to hodnotím tak, že to stálo za to - teraz vďaka tomu žiaden stres, pekne výlety, kopec možností, zdražovanie potravín žiadna téma. Takze odporúčam len krátkodobo ako prechodné riešenie s nejakým cieľom.

nwnw
21. nov 2022

Zalezi ake su to prace. Mozes robit ma 7,5h jednu pracu, a doma nechty alebo vlasy (to sa da aj s dietatom), resp. dalsiu pracu,kde mozes mat ak dieta

lb1984
21. nov 2022

Dá sa to zvládnuť podľa toho ako máš nastavene priority, aky ma vek dieťa a ty tiež, alebo ako veľmi to potrebuješ. Tiež aká je to práca ci manuálna že odrobis a ideš domov alebo si prácu ešte domov berieš, či sú ta nadčasy. Aj ako je časovo práca rozvrhnuta. Z vlastnej skúsenosti 2 práce 8 a 4 hod. po mesiaci väčšina času HO Flexi prac doba + caste nadčasy + priateľ čo sa o dieťa staral po škôlke cca 4-5 hodín a po 2 mesiacoch to bolo doma na spadnutie lebo som fungovala čo sa týka domácnosti a dieťaťa na pol. Ten čas proste chýba akokoľvek by si sa snažila to skĺbiť či dohnať. A ak niesi nútená takto pracovať alebo ak je prioritou dieťa tak to nedáš lebo ťa to bude frustrovat. Ja som to dala 4 mesiace a potom som v jednej dala výpoveď. Ale jedno viem isto pri 13 hod prác čase (aj ak je s cestou) plnohodnotne pri deťoch sa fungovať proste nedá.

jaga18
21. nov 2022

Ahoj, neviem aké staré detičky máš, no pri malých deťoch je to žiaľ nereálne. Aj my sme takto vyrastali, mama mala 2 práce , ale kým boli najmladší dvaja súrodenci malí, nasťahovala sa k nám babka a ona sa postarala o nás. Keď sme boli starší (12 a 13 ) tak sme to už s malými súrodencami (5 a 6) zvládli sami. Vzali sme ich zo škôlky/školy, mama prišla okolo šiestej, doma sme zatial popratali, naucili sa a keď prisla, sme mohli von za kamarátmi .

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz