Prečo je ťažké byť matka samoživiteľka?

8. sep 2022

Vsade citam ake je to tazke, pytam sa matiek samozivitelkek preco? Mozem sa vratit do prace kde mam nadstandardny prijem a mozem robit z domu takze aj pripadne OCR si viem vykryt a mam aj kde byvat. Naozaj to bude take tazke? Prosim o vase skusenosti. Dakujem

deedol
8. sep 2022

ved logicky - nie kazda ma pracu s nadstandardnym prijmom, nie kazda moze robit z domu, nie kazda ma vlastne byvanie. ty mas podobnu situaciu ako ja - keby sa mojmu muzovi nieco stalo, tiez by som to zvladla, len menej pohodlne. ale vacsina zien je v uplne inej situacii.

anjelicek26
8. sep 2022

Tak

nie kazda matka ma nadstandardny prijem
nie kazda matka ma kde byvat
nie kazda matka moze robit z domu
nie kazda mama moze vykryvat ocr
nie kazda mama ma len jedno dieta, ale casto ostanu s dvoma-troma same

A pre tie zeny s nizkym prijmom, hypotekou/najomnym na krku, neplaticmi vyzivneho a chorlavymi detmi je to verim pri dnesnej inflacii a stupajucich cenach fakt sakra tazke...

cocolino234
8. sep 2022

@autorka “môžem sa vrátiť do práce kde mám nadštandardný príjem a môžem robiť z domu“ toto je klasika v každej rodine, že to píšeš ako keby to, že ty máš takéto podmienky pre život znamenalo, že ich má každá slobodná mamička? 🤦‍♀️ Absolútne nerozumiem ako premýšľaš.

Teba naozaj nenapadlo, že existujú ženy s nízkym príjmom, chorými deťmi, prácou, v ktorej nemôžu pracovať z domu ale kvôli chorým deťom majú polovicu mesiaca deti doma a nie v škole/škôlke? vôbec nerozumiem tejto blbosti, čo si sem napísala. Na čo si tým chcela poukázať? že ty si bola vybavená na to byť slobodnou mamičkou lepšie ako ostatné a preto nechápeš, prečo to ony majú ťažké? 🤦‍♀️

Mnoho žien otehotnelo, nedokončilo si školu, poriadne nepracovalo a ostali na deti samé, takže tvoje pripomienky o nadštandardnom príjme a bezstarostom živote mamičky samoživiteľky sú naozaj hlúpe.

evulincula
8. sep 2022

mozes byt rada, ze mas taketo moznosti, nie kazdy to tak ma, nie kazda matka sa ma kam do prace vratit, nie kazda ma taky prijem aby to bez problemov zvladla, castokrat je to ozaj tazke, jasne, ze sa na to nevies pozriet z ineho uhla, ked si si to nezazila 🙂

babovka2321
8. sep 2022

Ak realne nerozumies preco, zbytocne ti cokolvek vysvetlovat...

autor
8. sep 2022

@cocolino234 nechcela som nikoho urazit ani pohorsit ano chapem ze kazda mame ine podmienky ale ked uz som tak “odtrhnuta od reality” chcela som aby niekto napisa realnu skusenost, mozno nieco co ma ani nenapadlo s mojimi ruzovymi okuliarmi riesit alebo sa nad tym zamysliet.

queen_mary
8. sep 2022

Mozes byt rada, ze to mas tak ako to mas, ale podla mna ti to aj tak polezie na hlavu. Sama, praca, dieta/deti. Ak ti bude vediet pomoct rodina, tak pohodka.

deti95060810
8. sep 2022

autorka prepáč, ale ty alebo nežiješ na sk a nemáš ani potuchy o problémoch žien na sk, alebo si sa kdesi pozabudla a teraz by si rada vedieť čo a ako....
veď rozmýšľaj - ako môže žena robiť z domu ak pracuje v obchode? vo fabrike za pásom? v jedálni?

cocolino234
8. sep 2022

@autorka tak chyba bude v tebe a nie v tom, že okolo seba údajne nemáš dosť reálnych skúseností a každá slobodná mamička v tvojom okolí má podľa toho čo hovoríš nadštandarný príjem a prácu z domu. A ak sa ako matka nevieš zamyslieť nad vecami, ktoré dôjdu aj sopliakom ako som ja, tak tu bude nejaká hlbšia vada ako ružové okuliare.

Nikoho si neurazila ani nepohoršila, mňa len zaskočilo, ako (ne)premýšľaš. Nepotrebujem zhadzovať ružové okuliare na to, aby som vedela, že slobodná mamička môže byť aj pani predavačka a tá si z domu asi nezarobí.

deti95060810
8. sep 2022

čo si novinárka? a potrebuješ napísať skutočný príbeh kdesi do časopisu? alebo spisovateľka a potrebuješ námet na knihu?

deti95060810
8. sep 2022

@cocolino234 predavačka si z dpomu nezarobí - to je jedna vec a nemá nadšt. príjem...
autorka asi padla z čerešne...

macko_usko222
8. sep 2022

ved si si hned v uvodnom Tvojom prispevku aj odpovedala prečo je Tebe dobre.AK chapes ze kazda mame ine podmienky tak potom nerozumiem co ti je take nepochopitelne?vsak ak ti je treba vyskusat to tak sup do najmu cca 400e/alebo sup do hypoteky, naajdi si bezne platenu pracu t.j cca 600-700e , pracuj kdesi 30km od bytu, bez vyzivneho od-do a bojuj

anita6666
8. sep 2022

Nie je to ťažké,len treba vybrať správny a finančne zabezpečený materiál na tento účel a používať mozog...ťažké to majú len tie,čo lietajú na ružovom oblaciku a veria na nehynucu lásku až za hrob

anjelicek26
8. sep 2022

@cocolino234 ono staci, ked je mamicka sestricka ci opatrovatelka v dome seniorov, a robi na zmeny, casto aj 12ky...no skombinuj toto zo starostlivostou o deti, ked si na to sama a skolka od - do, skola tiez. 🙄,

0silvia0
8. sep 2022

To co zas za trapny prispevok? Ty mas nadstandart to znamena, ze vsetci tak maju nadstandard? Si priletela vcera z Gurunu? Ci ta vypustili vcera z nejakeho experimentu, ze si 20 rokov spala a nezila si v realite?

dzulli1980
8. sep 2022

Ono je to tak ... dnes máš nadštandardný príjem, zajtra môžeš o robotu prísť, môžeš mať úraz, kvôli ktorému už tú robotu s nadštandardným príjmom nebudeš môcť robiť atď. ... k tomu ostatnému sa radšej nevyjadrím, lebo to je tak naivný príspevok, ako keby si žila kdesi zavretá celý život a o realite naokolo nemáš ani potuchy.

cocolino234
8. sep 2022

@deti95060810 @anjelicek26 ja tiež naozaj nerozumiem a príde mi to smutné, veď všetci vieme koľko mamičiek tu každý mesiac píše, či už prišiel rodičák a podobne.. zo srandy to asi vedieť nechcú. A ak autorka chcela ego boost, tak mala napísať, že je na seba hrdá ako to zvláda a nie postúpať po iných ženách, že má asi ružové okuliare lebo nevie prečo to ony nezvládajú.. Autorka podľa mňa chcela pohladkať ego ale zvolila zlý spôsob.

h2
8. sep 2022

Dievčatá, ale ste sa do autorky pustili! Jasné, nesformulovala otázku práve jasne, ale ja myslím, že chápem, na čo sa pýtala. Že ženy, samoživiteľky, to majú ťažké z mnohých dôvodov a ona má väčšinu z nich vyriešenú. Predpokladám, že sa pýta, čo EŠTE ju môže čakať, na čo ďalšie sa má pripraviť, okrem tých vecí, ktoré tu spomenula, že už vyriešené má. Tak nebuďme zase hneď na seba zlé, prosím.

liusa82
8. sep 2022

@anita6666 hlavne súhlasím s tvojou druhou časťou vety.Dneska veriť že spolu dvaja mladí zostanú až do smrti je teda skôr utopia .Nehovorim že sa také páriky nenájdu ale čo vidim okolo seba to len samý rozchod a rozvod a to mladí čo by mali byť zalaskovaní jak kone.Vydržia spolu pár rokov najviac 7,10 to je už tiež vela často krát a hajde dovidenia.Aj teraz chuda jedna kamoška toto akurát rieši mladá 31 ročná baba maju spolu 9 ročnu dcerku boli spolu tak 10,12 rokov a samec si našiel druhú s cudzim deckom čo má doma svoju vlastnu dcéru a rodinu.Celá ich rodina je teraz kvôli tomu na nože

queen_mary
8. sep 2022

A presne pre toto si ma zena poriesit karieru predtym, ako zacne rodit ako ceresna. Nezavidte prosim autorke 😀

lujza123
8. sep 2022

Keď ma žena bývanie a prácu ktorá sa dá sklbit s materstvom je to obrovské plus. Lebo samozivitelke len tak nikto nedá podnájom, hypotéku a ani prácu. Častokrat aj tu prácu keď ma nemôže ju vykonávať, pripadne musí mať skrátený pracovný úväzok, napríklad klasické kancelárske pozície majú pracovnú dobu od 8 - 16.30 ale to nestíhaš škôlku.

Mne osobne oveľa najťažšia prišla ta samota rodičovstva. Postarať sa, uživiť nás som sama zvládla, ale to ze som nemala s kým zdieľať tu radosť s dieťaťa bolo úplne najťažšie. Také tie každodenné drobnosti, čo smiešne dieťa povedalo, vyviedlo, čo nové sa naučilo, proste banality ktoré okrem rodičov viacmenej nikoho nezaujímajú.

Ale musím povedať že byť matka samozivitelka ma paradoxne aj dosť nakoplo. Kým som bola bezdetna s frajerom som nič extra neriešila, žiadnu kariéru ani bývanie. Nejako bolo nejako bude bolo moje heslo. Až ta zodpovednosť za malého človiečika na naučila určitej cieľavedomosti a vyhecovalo na to k výkonom. Aby som nemusela prosiť o podnájom zabezpečila som si vlastnú nehnuteľnosť, aby som nemusela prosiť nejakého zamestnávateľa o volno lebo OCR, lebo besiedka, lebo skolka/škola stala som sa sama sebe pánom, s flexibilnou prácou

macko_usko222
8. sep 2022

@h2 a ty si jej hovorca? a ona je dospela zena? nechapem ako mohol niekto s nadstandartnym prijmom sa opytat tak primitivne.Lebo tam je predpoklad ze niečo v tej hlave má,že včeobecný prehľad má.Keby sa to spytalo dieta, nepoviem..
Ale tu je evidentné, že sa tu ide nepriamo povyšovať nad tie ostatné "chuderky"

queen_mary
8. sep 2022

@macko_usko222 mozno sa len pyta inych matiek samoziviteliek v rovnakej situacii, v akej je ona. Aj ked takych tu asi vela nie je 🫣

h2
8. sep 2022

@macko_usko222 Nie som jej hovorca, ale vidím, že podľa odpovedí ju baby zrejme nepochopili, čo nie je ich chyba, lebo autorka sa nevyjadrila tak, ako to zrejme myslela. Tak som to chcela len vysvetliť. A ty si jedna z tých chuderiek, keď sa ťa to dotklo?

luccija
8. sep 2022

Moze a nemusi...pracu nemusis mat istu, mozes mat zdravotne problemy moja svagrina maroduje s chrbticou 5 m, ci nedaj Boh horsie diagnozy zaciatok mas urcite dobry mas pracu, moznost robit z domu...v 2 sa to vzdy lepsie taha.Ja obdivujem vsetky samozivitelky bez pomoci rodiny to psychicke bremeno co, ked...musi byt hrozne.

stanulienkat
8. sep 2022

Pises clanok, alebo len admin musel vymysliet temu?

macko_usko222
8. sep 2022

@h2 tak niekto s nadštandartným príjmom sa vie vyjadrit tak, aby dostal jasné odpovede aké hladá.Lebo predpokladáme ze na nadstandartný príjem má isté vzdelanie, ktoré dosiahol na základe dostatočnych intelektuálnych schopností .Nepotrebuje hovorcov k tomu aby tlmočili to, čo vlastne "myslel inak ako napísal".

reanda
8. sep 2022

materialnu stranku mas mozno poriesenu.. ale tazke to mozes mat aj z inych dovodov, lebo prirodzene je dieta vychovavat v rodine, kde sa s partnerom o starostlivost delite, kazdy ma svoju ulohu.. ked si na to sama, je toho na teba vela (ak ti napr. ani nikto iny nepomoze), plus ani pre tie deti to nie je ideal, lebo ony potrebuju aj otca, ty im nemozes dat a zabezpecit to, co by normalne mali dostat od otca (psychicky a emocne), lebo nie si otec.. a otca ani nikdy plnohodnotne nenahradis.. takze detom to moze chybat a aj z toho dovodu s nimi moze byt viac problemov a moze to byt tazsie..
ano, existuju zeny 'hrdinky', ktore si myslia, ze svojou karierou vykryju vsetko a ze muz je iba material na inseminaciu, pripadne si rovno vyberaju 'material', ktory im zabezpeci hmotny dostatok aj po rozchode, tie ale zrejme netusia, ako ma fungovat skutocny vztah a rodina a ako super sa v takej rodine mozu vsetci citit.. tak im staci, co maju a myslia si asi, ze to je strop a maju sa dobre.. a ake su sikovne, ze si to tak rozumne zariadili a vsetko zvladaju same
realita je ale casto taka, ze aj mnohe zeny, co nie su rozvedene, rozidene a naoko ziju vo vztahu, su v nom vlastne same, lebo ten vztah je nefunkcny..
ty sa ides rozvadzat, ci budes slobodna matka?

h2
8. sep 2022

@macko_usko222 Čiže človek s nadštandardným príjmom musí byť za každých okolností neomylný? Ja som pochopila, na čo sa autorka pýta.

petamich
8. sep 2022

neviem uplne s akym cielom bola tato tema zalozena, tak sa striktne budem drzat otazky - nie s nadstandardnym prijmom a moznostou robit z domu to ako samozivitelka az take tazke mat nebudes 🤷‍♀️