Potrebujem súhlas otca na nejaký úkon súvisiaci s dieťaťom?

hjanka2
22. okt 2020

Dobry den, chcela by som sa opytat mamiciek pri akych ukonoch v súvislosti so starostlivosťou o dieta musel byt pritomny otec, resp.ci bol niekde vyzadovany jeho podpis alebo pritomnost, pokial je uvedeny v rodnon liste. Pre vysvetlenie situacie: otec bude zapisany v rodnom liste, ale nechce mat s matkou a dietatom nic spolocne, preto moja otazka znie ci matka bude niekde v buducnosti potrebovať jeho vysloveny suhlas(podpis/pritomnost) napríklad v skole, skolke alebo hocikde inde a tympadom by jej vznikli problemy,keby ho nevie kontaktovat alebo by jej suhlas odmietol dat.

horalka1986
22. okt 2020

Skola skolka urcite. Uz len pri zapise do ZS ma byt pritomny napriklad. Ono, zalezi aj na pristupe danej skoly. Ja sa to snazim vsemozne obchadzat s triednou ucitelkou, no pri tom zapise mi to bohuzial nepreslo. Musel tam byt.

ibrunova
22. okt 2020

Áno, bude ho treba.. Ale vybav si na súde, že dieťa je zverené tebe, tým pádom by to malo byť ok.

monika8634
22. okt 2020

@hjanka2 mne pri nástupe do školy a škôlky podpis oca netrebalo... Povedala som že spolu nežijeme a to stačilo

horalka1986
22. okt 2020

@ibrunova ja ten papier mam a nepreslo. Pokial nieje otec zbaveny rodicovskych prav. Alebo bola este moznost vyhlasenia ze netusim kde sa otec nachadza.

simca06022011
22. okt 2020

@horalka1986 ja ani nemam deita zverene nikde a otec nikdy nikde nebol a nikde ho nevyzadovali.
@hjanka2 kontakt na druheho rodica davas vsade do skol, skolky, to je jedna vec.. druha vec je, ci je nutne aby tam chodil... ak nevies kontakt na otca, nestara sa o dietat, tak prakticky tam nemas co napisat, tak nenapises. Taketo veci sa podla mna riesia individualne. A ak je dieta zverene matke, tak napr. npamatam sa ze by som ja otcovi cokolvek nosila podpisovat - ale zase nebolo tolko papierovaciek ako dnes.

liz_lemon
22. okt 2020

my teda spolu zijeme, ale nikde nebol otec vyslovene potrebny, aby bol, ani podpis, vsade staci matka

ayanamirei
22. okt 2020

@hjanka2 staci dat na sud zverenie do vyhradnej starostlivosti a odobratie prav zakonneho zastupcu - ak je s tym otec dietata ok a pojde to dohodou , je to rychle a urcite uz nikdy nebudes potrebovat jeho suhlas na nic 🙂

horalka1986
22. okt 2020

@simca06022011 tak, u nas na skole to funguje takto. Bol mi aj vysvetleny dovod. Ak by napriklad otec podal na sud ze nesuhlasi so skolou ktore bude dieta navštevovať, co sa stava aj ked asi nie bezne.

horalka1986
22. okt 2020

@simca06022011 a inak, celkom rada by som si tu precitala aj vyjadrenie niekoho kto sa v tomto vyzna. Pravnika napriklad. Ja som lajk. Ci je to naozaj aj v zakone. Mna osobne to dost obtazuje.

simca06022011
22. okt 2020

@horalka1986 ano ja tento dovod poznam, ale realne ak otec ma nieco proti, ma dieta na zapis zobrat.. ak sa nestara a nesuhlasi, tak je to jeho problem. Nech sa sudi. Skolu tiez dnes zatazuju s takymi blbostami.. toto si maju vyriesit rodicia, skole to moze byt jedno ci to podpise jeden rodic alebo styria rodicia aj s tymi "nevlastnymi" a pride aj babka a dedko.. lebo co ak nebude jeden suhlasit s tym (jasne, zvelicujem, ale prakticky to nema ziadnu logiku, raz je dieta zverene mne, sud uznal, ze teda ja sa budem o deita starat, tak ho dam kam chcem.. otec/albeo druhy rodic/nech si to vydiskutuje so mnou).
No pravnici.. co rieism posledne roky, ci uz "novinky" ako gdpr a pod (pravdupovediac tieto rodinne zalezitosti nie).. tak su vsetci taki "opatrni", nemam povinnost, ale PRE ISTOTU, ak by sa chcel niekto ozvat, ak by sa chcel sudit.. takze urobia aj z komara somara a pre istotu mame chodit, podpisovat, dobreze notarom nedavat prihalsky do skolskeho klubu overovat,aby otec nepovedal, ze to matka vypisala za neho atd atd. ALe asi to nie je uplne povinnost, ak to kazda skola nevyzaduje.

horalka1986
22. okt 2020

@simca06022011 aj nasej triednej to pride ako uplna hovadina, sama bola pri tom ked som exa podpisovala kde bolo treba, ale ked povie riaditelka, tak to tak musi byt. A teda, ja uplne suhlasim s tym co pises. Ja mam raz dieta v starostlivosti, tak ho urcite nebudem zapusivat do skoly na druhej strane mesta len preto lebo si otecko,zmysli.

erikaa09
22. okt 2020

Mam dieta zverena pri nastupe do skolky a skoly som povedala ze netusim kde sa nachadza . Nemali problem ale ak viem meno mam napisat len meno a priezvisko

sissy27
22. okt 2020

@hjanka2 za 17 rokov som to riešila len keď sme cestovali mimo EU - a aj to som neriešila jeho súhlas, ale rozhodnutie súdu, a aj tak to nikto odo mňa nechcel.
Čo sa týka škôlky, školy, lekára, občianskeho, pasu - vždy som len uviedla tak ako to je, že nemám naňho kontakt a v prípade potreby môžem doložiť rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do mojej starostlivosti.

kubkovamama
22. okt 2020

Ahoj,dávno,keď syn menil školu,to odo mňa vyžadovali.Nechceli syna prijať bez súhlasu otca, žiadne,že ja podpisem akože zanho.Lenže ten sa nezaujímal a bol v zahraničí.Musela som sa zaručiť,že súhlas na 100% udelí,pretože mali prípad,keď otec dal školu na súd a tak syn mohol na druhý deň nastúpiť.Inak by musel cestovať 60km do pôvodnej.Musela som kontaktovať ex,že až príde na SK,potrebujem podpis.A čo čert nechcel,povedal,že nesúhlasí.🤷

rachel36a
22. okt 2020

Pokial ti bude dieta zverene do opatery tak teoreticky nikde. Nepotrebovala som ziaden suhlas ani pri zapise do skolky, skoly, zmena lekara , nic, kedze ma sud urcil jeho zakonnym zastupcom

rachel36a
22. okt 2020

@horalka1986 tiez som nic nepotrebovala...oznamilq som im ze dieta je zverene mne a tym padom nikto nikdy jeho suhlas ci podpis nepotreboval

mrkvicka060
22. okt 2020

@hjanka2 a musi byt zapisany v rodnom liste? Ci chces to len kvoli vyzivnemu? Ono totiz, ak je otec nejaky "prijemny" clovek, moze sa v buducnosti stat cokolvek nepredvidane, na co bude mat podla RL narok...

horalka1986
22. okt 2020

@rachel36a ale zverenie dietata a zakonny zastupca nieje to iste. Aj ked ti je dieta zverene, ZZ ste stale obaja. Pokial teda nemas v rozsudku nieco ine. Inak, ja som rozsudok tiez odovzdala a bolo mi to prd platne.

rachel36a
22. okt 2020

@horalka1986 v rozstudku mam ze mi dieta bolo zverene do vychovy a zo zakona som jeho zastupcom vo vsetky " veciach" skratene. Ale aj tak to nikto nikdy odomna nevyzadoval...to kde byvas ze taketo hovadiny zuadaju..moj syn sa s otcom nestretol od svojich 5 rokov, ani by sa neunuval mi nieco chodit podpisovat a pod..ani som ho o to nikdy neziadala

horalka1986
22. okt 2020

@rachel36a nasi sa stretavaju takze klamat nechcem. Nahodou sa syn v skole preriekne. Ale stve ma to. Musim ho prosit a nieje moc ochotny. Inak, sme z BA. Chodi do Petrzalskej skoly. Mladsi bol na zapise a musel byt ex. Dokonca starsi bol na zapise v Novom meste a tam tiez vyzadovali jeho podpis.

rachel36a
22. okt 2020

@horalka1986 ved to je jedno cii sa stretavaju alebo nie, ja len ze sme to nikdy nepotrebovali...ani pri zapise do skolky ci skoly...
este ma napadlo, ze teraz mam dalsie dieta, som vydata, ale tiez nikto nepyta podpis otca...vzdy vsetko podpisujem len ja, kdeze je casto mimo pracovne..

hjanka2
autor
22. okt 2020

@horalka1986 dakujem pekne za odpoved🙂 okrem skoly a skolky ste sa s tym pri inych adnimistrativnych vykonoch nestretli?

hjanka2
autor
22. okt 2020

@mrkvicka060 prave preto sa pytam v skupine, lebo sa rozhodujem ci ho uviest alebo nie, na zaciatku som na tom trvala hlavne preto, ze som nechcela nech moje dieťa ma uvedene otec neznamy, kedze sme boli vo vzťahu a nezasluzi si to, no teraz sa zamyslam nad touto otazkou, pretoze ten clovek je tak nevyspytatelny, ze sa bojim, ze ked bude uvedený, mi moze robit problemy

horalka1986
22. okt 2020

@rachel36a pozeram rozsudok a mam tam sice ze deti sa zveruju mne ale pod tym hned veta ...Obaja rodicia budu malolete deti zastupovat a spravovat jeho majetok.
@hjanka2 tak, asi by sa este nejake veci nasli s ktorymi som sa ja zatial nestretla ale zatial bol problem len s tymto. Za chvilku nas caka dalsi zapis tak uvidime.

simca06022011
22. okt 2020

@horalka1986 a co keby sa preriekol?škola ak potrebuje kontakt na otca daj ale autogramiáda nemusí prebiehať. Nemá čas a vybavene. Ak má problém vybavíte si to vy dvaja a riaditeľku do toho nič. Ja by som ex neprosila vobec a pýtala by som sa na nejaký právny základ k takejto birokracii. Hlavne preto ze to fakt nie je iba pri zápise.. To každý rok dačo treba podpisovať pomaly..

rachel36a
22. okt 2020

@horalka1986 popravde ja som sa este nestretla s tym nikde, zeby vyzadovali podpis oboch rodicov...a to som podpisovala aj suhlas s komplikovanymi operaciami syna...kedze rodic je zakonny zastupca tak ma pravo rozhodovat a podpisat a podpis oboch nie je nutny...

horalka1986
22. okt 2020

@rachel36a tak co sa tyka tohto,tiez som nikdy nemala problem. Operaciu som podpisoval len ja. V skole im islo cisto len o to aby boli chraneni, o nic ine.

panelacikova
23. okt 2020

@hjanka2 ono asi najlepšie urobíš, ak ho do RL ani neuvedieš. tým sa ale pripravíš o alimenty. tak sa rozhodni sama. ja mám dcéru zverenú do svojej opatery a rozhodujem si o nej ja. aj školu som jej menila v 3. ročníku a vo 4. nazad bez jeho vedomia a ani necekol. ale zas....on mi nerobí vyslovene nejaké problémy v týchto rozhodovaniach, obzvlášť keď si je vedomý, že všetky moje rozhodnutia (takéto dôležitejšie) doteraz boli len pre dobro dieťaťa. mám ju zverenú do opatery.
@horalka1986 nikdy nikde odo mňa nič také nevyžadovali a to som dcére ešte aj školu menila. dokonca som ja z vlastnej iniciatívy priniesla kópiu zverenia do opatery, ak by náhodou škola vyžadovala, vrátili mi ju so slovami, že toto nepotrebujú. že som matka, prehlasujem dieťa na ich školu a to stačí. nevidím dôvod, prečo by mal niekto ťahať školu po súdoch za rozhodnutie matky, to počujem prvýkrát.
@hjanka2 ešte rozmýšľaj o priezvisku. ak chceš dať otca do RL, OK, daj, ale poriadne si premysli, aké priezvisko dieťaťu dáš. ja už 10 rokov ľutujem, že nemá moje... všade ma volajú jej priezviskom. lekár, škola, všade... teda škola si už zvykla pomaly, že mám iné, ale u lekárky to akosi nejde.. a lezie mi to pekelne na nervy. a toto je vec, kde by on musel so zmenou priezviska neskôr súhlasiť. takže ak môžem odporučiť, priezvisko daj svoje.

janage
22. nov 2020

@hjanka2 porad sa Ty v skupine papierovacky lebo ked porovnam zapis prvej a druhej dcery, tak pri tom druhom pred 3 rokmi len som oci otvarala kolko papierov a manzel musel byt pritomny, co bol dost problem lebo akurat mal sluzobku v tom case a bol mimo.
Vraj presne kvoli sporom medzi rozvedenymi a spolu nezijucimi rodicmi skola musi mat podpisany suhlas oboch rodicov.
A osobne si myslim, ze s tou byrokraciou to bude este horsie

janage
22. nov 2020

@hjanka2 poznam aj pripad ked jeden z rodicov trval na tom, aby dieta navstevovalo sportovu skolu a druhy obycajnu. Teda jeden prihlasil tam a druhy inam. A bol z toho problem.
Kazdy vinil skolu toho druheho, ako mohla dovolit zapis bez jeho suhlasu.
Tak verim, ze skoly sa chrania a snazia sa vyhnut neskorsim pravnym tahaniciam