Včera bola v Dámskom magazíne upútavka čo všetko majú dostať slobodné matky. A spomína sa tam aj tento príspevok čo činí asi 10 Eur k prídavku mesačne. Vraví sa, že na to má nárok každá matka, ktorá si nevie uplatniť daňový bonus, čiže matka na MD či RD bez muža čo by si ho uplatnil, ale pani na úrade mi povedala, že to platí len o invalidných matkách, ak ako to je? v príspevku sa nič také nevraví, dala som si ho pre istotu nahrať. Poberá ten príspevok vôbec niekto?
ďakujem Andzi, citáciu poznám, ale ako som písala, na úrade mi vraveli, že na to majú nárok len invalidné matky, ale podľa odseku 3 a 4 si myslím, že mám naň nárok aj ja, ke´dže som si nemala kde uplatniť DB kedže som bola na MD a som slobodná matka, t.j. ani otec si ho neuplatňoval, lebo by musel dať prehlásenie že s nami žije v 1 domácnosti, čo nie je pravda....Preto nerozumiem prečo na úrade si stoja za tým, že len invalidné matky...
bohužial,
čo som už dávno na tento zákon pozerala, tak ozaj ak nie si poberatel dôchodku, tak nárok nemáš. To je jedna z podmienok, ktorá musí byť splnená. T.j. nestačí, ak splaš ostatné a túto nie.
Info v mediach bývajú často len čiastočné, nemôžu obsiahnuť všetko, lebo na to nemajú priestor. No v tomto prípade to bolo dokonca aj skreslujúce, lebo je to podstatná info. Ale na to si v mediách treba zvyknúť. Je dobré si to overiť z viac zdrojov.
Ak pochybuješ, napíš priamo na ústredie upsvar, no tiež mam takúto vedomosť, že napr. aj osamelé študentky nárok nemajú.
Hmm, Gapa ďakujem. Tiež niečo také o médiach mi povedala pani na úrade.. Juj, a to som nevedela, že treba splňať všetky podmienky, myslela som že buď alebo.. tak to už nechám tak, ale ďakujem za reakciu.
@nuna2112 kvasok tvori muka s vodou a preto potrebujes kvasok vytvoreny s bezlepkovou mukou a vodou, ale to je len ak pecies kvaskovy chlieb, bezne drozdie je v pohode, no a noz a naberacka, tak jasne, ze ked nakrajam manzelovi pecivo tak na doske sama omrvinka, preto beriem druhy noz aj dosku, polievky zahustujem mixovanym zemiakom alebo bezlepkovou mukou, doma som sama bezlepkova, decka zatial zdrave, manzel takisto
Ahoj, našla som toto:
Príplatok k prídavku na dieťa (ďalej len "príplatok k prídavku") je štátna sociálna dávka, ktorou štát pripláca oprávnenej osobe k prídavku na dieťa na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa, na ktoré nemožno uplatniť daňový bonus podľa osobitného predpisu.
Príplatok k prídavku právne upravuje zákon č. 600/2003 Z. z. v znení zákona č. 532/2007 Z. z.
Obsah
Podmienky nároku
* splnenie podmienok nároku na prídavok (starostlivosť oprávnenej osoby o nezaopatrené dieťa, trvalý pobyt alebo prechodný pobyt oprávnenej osoby (týka sa len cudzincov) na území Slovenskej republiky, trvalý pobyt alebo prechodný pobyt nezaopatreného dieťaťa (týka sa len cudzincov) na území Slovenskej republiky,
* poberanie starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70% podľa osobitného predpisu, výsluhového dôchodku podľa osobitného predpisu po dovŕšení veku potrebného na nárok na starobný dôchodok podľa osobitného predpisu alebo poberanie dôchodkovej dávky toho istého druhu v cudzine oprávnenou osobou a ďalšou fyzickou osobou, ktorá si môže uplatniť daňový bonus podľa §33 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (druhý rodič, druhý náhradný rodič alebo manžel rodiča, ktorý nie je rodičom nezaopatreného dieťaťa, ak žijú s nezaopatreným dieťaťom v domácnosti)
* nevykonávanie zárobkovej činnosti oprávnenou osobou (rodičom alebo osobou, ktorej je nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia súdu) a ďalšou fyzickou osobou, ktorá si môže uplatniť daňový bonus podľa §33 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (druhý rodič, druhý náhradný rodič alebo manžel rodiča, ktorý nie je rodičom nezaopatreného dieťaťa ak žijú s nezaopatreným dieťaťom v domácnosti),
* nepriznanie daňového bonusu na nezaopatrené dieťa, na ktoré si oprávnená osoba uplatnila nárok na prídavok na dieťa
Splnenie podmienok nároku na príplatok k prídavku sa sleduje u oprávnenej osoby a súčasne aj u ďalšej fyzickej osoby, ktorá si môže uplatniť daňový bonus, t. j. u druhého rodiča, druhého náhradného rodiča alebo u manžela rodiča, ktorý nie je rodičom nezaopatreného dieťaťa, ak žijú s nezaopatreným dieťaťom v domácnosti.