Názor na bývanie

5. júl 2024

Ahojte idem si po radu/nazor na moju situáciu.
Som slobodná mama dvojročného syna
Bývame v podnajme v dvojizbovom byte ja pracujem. Lenže tento rok sa moji rodičia vrátili zo zahraničia na Sk aby boli po ruke a tak.
Bývajú cca 30km od nás.
Od kedy prišli sme celý čas u nich mame veľký rodinný dom so záhradou.
Takže kvázi zbytočne platím podnájom. Mamka mi vraví nech sa presťahujem znova sem. Majú s mojim synom fakt krásny vzťah. Nie navždy pochopiteľne ale na pár rokov kým malý trošku podrastie.
No len ja som na vážkach. Prenajímateľ uvažuje aj nad predajom bytu. Hypotéku by mi schválili nakoľko mám dobrý príjem.
Išli by ste do kúpy bytu (kúpiť a prenajímať) a na pár rokov bývali spolu. Alebo si po čase budeme liezť na nervy 😀 neviem sa rozhodnúť akou cestou ísť. Čo viem je že platiť nájom je úplne zbytočne momentálne.
Ďalej ak ho nebude chcieť predať hľadať iný byt a dať si na krk hypotéku. Doba je nevyspitatelna.
Skúste dať svoj názor poteším sa

vanilkovazmrzka
5. júl 2024

Ak mas moznost odkupit byt ktory si prenajimas, s tym ze ho mas zabyvany, je ti tam dobre, poznas pomery bytu a okolia, a zaroven mozes ist na par rokov k rodicom, podla mna super moznost. Par rokov sa ti hypoteka bude platit “sama” z podnajmu, a nebudes uplne s holou ritou, ked to uz s rodicmi na dome nebude fungovat 🙂

pribinak
5. júl 2024

Vlastne bývanie je na nezaplatenie. Ten bytík by som si kúpila. Tvoj hrad tvoje pravidla

Nešla by som bývať k rodičom. Na začiatku by to bolo kopec nadšenia ale potom by to už boli len problemy

ukgirls
5. júl 2024

kup daj do podnajmu a medzitym k rodicom nech nieco malo usetris.. dlho s rodicmi aj tak nevydrzis-tam budes stale dieta a mama velitel.. a dve zenske v jednej domacnosti- to je hotova pohroma...

gemerka17
5. júl 2024

Kúpiť byt, ktorý si vyberieš a prenajímať. Zatiaľ k rodičom. Najmä teda ešte kým je malý a zlatý vnucik, to bude lepsie. Časom treba rátať, že sa spolunazivanie zhorší. Dovtedy, nech ti nájomca spláca hypoteku a ty si spravis finančnú rezervu. Potom kľudne ísť bývať do bytu, ktorý si si kúpila. To koľko budeš u rodičov je na vás, možno to fungovať bude a možno nie. Ale určite by som to skúsila, ak sú rodicia normálny a nie toxický.

domkakvet
5. júl 2024

Kupit ten byt a prenajimat.

dettilv
5. júl 2024

Ja by som kúpila 3izbak a dala ho na prenájom. K rodičom by som asi ale nešla. Mozno by som ale išla bližšie k nim

deti95060810
5. júl 2024

kúpiť ale len v tom prípade že si s bytom mimoriadne spokojná... inak by som hľadala byt bližšie k rodičom...

mimi852021
5. júl 2024

Ja by som kúpila byt, nie úplne top prerobený nájomníci ho aj tak trošku zničia a dala do prenájmu. zatiaľ k rodičom. Urobiť rezervu a keď budeš chcieť pôjdeš do svojho. Určite si urobiť zadné dvierka.

mandzula
5. júl 2024

K rodicom by som byvat nesla, podla mna je to krok spat plus ta to moze brzdit v pripadnom hladani si partnera.

dadka1997
6. júl 2024

Urcite ano, ak mas mkznost kupit byt, tak ber, zacni prenajímať a byvaj s kludom u rodicov, a uz len od vztahov zalezi na ako dlho je to .. ja uz by som to nedala nikdy

belllinka
6. júl 2024

A zarobilo by ti to prenajimanie na splatku hypoteky? U rodicov by si nic neplatila za to ze tam budes byvat?

autor
6. júl 2024

@belllinka Ano zarobilo. U rodičov by som neplatila nič dom je náš spoločný
Myslím rodičov a nás deti

betulinka1
6. júl 2024

Ja som ako tehu slobodna matka isla k rodicom ale ked mal maly 1,5 roka, tak som odisla. Ale ostala som v tom istom meste. Pre mna bol vlastny klud na nezaplatenie, lebo proste uvarila som si co som chcela, isli sme kam som chcela…. Ak je to aj kvoli financiám tak nie je o com, chod k nim a byt si vies kupit kedykolvek.

belllinka
6. júl 2024

Si si ista? Uroky su dost vysoke. Kolko sa plati za taky podnajom vo vasej oblasti a kolko by si mala splatku hypo? A ked si este odratas kazdomesacne naklady?

kp7333
6. júl 2024

Zrataj si, kolko ta vyjde splatka hypo a porovnaj s najomnym znizenym o naklady. Ak ti to vychadza a ostanu ti z platu peniaze na zivobytie, tak kup. Tiez treba zvazit lokalitu, ci sa byt lahko prenajme ci neskor preda. Skratka, ci je to dobra investicia. Ako samozivitelka by si tiez mala zvazit svoje moznosti, prijem a perspektivu zamestnania. Pocitaj aj s tym, ze naklady na dieta vekom stupaju.

guiseppinka
6. júl 2024

S prenajmom bytu budes v minuse - dan z prijmu nehnutelnosti... ale rokmi sa ti byt zhodnoti... ak dokazes platit podnajom, tak pomerne velku cast hypo a nakladov ti zaplati najomca...

autor
8. júl 2024

@belllinka za nájom platím 390€
Splátky hypo by ma vyšla 300€
Mesačne náklady 180€ bez internetu a TV