Dobrý deň,
veľmi by ma zaujímali názory a skúsenosti ostatných mamičiek, kedže mam prvé dieťa a s manželom sme svoji iba rok a pol. V podstate som zistila, že odkedy sa mi narodila malá nič nestíham,pretože ju vychovávam a starám sa o nu prakticky sama. Manžel mi s nou nepomáha. Naša malá bude mať už rok ale do dnesného dňa ju nevie okupať, nenakŕmi ju, neprebalí (zvlášť ked je pokakaná lebo to sa mu hnusí), keď plače v postielke nevšíma si ju,podla neho je normálne že vreští, vraj každé dieťa vreští (pritom vo väčšine týchto prípadov ide o hlad alebo prečúranu plienku). zistila som že už rok odkedy sa narodila malá moj deň vyzerá úplne rovnako, proste každý deň ten istý ritual. Nemám vobec čas na veci ktoré som mala predtým rada, to je pochopitelné ked sa žena stane matkou, ale je normálne aby ste nemali aspon dve hodiny týždenne pre seba? Pomáha Vám manžel s detmi? Môžete si aspon odbehnuť kaderníkovi na 15 minutove podstrihnutie vlasov alebo nebodaj s kamarátkou na kávu? Som už skutočne zúfala, cítim sa ako slobodna mamička, vždy som si myslela že ked su rodičia dvaja tak by sa mali pri staraní o dieťa striedať,ale toto je ako nočná mora. Som psychicky zničená a vyčerpaná, nevládzem už absolútne nič spraviť a ráno sa mi nechce ani vstávať z postele...ved načo...zase to isté dokola..Rozmýšlam nad rozvodom, pretože toto "spolužitie nikam nevedie, my ako manželia ani nežijeme, nehovoriac o tom že on sa vobec nechova ako otec...Keď mu poviem že nemám vobec cas na nič tak mi odvrkne že ani on...neviem čo robiť, je to normálne že sa jeden otec takto chová? Myslím že to dieťa si takúto ignoráciu a nezáujem z jeho strany nezaslúži, nechcem sa dožiť dňa kedy si začne uvedomovať veci a opýta sa ma prečo hu jej otec nemá rád.
@lucyls mne chlap pomaha aj s detmi sa zahra no aj tak mam pocit ze vsetky dni na materskej su o tom istom 😀 niektore zeny to jednoducho nenaplna a stereotyp zabija aj silnejsie povahy. Najdi si nejakeho konicka lebo ta to polozi. Cim dietatko starsie tym je vsetko lepsie. Este chvilu vydrz a bude dobre. Aj ked chapem ze ta nici aj nefungujuci vztah. Dieta je velkou skuskou aj pre idealne pary. Drzim palce 😊
Aj u nás to tak bolo, pokým som nezaviedla režim ..buď ...alebo. TAkže mu dám vždy na výber, napr.: Ideš s malým von alebo povysávaš byt? Umyješ riady alebo okúpeš malého? a pod.
@lucyls ahoj, v prvom radeje to co si popisala na rozhovor s manzelom. musite si sadnut a pokusit sa porozpravat, nie hned zacat sa stazovat ale proste mu popisat ako sa citis a rovno povedat co od neho ocakavas.
my zeny to mame lahke, kedze z nas sa matky stavaju v momente ked to male zacneme nosit pod srdcom, ale muzi sa stavaju otcami az ked sa dieta narodi. a mozem ta ukludnit ze niektori muzi este neskor. aj ten tvoj bude ten pripad. su chlapi, ktory sa s malym dietatom proste nevedia zabavit, lebo to nevie este bicyklovat a nevie hrat futbal a nevie atd atd. niektorym muzom to proste trva kym pridu na to ze otcovstvo je aj o inom.
neuvazuj hned nad rozvodom, treba sa snazit rieisit to co mate doma.
ja by som fakt zvolila rozhovor a skusila stanovit podmienky. teda, ze aj ty potrebujes obcas nieco vybavit, a vtedy musi on dieta strazit. a ano, treba ho zapojit do prac okolo malej. ked vecer kupes, treba ho zavolat, napr. ze potrebujes ist do spalne po nieco a on dovtedy malu postrazi. no a ty sa v tej splani na chvilu mozes zabudnut.
pokakane plienky su nocnou morou muzov, moj teiz nerad menil pri prvej, ale ked sa nam narodili dvojicky tak sa vedel postarat, okrem kojenia zvladol vsetko 😀 😀 😀 😀
hlavu hore, teraz mas troska depku, bude to urcite lepsie. ale zapojit ho do prac musis. ked si nezvykne na to, ze ti musi pomahat teraz, tak budes mat probelm aj pozdejsie.
@meusicka oni sa tých malých detí snáď boja 😀 😀 😀 môj má doteraz bobky keď je plač a to sa vie postarať relatívne dobre 😀 😀 😀 😀
Chce to rozumnu debatu a ukolovanie. Potrebuje od teba aby si spravil to, to a to. Moj muz sa casom naucil pomahat mi, niektore veci uz robi automaticky, ine ho musim stale nahanat. Normalne mu davam ulohy. Poviem ze nestiham a potrebujem napr vypratat a nanhadzat umyvacku a podobne. Krpateho kupe sam a velmi rad, ake niektore veci ho priste nenapadnu. Muzi rozmyslaju inak. Potrebuju pocut veci napriamo. Bez placu a zbytocnych emocii. Bude to chvilu trvat, chce to vela rozhovorov preco a ako ale nakoniec sa to zlepsi. Ak vude aj nadalej odmietat, tak zacni zvazovat, ci je to dobry priklad pre dceru. Ale len ako krajne riesenie. Deti preveria vztahy, treba na nich pracovat, inak je zena ustvana a muz sa potom cuduje, kde sa stala chyba....
Ďakujem moc za radu, skúsim mu to povedať par krát že idem tam a tam a som zvedavá ako zareaguje. Vieš, ono je problém aj ten že on vobec malu nevie kupať, v živote to nerobil, ked som sa mu snažila viac krát to ukazať aby to nabudúce vedel tak aj tak sa robí že to nevie, asi naschval.neviem si to inak vysvetliť kedže si neskontroluje ani teplotu vody, ked išiel kupať malu pod mojim dozorom že to chcem videť tak napustil horucu vodu, moc horucu a už ju tam isiel dávať bez toho aby si skontroloval teplotu, ešte že som tam bola pri nom... tiež ked ju raz strázil čo som ja si dovolila opustit na hodinu dom tak ma vítal so slovami že kde som, že malá mu padla na zem...a ona mu skutočne padla,hlavou na dlažbu,potom sme do noci lietali po rentgenoch a pohotovostiach a celu noc som ju kontrolovala či dýcha..on sa viacmenej stará iba o seba, mám pocit že ho my ho moc nezaujímame a je to videť aj z jeho chovania. Častokrát je z jeho rečí cítit že mu chýba ten jeho staromládenecky život ktorý si žil so svojimi kamarátmi (má 36 rokov nie je to žiadny mladý chalan podla mna). A pikoška? Prvých 6 mesiacov čo sa narodila mala oddeloval nakup nutrilonu a plienok že to si mám platit ja lebo ja berem matersku... 🙂 neviem či niečo na takéhoto "dobráka" ešte pomože
@lucyls 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕
@marcelatje ale vies ze na tom nieco bude, ved to male je take jemne a tak na ne treba davat pozor. mojmu ked uz boli kus vacsie a som sa s nimi jasila, dakedy az mu vlasy dupkom stali 😀 😀 ja som milovala ked sa ma spytal, ze preco place???? a ja viem, natriasala som dalje, ved to male este nepovie. 😕 decka z toho vyrastu a otcovia do toho dorastu. moj teraz zvladne uplne vsetko, dokonca ked som musela s jednou z dvojok ostat v nemocnici, tak to doma zvladol s vtedy takmer 5rocnou a takmer 2 rocnou. musel, tak to zvladol a dokonca aj navaril aj vypral. sme v zahranicic, nikto nam nemohol pomoct, tak sme si poradili sami. jednine ked s nimi dosiel do nemocnice tak doniesol hreben a gumky do vlasov, aby som velkej ucesala vlasy.
@lucyls nie je to normalne. ☹ ☹ ☹
Problem ani tak nevidim v tom, ze nemas na seba vobec cas (to by sa este dalo zachranit).
Ale fakt by mi vadilo, ze on sam nema zaujem travit s dcerou cas a venovat sa jej. To je vec, ktoru ty nezmenis. Jeho zaujem o dieta sa neda vynutit (kazdy muz ti povie, ze je rodinny typ alebo nie kazdy nim skutocne je). Na tvojom mieste by som sa s nim rozisla, skor ako stratis najkrajsie roky zivota a tvoje dieta zacne hladat chybu v sebe lebo nebude chapat preco mu otec nevenuje pozornost.
Môj a tiež nestaral, nevedel čo s nimi. Až keď s nimi bola rozumná reč tak potom.
nebola tu nredavno uz takato tema ?
ze chlapovi asi chyba ten mladenecky zivot ?
lebo neverim, ze niekto s apyta, ci je normalne toto:
Prvých 6 mesiacov čo sa narodila mala oddeloval nakup nutrilonu a plienok že to si mám platit ja lebo ja berem matersku...
Ďakujem moc baby, som rada že ma chápete a viete aké to je. ja sam už mala pocit že som z inej planéty, že kde som spravila chybu. dieťa sme chceli obaja nemyslím si že ho to nejako nečakane zaskočilo, bola plánovaná 🙂 a rozprávali sme sa o tom vela krát, to si zase nemyslite že vyplakávam na nete a nesnažila som sa to riešiť...ale ako by ste sa porozprávali s takou povahou? uvediem príklad...chcem sa s ním porozprávať o tom čo ma trápi bez krikov a emócii mu vravím že chcem aby mi viacej pomáhal a on mi odvrkne že on pomáha dosť a nechce sa mu o tom baviť a viac s vami nekomunikuje? Keď sa ho niečo spýtam alebo mu hocico poviem,dočkám sa ticha,alebo odpovede ano,nie,neviem.. 🙂 viac nie. Nie som typ ktorý sa sťažuje a vyplakáva,v živote som neprispievala so svojimi problémami do žiadnej diskuzie, len bohužial nemám sa s kým poradiť zo svojho okolia preto som písala sem. Mne stačí ked sa dozviem že to že sa chlap zmení a po narodení dietaťa alebo proste že nebude robiť veci kým mu to neprikážete ako policajt je v podstate u nich normálne. Ja som nikdy žiadnemu partnerovi nevravela čo ma robiť, vždy som si myslela že pomože aj sám od seba,ale vidím že to tak asi nefunguje a v podstate väčšina chlapov je taká že im treba narovinu povedať urob to.. Iba som sa chcela uistiť či to je normálne
@lucyls zu tvojho druheho prispevku mi pride, ze si sa vydala za niekoho, koho si poriadne este ani nepoznala. a ze mu chyba staromladenecky zivot? to mas urcite pravdu, preto tym starym mladencom bol dost dlho, to teraz teba caka uloha dokopat ho do role otca. ze mu dieta spadlo, predpokladam ze nie z ruk ho pustil, aj mojmu sa mala skotulala z postele. stava sa. ale to ze sa nieco raz stalo neznamena, ze terza to bude pravidlom. nepises kolko ma mala. my sme napr pri prvej ked bola uz cca 6 mesacan riesili,z ze sa kupala vo velkej vani spolu so mnou alebo s manzelom. vtedy ju aspon neda do horucej vody, lebo do nej vlezie prvy a ty mu ju das. alebo sa kup s malou ty a on ju bude vyberat. tak ti bude aj pomahat. musis na to ist mudro a nenapadne. resp. ked ti v nicom nepomaha tak by som ja tiez onmedzila starost o neho, sorry nemas vyzehlene, lebo som nemala cas. sorry ale zabudla som ze nemame chlieb lebo... a zapojit ho. a ze oddelit peniaze na nutrilon a plienky lebo ty mas matersku???? to akoze samu sniva, ked bude dieta vacsie, bude to este viac penazi, a potom z coho budes platit. to s kasou a peniazmi asi tiez nemate poriesene. jemu spolocne asi nehovoria nic?
nyusika tak to bolo! aby tu niektoré pochopili s akou chlapskou kreaturou žijem...nie je to vtip.tak to bolo... a aj celu vybavicku ako postielku, choditko, stoličku na jedenie,matrace,vaničku...všetko som si kupovala ja on neprispel ani korunou...Takže tento príspevok skutočne nie je o mojom vyplakávaní alebo o tom že by som sa nesnažila problém riesiť s ním...myslím že vacsina z vas si teraz uvedomí akých dobrých chlapov doma má
Nie je to normálne, ale asi máloktorá z nás to rieši, keďže je to tak pomaly v každej rodine. Chlapi mám pocit akoby si niekedy mysleli, že ich úlohou bolo dieťa urobiť a tam ich starosti aj končia 😖
@lucyls PREBOHA... a ty si fakt pytas ci je toto normalne? 🙄
@lucyls mas uplnu pravdu, vacsine muzov treba rovno povedat co od nich chces. naznacovanim sa nedopracujes nikam. ja mojmu casto vravim, ty len pozeras ale nevidis. pocuvas ale nepocujes.
ked po nom nieco chces, povedz na rovinu. netreba sa mu prosit aby ti pomahal viac. treba mu povedat,,, zlato vynes prosim smeti, zlato, naloz prosim veci do susicky, zlato, po praci skoc prosim na nakup a kup ....(tot ja robim pravidelne aj formou SMS ), zlato, idem si umyt hlavu, postraz malu, daj jej zatial vyzivu, atd. ked sam od seba nechape, tak mu to treba rovno povedat.
@lucyls a on je bez prace? ci preco nic nechce kupovat? setri si pre seba? teda ja reagujem na ten tvoj posledny prispevok.
@lucyls preboha, ved to nie je normalne, aby ti v nicom naprispel a na detsku vybavicku. to on sa hra na stryka Drzgrosa??? ja by som na tvojom mieste asi zacala sporit a davat si peniaze bokom, lebo neviem kam to u vas moze dospiet.
ja ked napochodujem do obchodu s topankami a kupujem babam, tak muz bere krabice a ked tam je 6 parov topanok, vyplati 6 a ked mu este dolozim na pult 12 ponoziek zaplati aj tie. 😠
mu asi treba vysvetlit ze dieta nie je projekt ktory sa urobi a hotovo.
@lucyls Tak v prvom rade : ta materska nesluzi k tomu, aby si sa sama starala resp.zivila dieta, sluzi k tomu, aby si mala prijem, kym sa plne staras o dieta a prinalezi ti preto, pretoze si nejaky ten cas odrobila.
V druhom rade....ak nezvlada starostlivost o male dieta, ok....nie kazdy s radostou pripravi prikrm alebo umyje dietatu pokadeny zadok. No pokial vsetko Ale ze naozaj vsetko stoji na tebe, tak je to na zamyslenie. Teda....ja by som dieta nakrmila, zriadila a jednoducho isla k tej kadernicke a nech si poradi. A veru, ak by som mala takeho muza, vecer by som dieta zriadila a odisla by som o 19.00 napr.k rodicom a nech si poradi. Ked uz nic ine, minimalne zahrat sa, vziat na prechadzku, uspat dieta, mozno povysavat, aj to pomoze...Ale ze vobec nic ? Tak to nie 😄 Nie kazdemu chlapovi je od prirody dane, ze starostlivost o male dieta zvlada lavou zadnou. No tu nie je ani minimalna snaha v tom, ci by v podstate zvladnut mohol, aby ti ulahcil zivot.
ono to nie je dobre samozrjeme...ci je to normalne - ako sa to vezme, lebo chlapi vasinou taki od nepamati byvali, zial aj teraz je to bezne..ale tiez by som hned neriesila veci rozvodom...narodenie dietatka kazdu rodinu prevetra a kazdy vztah prejde skuskou...ako vie utuzit, tak vie pokazit...vela mamiciek sa citi ako ty, stereotyp cele dni doma, muz pride z prace, vyvali sa, ved makal cely den a potrebuje oddych..v noci stuple do usi lebo sa musi vyspat, ved ide rano do prace a ty dalej maj sichtu, ved si na materskej...ved len tu na koni je takych prispevkom ako maku..ono akokolvek mame inu dobu, kedy su zeny empancipovane a muzi pomahaju s detmi a v domacnostiach, vo vacsine muzov to takto zakorenene nie je...ci uz niekedy vplyvom vychovy ich vlastnych rodicov, hlavne mamy -- a co videl doma, alebo aj tak trochy geneticky/hormonalne...muzi sa stale citia, ze sa maju starat o prezitie rodiny, o financne zabezpecenie a zena o dieta..a on s tym nic..je uz velmi vela takych, ktori pochopili aky velky vyznam ma ak pomoze zene a aky to vyznam ma aj pre vyvin dietata a jeho vztah s otcom do buducna..ale niektorym to stale nedoslo a necitia to tak..nemyslim si, ze automaticky nema rad vasu dcerku alebo teba, ale proste prislo dieta, patri matke, nech sa stara..intimny zivot v uzadi..pokakana plienka zdviha zaludok, plac drasa nervy ale nevie co s tym a kupanie ci krmenie je nocna mora-- nevie ako, co ak ublizi, co ma robit..vela chlapov je takych..aj neskor...ved nie nadarmo sa aj vtipy robia na ich ukor, ako poobliekaju deti do skolky - ved aj "Dasenka sla po snehu v backurkach".. 🙂 To su proste chlapi...mnohi sa ale zacnu detom venovat ked su vacsie...oni sa babatok a batoliat doslova boja...chcu aby tie deti uz hovorili, chodili, cikali, kakali, jedli a pili same..a povedali co chcu, nerevali prilis vela..tak minimalne 5 rocne by som povedala...
Moj muz bol na rodicovskej dovolenke a staral sa naozaj super, aj prebaloval aj krmil aj vsetko, ale tiez som pocuvala stale, kedy to dieta uz bude vacsie...doslova ani nechce dalsie aj z tohod ovodu, ze zas bude babatkom....ze najlepsie by bolo keby nam bocian nosil uz take aspon 3-4 rocne deti, nech nemusia byt babatkami 🙂 Takze naozaj rozvod hned riesit nemusis, ono sa to este moze pekne zmenit..
Ale ako ti tu radili uz ine baby, tak skus ho trosku nakopnut aspon tym, ze zacnes mat nejake aktivity aj ty...nech si zvyka..ono chapem, ze niekedy je to aj tvoj strach nechat ho s dcerkou -- ked nedava pozor a nevies co spravi..tak to skus najprv tym,ze mu das malu kocikovat napriklad - nech idu vonku..oblecies ju, posadis do kociara a nech sa prechadzaju...a ty niekam chod, aby ti o 5 minut neprisiel domov, ze mala place...musi si nejako s tym poradit sam..ale proste nieco, kde bude najmensia ujma 😉 Kupat ked nechce, tak mu nedavaj...moj muz napriklad naozaj robil vsetko, aj krmil, aj prebaloval, aj uspaval, zabaval, kocikoval, varil..ale kupanie bola len moja zalezitost...toho sa dost stranil..najprv sa bal chytit babatko, potom nejako odsuval, ze ked bude maly vacsi az nakoniec to ostalo mne..ale mne to nevadilo, lebo pomahal s inymi x vecami...Neboj, ked bude mala starsia, vezme ju plavat na kupko a budu si to uzivat...ked mu povie ocko, ked bude jeho princezna...
len sa chcem uistiť, ty máš jedno dieťa? a nemáš čas na nič iné okrem neho? hm, hm. hoď rozhovor s mamičkami, čo majú 3+ detí.
Pravdou je, že mnohí chlapi nevedia, čo majú robiť s tak malými deťmi. sú intelektuálne niekde inde, a robiť s mini deťmi infantilné veci im príde dosť "pod úroveň". Prípadne ich nič nenapadne, čím by mali dieťa zabaviť. S väčšími deťmi sa dajú robiť zaujímavejšie veci.
Ale chlap sa má zapájať do chodu domácnosti už od jej vzniku. keď pribudlo dieťa, tak s ním aj povinnosti pre chlapa. Ak si ho hýčkala od začiatku (resp. si ho nezapájala do domácich prác a bola si slepá, že je lenivý), tak čo čakáš teraz? Určite od začiatku vášho vzťahu bolo xyz symptómov (varovných kontroliek), aký je to chlap. Len kto by si to všímal, že?
@worker_falcon mne sa paci ake ty mas stale prispevky k veci 🙂 pohlad chlapa na veci a este k tomu spravny aj z uhla zien. 🙂
V tvojom pripade by som bola radsej slobodnou matkou ako s nim. Sorry decko robite dvaja a on ani eurom neprispeje do vybavicky? To kde sme... O to decko sa vobec nestara a ani o teba. Tlieskam takymto chlapom
@lucyls nie, nie je to normálne, ale žiaľ je to bežný jav... zrejme nestačí sa manželovi posťažovať a čakať, že on si domyslí a sám od seba povie "juuuuj zlatko, tak bež zajtra s kamoškami von, ja sa postarám" ... treba mu jasne povedať, čo od neho chceš - prosím ťa, okúp malú... v pondelok o 17.00 mám kaderníka, nerob si program, budeš zatiaľ s malou na ihrisku... zajtra urob toto... prihlásila som sa na jogu, každú stredu o 20.00 odchádzam a ty budeš s malou... ak odmietne, alebo v ten pondelok radšej ani domov nepríde a vyhovorí sa na prácu, tak sa ho na rovinu spýtať, či ho rodinný život a vlastné dieťa tak veľmi obťažujú - v tom prípade by bolo na mieste zvážiť rozvod a obmedziť jeho povinnosti na platenie alimentov... ale nekričať, neplakať, nerobiť drámu - normálne, s kľudným hlasom, kamennou tvárou, nech aspoň vzbudzuješ dojem, že máš všetko premyslené a prepočítané...
takto nejak by som to riešila ja...