Na akú dávku mám nárok, keď otec nie je uvedený v rodnom liste?

21. apr 2020

Ahojte baby, prosim o radu, mam 9 mesacneho syna, otec nie je zapisany v jeho rodnom liste - dovodov bolo milion ale o tom sa nechcem rozpisovat...mam na nieco okrem rodicaku a rodinnych pridavkov narok? Ci bez toho aby bol v rodnom liste uvedeny ako otec sa nepohnem s nicim? Vopred dakujem za kazdu odpoved 🙂

veronikaszabova
21. apr 2020

Na nic ine nemas narok.

sense
21. apr 2020

Ak myslus vyzivne tak nie narok.nemas..

extempore
21. apr 2020

To je úžasné, fakt. Na čo chceš mať akože nárok? Podľa čoho má súd ustanoviť výšku výživného keď nevie kto je otec???

autor
21. apr 2020

@extempore ja som sa pytala vo vseobecnosti ci je nejaka davka na ktoru mam ako slobodna matka narok a s tym vyzivnym som si to chcela overit, neziadala som nikoho to hodnotit ci to uzasne je alebo nie....

veronikaszabova
21. apr 2020

Nie, nie je ziadna davka, na ktoru mas narok

autor
21. apr 2020

@sense dakujem 🙂

autor
21. apr 2020

@veronikaszabova oki, dakujem ;)

extempore
21. apr 2020

Načo si si robila dieťa ked ho nedokážeš uživiť?

sissy27
21. apr 2020

Ako tu bolo spomenuté, nemáš nárok na nič navyše. Ale keďže si mala milión dôvodov prečo ho ako otca nezapísať, tak si to dobre premysli, či stojí za to ho tam dodatočne uviesť a mať nárok na výživné (prípadne sirotské, dedičstvo). Ešte podotknem, že na výživné, sirotské a dedičstvo by malo nárok dieťa, nie ty.

janinuska
21. apr 2020

No myslim, že normalne materska, potom rodičovsky prispevok do 3 rokov veku dietata a to je všetkol. Môže byt aj nahradné výživné od štatu nato asi narok nemaš, ked nie je otec uvedený v RL. Potom sa da požiadať o davky v hmotnej nudzi však sa skus opytat na upsvr určite budu vedieť.

autor
21. apr 2020

@extempore absolutne nepoznas moj pribeh a nevies preco som ostala sama na dieta...vies, urcite som si nerobila dieta pre to aby som "oberala" stat o davky, no ak by som na nejaku narok mala urcite by som ju ako kazdy jeden normalny clovek vyuzila...a dalsia vec, kde som pisala ze dieta nevladzem uzivit???

evittam
21. apr 2020

@janinuska Na MD musi mat najskôr nárok a ten ak mala tak uz ma dávno po MD.

autor
21. apr 2020

@sissy27 nie, uvadzat ho ako otca nebudem a teda z toho vyplyva ze na nic ine ako RD a pridavky narok nemam...to ma jedine zaujimalo a dakujem za odpoved 🙂

autor
21. apr 2020

@evittam presne ako hovoris, po materskej mam uz od polovice februara 🙂

veronikaszabova
21. apr 2020

@janinuska na HN nema narok - pobera RP

autor
21. apr 2020

@janinuska dakujem 😊

sissy27
21. apr 2020

Ešte si mala nárok na tých cca 800€ pri narodení dieťaťa, to si snáď využila, taktiež materskú si mohla mať o pár týždňov dlhšiu. A ak sa vrátiš do práce, tak mrkni zákonník práce, sú tam nejaké veci pre single rodičov (aj keď nie vždy sa to dá uplatniť v praxi). A nezabúdaj na to, že aj on si môže kedykoľvek podať návrh na určenie otcovstva a domáhať sa svojich práv súdnou cestou.

evittam
21. apr 2020

@sissy27 Ako osamela matka mala nárok na 37tyzdnov MD

simca_13
21. apr 2020

Nie, okrem toho čo už máš nemáš nárok na nič iné

sunny8
21. apr 2020

@extempore poznáš azda okolnosti ako to bolo ? 🤦 Vždy musí niekto rypnut ..

autor
21. apr 2020

@sissy27 toho sa neobavam lebo nahodou by som sa potom domahala vyzivneho a bolo by po parade 🙂 a vie ze akekolvek jeho prava co sa tyka maleho by presli akurat tak cez moju mrtvolu...ale dakujem za odpoved 😊 matersku som si vycerpala aj prispevok pri narodeni dietata som dostala...

autor
21. apr 2020

@sunny8 ved prave, ale nevadi, ked sa dava nieco na verejne forum treba ratat aj s tym ze sa najdu ludia ktorí si chcu len rypnut 😉 ale ak jej to spravilo krajsi vecer tak som len rada 👌

sissy27
21. apr 2020

Tak zase o tých rodičovských právach “len cez tvoju mŕtvolu” by som si na tvojom mieste ilúzie nerobila. A fakt nikdy nevieš ako komu prepne a nebudeš sa stačiť čudovať. Ja neriešim ako a prečo si sa rozhodla takto, len by si mala poznať všetky možnosti a rátať s tým, že veci sa menia, kľudne aj o 10-15 rokov.

autor
21. apr 2020

@sissy27 akoze ano, ja to rozumiem, dufam ze sa nic take diat nebude lebo aby bolo vsetko na mne a potom si vitazoslavne mieni prist a hrat sa na otca tak to zas nie...

rachel36a
21. apr 2020

@janinuska na davky v hmotnej nudzi narok nema...pri ziadosti by musela dolozit rozhodnutie sudu o vyske vyzivneho, inak si ziadat nemoze

kylie1983
21. apr 2020

Akože nehnevajte sa ale niektoré ste dobre kravy 🤫 Autorka chcela radu, nie vaše blbe poznámky. Ach jaj. Opravujem sa, jedna je tu dobrá krava 😂 Ostatne prepáčte.

sissy27
21. apr 2020

Nuž, ostáva ti naozaj len dúfať 🙂

autor
21. apr 2020

@kylie1983 nekric, lebo si aj na tebe zgustne 😂😂😂