Práva osamelých rodičov

nika_2828
24. okt 2023

Ahojte, dobrý večer,

chcela by som sa spýtať či neprišiel niekto z Vás do situácie, ktorú rozpíšem nižšie.

Chcem mať detičky, chcela som ich dávno a chcem ich aj teraz. Žijem bez partnera. Zo zdravotných problémov som nútená rozmýšľať nad možným umelým oplodnením (v najbližšej dobe), ktoré sa ale nemusí podariť . Žijem v domčeku a mám hypotéku, nie veľkú ale mám.
Vezmime si situáciu, že by sa mi predsa len podarilo otehotnieť (najšťastnejšia žena by som bola). Poberala by som na dieťatko materský príspevok a následne rodičovský.
A teraz ide moja otázka: Je nejaká možnosť, stretol sa niekto s tým, keď ako osamelej matke (žije sama v domácnosti a všetky výdavky si hradí), buď posunuli na určitú dobu alebo znížili splátky hypotéky?? Nikde sa to neviem dočíta. V Zákonníku práce sú informácie len ohľadne zamestnania. Ja by som sa ale chcela viac dozvedieť o prípadnej ,,pomoci,, od štátu, banky ??? Či náhodou, fakt veľkou náhodou :D nemáme u nás na Slovensku takéto možnosti.
Taktiež definícia osamelej matky, otca -ide o ženu, ktorá nežije s otcom dieťaťa, nie je vydatá za otca dieťaťa, prípadne otec dieťaťa ani nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa.... Bola by som v tejto definícii zaradená aj ja, keď na umelé oplodnenie chcem ísť sama bez partnera ?
Myslím tak , že je to od začiatku len moje rozhodnutie byť slobodná matka. Prípadne, na koho by som mala smerovať moje otázky? Rovno banka, finančný právnik či sociálnu poisťovňu...

Dúfam, že som to ako tak zrozumiteľne rozpísala.

Ďakujem Vám za každú jednu radu

michaela329
24. okt 2023

@nika_2828 a kde to plánuješ absolvovať, keďže na SVK nemôžeš podstúpiť IVF bez partnera? Iba social freezing. Ohľadom banky sa informuj v banke, splátky sa dajú znížiť - avšak o to dlhšie platíš hypo a o to viac ju preplatíš. O dávkach sa informuj najlepšie na sociálke, ale nečakaj zázraky.

dagmarovita
24. okt 2023

To je co za blbost, detské práva nič? Ked nie si schopná mat vztah s muzom nebudes ho vediet mat ani s dietatom. Dieta neni vec, je to clovek ktory potrebuje pre svoj zdravy vyvoj vzor muza aj zeny, aby sa mohlo zdravo vyvinúť, ma zit v spolocenstve lasky muza a zeny, v rodine.

joannita
24. okt 2023

@nika_2828 a kde chces ist na to umele oplodnenie? Na Slovensku musis mat partnera, inak ti ho neurobia. Musi pred notarom podpisat, ze v pripade ze sa narodi z IVF dieta, bude jeho otec so vsetkymi pravami aj povinnostami.
Z titulu osamelej matky ti urcite banka neodpusti splatky ani nic podobne, to by tu bolo zrazu spekulantov keby to tak bolo 🙂

miggy
24. okt 2023

@nika_2828 umelé oplodnenie slobodnej ženy je možné asi len v 10 krajinách vramci Eú, ale to asi vieš.
Čo sa banky týka, každá to má inak. Ale v princípe sa splátka znizit dá, niekde sa sa dokonca aj na pár mesiacov stopnúť... no ako sa píše vyššie, preplatis ju o niečo viac

A čo sa týka príspevkov, kedze by si poberala materské a rodičovské, tak už len pridavky.

eternity24
24. okt 2023

@nika_2828 ako sa píše vyššie, ako slobodná nemôžeš ist v SR na umelé oplodnenie. Splátky podľa mňa neodložia, možno znížia. No neskôr to budeš musiet dohnať. Určite sa na toto treba spýtať v banke, ktorá ti úver poskytla. Na žiadne iné sociálne dávky nárok nemáš, ani ako slobodná/odmietla matka mať nebudes okrem materskej a rodičovskej a prídavku na dieta. Prečo neuvažujes nad adopciou? V našej dedine je jedna pani, ktorá tiež bola dlho sama a adoptovala si dievčatko.

maranta_leuconeura
24. okt 2023

Mozes ist do Rakuska, tam so slobodnymi matkami problem nemaju. Ked sa ale pytas na znizenie ci odlozenie splatok hypo, nie som si ista, ci si si vedoma, kolko stoji umele oplodnenie... Pokojne tisice €.
Na tvojom mieste by som este setrila peniaze. Alebo si mozes najst ziveho ,,darcu".

joannita
24. okt 2023

@eternity24 adopcia je na dlhe roky...

joannita
24. okt 2023

A ano ako pisu baby, splatky sa daju odlozit, ale to teda neodporucam, budes mat zaznam v registri a napriklad prefinancivanie hypo bude problem.

nika_2828
autor
24. okt 2023

@michaela329 Dakujem za info. Preto sa pýtam aby som sa dozvedela. Teraz už viem, že sa na SVK nedá

bluka2
24. okt 2023

@dagmarovita prosím ta, to čo je za blbosť. Ja som mala 2 deti sama a dokonca som konečne stretla niekoho na vzťah. Niekedy to trvá dlhšie a nikdy by som nemenila. Lepšie bolo mať deti v tom veku než pokúšať sa niekedy, keď už cyklus sa s tebou lúči…

bluka2
24. okt 2023

@maranta_leuconeura nie je to až také neprístupné cenovo

nika_2828
autor
24. okt 2023

@dagmarovita Slečna či pani dagmarovita. Kto t píše, že nie som schopná mať vzťah s mužom ? čo tu pletiete hrušky s jablkami ? JA riešim aktuálne teraz toto najbližšie obdobie. Snáď si nebudem hľadať partnera len aby mi spravil dieťa. To už bude harmonický vzťah bez lásky ?
ďalšia vec, nikto nepíše, že keď budem mať dieťa, nemôžem si nájsť nejakého partnera.
Ale ďakujem aj za Váš názor, síce odveci ale je

bluka2
24. okt 2023

Však ona snáď vie, do akej krajiny môže ist 😉 čítam, že nie, tak napr. Španielsko, Dánsko, JAR, bude ich viac

nika_2828
autor
24. okt 2023

@joannita ďakujem krásne za objasnenie 🙂

mamina7070
24. okt 2023

@nika_2828 ziadne navyse davky nedostanes, tvoje dieta tvoja starost teda ak nema v RL uvedeneho otca
ak to chces takto nasetri si na to obdobie 😉

eternity24
24. okt 2023

@joannita veď ani umelé sa nemusí podariť na 1x

nika_2828
autor
24. okt 2023

@bluka2 presne tak, ďakujem. Tiež si myslím a teda aj viem podľa sestry, že sama dieťa vychovať dokáže. Len teda nemala som absolútne tušenia, že na slovensku nie je možné umelé pre slobodnú ženu

judit47
24. okt 2023

Takze ty sa rozhodnes ist proti prirode lebo ,,ty chces mat,, dieta, ale na starostlivost sa ti mame skladat vsetci(rozumej peniaze od socialky) lebo uz zrazu budes potrebovat pomoc lebo ,,si chuda osamela, matka…

Toto povazujem za vysmech kazdej osamelej matke ktoru opustili muzi/zomreli im muzi alebo z akehokovlek titulu sa dostali do tej situacie…🙄

medda_beda
24. okt 2023

@dagmarovita 😂 Prepáč, ale vzťah s mužom a potomstvo sú 2 rozdielne veci.Za prvé ten muž môže byť úžasný partner, ale nemusí chcieť mať deti a, že ich je dosť čo deti nechcú.
Za ďalšie v dnešnej dobe má každý druhý problém.

Ja to síce neuznávam, v živote by som nechcela mať deti bez muža, ale viem aké to je milovať a nebyť milovaný.A nehovorí to nič o človeku, kedže človek neovplyvní, že ho ten druhý nemiluje a čo tak pozerám na moju generáciu tak tá dozreje možno tak niekde okolo 40tky.
Sú ženy ktoré vidia zmysel v materstve a takto by sa detí možno nedočkali nikdy kedže dnes vzťahy nie sú IN.

Na druhej strane takáto žena nemá čo čakať na príspevky, ale poriadne sa zabezpečiť.

dusankomoj
24. okt 2023

@nika_2828 mať dieťa je ,,drahý koníček"aj pre oboch rodičov😉 A ak už teraz zháňaš nejakú pomoc,tak do toho nechoď. Spoliehať sa na štát mi príde také ,,cigánske".

silvike
24. okt 2023

@nika_2828 Boozinku...len ja ja ja, jenom ja...a kde je pravo toho dietatka na milujucu mamku a ocka ?

joannita
24. okt 2023

@eternity24 jasne, na 1x sa podari malokomu. Adopcia ale moze trvat cca 5 - 10rokov. Skusit to samozrejme moze ak jej nevadi cakanie 🤷‍♀️

la_dolce_vita
24. okt 2023

@nika_2828 autorka, videla som dokument o zene v Cechach, ktorej zomrela dcerka, ostala sama a tak isla na umele oplodnenie, mala tusim 48 rokov. Povedala, ze sa to niekde u nich da, treba pohladat na nete. Nasla som o tom info. To by nebolo pre teba tak nedostupne tym padom ist do Ciech.

nika_2828
autor
24. okt 2023

@judit47 proti prírode ? Prosím čítajte zrozumitelnejšie čo píšem vyššie. Píšem že mi to súri zo zdravotných dôvodov. Taktiež som sa pokúšala otehotnieť aj s mužom. Nie som 100 rokov za opicami pani zlatá.
Ďalšia vec nepíšem, že chcem aby ste sa mi skladali na starostlivoť, iba či sa nedajú na pár mesiacov odložiť splátky.
Pracujem ako každý iný človek, odvádzam dane

olimuc
24. okt 2023

Ak chces byt osamela matka, tak sa najskor zbav hypo alebo zabezpec. Takisto ako osamela matka neutiahnes vsetky vydavky z RD takze 3 roky doma sediet nebudes moct … jedine, ze by si sa € zabezpecila dopredu. Nad tym, ze Ti banka nieco odpusti neuvazuj ale buduj rezervu. Ja Ti dieta doprajem … cestou aku si vyberies, ale matematika nepusti… spocitaj si, co si mozes dovolit a potom sa rozhodni. Budes sama (nemusis vecne) ale nemas nijake extra uavy ani davky ani vyhody ….

nika_2828
autor
24. okt 2023

@medda_beda Ďakujem krásne, pekne ste to napísali. Presne tak, s detmi som nikdy čakať nechcela, nemám ani28 a už mám problémy.
Len chcem objasniť, nečakám na príspevky, len som sa informovala ako to je na SVK, keď chcem byť mojím rozhodnutím slobodná matka . Ale teda už viem, že u nás umelým oplodnením cesta nevedie.

darkswan
24. okt 2023

Sa tu do teba pustili ako furie…ako osamela mama mozes mat napriklad o 3 tyzdne dlhsiu matersku, plus mne v banke hovorili aj o moznosti odkladu splatok, presne obdobie nepamatam, ale bolo to dost…ale nevyuzila som, naj spytat sa v banke…drzim palce☺️

nika_2828
autor
24. okt 2023

@dusankomoj dakujem za komentár. Na štát sa nespolieham, toho sa báť nemusíte. Ako píšem vyššie, pracujem, platím odvody. Ja som sa len chcela informovať ako na SVK funguje osamelý rodič, aké má práva atd

nika_2828
autor
24. okt 2023

@darkswan Ďakujem krásne 🙂

lalala94
24. okt 2023

Pozri si zmluvu s bankou, mne sa zdá, že my máme v zmluve klauzulu o tom, že odklad splátok alebo jej zníženie je možné na x-mesiacov (neviem presne), ale splatnosť úveru sa tým pádom predlžuje a preplatíš ho viac.