Matky samoživiteľky - nový liberálny spôsob života

veklipo
15. sep 2024

Denno denne tu pribúdajú príbehy žien (a mužov), ktoré zostanú na výchovu samé a sú na hranici chudoby. Nehovorím o ťažkej psychickej situácii.
No podľa poslanca SMERu Hazucha ide len o presadzovanie nového liberálneho spôsobu života. Odmietol návrh PS na zvyšovanie príspevkov samoživiteľom. Štát podľa neho nemôže za to, že si vybrali zlého partnera. Nepíšem anonymne, nie som politicky troll, chcem len poukázať na to, kam sme ako spoločnosť dospeli. Muzi s nulovou empatiu po vzore Fica (bombové hrozby na školách sú blbosti) tu rozhodujú o našich životoch. A ženy ich napriek tomu donekonečna akceptujú.
Ego mi vraví: “voličky SMERu. HLASu a SNS, zaslúžite si to”srdce ale vyhráva: “ žiadne dieťa z krajiny, kde si politici schvaľujú doživotne renty, si nezaslúži zažiť chudobu”.
Matky smaozivitelky, otcovia samizivitelia, držte sa!

stanulienkat
15. sep 2024

Myslim, ze vela tych samoziviteliek volili tieto socialne "istoty".

janinah
15. sep 2024

Práve tento týžden sme sa v práci bavili o tom,kto je u nás najchudobnejší,jednoznačne nám vyšli rodicia samozivitelia,oproti nim sú aj dôchodcovia na tom dobre.Nevidim riešenie ani nijakú nádej na zlepšenie,kým nám vládne ta zberba co vládne.Bohuzial,už ani rodinné väzby nie sú tak silné,aby si navzájom pomáhali,myslím širšia rodina,súrodenci,sesternice...

bloger
15. sep 2024

V tomto máš žiaľ pravdu. Málo sa na nich myslí. Rozhodne to majú ťažké.

abbey1
15. sep 2024

@veklipo Ja som za pomoc rodinám, ktoré postihla tragédia v podobe ťažkej choroby, úrazy, straty partnera kvôli chorobe, nehode a pod.
Ale liať peniaze sanoživuteľkám, ktoré dobrovoľne sú slobodné matky, pripadne často akože slobodné matky, pripadne 2,3 deti a každé s iným partnerom? Pozrite už len ttu na koni tie debaty. Rozum stojí človeku do akých vzťahov dobrovoľne skáču a potom očakávajú pomoc z každej strany.
Bohužiaľ, následne na to doplácajú ľudia, ktorí skutočne pomoc potrebujú.
Detto keď tu čítam, že si nedokáže niekto dlhodobo nájsť prácu, lebo však neštudovak, aby následne odkladal tovar, či stal za pásom.

veklipo
autor
15. sep 2024

@abbey1 že je niekto z tvojho pohľadu hlúpy, je v poriadku. Aj mne rozum nad niektorými individuami rozum zastáva. No nemáme právo ich súdiť. Nevieš, akú mali štartovaciu čiaru, nevieš, čím si prešli. Potrebujú pomoc, finančnú, psychickú,‘pracovnú. A nie odsudzovanie. Určitému % nikdy nebude pomoc, no väčšina ju dokáže využiť správne.

canany
15. sep 2024

@abbey1 evidentne ste dobre zabezpecena, mate milujuceho manzela a nie muza, ktory sa jedneho dna zdvihne a odide, lebo 2 deti su uz vela a ja som vyflusnuta bez jeho pomoci a on taku uz nechce. Vy sa modlite, aby Vam to ten manzel nikdy nespravil a nemuseli ste si spomenut, ze ake kraviny ste pisali o matkach samozivitelkach.
Deti som porodila do riadneho manzelstva, muz ich chcel, nakoniec som ostala na ne sama. Striedavu starostlivost tiez nechcel, kym nezomrel stacili mu kazde druhe vikendy. A ziadny iny chlap nechce zenu s dvomi deckami. Kazda zena tuzi po normalnej rodine, zazemi na vychovu deti, spolocnom starnuti, stale sniva o tom princovi a nemusi to vyjst ani pri druhom tretom, takze neukazujte na tie, co maju 2 deti od inych muzov.
A nie tuto vladu som nevolila, kazda vlada serie na zeny ako ja, co riesi chlapske veci, ale aj zenske. A ked to nedavam, musim zacalovat aj za dopravu prdele toho opravara na navrtanie 3 dierok do steny. Koho zaujima, ze sme z toho unavene, ze nemame cas na oddych a nemame 2 plnohodnotne platy na zivot. Nikoho a ani ziadnu vladu to zaujimat nebude

abbey1
15. sep 2024

@veklipo Áno, pomoc potrebujú, ale nie nalievanie peňazí. Sociálne prípady, alkoholici, drogovo závislí to je čierna diera. Koľko peňazí dáš, toľko sa minie. Viac než dať peniaze priamo im do rúk, funguje zafinancovať ľudí, ktorí s nimi pracujú. Mnohí sociálni pracovníci by vedeli svoje rozprávať.
Koľko ľudí má super štartovaciu čiaru a ľahký život?

canany
15. sep 2024

@abbey1 co sem pletiete alkoholikov a zavislakov? Co to ma spolocne s matkami samozivitelkami? Vy ste si pomylili temu!
Ja vychovavam buducu generaciu, ktora vam budu robit na dochodok.

abbey1
15. sep 2024

@canany Jasne, môj život je krásny ružový obláčik.
Skúsme bepaušaluzovať a s rukou na srdci sa úprimne pozrieť, kto najviac zneužíva rôzne štátne dávky a kto na to najviac dopláca.

canany
15. sep 2024

@abbey1 chodte tam k pocernym sa vyzalovat, tam je cierna diera. Mne nikto nic zadarmo nedal, aj na tu hypoteku som si odmakala, aby mi ju banka vobec dala. Stalo ma to zdravie a vyhorenie.

toccara
15. sep 2024

@veklipo patrim k matkam samozivitelkam, pracujem vo verejnej sprave cize mam zmrazeny plat-mozno na dalsie 3 roky :/ ale z mojho pohladu si realne neviem predstavit taky prispevok. Na slovensku je prilis vela darmozracov co vycuciavaju statne peniaze. Ako sa budu evidovat matky samozivitelky? Poznam konkretny pripad kde muz a zena maju rozne trvale bydliska, samozrejme ziju spolu, dala cestne prehlasenie ze je sama na dieta aby mala o 2 tyzdne dlhsiu matersku. Neze by som prispevok neprivitala lebo sama obraciam kazde euro a niekedy (dost casto) je mi do placu ci vytiahnem dalsi mesiac, ale viac ma stve zneuzivanie roznych prispevkov

petronellla87
15. sep 2024

@janinah áno na toto bol robený prieskum, tiež tam vyšlo ze najviac ohrození chudobou sú osamoteni rodičia
@autorka vláda má deti a mlade rodiny dlhodobo v p... takže ma to vôbec neprekvapuje

titi22
15. sep 2024

Smeracky tupy primitivny hajzel. Az ma zdvihlo zo stolicky ked som to videla. Ono na druhej strane, kto ich volil, si nic ine nezasluzi…

veklipo
autor
15. sep 2024

@toccara ryba smrdí od hlavy. Kradnú politici, kradnú aj bežní ľudia.
Niekto si “ukradne” 100€ príspevok, iný pár miliónov. Mňa viac štve ten druhý

basska_b
15. sep 2024

Ja zial tiez musim uviest, ze je dost aj vselijakych "samozivitelov a samoziviteliek", co nie su zobrati a maju pobyt nahlaseny inde a ti by to zneuzivali... ale skoda, ze na to doplacaju ozajstni samozivitelia

abbey1
15. sep 2024

@canany Nebolo by lepšie, aby štát lepšie došlapol na rodiča, ktorý má platiť výživné a hľadá všetky spôsoby, ako súd oklamať a platiť, čo najmenej?
Nepomohlo by viac, mat funkčné zákony, ktoré v pracovnom procese ochránia rodiča samoživitela? Rovnako fungujúci sociálny systém, ktory by pomáhal tým, ktory pomoc reálne potrebujú a robia, čo môžu? Podľa vašich slov tam patríte i vy.
Neviem, prečo vás pobúril môj príspevok, ktorým som len poukázala, že značná časť matiek samoživiteliek systém využíva, dobrovoľne si vyberá svoju životnú cestu a uberá tak peniaze i pomoc tým, ktorí ju skutočne potrebujú.
A je úplne jedno, akej farby platí tá matka je.
Dúfam, že môj príspevok dobre pochopí každý rodič samoživiteľ, ktorý mal proste len smolu, zlý osud, či....
Bihyzual, netvárme sa, že systém nežne užíva množstvo ľudí. Hovorím zo skúseností.

toccara
15. sep 2024

@veklipo to mas pravdu to si tiez riadne nas*** do huby ked si zvysil plat na 11 tisic a nam zamrazil platy. Ale rozhodne by sa mali urobit poriadky s prispevkami, mohli by zacat od seba.

veklipo
autor
15. sep 2024

@abbey1 určite by to pomohlo. No najjednoduchšie je povedať, ze si vybrali zlého partnera a pomoc si nezaslúžia.

abbey1
15. sep 2024

@veklipo Zjavne čítate a vidíte len to, čo vidieť chcete.

toccara
15. sep 2024

@veklipo pockaj ty si mylis POMOC s PENIAZMI ZADARMO ..to je jedna vec ze koho mame vo vlade -to sa neda ani komentovat ..jednorodicom sa da pomoct aj inak

oblecenie99
15. sep 2024

Len ženy, ako dokázať to samozivitelstvo? Ja už presne vidím, ako by to dopadlo, zrazu by plno nezobratych párov bol pro forma samozivitelov (tváriť sa na papieri, že nebývame spolu, a vybaviť oddelené trvalé pobyty nie je vôbec náročné).

toccara
15. sep 2024

@oblecenie99 a este kolko rozvodov by bolo

mamina7070
15. sep 2024

@veklipo a tvoj nazor na toto ?

canany
15. sep 2024

Mne by uplne stacilo centrum volneho casu, kde by som deti dala v sobotu aspon na pol dna s prispevkom od statu a mohla ist v klude nakupit a povybavovat veci. Cez tyzden nestiham ani dychat, ucitelia navalaju na decka, ze po praci sa len 2 hodiny ucim s deckami a potom carujem co na veceru a spat Nepotrebujem financie do vacku, potrebujem pomoc s deckami, s domacnostou... prispevok by mohol byt na psychologicke poradenstvo pre samozivitelky, to take vychcanky nebudu mat zaujen o taketo sluzby, ale mne to pomoze

olivia_c
15. sep 2024

@oblecenie99 samozivitelsvto by sa mohlo dokazat na sudnom konani kde sa riesi vyzivne, (ne) styk s dietatom a podobne sudne spory, ktore by dokazali, ze jednoducho spolu netvoria vztah. Mna kkt nechal v 4 mesiaci tehotenstva po 9 rokoch vztahu. Najhorsie na tom vsetko je to, ze on sa stale hlasi k malej, ako on mna ma u prdel a o dieta sa chce starat. Ma uz starsie dieta s ex a tam to bolo tak iste. Mne to pride akoby si chcel urobit dieta a potom sa k neho starat s minimalnym vyzivnym, lebo sak nema na papieri. Takze toto bude sudny boj, aby som docielila, co chcem pre dobro malej.

zooeynka
15. sep 2024

Kazda ciganka v osade by bola zrazu samozivitelka....

egonsk
15. sep 2024

@veklipo No samozrejme by zvysene prispevky samozivitelom boli nespravodlive, lebo uprimne preco maju byt trestane takto (nizsimimprispevkami) mamicky, ktore maju riadnu rodinu a vychovavaju deti podla krestanskej viery a tradicii? 😉 Ci sa ti to paci alebo nie, zvyhodnovanie vzdy vedie k zneuzivaniu, takze toto je myslim racionalne rozhodnutie.

marca12
15. sep 2024

@abbey1 Hadzes vsetky samozivitelky do jedneho vreca.

mima86
15. sep 2024

Tiez by som bola skor za to,aby sa zlepsili zakony na vymozitelnost vyzivneho.

ukulela
15. sep 2024

vymozitelnost vyzivneho, ale aj danovy bonus na deti (ktory sa zrejme znizi), plus napr motivovanie zamestnavatelov, aby zamestnavali matky po MD, aby davali ciastocne uvazky pre rodicov starajucich sa o deti - aj to by bolo velkou pomocou.