Dievcata, ktore ste same na dieta, ale aj tie kt. nie, prosim Vas o info, ako zijete. Mate vobec cas na seba? Moje dieta nechce chodit ku vlastnemu otcovi, nezijeme spolu, ani poobede ku starkej, jednej druhej. Malokedy sa stane ze ide. Ked je skola ona je v skole ja v praci. Ale potom musim hned utekat pre nu a domov. Rano idem do prace a poobede kazdy den z prace po 16 kazdy den sme spolu, neviem si zajst na kavu s kamaratkou, nic neakceptuje. Nedokazem nic a nikde ist sama, nakupit, nesportujem, nerobim nic pre seba, nemam cas na seba. Venujem sa jej cele dni, sme doma, alebo na navsteve, hrame karty, hry, prechadzky, pes, macka, bezne veci, kupanie program. Víkendy stale spolu, výlet … Nemozem pre seba nic naplanovať. Ideme s inymi detmi aj s kamoskou. Na veceru , bouling, … Ale potrebujem aj ja cas pravidelne pre seba. Aspon 2-3 x za tyzden aspon 2-4 hodiny. Ja uz neviem co robit. Je mi z toho tazko... Teraz keď sú prazdniny musi ist tam kto ju postrazi, starka jedna druha… Ale ani o sekundu viac iba do 16 ci uz mama, alebo starka maju taký postoj. Vsetci. Su to reci typu od (starych rodicov), ked chcem po robote aspon nakup spravit ,,no dufam ze vydzi tolko alebo uz nevladzem s nou cely deň alebo ostanu v telefone ticho a pod. To neexistuje, ze by mi ju niekto postrazil este 3 hodiny po robote. Pravidelne. Musim sa prosiť. A ona tiež nechce. Chce byť somnou. Stale somnou. Spavat mi ju nikto nikdy nevola ani moji rodicia nikto. Ku otcovi nechce vobec ani cez deň ani v noci. Ked ide na chvilu. Nemám nárok na nič, na seba na par hodin na nic. Nehovorte o tom, naco som si robila dieta ked to nezvladam, zvladam, ide iba o to ze som vycerpana na vsetko sama a kazdy clovek potrebuje chvilu ticha, chvilu pre seba, sportovat, chodila som behavat predtym 3 x do tyzdna, cvicit, zumba, proste vypnut pre seba. Von s kamaratkou na jednej kave cez den som nebola asi rok. Kupit si nieco na seba pozriet obchody, nehrozi bez nej. S nou sa neda. Vecer nehrozi, ze by som isla na dve hodiny niekam. Ona nechce ist nikde. Nepomaha pekne, vysvetlit musim toto tamto, nepomaha nič, potom cirkus robi. Dajte mi nejakú radu. Už som v koncoch.
@anjelicek26 chodila na karate, prestala po 2 mesiacoch, chodila na vytvarnu nechcela, zahlasila som ju tyzden denny tabor nechcela ist musela som ju odhlasit, som na nervy, nezvladam toto
ja som s malou od narodenia sama..ma 9 rokov .. rovnaky kolobeh ako ty -ale nestazujem sa..je uz samostatnejsia..po skole sa hra v izbe alebo pred domom s kamosmi pripadne ma niekoho u nas,.. rodinu v zahranici nemam .. chodim ku kozmeticke solarko etc-tam je somnou ..aj priatela som si nasla takym sposobom,ze sme este neboli na rande-len v 3jici-pre neho to bol sok a musel si zvyknut hold zivot v zahranici ... ale nemenila by som to ... sme zohrate a byt bez nej mi uz pride divne- teraz som na sk na dovolenke a je obcas s babkou ale mna to bez nej vonku nebavi a aj tak si stale piseme😀
Ma 9 rokov, tak sa nespravaj ako keby mala 3r a potrebuje animatora na cely den. PRoste moja zlata dnes ides k babke po skole, mama ide cvicit. Teraz sa naucis do skoly, pohras sa, mama ide do vane. Alebo dnes idem ku kadernicke, ides so mnou a budes cakat, alebo ides k druhej babke. K otcovi chodit budes, je to tvoj otec, tak raz za cas sa to patri. Koniec debaty.
Moja v 9r bola samostatne dieta, ktore vedelo si zanimovat aj pol dna sama doma, to akurat zacinal kovid myslim. Zacinala spekulovat nad chodenim domov busom sama.
Je to o zvyku a ako si naucis, kde ustupis. Urcite to nepojde len tak, ale nie je to uz KOJENEC: proste si s nou pohovor, ze potrebujes si aj ty nieco spravit/vybavit. A to ze nepomaha nerobi samostatne.. no lebo nemusi. Robi cirkus, niekam nechce, nejde.. moja si vymyslela vytvarnu, vymyslacky boli, musela tam chodit cely rok. Flautu vymyslala kazdy pol rok, zvykla si a chodi uz teraz a nechce to zrusit. Ja nie som na gumicke, rozhodnutia robi kam chce ist, dam jej na vyber.. vyberie ide a vydrzi. Dala som podmienku, ze medzi detmi byt musi, 2 kruzky si vybrat musi. Tak ma dva kruzky. Chodi do ZUS, a chodi na jeden sport vzdy (hybat sa musi). A teraz uz je vacsia, jazykovky a pod riesime skor ako nejake tanecky a pod.
@syslik81 ja ju milujem najviac na svete, ale nevladzem, nevladzem nežiť. Aj ja na ňu myslím aj v práci aj si napíšeme. Keď bola na oslave bezomňa tak mi chýbala, už som ju hľadala. Ale nemám čas na seba. Vypustiť z hlavy starosti, vyvetrať sa…
@simca06022011 veľmi dobre takéto nakopnutie potrebujem 😍
no to je hold dan .. nebude totak stale ..coskoro vbehne do puberty a budes mat kopu casu .. tolko uz vydrzis ..zbehne to ani nevies ako ..popripade skusit skolsku druzinu .. tam by vydrzat mohla ... respektive by som ju tam dala ci chce alebo nie ... moja tak nadava ked musi do prazdninoveho clubu kedze ju nemam kam cez prazdniny dat ..ale chape to-ponadava si a je dobre ... vie ze sme dve a musime sa podporovat
No asi by som zacala tym, nechce chodit k otcovi? Ma na to vazny dovod? Bije ju? Nechce ju? Alebo? To, ze je pre starych rodicov náročná, to je asi vychova. Kruzky? Mavala ich od mala alebo len teraz ste zacali? Chodievam cvicit a kopec mamičiek ide tam ide s detmi a deti tam počkajú spolu, maju tablet alebo sa pozerajú na nas. Kavicka s kamoskou? Ved ju zober so sebou a vyber, kde je ihrisko. Nech sa zahrá a pokecate. Alebo zavolaj kamosky k sebe. A to, ze ti dieta nieco nedovoli 🙈🙈🙈🙈 Akoze by skusil nieco komentovať, ze co mama robi. Inak vies o tom, co si popisala sa da definovať aj ako psychicke tyranie, šikana…..
a dostrihla by som aj to vypisovanie cez skolu a pod. Proste nech sa osamostatnuje a nezije online a priviazana k tebe nonstop. Ona uz za chvilu bude vo veku ked kamosky budu "viac" ako mama, tak nech si buduje vztahy v skole, s kamoskami.. 9r by som so sebou nenosila cakat.. a hrat sa s tabletom.. fakt tie kurzky, a navsetvy starych rodicov a otca jej neublizia. Treba hladat taku napln ktora jej aj nieco DA do zivota trosku. Detto tabory... ja mam skusenost v rodine, z tie deti, ktore rodicia pri rpvom zapistani vezmu z tabora domov, viac tam nejdu a su to casto domasedkovia (ako nie vsetky, samozrejme beriem, ze niektore deti to proste nemaju radi), ktori ani ku kamosovi, ani nikde, spinkat pri mame a pod. Cize moja prva akcia v predskolsekj triede bola, ze dieta islo do tabora :D a potom stale, ked zacala vymyslat, isla do tabora s kamoskou, neskor kamoskami z triedy. A teraz ide kamkolvek si vyberie, dnes sme ju viezli, popravde strasny tabor, ja by som ju tam ani nenechala, ale statocne tam ostala, kedze si ho vybrala :D tak som zvedava... pravidlo u nas je ze sa tam ma bavit a nevypisovat domov, a teda volame si ked nieco je smrtelne dolezite, alebo potom raz denne vecer (ak sa jej chce, zavola)
A iank co robi u tych starkych ze nevladzu s nou? ako sa sprava, aky maju program? a vobec kolko maju starki rokov? lebo to je zaujimave, ja ked malu poslem na prazdniny, ani domov ju neviem dostat, a nechali by si ju aj cele prazdniny keby nemala iny program,a lebo moji rodicia nemuseli ist do prace :D
Od 1. ročnika mame s tým že s kruzkami vymyšla, najskor som skusila ustupit, nech si najde co ju bavi, ale to nejde takto… ist a prestat a dookola. Do druziny chodi to musi. Rodicia maju cez 60 z oboch strán. Ano zoberiem ju na nechty ale ofukuje sa, a iba by dirigovala.
Ja chcem pekne jej vysvetlujem. Aj ona moze ist ku kamaratke, aj kamaratka ku nam. Chcem aby isla do tabora su to zazitky nechce to ani pocut. Rada ju zoberiem so sebou aj chodime, ale ide o ten cas a akceptovanie druhých , že nemože byť vsetko ako ona chce.
Nie otec ju nebije, nic take neakceptuje jeho novu kamaratku. Preto tam nechce ist.
tak diriguj ty ju trosku ;) nemam dirigenta doma, kamosky maju niektore, neviem ako s takym dietatom vyjst.. ja som tiez tvrdohlava, cize my by sme sa asi pobili doma :D drzim palce. Myslim, ze zvyk urobi vela a potom k tomu este povaha ak je taka, ze fakt diriguje, vyzaduje si ta.. a hlavne na kruzkoch NEMOZE dirigovat, ale je dirigovana. Takze tam moze byt pes zakopany. Ona tam nechce byt, lebo musi robit co jej povedia. Aj v taboroch je to tak a vsade. Nik neorbi ako ona rozkaze. Toto mala moja dcera na vytvarnej problem anpriklad. Na gymnastike asi 3mesiace orbila co chcela, deti isli doprava, ona dolava... a potom ju to preslo. Co neoddirigovala bolo plavanie :D na plavanie chodila? u nas povinna jazda, pre chrbat, drzabnie tela, sup 2x do tyzdna. Aj s maminami dievcat som sa bavila,tak plavanie je to co fakt presadzuju ze "musia", lebo u nas uz puberta, uz ju do lego kruzku v skole nenahlasim. Ale toto maju na postavu a tak, tak sa to obhaji :D
Nedala by som na výber.Proste by som jej povedala,že napr.v utorok ostáva u babky do 19:00,lebo ja si idem niečo vybaviť.Nevyjednavat,nehadat sa,neriešiť.Takto to je a bude odteraz.Hotovo,bodka
To si robíš srandu.Bez urážky.Pochopim keby napíšeš 2 ročne alebo 9 ročne so zdravotným problémom,znevyhodnením,ale.takto..Necudujem sa,že si úplne vyflusnuta.Tiez som bola sama s dvomi,cvičila som pri nich doma,nemusíš hneď fitko,išli sme na nejakú akciu ako sa mi zmyslelo,nikdy som ich nebrala ako prekážku v mojich zalubach,práve naopak,deti strašne rady pozorujú a učia sa a dostanú práve takto správne návyky od teba.Rozdiel už je,že skôr asi chces byť chvíľu bez nej,no niekedy sú životné situácie keď to nejde,ale dieťa treba naučiť,že nemôžeš a ani nechceš a nie je správne mu vypĺňať komplet voľný čas a neustále byť v kontakte,písať si atď.Ked.ste doma,rob si svoje,ona svoje v izbe čo ju baví.Nemozte byť non stop pol metra pri sebe.Moj napr.nechcel.chodit na plávanie,bolo plaču,zatínania,aj mi ho bolo ľúto,teraz po rokoch aký je šťastný ako sa vie super potápať,miluje vodu.Takze čo v 9tich nechce,niečo skrátka nájdi a bude tam chodiť,neskôr to sama ocení.Musis byť ráznejšia
Správanie tvojej dcéry je zvláštne, neuraz sa keď som čítala tvoj príspevok napadli ma všelijaké veci, uzkostna porucha a prílišná väzba na rodiča, malá manipulátorka čo má mamu omotanu okolo prsta a cviči s ňou, následok príliš benevolentnej výchovy keď dieťa rozhoduje o veciach o ktorých nemá rozhodovať, rodinný model kde dieťa v určitých oblastiach napríklad plánovanie voľnočasových aktivit rodičovi nahrádza partnera.
Len ty vieš najlepšie ako ste sa dopracovali k súčasnemu spôsobu fungovania.
Ak dcéra netrpí úzkosťou, záchvatmi paniky a podobne, postupne si vymedzuj svoj priestor, čas len pre seba. 9 ročná si môže sama čítať knihu, pozrieť seriál, robiť DIY aktivity, nepotrebuje animátora 24/7
A dovolím si tvrdiť,že zdravé,rozumné dieťa vydrží doma 2 - 3 hodinky aj samé.
Ked spominas, ze predtym si chodievala cvicit, behat a pod, co sa zmenilo? Vtedy takato nebyvala?
@katka700 neurazim, poruchu nema, skor naviazana je urcite, steata otca, rozvod, to vsetko otriaslo aj ňou. Tam vznikol asi problem. Bžtedy sme boli dvaja na ňu. Ja rozmyšľam nad tym denne. Ale všetky ste mi dali aspon niečo, nazor, pohľad na vec. A skusim to tvrdšie. Po mensich krokoch. Urcit cas do kolkej bude u starkej. Prihlasim ju na kruzky a bude musiet chodit. Skusim zacat ju viac osamostatňovať. Zeny vy ste poklady.
No to nie je dovod aby nechodila k otcovi. Chces nechces musis. Toto nedovoľ aby tam nechodila. Asi ju jeho priateľka neposlucha na slovo. Neda sa to ani citat, co pises. Prosim ta vyhladaj psychologicku, lebo ja som viac ako úzkostná matka a sibe mi z toho. Ale urcite nediskutujem s dietatom o jeho programe. Ved by ma porazilo. Kruzky byt musia, nie aby som mala na seba cas, ale aby športoval aktivne. Ziadne take, ze to vzdá po dvoch mesiacoch. Aj moj teraz ide vymenit kruzok ale ten rok musel dokoncit a vybrat si iny sport. Tvoja mala je asi introvert ale aj tak pri 9 rocnej nemozes byt jej otrokom.
Môžem sa opýtať ja? Ako si sa jej venovala keď bola maličká? Že si jej robila animátorku 24/7? Za mňa - veľa mamičiek si takto píli konár pod sebou. Myslia si, že keď sa dieťaťu venujú vkuse, vymýšľajú program, hrajú sa s nim, varia s nim, upratujú s ním, zaspávajú s ním, div, že nedýchajú za neho, tak si myslia ako robia dobre, ako sa mu maximálne venujú. Ale oni vlastne ubližujú sebe a v konečnom dôsledku aj dieťaťu. Dieťa sa musí aj nudiť. Vedieť si vtedy nájsť a vymyslieť samé nejakú činnosť. No tam sa mnohé deti nedopracujú, lebo ihneď nastupujú premotivované mamičky a vymýšľajú dieťaťu animačný program.
Dieťa nemôže byť šéfom. Tu máš na výber krúžky, vyber si dva inak vyberiem ja a budeš tam chodiť. K otcovi ak nie je vážny problém tiež nediskutuj, ide sa a hotovo. Môže sa aj o zem hodiť.
No musíš začať s tým ze nebude vždy ako ona chce.... Moja ma 10r, áno v tábore nebola, lebo nechce ôk rešpektujem. Na prázdniny k babke ist nechce aj to rešpektujem ale neexistuje ze bude vždy všetko tak ako ona chce. Ak si vyberie krúžok tak tam musí chodiť. Cvičím doma a to je môj čas, rovnako keď prídem z prace tak pijem kávu v kľude, ona si zatiaľ spraví úlohy alebo si kreslí alebo sa hrá.
A chodí k otcovi pravidelne. Otec chce tak chodí. Nie je to cez víkend ale v týždni. Víkendy pokiaľ som doma teavime spolu ale tiež nie štýlom ze robíme len to co chce ona. Ale aj to co chcem ja.
Na nákup bud ide so mnou ale o ostane polhodinu, hodinu doma sama.
Keď som cez víkend v práci tak je s baby-sitter kou nevyhnutný čas alebo ak má partner voľno tak s nim.
Určite je to tvoj prístup, ono stáva sa to pomerne často že ostaneme samé s deťmi a ani si neuvedomujeme a priputavame ich k sebe, pretože sa snažíme im vo všetkom vyhovieť aby necítili stratu druhého rodiča. Ja som tiež sama s deťmi no moje nemajú kam ísť otec nejaví záujem iná rodina nie je. Tiež boli na mňa nalepené nonstop ale spravila som presne tak ako ti radili na krúžky ktoré si vyberú musia aspoň do konca školského roku. Tábor taktiež musia. Niekedy to je ťažké ale výdrž je to dobré pre teba aj pre nich. Moji tiež veľa vymýšľali ale museli, v živote každý musí niekedy robiť niečo čo sa mu nechce. A tak som im to aj vysvetľovala, že napríklad mne sa tiež nechce do práce ale musím lebo inak nebudeme mať jedlo... Čím sú staršie tým to je lepšie. Vezmi kalendár taký do ktorého sa dá písať sadnite a urobte každý týždeň rozvrh nech vie dopredu čo a ako bude, napríklad v pondelok a stredu máš krúžok, v utorok a štvrtok budeme spolu venovať sa nejakej aktivite, v piatok bude deň pre mamu a ty pôjdeš k otcovi, starkej nech sama vyberie a za to že mama bude oddychnutá v sobotu si urobíme výlet, v nedeľu napr. spoločne upraceme a poobede si rozdelíme na pol dajme tomu do štvrtej bude program podľa nej a od piatej so siedmej mama pôjde von, potom by si videla ako to ide, no od pondelka do piatka bude mať čas stráviť to že budeš mať program bez nej, prispôsobiť si podľa seba ako vyhovuje no program dodržať aj keby si v ten čas mala sedieť sama vonku. O pár týždňov si na to zvykne a bude dopredu vedieť čo a ako bude, protestov bude menej. Hlavne neustupiť ak bude skúšať že ju bolí brucho a také vecí ako deti skúšajú netreba sa dať. Moji skúšali aj že zlomil som si nohu 😁 keď som pokojne povedala ok volám záchranku hneď boli ok.
Tak je mozne, ze sa po tom rozvode boji, ze ta strati a chce ta mat radsej stale pri sebe. Alebo celkovo chce mat pod kontrolou svoj svet. Rozpravala si sa s nou o tom, preco vlastne nechce nikam chodit bez teba? Ma na to vysvetlenie?
A otec by si ju teda nemohol tie 2-3 razy do tyzdna na tie 2 hodiny bravat sam, bez priatelky?
@veronika1754 😅 teraz som sa zasmiala, lebo pred hodinou som jej vysvetlovala, ze si ide urobit par prikladov do skoly, ci nezabudla pocitat. A teraz trochu kasle, ze ju boli hrdlo a nemoze hovorit, vravim jej ale pisat mozes, do skoly sa pojde aj ked ta ruka bude boliet, a pyta sa ze cim bude pisat, nebudes pisat ale budes sediet a pocuvat, som jej povedala vzdy sa pojde do skoly, aj ked si nohu zlomim 🤣? 👍 inac suhlasim vo vsetkom velmi dobry napad dopredu aby vedela naplanovat, sem tam sme to robit zvykli ale nie az takto mozno by to zaberalo.
@marianarem mam z toho ten pocit, ta naviazanost, to cele jej vnimanie, ze prisla o jedneho rodica vo veku kedy uz v podstate vnimala obidvoch.. a teraz ma iba mňa.
Tak potom sa s nou o tom treba otvorene rozpravat, pomoct jej tie pocity pomenovat, zorientovat sa v nich. A vysvetlit jej aj svoje pocity a potreby a spolu s nou skusit vynysliet nejaky plan, ako by si ta mohla aj dost uzit a nebat sa, ze ta strati, a zaroven aby si si aj ty oddychla. Nech aktivne aj ona dava navrhy, ako by to mohlo fungovat, s tym, ze potreby vas obidvoch by boli prijatelne naplnene.
Ja vždy kvôli tomu mám problém kúpiť kalendár, lebo vždy chcem stolový s nemastnym povrchom a veľkými riadkami, keďže ja mám tých detí trošku viac 😁 boj to bol prvé dva tri mesiace keďže moji boli na mňa neskutočne naviazaný lebo vedeli že nikoho iného nemajú ale tento systém nám neskutočne pomohol, deti mali prehľad čo sa bude diať a nemali z toho taký stres, a aj v podstate mne to dobre padne ak mám celý týždeň naplánovaný a podla toho si aj plánujem čo kúpiť čo budem variť lebo chodím na nákup raz týždenne a ak viem že napríklad v sobotu ideme k vode tak viem že variť nebudem, že sa najeme tam tak nekupujem zbytočne. Plus značím si tam všetkých lekárov a iné veci na ktoré by som aj zabudla keďže fakt tých detí je viac ja len jedna tak ono nedá sa mi myslieť na všetko. A inak ešte majú aj písaný vždy rozvrh úloh na celý týždeň čo majú splniť z domácich prác pri niektorých im dávam že tri-štyri dni že ako oni chcú len napríklad do piatku musí byť urobené to a to. Podľa veku začínam s maličkosťami nie preto že si to nestíham urobiť sama alebo že sa mi nechce, ja upratujem rada, no učí ich to určitej samostatnosti a zadpovednosti. Mám dcéru 10 rokov tá napríklad také veci má že urorok naložiť práčku so svetlím pradlom, vo štvrtok tmavé, sobotu farebné ja potom len pustím. Alebo sa striedajú pri nalozenía vyložení myčky, starší vyniesť smeti, povysavať... Bez rozvrhu som stále musela dokola im hovoriť urob to a to ako papagáj.
Toto je uz moc🫣Ani na ziadne kruzky nechodi? Takato izolacia od zivota nie je dobra. Ani pre teba,Ani pre nu.