Existuje podpora pre matku samoživiteľku?

mama4444
21. sep 2022

Dobry den.
Je na Slovensku nejaka podpora , ci nieco podobne kde matky dostávajú vyššie rodinne prídavky a podobne? Plus ak dieta ide do jasli , da sa tiez nieco vybaviť?
Dakujem

pribinak
21. sep 2022

@mama4444 matky samozivitelky majú nárok na výživné od otca mal. dieťaťa

ukulela
21. sep 2022

@mama4444 samozivitelka ma narok na o cosi dlhsiu matersku. Specialne pre samozivitelky ziadne davky nie su. Vyzivne od otca. Osyatne davky v pripafe, ze splna narok.

alexandramb
21. sep 2022

@mama4444 Je to ale strašná hanba pre štát, nechať ženy čo sa ocitli v takejto situácii na pospas osudu. Ja osobne si to neviem predstaviť takto vyžiť a obdivujem každú jednu ženu co to zvláda. Výživné na dieťa sú tiež v mnoho prípadoch smiešne sumy, ak vôbec otec plati. Sú aj také prípady kde neplatia. A takejto žene nik nepomôže, nikoho to nezaujíma. Ešte pri takýchto cenách a biednych platoch.

zmrzlinka2021
21. sep 2022

@alexandramb
Akoze? VEd existuje vdovske a sirotske, nie?

A sorry, ale stat nevybera partnerov a otcov pre tvoje deti.

A akoze jej nikto nepomoze? Ty mozes! Kazdy clovek moze. Ako spolocnost mozeme. Proste sa len rozhodneme, v obci kde zijeme si vytipujeme taketo matky a proste im mozeme mesacne prispievat na zivot a fungovanie.

alexandramb
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
21. sep 2022

@alexandramb to nemyslis vazne takuto debilinu, co si napisala o tych spoluobcanoch 🤦🤦🤦🤦

melanta
21. sep 2022

@alexandramb čierny dostávajú rovnaké príspevky ako biely. Na nič navyše nárok nemajú.

babovka2321
21. sep 2022

@alexandramb ja suhlasim s tym, aby sa stat staral... Ale nie o matky samozivitelky, ale o tych, ktori maju tazke zdravotne problemy, ci uz dospeli alebo deti. Zdravy clovek ma milion moznosti a je na case, aby prebral zodpovednost za svoje ciny, nie stale cakal, ze sa postara stat.

zmrzlinka2021
21. sep 2022

@alexandramb
Vyhni sa tymto rasistickym prispevkom.

nemas jediny dokaz, ze kvoli farbe pleti dostanes nejaky extra prispevok

Mozes sa hanbit, ze sa takto spravas! v roku 2022, v europe...

ukulela
21. sep 2022

@alexandramb pol roka dostava zena materaku. Samozivitelka dlhsie. Jej vyska sa rovna skoro cistemu platu. Pred porodom tehotenske. To sa da setrit. K tomu porodne. Dalsia rezerva. O vyzivne sa treba sudit. Ja som si zarabala pracou z domu celu matersku aj rodicovsku. Nevidim dovod pomahat specialne matkam. Ak nemaju prijem, maju narok na socialne davky. Na rovnake davky, ako " cierni" ako pises ty. Uplne rovnake a vsetky. Staci ich vybavit.

zmrzlinka2021
21. sep 2022

@veronikaszabova ona myslela romov, nie spoluobcanov - to sme my vsetci

melanta
21. sep 2022

@alexandramb a nie je problém štátu, ak sa žena rozhodne mať dieťa s niekým, kto nie je ochotný sa potom ani len finančne postarať o dieťa. Nikde na svete za toto ženy nedostávajú príspevky. A čo sa týka situácií, kedy muž neplatí stanovené výživné, na to má žena možnosti ako exekúciu a náhradné výživné od štátu. Ale štát tu nie je na to, aby suploval rolu rodičov.

pribinak
21. sep 2022

@alexandramb netrep !!! Ani čierne matky nemajú nárok na vymyslené dávky.

A stat mysli aj samozivitelky, majú výživné, náhradné výživné, vdovske, sirotské

V iných krajinách a bohatších ako sme my nemajú toľko dávok ako tu

nominativ
21. sep 2022

@alexandramb akoze prídem na úrad a podľa odtieňovnika pleti ma zaradia do nejakej kategórie sociálnych dávok? :D

Veď ži v chatrči s elektrikou odoberanou na čierno, kúr nakrandutým drevom alebo neplať byt v rozpadnutej bytovke, deti nechaj behať v roztrhanych handrach, na školu kašli, nech si riesi učiteľka a budú ti tie dávky bohato stačiť...Aj na cigy, kredit a chlast budeš mať. :D Všetci ostatní ale majú problém prežiť rovnako, ako biele rodiny.

liloastitch
21. sep 2022

@alexandramb matkám treba pomáhať, a nie len samoživiteľkám, ale všetkým. Nie však dávkami. Vhodnejšie by bolo keby zamestnávatelia prispôsobili pracovnú dobu , štát vytvoril viac miest pre deti v materských školách..

marca12
21. sep 2022

@pribinak myslis tu almuznu,ktoru vela matiek dostava od svojich ex,ktora nevystaci ani na pokrytie nakladov za skolu,skolku?

pribinak
21. sep 2022

@marca12 áno tu, snáď si myslíš že v nejakej krajine dostávajú samozivitelky priemernú mzdu ako náhradu za nevýhodný vyber otca dieťaťa?
Úkaz mi tu krajinu

Ja netvrdím že všetky samozivitelky sú si samé na vine, ale mnohe si vybrali otca svojho dieťaťa asi všetkými inými orgánmi len nie mozgom a potom očakávajú neviem aké peniaze, žiaľ, nikde to tak nie je a ani nebude
Lebo každý musí niesť zodpovednosť za svoje činy a rozhodnutia

cocolino234
21. sep 2022

@pribinak ono je to pravda ale znie to extrémne smiešne, keďže tu máme minimálne výživné vo výška cca 30€. 😆😆 Takže s tým si môže vytrieť... ale zase ak si žena uloví chlapa s exekúciami lebo "to je minulosť, on sa zmení", tak sa naozaj nemôže sťažovať na nízke výživné.

@zmrzlinka2021 myslím, že práve preto použila slovo spoluobčania, pretože to sme my všetci, aj rómovia.

@alexandramb ďalšia nevzdelaná?😂 pochybujem, že vôbec poznáš nejaké príspevky v núdzi a podobne. Jediné čo zaujíma takéhoto jednoduchého sedláka ako si ty sú ČIERNI a nič viac. A aj na tejto stránke sú slušní rómovia. Admini by mali mazať rasistické príspevky, nahlasujem.

pribinak
21. sep 2022

@cocolino234 ešte raz, každý musí niesť zodpovednosť sám za seba a svoje rozhodnutia. Ak si nejaká žena urobí dieťa s chlapom ktorý už má 2 vyzivovacie povinnosti, o deti sa nestará, zato fajčí, gambli, pije a ona si naivne mysli že ho svojou láskou vylieči a budú šťastná rodina, tak si nezaslúži ani tých 30 eur

Netvrdím že každá samozivitelka je zmýšľaním takáto, ale každý mame v okoli podobnú tej čo som popisala a tie najviac kričia že kde sú peniaze

Treba ich poslať do krajín kde nedostanú ani toľko. Každá žena by mala naozaj popremýšľať nad tým, že akého otca vyberá pre svoje dieťa.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terezka1947
21. sep 2022

Čo znamená matka samoživiteľka?
Lebo sorry,ale všetky nie sú
Matka samoživiteľka je (podla mna) žena,kto.ostala sama s deťmi.
Nie žena,kt.je slobodná mamička a žije s otcom svojich detí,či žena,čo žije s novým partnerom a akože prečo má byť samoživiteľka????
Irituje ma to,lebo je to dehonestujúce pre tie ženy,kt.su ozaj samé a klobúk dole ako to zvládajú. A ženy,čo si chcú od štátu vycicat max a žijú si...to je fér voči tým ženám v prvej skupine?

mistymay33
21. sep 2022

@mama4444 Ja nerozumiem tomuto zmyšlaniu. Z akého dôvodu si samoživitelka? Urobila si si dieťa s niekym, kto ta opustil a neplatí ti vyžívne na dieťa? Štát ti dáva moznosť žiadať súdom výživné. Alebo si vdova? Štát ti vypláca vdovské a sirotské.
Aké príspevky by si si ešte predstavovala? Ak si na materskej máš materskú + výživné. Ak už nemáš nárok na materskú, chod do práce. Máš malú výplatu? Nájdi si inú prácu, zvýš si kvalifikáciu. Samoživitelka može byť aj osoba ktorá zaraba 2000 eur. Prečo si myslíš, že sa má to teba a tovje dieťa starať štát?

moni73
21. sep 2022

Ach zeny... Ked je tu debata o potratoch, tak ste kazda mudra, ako sa to da... Su zeny, ktore to dat nevedia. Kazdy moze spravit v zivote chybu a ano aj ja si myslim, ze ulohou statu je slabsim pomahat. Nie, nemusia to byt prispevky, ale uprava pracovneho casu, uprednostnenie pri prijati do zamestnania (pri rovnosti kandidatov) verejny, statny sektor, pri prijati dietata do skolky, pri prideleni obecneho bytu a pod. A su bohuzial aj zeny, ktore nedostavaju od otcov alebo po nich nic.

kaktusik007
21. sep 2022

fuu, teda. Ale nam nakladate.

Mozem vsak suhlasit s tym, ze kricia tie, ktore nezvazili dostatocne vyber partnera.

Ale osobne som bola v srackach kvoli tomu, ze niekto si povedal ze nechce choru zenu a dve male deti. Ze je mu to na pritaz.
A verte, to, ze sa mi manzel takto zachova - som ani len netusila. Z mojho pohladu som si vybrala slobodneho, bezdetneho, dobre zarabajuceho chlapa ako otca mojich deti. A potom prisla facka od zivota.

Osobne, nakolko som invalid, som za zrusenie akejkolvek ochrany tazko postihnuteho zamestnanca pred zamestnavatelom... Vdaka prehnanej legislative sa neviem zamestnat, neviem zmenit pracu.... Pretoze sa na mna vztahuje ochrana a nesmie ma nik bez suhlasu uradu prace vyhodit. Tak ma radsej ani nik nezamestna 😡

a ano, zazrakom som to ze som bola bez koruny, dala. A by ma zaujimalo, ci tie, ktore sa tu ohanaju exekuciou ex a nahradnym vyzivnym, ho niekedy uz realne aj poberali --- pretoze to je tiez story sama o sebe.

Takze zaver - ano, stat ma pomahat osamelym rodicom. A je jedno ci je to matka ci otec. Lebo castokrat sa osamely rodic ocitne v chudobe. A az ked budete mat jeden jogurt a tri rozky a toto bude celodenna strava co si budete moct dovolit --- az potom pochopite v akych ..... niektori osameli rodicia su. A ze chciet pracovat niekedy fakt nestaci...

doriiis
21. sep 2022

@kaktusik007 ...nejaku chranenu dielnu nemas v okoli?

terezka1947
21. sep 2022

@kaktusik007 som za,ozaj by štát mal pomáhať osamelým rodičom.
Nemôžu to dať sami.
Ale v okolí mám kopu "matiek samoziviteliek" ale samé nie sú. Čiže nediv sa,že ľudia sú negatívne naladení.
A naopak,mám kolegyňu,sama s 3detmi a obrovský obdiv. No od štátu dostava to isté ako matky samoživiteľka žijúce so svojím partnermi,či otcami svojich detí. Strašné nefér.

matabb73
21. sep 2022

@terezka1947 matka samoživiteľka je žena, ktorá žije s deťmi v domácnosti sama. To znamená, že nemá žiadneho iného partnera.

moni73
21. sep 2022

Ja som osamely rodic bez vyzivneho. Co by som chcela od statu? Aby bola zdravotna starostlivost a skolstvo bezplatne. Aby som nemusela nahanat terapeutov (dieta s as), zobrat o terminy a platit 60 eur za hodku, dokonca za terapiou cestovat mimo ba. Platit aj za zruseny termin (ked prave toto je jednym z problemov dietata). Aby som ako jedine na svk zijuce dieta mojich rodicov mala narok sa o nich postarat. Aby moj otec mohol dostat liecbu, na ktoru mal narok a dovera by ju preplatila, vszp nie. Je velmi tazke pracovat, starat sa o rodica a starat sa o speci dieta. Nemate na to silu, cas a v konecnom dosledku ani prachy na suplovanie statu (zdravotnictvo). Stat na velmi vela frontoch zlyhava. Necakam ziadnu financnu pomoc, mesacne dam na pomoc druhym viac ako dostanem pridavky.

stanulienkat
21. sep 2022

Prečo by som mala byť ja diskriminovaná zato, že som si dôkladne zvážila s kým si spravím dieťa? To je na každého rozhodnutí, každý má možnosť voľby. A mamičky nemusia do troch rokov sedieť doma s dieťaťom, môže ísť do práce, môžu mať výživné a môže im pomôcť rodina.

mogaa
21. sep 2022

@alexandramb o dieťa sa majú starať rodičia, nie štát....