Mamičky samoživiteľky, ako to prosím zvládate samé s financiami? Pociťujú Vaše deti nedostatok? Myslíte, že deti majú pocit, že majú menej ako deti v kompletných rodinách? Zostala som sama s 5 ročnou dcérkou. Mám prácu, v ktorej zarobím cca 800€, daňový bonus + prídavky sú 200€, výživné 200€ . Moje mesačné výdavky byt, elektrina, TV, mobil, internet, školka sú cca 500€. Mám dvojizbový byt v osobnom vlastníctve. Myslite, že s takýmto prijímom a výdavkami si budeme vedieť dopriať aj nejaký výlet a zároveň našetriť rezervu? Maminky samoživiteľky ako to zvládate finančne? Som totálne zufalá, rozpadol sa mi sen o kompletnej rodine, a bojím sa, že budem tak vyčerpaná, že všetko bude na mojich pleciach, že to bude na úkor malej :( . Bojím sa toho, čo nás čaká :(
Hlavne kľud, to že máš dvojizbovy byt v osobnom vlastníctve je veľká výhoda o ktorej mnohé len snívajú
..Určite to zvládneš, lebo máš základ.. vlastne byvanie ..len nerob žiadne somariny typu, predať byt a sťahovať sa k inému chlapovi a podobne...
@subartic absolutne nie, on chcel rozvod, nebol pripraveny na dieťa a ani o nu nema zaujem. Po celom meste sa hra na chudatko, ktore som obrala o 200€ mesačne, pretože ja som chcela dieťa a teraz od neho driapem peniaze podľa neho. Nechce si ju ani brávať a ani jej nikdy nič nekúpil ( a to ani keď sme boli spolu ). Takže od neho pomoc žiadnu nečakám. A rodičov už nemám. Obaja zomreli, takže na malú som viac menej sama.
bývalí svokrovci ?
To, čo píšeš, tak máš super. Máš o byt bez hypotéky (a zariadeny) viac ako som mala ja... keď som ostala so synom sama.
@sari782 To určite nie, žiadneho chlapa vo svojom živote tak skoro nechcem. A keby aj nahodou nejaky prišiel, určite z mojho bytu neodidem. Ja už dalšie dieťatko nechcem, takže skôr potrebujem uistenie, že sa budeme mať dobre aj samé dve 🙂
tak a prečo by si sa nemala? Máš byt bez hypotéky -absolútny základ, prácu a zdravé dieťa. Veď ti nič v postate nechýba. Našetríš na dovolenku a pôjdete aj k moru alebo do hôr. Exa vypusti z hlavy, ked sa nechce starať, hlavne nech platí teda výživné a normálne ži ďalej . Buduj si sieť kamarátiek a kamarátov .
Určite budete neboj nič..Máš jedno dieťa nie päť 🙂 určite to dáš
Financie nie, ale cas je najvacsi problem. Nevies sa rozdelit na 2 osoby, aby si zvladla to co v kompletnej rodine robia dvaja. Mas vlastne byvanie, toho sa nikdy nevzdaj a vsetko ostatne vies zvladnut. Samozrejme, ze dieta nemusi mat Nike za 160€ a najnovsi iPhone … to je ale o vychove a ked to nebude mat, nic sa nestane. Ja som s malym 24/7 od narodenia a otca videl naposledy pred 2 rokmi, nikdy ho nezobral … ale ani mu nechyba. Samozrejme, ze to zvladnes. Ja sice vyplatim hypo az na buduci rok ale aj tak v lete pojdeme k moru aj ked Low cost.
Áno, budete sa mať dobre, z 500e sa dá pekne vyžiť, aj odložiť, a aj výlet si môžete urobiť, nikde nie je napísané, že musíte každý mesiac chodiť na víkendové pobyty. Deťom stačí aj zoo, či okúpať a vysalit v bazéne.
Ved to je celkom fajn, z 800e, ked sa zaplatia tie 500e naklady, stale este zostava 300e plus 200 vyzivne a 200 danovy a pridavky to je spolu 700e, co vam kazdy mesiac zostane..myslim si, ze z toho sa da aj ist na vylet aj usetrit 🙂
mas svoje byvanie = ziadna hypo teda slucka na krku
stale ti ostavaju peniaze na zivot = dalsie plus
mozno tebe ostane na zivot viac ako inym co maju aj partnera. nad tym si neuvazovala?
Vsetko sa da. Aj zit skromne a semtam si dopriat. Mnohe matky su na tom horsie ako ty. Neboj, das to!
Tvojho ex si nevšímaj bude ťa len provokovať že od neho niečo chceš vôbec by som sa s ním nerozprávala ak len cez tvoju právnickú firmu alebo súdy. Čo najvyššie výživné (podľa výšky jeho platu) a ak by náhodou chcel musí si požiadať na súde o striedavu starostlivosť. Ty sa musíš teraz vzchopiť a využiť že je v škôlke a má začiatok skúsiť požiadať o príspevok na dieťa ako samoživiteľka (neviem aké sú teraz možnosti) UP ti poradia a samozrejme čo najviac zarobiť ale ak nastúpi do ZŠ požiadaj o zvýšenie výživného! Máš na to nárok keďže budeš mať viac výdavkov
Neboj sa, finančne si na tom v pohode, veľkú výhodu máš vlastné bývanie. Ja si sama kvôli jazykom netrúfam ísť do zahraničia,ale na Slovensku bežne chodíme na dovolenku alebo víkendové pobyty. A vychádza to možno aj viac ako to zahraničie. Dieťaťu nechýba z materiálnych vecí určite nič, práveže mám chvíľami pocit,že má aj viac ako by potrebovalo
Máš to krásne, možno pri čítaní nejedne matke samozivitelke aj slza vide s myšlienkou- keby som toľko ja mala...
Ja len že od januára bude daňový bonus a prídavky len 140€. Aby si sa vedela na to pripravit
@michaela567y oni znizuju aj pridavky ? DB tusim 100 euro ? to bude fix?
@bublinka1426 bolo to schvalene len na 2 roky.
autorka, ked moj ex od nas odisiel, bola som na tom vyrazne horsie ako ty a to deti boli dve. Mne sa osvedcilo setrit - zo zaciatku 20 eur mesacne, neskor som zvladala aj 500. Pokazilo sa to ako dosli do puberty - naroky su vyssie uz proste, potrebuju telefony, notebooky. Ale ak by nebolo z coho kupit, nemali by. Teraz uz nesetrim nejak extra, uz si zaciname uzivat - uz su velki a beriem ich na poznavacky. V lete ideme po piatich rokoch k moru. Nasetrene mam pre nich na rok na strednej v zahranici - na tie peniaze siahnut nemienim. Zvysne nasetrene pomaly rozpustam - peniaze si treba aj uzit. Investovanie do zazitkov a vzdelania je to, co povazujem za spravne.
Plat ti casom pojde pomaly hore, vyzivne rovnako - hlavne maj prehlad vo vydavkoch a ano, teraz sa musis nejak uskromnit a zacat rozmyslat, co si mozes dovolit. Ale mas babu - takze aj to je vyhoda, dvaja pubertiaci denne zosrotuju pecen chleba, 20 rozkov a samozrejme veci k tomu. Pohar dzemu? na posedenie. Maslo? na dvoje ranajky. takze sa tes, ze mas iba jednu babu ;)
otec malej ako otec nefunguje ?