Ahojte, chcem sa opýtať koľko si môžem žiadať výživné na dieťa od jeho otca keď sme spolu len žili neboli sme zobrati... Dieťa má 3 mesiace jeho otec zarába v čistom 1200e z toho má 280e svoje poplatky býva u rodičov.... A druha vec ideme si podať na sud kto sa bude starať o malu predpokladám ze bývali si bude chcieť malú bravat co najviac alebo on sa o ňu starať..... Je môžme aby mu ju dali alebo ako často by mu súd mohol určiť stretávať sa s malou keďže kojím iba trosku a dokrmukeme um jeho práca je taka ze robí stále nočné alebo veľa krát skončí poobede o 2 a musí ísť o 8 večer do prace ťahá aj víkendy sobotu ráno lebo je zastupovať jazdí na aute zásobuje obchody aká je teda šanca ze mu pridelia dieťa alebo mu ho súd dovolí navštevovať co najviac
Prvom rade ide o to ze cele vinedy keď ma nejaké to voľno tak sa zoberie preč a nevenuje sa dcére tak ako by mal...... Druhá vec niesom žiadna vypočítava sviňa ani nič také ale prečo by jeho dieťa nemalo dostať peniaze keď on ich všetky prehajdaj zoberie ďalšie úvery na morky a podobne a jeho dieťa má stenu ohryzat?
Je v zaujme dieťaťa, abysa s ním rodič, ktiry s ním nežije stýkal čo najčastejšie
Prečo chceš obmedzovať styk?
Pýtať môžeš aj 200e. Ideálne je, aby ste sa ako rozumní ľudia dohodli
Pytal by som 150-200 eur a obmedzovanie styku by som riesil AZ potom, ked naozaj uvidis, ze si ho berie a nestara sa potom on.
Ine je byt vo vztahu, kde sa berie ako stereotyp, ze v ramci delby uloh on cele dni v praci zaraba, o dieta sa stara doma hlavne matka s tym ze ho kazdy den vidi. A ine je byt rozideny, mat dieta iba obcas. Tam sa vacsina muzov snazi a stara, ked uz dieta konecne ma u seba.
Ja len nepochopím takéto vzťahy - dieťa má len tri mesiace a už sa rozchádzate? Načo si si dala urobiť dieťa v takomto vzťahu? A takýchto príspevkov sú tu tony. Ženy, vy aj trochu rozmýšľate predtým, ako roztiahnete nohy? Ved mať s niekým dieťa je vážna vec.
Preco by si nemohol bravat dieta vlastny otec? Nebram mu v tom, ved to nie je len tvoje dieta. Normalne sa dohodnite, prisposob sa aj ty, ked je dieta este malicke nebude si ho urcite bravat na cele dni a noci. Samozrejme neradim robit holubnik, ze pride kedy sa zachce a na nedohodnuty cas. Ak to nevie on spravit ustretovy krok, tak navrhni ty - napr kazdy druhy vikend na dva dni nech sa venuje dietu v case ako to vyhouje jemu a na noc noc ti dieta donesie. A cez tyzden napr nech ide kocikovat. Stanovte si terminy a snazte sa dohodnut.
A vyzivne cca 150 eur je tak akurat
keby s vami zostal žiť, tak tiež by si mu nedovolila dieťa nakŕmiť, prebaliť, okúpať, pomojkať? aký je dôvod, aby si mu obmedzovala styk s dieťaťom, teda okrem urazeného ega?
výživné si môžeš akékoľvek, súd rozhodne, či je opodstatnené alebo nie, každé dieťa má iné potreby. Treba si spísať všetky náklady ktoré máš na dieťa (pomerná časť nájmu, energií, strava, hygiena, poistenie, zdravotná starostlivosť, oblečenie...) a časť z toho môžeš žiadať od otca, malo by to byť o niečo viac ako polovica, keďže ty zabezpečuješ osobnú starostlivosť.
A v dobrom ti radím - nestavaj sa na zadné, že nebudeš dávať dieťa otcovi, lebo je taký-onaký. To aký je si vedela (alebo mala vedieť) predtým, ako si s ním splodila dieťa, keď bol dosť dobrý pred rokom na sex, tak by mal byť dosť dobrý aj teraz na stretávanie sa s dieťaťom. Okrem toho časom aj ty budeš potrebovať voľný víkend alebo ísť do práce a vtedy sa ti už bude hodiť, ak si ho otec zoberie. Takže ak má záujem, nech si budujú vzťah už teraz.
@arianna25 povedzme si pravdu - 90% nie je o tom, že sa chlap pretvaruje, ale o tom, že žena má zatmenie a nevidí, nepočuje, nevníma ako sa chlap správa, alebo aj vníma, ale povie si "veď narodenie dieťaťa ho určite zmení" - prekvapenie, nezmení.
Iste, sú aj priam oscaroví herci, manipulátori, s tými je to ťažšie, ale naozaj by si ženy ušetrili kopu starostí, keby neprestali v určitej fáze myslieť hlavou, alebo aspoň počúvali, čo im okolie hovorí.
tak vyživovaciu povinnosť malú obaja rodičia - ako otec tak aj matka....keďže nie ste zobratí, tak nejakú zázračnú výšku výživného nečakaj....zohľadňujú sa reálne náklady dieťaťa - čiže na takého drobca budeš rada ak dostaneš 100-150eur....snažila by som sa o dobré vzťahy s expriateľom a dávať mu dieťa aj častejšie - v opačnom prípade nečakaj že mu bude kupovať čokolvek naviac, nehovoriac že všetko ostane len na tebe - či OČR, či škôlka, škola,.....všetky výdavky a tie nikdy nepokryje výživné....
Koľko zarába až tak veľmi nezáleží...(teda v zmysle že je jedno či 1200 alebo 2400)
Žiadať môžeš hocikoľko, dostaneš tak polovicu z oprávnených nákladov...
@miskooo1987 no to je dobrá blbosť čo si napísal, keby každá žena dostala tak polovicu z oprávnených nákladov, tak nie je minimálne výživné na Slovensku také aké je..
Autorke: pýtaj tak 150-200z takého príjmu. Ale!!! Nebráň mu v styku s malou, ak má záujem sa starať. Čo by som za to dala, keby mal malého otec o syna záujem. A hlavne, som si istá, čo by dal zato syn. Keď sa chce starať a nie je to nejaký magor, tak mu to umožni
Suhlasim s ostatnymi. Ze sa rozvadzate hoci takto skoro je Vasa osobna vec, ale nepride mi to v poriadku, aby si od muza ziadala vyzivne a zaroven minimalny styk s dietatom. Na splodeni ste sa podielali obaja a je to jeho dieta tak ako je aj tvoje cize odopierat mu styk mi naozaj nepride v poriadku, hlavne ak ma zaujem starat sa a byt sucastou jeho zivota.
Nikto netvrdi, ze si vypocitava svina pretoze nik z nas ta nepozna, ale celkom uprimne, nehnevaj sa, ale tvoj prispevok budi tento dojem. Zaujima ta kolko dostanes vyzivne, ale zaroven by si bola najradsej keby mal ex co najmenej navstev. To je vypocitavost, sorry.
Ahojte,prosím neviete mi v skratke poradiť,na koho okrem socialky sa mám obrátiť ohladne vyzivovaciej povinnosti..termin porodu už je daný,nuž otecko si odpykáva trest,ďakujem za kadú radu
Sranda. Iba ste sa rozisli a uz ta zaujima, iba kolko dostanes a ako mu dat dieta co najmenej. ;)
Na jeho mieste by som podmienil vysku vyzivneho s dostatocnym stykom s dietatom. Neda sa tvarit, ze ako otec ma iba povinnosti(vyzivne) a ziadne prava (byt s dietatom).
Male dieta sa otcom nikdy nedava, jedine ak existuje velmi vazny dovod na to.