Koľko platíte kamarátke za stráženie detí?

ericap
19. sep 2014

Ahojte, ostala som sama na nasho 15 mesacneho syna a hladam niekoho kto by sa nam o neho staral. ponukla sa nam kamaratka (sama to navrhla), ale jej cena sa mi zda vysoka... preto by som poprosila Vase skusenosti - kolko platite kamaratkam, znamym, organizaciam za strazenie Vasich ratolesti? poprosila by som cenu+okres+ako stare su vase deti. aby som si to vedela porovnat. a tiez mozno - nosite im potom jest? platite i za cas kedy spia? vopred dakujem za kazdy jeden postreh! moc mi to pomoze, vdaka!

inffinity
19. sep 2014

🙂 ja mam jen otazku..kdyz dite spi tak se nemusi hlidat, ze se na to ptas?

adeala
19. sep 2014

@ericap nie ja, ale známi na SVK - 4e/hod. v čistom, Nitra + strava
a samozrejme, že sa platí aj čas, keď dieťa spí, veď tam musíš byť, nejdeš nikam preč

demeterka
19. sep 2014

@ericap Mne deticky sice nikto nestrazi, zatial som s nimi doma, ale ked som tak zbezne zistovala ceny od profesionálnych opatrovateliek napríklad u nas v BA, tak si pytaju cca 4 az 5 eur na hodinu, bez odhladu nato ci dieta spi aelbo je hore, proste je to za cas ktory s nimi stravia. Niektore ponuknu ze aj navaria a upracu, niektore maju podmienku ze navarene musi byt, takze to je rozne, vsetko je o dohode. Neviem aku cenu ti povedala kamaratka a ani nviem na aky dlhy cas ju potrebujes, ale ak by to malo byt na cely den, 7 dni v tyzdni, tak je to v podstate klasicky pracovny pomer a aj odmena by mala zodpovedat mesacnemu platu nejakej urovne, lebo aj ti co strazia musia z dacoho zit a platit ucty, nerobia to ako charitu.

sarlota1986
19. sep 2014

Ja sama opatrujem,na hodinu mam 7eur,a deti strazim neobmedzeneho veku,od pol roka do 6rokov,
jedlo maju niektore svoje,niektorym varim ja,ale to sa zapocitava do vyplaty.A samozrejme sa plati aj za cas ,ked dietatko spinka🙂 niektore strazim vecer,od 8-12 a jasne,ze sa za to plati.

ericap
autor
19. sep 2014

@inffinity to netvrdim. :D samozrejme, ale tiez je fakt, ze nesedi pri posteli a nesleduje ho 🙂 ale je fakt ze je to blba otazka sorry :D

martina833
19. sep 2014

ja davam kamaratkinej 16 r. dcere 15 € za den, cca od 11:00 do 19:00, priveziem ju, odveziem ju, naje sa u nas, dcerka ma 2,5 roka, vzdy byvam doma aj ja a ona sa s nou iba hra...
kolko pyta ona?

ericap
autor
19. sep 2014

@demeterka kamaratka mi ponukla 3 eura/hod. nie je profesionalka, je na rodicaku so svojimi dalsimi 2 detmi a jej syn (3 roci) mojho zatial "neprijal" - bola som svedkom ako ho bezdovodne strcil a krical nanho co samozrejme vyvolalo plac u mojho syna. momentalne mi strazi syna svokra - zadarmo a toto som rozmyslala, aby toho nemala moc, tak aby mala aspon 1 den v tyzdni volno. takze kamosku som chcela tak na 1 max 2 dni do tyzdna. a este som zabudla, ze som videla v jasliach v HC ze maju hodinovu sadzbu na strazenie deti 3 eura/hod... tak mi to je take zvlastne... ale ako zatial citam, nie je to az taka zla cena... ale stale sa bojim ako bude fungovat "spolubytie" nasich chlapcov...

sense
19. sep 2014

@ericap ja by som kamaratke 3 e nedala kt. je doma s vlastnymi detmi, nie kvoli lakomosti ale dovod jej syn nema rad tvojho a kamaratka ma dalsie dve deti vlastne, zial ja neverim ze niekto kto sa stara o vlastne deti dokaze dat tolko pozornosti aj cudziemu dietatu....to by som dala radsej 3e nejakej studentke alebo dieta do tych jasli, ale to je len moj nazor....ja zijem sice v zahranici a tiez mam niekoho pri dietati, ale niekoho kto pride ku mne a ma na starost len moju dceru a nie dve tri vlastne deti v cudzom prostredi....lebo ja ti poviem uprimne vlastne deti su vzdy vlastne deti a to dalsie je len do poctu

ericap
autor
19. sep 2014

@sense ja sa toho tiez obavam a aj dobre viem, ze prave na svojho syna je viac "hakliva" ako na dceru. inak tu ma fantasticku. chodi do 1 triedy, ale je velmi sikovna a zodpovedna, aj s mojim synom sa velmi krasne hra, ked sme nahodou na navsteve...

guinevre
19. sep 2014

@ericap Moja kolegyna po vyske strazila obcas deti znamim za 5eur/1h. Mne sa to zda byt ok cena, ked je to obcas, nie pravidelne, ale zalezi aj v ktorom si kraji. V Bratislave je 5eur uz asi bezne.

sisaha
19. sep 2014

@ericap mne pomahaju kamosky iba zriedkavo, aj to teda iba v case chorob. a robia to zadarmo.

demeterka
19. sep 2014

@ericap deti su proste take, vzdy sa najde dovod ze sa pochytia a zacnu sa strkat alebo mlatit hrackami, potom uz je len na rodicovi ako to tomu dietatu vysvetli, aj ked dietatu co ma ledva dva rocky to rodic tazko vysvetli 🙂 Ja mam taku citlivejsiu dcerku a vzdy jej vsetci na ihrisku robili zle a brali hracky, a ona chudatko len pozerala co sa deje a splacom za mnou ked ju niekto capol alebo daco. Jednoducha metoda nam pomohla. proste som jej povedala ze ked jej niekto robi zle, tak mu to ma vratit, lebo inak si nezapamata ze nema robit zle a rozhodne to fungovalo lepsie ako dohovaranie, ked take male dieta este aj tak nepocuva co mu rodic na ihrisku vysvetluje. Mali sme taki incidentn ze jeden chlapcek do nej stale na ihrisku strkal a nedal si povedat, a jeho mama mu len z lavicky dohovala, ze Jurko to nesmies robit, nerob dievcatku zle.. No a mily Jurko sa len otocil a plesk jej znona lopatkou po hlave, proste nula bodov rodicovsky dohovor. Tak som sa nasrala a povedala som dcerke ze ked ju zase capne tak aj ona ho ma capnu a poriadne. No ap otm som uz len pocula, ako mamicka vysvetlluje, Nerob tomudievcatku zle, lebo ono ti to vrati... a on urobil zle, ona mu to vratila a odvtedy mame pokoj. HOld niekedy nestaci dobre slovo ale treba nazornu ukazku.

ericap
autor
19. sep 2014

@guinevre my sme nitriansky kraj. ;) ale hned v 2 prispevku pisala adeala, ze v Nitre je to 4€/hod.

2712sasenka
19. sep 2014

Plati sa i za cas kedy spia? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 dlho som sa tak nezasmiala,prepac,ale fakt trafena otazka 😀 😀 ako by si to chcela prakticky riesit keby nahodou spalo len pol hodku alebo 3 hodiny...kto ti povie kolko casu spalo?ved logika nepusti,jaaj

tykat
19. sep 2014

@ericap ...napisem ti to takto...ked som hladala pre 4 rocneho syna opatrovatelku (cely mesiac ho mala brat zo skolky poobede okolo 12-13 a byt s nim do 16-17) tak som nasla cez net ceny od 5-7€/hod, ponukali tie zeny kde co (anglictinu, nemcinu, malovanie, flautu, vychovne hry...) ale ja som hľadala skôr náhradnú babku.
Takže som dostala tip na pani dôchodkyňu z našej dediny (okolie BA), s veľkou záhradou a 3,5 ročnou vnučkou. Cena 3€/za prvú hodinu a potom 1€/za každú ďalšiu, plus som synovi nosila obed a niekedy koláčik (aj pre jej vnučku). Pani mi za to nabalila ovocie, zeleninu, pokecala. Maximálna spokojnosť. Syn u nej dokonca trávil prázdniny ako u babky.
Takže moja rada...nájdi si niekoho iného ako kamarátku (s kamarátmi a rodinou sú najhoršie kšefty). A nemusí to byť profi opatrovateľka, kľudne nejaká pani na dôchodku čo si chce privyrobiť.

ericap
autor
19. sep 2014

@sisaha mate skvele kamosky!!!!!!!

ericap
autor
19. sep 2014

@tykat to je super, vdaka za tip!

sense
19. sep 2014

@ericap vies ja to posudzujem hlavne aj podla toho ked som ja hladala a co som hladala a viem aj to ked som sa ja starala o deti a to som este nemala vlastne ze vzdy urobis rozdiel medzi cudzim a vlastnym ajj co sa vychovy aj zasad tyka....

...a dobre tu spolmenula @tykat....skus radsej niekoho cudzieho napr. "nahradnu" babku....lebo ani profi opatrovatelka za vysoke prachy nemusi byt najlepsie riesenie....lebo vztah k detom musis mat, ten sa nenaucis

ericap
autor
19. sep 2014

@2712sasenka ja viem, sorry.. :D len moj syn spava cca 3 hodiny cez den (sprava len raz), tak mi to prislo take divne... ja viem, ze je to trafena otazka :D :D :D ale napr. by mohol byt ten cas s nizsou sadzbou, kedze pri nom fakt nemusi sediet... ale je fakt, ze potom by sme si museli viac doverovat ci mi hovori pravdu. ale je to jedno, som zmierena s tym, ze sa to plati :D

sisaha
19. sep 2014

@ericap preto maju nazov kamosky. Kamoska, ktora nedokaze v nudzi druheho pomoct nezistne nie je kamoska, ale znama..

libka1
19. sep 2014

mne strazila kamaratka, HC, dieta od 2 do 3 rokov, davala som jej 10 eur na den (sama si to vypytala) a sem tam nieco priniesla (zajaca, sliepku, vajcia, stuku, kapra, proste produkty ktore ona nemala k dispozicii ale ja ich mam od rodicov a su domace), teraz zacal drobec uz chodit do skolky. okrem mojho mala doma este svojho syna, ktory bol od mojho o pol roka starsi.

demeterka
19. sep 2014

@ericap to by sa tazko dalo dat do praxe ze znizena sadzba ked dieta spi 🙂 Aj dospelaci su v praci plateni za cely den, aj ked si odbehnu na vecko, alebo vypiju kavicku, nikto nerobi v praci nepretrzite bez prestavky. A aj taki fajciari co chodia na cigaretku, nemaju znizeny plat lebo si odbiehaju. Ja viem ze to bola blbo polozena otazka, ale toto by neobstalo, to by asi kazdy opatrovatel na teba kukol jak na mimozemstana ze kde zijes, ved aj tak tam musi byt, aj tak nemoze ist robit nic ine kde by zarabal :D

siska53
19. sep 2014

@ericap ja,ked som babysittvala vo fr.rodinach po veceroch,tak som dostavala 100sk na hodinu. A to deti po ich odcbide boli hore ledva 2hodiny,lebo bol cas ist spat. Cena bola jednotna,ci boli hore,ci spali. To bolo ale 14-15rokov dozadu.

2712sasenka
19. sep 2014

@ericaplen jedna vec je,ze doma spi 3 hodiny,nemozes predsa vediet ako by spal v cudzom prostredi alebo aj doma,ale s niekym uplne cudzim..a keby spal u kamosky,ktora ma dalsie deti,tak pochybujem,ze by tahal 3 hodiny v kuse,lebo kazde dieta chodi v inom case spavat a urcite by ho rusili,tak sa moc nespoliehaj na to,ze ti jednu tretinu casu u kamosky prespi 🙂

barbora59
19. sep 2014

@ericap ja davam nasej opatrovatelke 5€ na hodinu. zo sa tyka ked ideme vecer von s muzom. ale vzdy jej dame viac ze na benzin .. a ked isiel maly knej ked sme sli prec ze ho mala napr na 2 -3dni to sme sa niak dohodli to sa neda ratat na hodiny to by bola blbost.

barbora59
19. sep 2014

inak suhlas s @tykat

maaaria3
19. sep 2014

@ericap No, síce je to fajn typ, no málokedy sa takto zadarí... som z Trnavy.... tu v súkromnej skolke na hodinu pýtajú 4 eurá, na deň je to 18 eur.... študentky podľa dohody, no pod 3,4 eurá nejde nikto!!! predsa len, je to zodpovednosť.... študentiek sa ja osobne trochu bojím, skor tie mamy s deťmi už vedia... a keď si deti sadnú, je to fajn aj popri vlastnom dieťati strážiť, si myslím.... jednému je tak nejak smutno s nejakou babkou na piesku... ale tak nedá sa to zovšeobecňovať, že... my sme platili súkromnú školku veru a to nemáme ani príjmy na to....... bolo to také transparentné celé... vidíš kto a čo ti s tým dieťaťom robí...

anetkaadamko
19. sep 2014

ja by som to od kamarátky zadarmo nechcela....ani zároveň zadarmo nerobila...............jedine sestre, bratovi...

greeny
19. sep 2014

@ericap Bratislava - 2,50 na hodinu, cize pol dna 4h 10 Eur a 8h 20 Eur. Mala som ale mladu studentku, ktora predtym nemala skusenost (hladala som cez inzerat) nie mamicku, alebo niekoho so skusenostami, nastastie ziadny problem nebol. samozrejme stravu som vzdy zabezpecila aj pre opatrovatelku. ja som zase nechcela mamicku, lebo co ked bude jej alebo moje dieta chore? kam by som ho dala? opatrovatelka mi dcerku postrazila aj ked mala sople alebo miernu teplotu

tykat
19. sep 2014

@maaaria3 ...tak ono zalezi aj na tom co od "aupairky" ocakavas, ja som ocakavala ze na syna dohliadne tak ako aj napr. moja mama a svokra ked bol u nich, cize nepotrebujem nejake "speciality"...syn s touto pani a jej vnuckou chodil do obchodu, chodili k susedom kúpať sa do bazéna, hrali sa na záhrade, išli na prechádzku, na ihrisko, tam boli deti a iné babky a mamky, spolu vypili kávu, pokecali, deti sa pohrali...syn si s jej vnučkou povahovo "sadol" a popravde aj pani bola typ ktorý to s deťmi vie. Vždy dobre naladená, veselá a čo bolo podstatné bola vždy ochotná, nestalo sa mi aby odmietla, niekedy (možno 5x za tie tri roky) sa ma opýtala či by mi vadilo keby bol syn s jej nevestou (synova učiteľka v škôlke) lebo niečo potrebovala vybaviť (lekár, úrady, kaderník a pod.). To som vždy súhlasila, nikdy nebol problém.