Ahojte, chcem Vás poprosiť o radu. Chcem sa rozviesť, ale vôbec si neviem predstaviť ako to bude po rozvode. Mnohé z Vás tým prešli, tak chcem požiadať o radu, skúsenosti a možno postrehy. Viem, že by som si mala vytvoriť nejakú finančnú rezervu, aby som ten začiatok mala ľahší, ale ja vôbec nemám predstavu koľko by mala byť taká rezerva, čo do nej rátať a na ako dlho ju budem potrebovať. Vôbec neviem ako to bude s bývaním, čiže neviem ani aké náklady budem mať na toto. Neviem kde začať a hlava mi ide vybuchnúť od toho, na čo všetko musím myslieť. Neviem ani ako sa zachová muž, o tom, že chcem rozvod iba tuší ale neverí, že to naozaj spravím. A neviem ako na to pripraviť dcéru. Za každú radu budem veľmi vďačná.
@staranova v prvom rade si treba najst ubytovanie, rezerva je tazko povedat, kazda mame ine vydavky, spocitaj si, kolmo potrebujes na stravu, poplatky, kolko si ochotna dat za najom (ak vam neostane byt, kde ste teraz). A neviem, kolko ma dcera, ale asi narovinu, ze to nie je jej vina, ze len to tebe s jej ockom nevyslo, ale ze stale budete obaja rodicmi a ocka moze vidat, kedy bude chciet, proste nebalamutit ju, povedat jej to rovno, primerane veku
@mima4 v každom prípade je to potrebné. A iná cesta nie je.
@mandala77 tá téma už prestala byť o tom, o čom bola a predovšetkým ju zverejnili na fb. A rady v tomto smere tam boli len o tej finančnej rezerve, o inom nie. Rozvod som pripúšťala aj vtedy, ale skôr som sa chcela orientovať na možnú záchranu vzťahu. Bohužiaľ sa to nedá, tak hľadám rady ako z toho von, ale bezpečne.
@moni244 Ďakujem, nejak týmto smerom som aj šla, ale neviem, či idem správne a čo ďalej 🙂
@staranova najprv by si si mala ujasnit co dalej. Ked sa rozvediete kde budete byvat? Budes si platit najom? kolko si mozes dovolit? Mas pravidelny prijem? ake mas vydavky mesacne? zarataj vsetko co platis, ucty ze telefon, internet, poistky, ine poplatky, stravu, proste vsetko na co minas, rataj na dve osoby, predpokladam ze dcera ostava s tebou, teda neviem aka je velka...proste si sprav prehlad vydavkov a prijmov a potom sa uvidi, na zaklade toho si lahko vyratas aku rezervu budes potrebovat, ci budes schopna vyzit a podobne. Toto je zaklad, od toho sa potom odrazis. Odporuca sa pridat aj do skupin "slobodne mamicky" a "skusenosti s expartnerom s ktorym mam dieta" je tam kopa rozvedenych bab, co ti budu vediet poradit. Drzim palce
@staranova zverejnili na FB? to je ako mozne?
V prvom rade musis mat plan a drzat sa ho. Ja ked som sa rozvadzala som presne vedela kde chcem byvat, ake naklady cca budem mat.. bola som este na MD. V prvom rade plan a fin. rezerva..
@margotka33 ano vela teme bolo zverejnenych na FB, jednoducho hodene link a uz sa to potom nabalovalo a prevalilo vela veci...bohuzial vzdy sa najdu "dobroprajnici" :(
😒
@staranova to som nevedela, že sa to tak zvrhlo v tej téme, ku koncu som ju nesledovala. V tom prípade to bolo jediné možné riešenie dať ju zamknúť. Vieš, tu sa nájdu všeliaké ženy. Raz som postrehla, že niekto zverejnil jednu tému a vyslovene sa na tom bavili, no ony sa bavili už aj na tej téme.
Možno keby si túto diskusiu dala do rodinných problémov, zapojilo by sa viac žien.
Mne sa zdá, že ste aj firmu mali spolu. Možno si to pletiem s niečím iným.
Tazko sa radi, ked nevieme v akej si situacii...ako sa k tomu postavi tvoj manzel..bude mozna nejaka dohoda? ci od neho utekas? mozes ratat s delenim majetku? ma ti kto zo zaciatku pomoct? mas dobru pracu? to je strasne vela faktorov ktore vplyvaju na porozvodove prezivanie ☹ kazdopadne drzim palce, a davam nadej, ze vsetko sa urovna, len to chvilku potrva ☹ o aku chvilku pojde zavisi od vyssie spominanych otazok...
Nie si náhodou tá, čo jej muž mal stále bokovky z netu ?však si to ty ?🙂 A ty si riešila či mu odpustiť či nie.,či sa mýlim?
Nebudem riešiť dôvod tvojho rozhodnutia.
Ale... ak budeš riešiť podnájom, si over kolko stoja v mieste kde žiješ respektíve kde budeš chcieť žiť.
Zväčša sa platí 1-2 zábespeky do predu + nájom. Tak radšej počítaj s dvomi.
Tvoje náklady bude ten mesačný nájom, možno by som si pozrel po čom idú v danej lokalite a pripočítaj k tomu cca 10%, lebo nevieš po kom budeš mať nájomný byt ak by sa stalo že budeš mať nedoplatky. Totižto nie vždy vychytíš byt po niekom, kto míňa nejak štandardne. Aby si mala pre istotu rezervu.
Plus samozrejme si spočítaj kolko ta víde bežná réžia okolo teba, ako strava, telefóny, internet, kozmetika, oblečenie, cestovanie. Ak máš auto pripočítaj aj nejaké náklady na opravy.
Z toho dostaneš nejaké číslo čo by malo byť cca zhruba.
Ideál by bolo mať na cca 3 mesiace dopredu na všetko. Nájom a réžie. S tým že budeš schopná si na to celé aj zarobiť, a aj čosi ušetriť ak by sa vyskytli neočakávané výdavky ako lekár, pn-ky a podobne.
@alexandraalexandrova Ďakujem, približný prehľad som si spravila, ale zatiaľ neviem ani to bývanie ani veci okolo toho. Ale skúsim pozrieť aj do tých skupín, ďakujem
@margotka33 Ďakujem, ja som len na začiatku, zatiaľ plán len tvorím, ale snáď to dám do kopy. A áno, modrý koník zverejňuje na svojom Fb "zaujímavé" diskusie s krátkym popisom. Čiže anonymita takmer žiadna :(
@mandala77 všimla som si, že mnohé ženy sú tu sliepky, ktoré odbočia od témy a "hladkajú si ego" horšie ako chlapi. Len aby zrejme zažili niečo zaujímavé a vzrušujúce v ich živote. Osobne sa snažím ľudí nesúdiť, každý prežíva niečo a niekedy, teda myslím, že vždy je to tak, nevieme všetky okolnosti. Ani ja som nezverejnila všetky informácie a keď na mňa niekto ide útočiť a nevie všetky fakty a nedá si povedať, tak to už naozaj je u mňa hlupák.
@marina24 pomôže ti táto informácia k tomu, aby si mi lepšie poradila?
@magmolatus Ďakujem, presne takéto niečo som potrebovala, sadnem si nad to a budem kalkulovať. Len to bývanie ešte netuším. Mrzí ma, že prídeme o byt na ktorý sme ťažko pracovali, ale zrejme iná cesta nie je, keďže na ňom máme hypotéku :(
@staranova kamoska sa so svojim dohodla, že byt aj hypo sa kompletne prepise na ňu. Kým boli manželia splácali spolu, ale pri rozvode sa dohodli takto. Ak je s tvojim mužom reč, možno skúste prejsť z čisto praktického hľadiska, čomu je naklonený on alebo aké ma predstavy. Predsa len aj vaša dcérka je asi doma zvyknutá....
No to by bolo najlepsie ak by ste rozisli v dobrom lebo budu taketo veci, ktore by sa potom omnoho lahsie riesili ako ked by ste mali byt na noze. Cloveka to isto mrzi cele ale treba to brat tak, ze sa ti zivot tymto nekonci a treba to teraz zariadit tak, aby si mala co najlahsi start do toho noveho😉
@silvushtok to by bolo fajn ale ani muz nema kam ist po rozvode. K rodicom sa neda a inak nema tiez nic. Takze neviem. A neviem ani ako zareaguje ked zisti ze to myslim vazne. Ked sme sa bavili o moznom rozvode tak tvrdil ze by mi nechal byt aj zariadenie a nerobil by problemy ale ako sa zachova naozaj to je velmi otazne.
@lobic mas pravdu, aj ja by som bola najradsej keby to slo po dobrom a hladko. Ale neviem to uplne na isto ako to bude.
@staranova sak ja viem,aku diskusiu si tu mala,nemusis zahmlievat, vie to kazdy..ale co ta skor prijmalo k tomu,aby si sa rozviedla ?🙂 urobila si spravne, ak si rozhodnuta, ale kedze si nas tu presvedcovala aka si stastna vlastne ako dcera netrpi, a ako vsetko, muz je vlastne super.tak co teda sa take zasadne zmenilo?
@mandala77 a ty si kto , že mi rozkazuješ ? Drž sa pri zemi, a na mňa si neotváraj usta... Ty sa do môjho života nestaraj a na nikoho nešťastí si nepotrebujem uľaviť, iba sa pýtam, ale takým primitívom ako ty a tebe podobným to nebudem hovoriť, a viac na mňa nereaguj...staraj sa do seba
@staranova tak to ma mrzi s tym FB.. plan je zaklad a treba aj zalozny.. Ak by plan A nevysiel. Drzim palce.
@marina24 ako sa to stara "do seba"???
a nie si to ty, co sa jej frajer furt kuka po bratovej frajerke? Ta, co hlada "normalneho a milujuceho" muza? Ta vysokoskolacka, co nedokazala vyjsdt s mamou, spoluziackami, s nikym? Ta, co jej frajer furt nadava a ani tie sisky, co ho vynukujes styrikrat si neda? Ta, co s frajerom nespi, lebo ma furt gynekologicke a urologicke problemy? Ta, co na kazdom vzdy nieco najde ale na seba sa nikdy nepozrie?
Ked uz tak silou mocou chces odhalovat autorkinu identitu....mozno by si si mala urobit poriadok vo svojich multinickoch a az potom sa obuvat do inych.
@marina24 co zahmlievam? Ty si normalna? Alebo kompletne vadna? Presne kvoli takym ako ty, ak nie priamo kvoli tebe som dala tu predoslu diskusiu zatvorit, pretoze sliepky ako ty tam len rypali a urazali. Moje rozhodnutie je moje, okrem toho sa iba pytam, nestojim pred sudom s navrhom v ruke. Teba do toho absolutne nic nie je. A ano, moja dcera stale nic netusi a ja som nikde nepisala ze som stastna, neviem co za blidy sa tebe prisnili!
@obsadenemeno dakujem ze si sa ma zastala. Takym ako je tato osoba by mali profil vymazat hned ako si ho zalozi. Takato hlupana narobi niekedy viac skody ako uzitku a neviem ci je taka hlupa alebo zla, ze ju to zjavne uspokojuje. Ale kedze ako citam, nema uspokojenie vo vztahu a v zivote, musi si nachadzat uspokojenie inde. Je to smutne
@margotka33 dakujem, myslela som aj na ten zalozny plan tak snad to bude ok
ked pozriem rozumovo na to..treba rieist rezervu bez toho to,nepojde,ked ju nnemas tak radsej este vydrz kym ju nevytvoris..dopredu musis urobit vela krokov,urcite,byvanie ,ked mas pracu treba si ju udrzat ked nie tak si nejaku najst,pripravit sa na delenie uctov,kariet a co ja viem co este,aby si napr.nebola prekvapena ked ti manzel zrusi daco atd..citova stranka bude boliet to urcite a velmi ale lepsie ju znesies ked uz budes pripravena,dcera to pochopi ked jej to vysvetlis,dcera bude radsej so statsnou matkou ver tomu..pozor nemiesaj do vasho rozvodu dieta aj ked to bude tazke nech nie je svedkom vasich sporov atd atd nedokazujte si nic cez dieta fakt ...ked si sa uz k takemu kroku rozhodla urcite mas dovod a drzim palce aby si ho zvladla..moj nazor,rozvod mam za sebou ale opat statsne vydata 🙂
@staranova je to fakt take vazne, ze je nutny rozvod?