Je tu nejaká slobodna mamicka, ktora sa ma dobre? Z každej strany len pocuvam alebo citam, aké to je neskutocne utrpenie ale nie je horsie byt vo fakt zlom vztahu??
Jasné
Mám kamosku čo je skoro rok rozvedená a je jej lepšie samej . Úplne žiari a prvý krát ju vidím takú šťastnú uziva si život atd .
@egonsk Keď sa chce, dá sa naučiť hospodáriť s peniazmi, vybojovať si výživné (prípadné náhradné výživné) a aj nájsť lepšie platená práca. Keď človek hľadá spôsoby ako sa to dá a nie výhovorky tak ide všetko. Ja som aj pri rozvode doslova bojovala na súde, pretože som vedela že môj ex bude chcieť mať čo najnižšie výživne, išla som tam pripravená a odhodlaná, zabezpečiť dcére aspoň normálne výživné- platí 200€ takže na jedno dieťa celkom fajn. Ono ak sa žena sama dotlačí do pozície chúďatka, ktorému sa teraz jedným rozchodom zrútil svet, tak sa veľmi neposunie a vtedy bude fakt nešťastná. Ja som zistila, že mi je samej bez chlapa super, dokonca som si sama sebe sľúbila, že už aj keby mam ďalší vzťah už nechcem spoločné bývanie. Viac by mi vyhovovalo keby má každý vlastný priestor a súkromie.
@monique17 teraz síce pracujem na polovičný úväzok ale aj tak mám takmer 900€. Len dcérka ma len pol roka a ja nemam ziadnu pomoc. Jasličky u nas v meste sú až od roka.
Tak ale mas este aj rodicak a vyzivne, nie?
Nemoze sa mat dobre a nebude sa mat dobre.Nato potrebuje bud robit z domu alebo babku na strazenie.Podstatne lepsie sa bude mat slobodna matka ,ktora pracuje v administrative ci v statnej sprave a nie vo vyrobe.Bo ta z vyroby je stratena,ta sa bude mat najhorsie...
Nemala som sa zle, ale isla som hned po materskej do prace. Ex vyzivne neplatil, neexistovalo ani nahradne vyzivne a musela som si vybrat medzi pracou a rodicakom, az posledneho polroka zaviedli tento benefit, ze ako pracujuca som mohla poberat 50% rodicaku (az neskor to zmenili na cely rodicak a aj ten pekne stupol). Jasle neexistovali vobec vtedy, platila som opatrovatelku.
Ty mozes mat nahradne vyzivne ak ex neplati a pracovat aj brat plny rodicak, plus plat mas celkom slusny na to, ze je to pol uvazku. Ak si financne gramotna, tak to v pohode zvladnes.
Takto - zarábam viac než 4 tis mesačne. Ale bez manžela by som byt nechcela. Otca deťom nenahradia žiadne prachy. A preto si treba dať veľký pozor koho si teba vyberie za otca svojich deti..
@nelca84 Ano + rodicak, vyzivne nie nakoľko s partnerom sme spolu ešte, ale chcem odist .. a on mi stále hovorí, že keď odídem budem sa mat extremne zle
Áno, môže sa mať fajn, vychovávam syna a mame sa výborne...
Jooooj on hovori 🤣🤣🤣 zle sa bude mat on, lebo pride o gazdinu a chudacik sa bude musiet starat sam o seba 😅 zle by sme sa mali, keby sme kazda dali na tieto debilne reci chlapov, pri ktorych uz je zle. A neboj, ani dieta ti nezoberie.
Ak odides, tak bude aj vyzivne a hadam si vies poratat, ake budes mat vydavky a ake prijmy a ako z toho vyzijes...
podla mna moze, mam zopar kolegyn, ktore ziju bez partnera s dietatom/detmi a zvladaju to fajn - niektore maju pomoc rodiny a je im lahsie, napr. ked su deti chore alebo v praci je toho viac, u nas je vyhodou aj home-office, ak by nahodou pomoc rodiny nebola, kazdopadne financne to zvladaju, obcas sice idu na doraz ale nemaju sa vyslovene "zle"
@nelca84 Ano, o to nejde. Ale skôr mi ide o to, aký je to zivot potom. Či je vôbec mozne mat ešte niekedy normálny vztah kde ten druhý partner bude mat to dieta rad atd…
Samozrejme, ze mozes mat este normalny vztah, kde novy partner bude milovat tvoje dieta rovnako ako vlastne, deje sa to uplne bezne. A vlastne - ak by sme povedali nie, tak radsej zostanes v zlom, nefunkcnom, mozno toxickom vztahu, len aby bol nejaky kolik?? Toto nikdy nepochopim, este nemas vyrieseny jeden vztah a uz rozmyslas ci bude nejaky dalsi 🙈
To sa nedá jednoznačne povedať, že či a kedy si nájde nový vzťah a aké zase tam budú problémy, lebo ideálne to nejde v žiadnom vzťahu, sú také slobodné mamy, ktoré si našli nový vzťah, ale aj tam sa museli prispôsobiť a sú také, ktorým to trvalo viac rokov a aj také, ktoré si nenašli.
Veľa záleží, aký má svoj príjem, akú má pomoc od rodičov a ako sa dokáže vysporiadať s tými novými podmienkami. Možno budú lepšie a možno aj horšie, hlavne tam kde niečo pri dieťati pomáhal aj muž.
Podla mna je horsie byt v zlom vztahu ako sama. Ja nie som slobodna matka, ale mam dobru kamosku, ktorej bolo po rozvode urcite lepsie, bolo to vykupenie a mala sa odvtedy aj sa ma dobre. Potom mam v okoli niekolko zien, ktore muz opustil kvoli inej, tie sa samozrejme po rozvode lepsie nemali, ale nasli si neskor novych partnerov aj s dvomi, ci dokonca tromi detmi.
Urcite sa moze mat dobre.
Ja som bola spokojna aj sama s dcerou a dost spokojna.
Potom som stretla mojho terajsieho manzela a mame spolu este jednu a lubi ich ovidve rovnako. Nepostrehla som ze by niekedy robil rozdiel.
Takze ziadne strachy🙂
Deti potrebuju otca, ty nikdy nezastupiš obidve role. Chlapci ktori boli vychovavani len mamou, štatisticky nie su v živote priebojni, chybaju im zručnosti , maju sklony k agresii lebo nemaju v zivote mužsky vzor. Dcery rovnako, v neskorsom živote ich čaka zle rozhodovanie, vyber partnera atd. K tomu ty musiš zastupit obe role aj v zamestnani, zarabanim, nosenie deti na kružky, doktori, školy, doma postarane upratane, navarene... Je velka pravdepodobnost , že im spraviš psychicku ujmu tym, že ich budeš tahat po tvojich novych znamostiach a budeš im tlačit " noveho otca" každy polrok.. vždy je lepšie napravit vztah, chodit na spoločne terapie a vydiskutovat si veci.. 99% problemov vo vztahu je len v zlej komunikacii.
Som slobodna mamicka. 4 deti. Ziadna pomoc od rodiny. Najmensia nemala ani dva roky ked som ostala sama. Prve dva roky boli krusne, ale teraz sa mam super. Karierne som sla uplne hore, mam lepsi vztah s detmi, tento rok sme boli uz letecky v bulharsku, teraz ideme do prahy. Byvame vo velkom dome v sirsom centre mesta. Ja som konecne stastna a uzivam si zivot.
Deti su ovela spokojnejsie, nez ked zili v napati a v hadkach.
A to som tiez pocuvala pred rozvodom ako skoncim pod mostom a bez deti 😀
A mam aj partnera 3 roky. S detmi vychadza super, ale urcite im nenahradza otca, toho maju.
Pre mna, byt slobodnou matkou je milion krat lepsie nez sa trapit v manzelstve.
určite to zvládneš, aj ja som zvládla, a to som od ex počúvala, že to nedám a neviem čo... vtedy si myslel že to nemyslím vážne... a samozrejme, že môžeš mať normálny vzťah. Neboj sa toho. V zlom vzťahu neostávaj. Je to tvoj život a máš ho len raz 🙂
@drago12587 Len na to musia byť dvaja, aby sa snažili napraviť ten vzťah. A keď to tak nie je, tak čo už. Aj zdravie má tá žena len jedno a žiť v psychicky zlom rozpoložení v zlom vzťahu sa môže odraziť na zdraví. Aj zdravú matku potrebujú tie deti.
Samozrejme, že je dobre keď vychádzajú dobre s otcom detí a tak…
Samozrejme, že sa môže mať dobre aj slobodná mamička. Ja sa mám a poznám viaceré. Veď pracujes, príjem máš super na polovičný úväzok, k tomu rodičák. Chlap ti zhadzuje sebavedomie, aby si sa bála odísť, lebo sám nechce prísť o svoje pohodlie a platiť výživné.
@pipimonterova prečo si to myslíš? Pracujem vo výrobe v podstate celý život a veru sa máme so synom dobre a sme samostatní.
@top_manazerka myslim ze taka rada je autorke nanic kedze uz dieta ma
A je zjavne ze ty si zijes v pokojnom manzelstbe a neviem co robis tu a dasvas take blbe rady
...môže sa mať dobré, pravdaže áno. Som sama s troma deťmi, nič nám nechýba, som sama sebe paňou, deti sú moji parťáci, absolvujeme všetko spolu, užívame si, dovolenky, výlety, cyklistika, turistika, aquaparky,kino,... Ja už by som to nechcela vrátiť späť, ani muža nehľadám, a už vôbec nie že otca pre deti. Možno keď vyrastú budem hľadať parťáka na život, na cestovanie, trávenie voľných chvíľ, ale teraz určite nie. Mám prácu ktorá ma napĺňa a do ktorej sa teším, mám tri zdravé deti na kt. sa teším po práci, mam cas venovať sa aj sebe aj svojim koníčkom, aj kedy pokecať s kamoskou. Bývame v meste v malom relatívne novom dome (ešte nevyžaduje žiadne zásahy a opravy, keď sa niečo pokazí vtedy asi chlap bude chýbať, ale to budem riešiť potom) aj s málou záhradkou kde spolu aj čo to vypestujeme. Tá sloboda, nemusíš sa stále prispôsobovať, stále na niekoho brať ohľad,...na toto sa veľmi rýchlo zvyká, tohto na sa už nevzdám len tak ľahko.
Jasné, že sa môže mať dobre. Ak más aspoň priemerný príjem, výživné od expartnera a vieš normálne hospodáriť s peniazmi, tak sa môžete mať dobre aj bez chlapa. Určite radšej sama s deťmi ako v zlom vzťahu, ktorý deprimuje všetkých zúčastnených. Som sama s 5-ročnou dcérou, kúpila som 3 izbový byt, chodím do práce a dcérku vediem k tomu, že nemôže mať všetko na čo si ukáže prstom ale zároveň jej nič nechýba a boli sme aj pri mori tento rok, takže nemám pocit, že by sme sa mali zle. Ak chceš, kludne napiš správu 🙂