Dom alebo byt pre matku so synom

17. jan 2023

Ahojte. Idem si po vaše skúsenosti rady. Zostala som sama so synom,otec už nemá viac záujem. Ja riešim momentálne to,či si kúpiť byt alebo spolu s rodičmi prerobiť starý rodičovský dom kde by sme mali zvlášť na poschodí svoj byt s malým,rodičia by bývali dole. Ak sa rozhodnem pre byt,domček sa predá.
Domček mi je rozhodne milší ale poviem pravdu že riešim dilemu. Prirodzene nechcem ostať sama,dúfam že si časom nájdem partnera,aj kôli sebe,aj kôli synovi.mám už pred 40tkou. A tak rozmýšľam či zdieľaný dom s rodičmi nebude veľkou prekážkou pri zoznamovaní,predsalen byt je väčšie súkromie.....ak aj budem sama, vlastný byt je len o mne a synovi, žiadne prispôsobovanie atď....
Ako to máte vy,ako by ste to poriesili? Ďakujem

patka06
17. jan 2023

Nie je nad čím uvažovať, sama si si odpovedala ...BYT

pribinak
17. jan 2023

BYT, bez debaty. Sama s dieťaťom. Budeš sama sebe pani a nie pri maminej sukni

O rok založíš diskusiu že rodičia tá ako matku nerešpektujú syn viac poslúcha deda ako teba a nemáš súkromie, ….

anjelicek26
17. jan 2023

Ja by som sla do bytu

- bude len tvoj, tvoje pravidla, tvoja vychova, tvoje sukromie
- nebude potrebna prerabka
- syn uz je predpokladam vo veku, kedy ho zahrada a piesocek a babka s dedkom nebudu tak nadchynat, ako ked mal dva roky
- syn bude chodit do skoly, na kruzky, a vsetko, co je v meste - na dosah MHD ci pesi - z dediny mas daleko a vozis jak taxik. Jedine, ze by je ten dom v meste v centre. Co je malokedy no.

Ak budes mat novy vztah, to budes riesit, ked to prijde...

sasesoe
17. jan 2023

Ahoj, ja by som sa rozhodovala podla veku a vyspelosti dietata - kolko pomoci s nim este budes potrebovat. Taktiez podla lokality a vzdialenosti od skoly, kruzkov, prace (aj ked ta sa moze samozrejme zmenit). Rodicov si poznas sama najlepsie, vies ake hranice si dokazete nastavit, kolko ponozu, kolko ofrflu, co (ne)respektuju. Moze to byt pomoc na nezaplatenie

mikadooo
17. jan 2023

Tiež by som šla do bytu. Rodičov mám rada, ale... Som už dospelá a chcem si svoj život riadiť sama, nie s ich dobre mienenými radami za chrbtom. Otázka samozrejme je aj, aký veľký je syn, či si spolu s rodičmi+synčekom už bývala a či to bolo v pohode. Deti do cca 2r - 2,5r. sú relatívne "poslušné", potom začne prvý vzdor a názory na výchovu sa môžu začať diametrálne líšiť 😁. Plus teda ešte keď náhodou sa vyskytne nejaký nový partner, ktorý vašim úplne nesadne... Každopádne, všetko závisí od toho, aký máš ty vzťah k rodičom, či sú dostatočne "odstrihnutí", aby rešpektovali tvoje pravidlá, čo sa synovej výchovy a žitia "na poschodí" týka, alebo budeš stále ich malé dievčatko, ktoré treba vychovávať a dohliadať naňho a radiť a ináč sa mu starať do života (samozrejme, vždy len pre tvoje vlastné dobro).

autor
17. jan 2023

@anjelicek26 no práveže dom je v centre mesta,síce malého mesta ale v centre a domy sa tu len ťažko dajú zohnať. Byt by bol v rovnakom meste len kúsok odtial,ale práveže starší s nutnou prerábkou do budúcna nakoľko teraz by som už financie na to nemala.
@mikadooo
@sasesoe
@patka06
@pribinak bolo by to take zle aj v dome kde by sme mali každý zvlášť vchod,vlastnú kuchyňu a všetko? Nebyvaka som takto s nikým tak nemam šajn ako veľmi by to zasahovalo do súkromia. Syn má 5, ja mám prácu v inom meste čiže pomoc od mamy budem potrebovať veľkú

missdiva
17. jan 2023

No ja by som si vybrala dom ked pises, ze budes od mamy potrebovat velku pomoc s malym, tak nevidim zmysel v tom sa osamostatnovat ked vlastne aj tak bude syn stale u nich. A oni asi tiez nie su nadseni, ze by sa mali prestahovat a dom predat.
Ale teda takto by som sa rozhodla len za predpokladu, ze mate ozaj dobre vztahy.

mikadooo
17. jan 2023

Nuž tak ak ty potrebuješ pomoc od mamy, tak sa zariaď ako to ty potrebuješ 🤷. Bývanie v jednom dome môže byť problém a nemusí... Ja nepoznám tvojich rodičov ani teba. Ani som tak nebývala a ani bývať nechcem - vychádzam ale zo svojich rodičov a zo seba 😉.

anjelicek26
17. jan 2023

Tak ak ti mama musi chodit po syna do skolky, lebo to kvoli praci nebudes stihat, je to uz o inom... to je lepsie, ze ho zavezie domov, da mu jest a on vybehne na vase poschodie... aj neskor kvoli uloham...

syslik81
17. jan 2023

mas aj surodencov? ak ano pocitaj ze po smrti rodicov sa budes musiet aj s nimi delit ... ak su rodicia ok mozes v pripade ze si niekoho najdes byvat s nim a svoju cast domku dat do podnajmu.. na zaciatok sa ti hodi pomoc rodicov.. ale vsetko zalezi aky su-montovali y sa ti do ziota? vychovy? mala by si svoju volnost? su rodicia pracujuci alebo nie? vsetko ma svoje pre a proti .. a kedze tvoju rodinu ziadna nepozna tazko sa radi ..

jamimo
17. jan 2023

ja by som k dotazom ešte pripomenula, pre korektnosť vzťahov a možných problémov do budúcna (napr. extrémna šetrnosť rodičov v starobe, napr. starecká demencia) ako budeš mať s rodičmi vysporiadané spoluvlastníctvo, list vlastníctva, podružné hodiny (plyn, elektrika, voda) vecné bremeno, právo dožitia... či máš súrodencov(možné dedičské konanie) , čo s polovicou domu, ak sa rodičia raz pominú...

patka06
17. jan 2023

Ak potrebuješ pomoc rodičov, tak by sa to možno dalo zvládnuť ako píšeš samostatné bývanie vedľa seba - neviem aké máte vzťahy, koľko sa rodičia "starajú" do tvojho života.
V každom prípade by ste si hneď od začiatku museli stanoviť hranice a rešpektovať ich

kaktusik007
17. jan 2023

ja som sama s detmi od ich 1,5 a 2,5 roka.... odkazana na pomoc rodicov... deti teraz maju coskoro 12 a 13 a uz vidim ze im vadi, ak je moja mama na noc u nas, lebo som sluzobne prec / asi jednu noc v tyzdni mi to vychadza/. Vadi im jej vychova, a uprimne aj mne vadi ako sa snazi nam montovat do zivota a ako citovo vydiera v style - ved ja nic som take nepovedala, ja som len to ako priklad 🤦‍♀️ Aj ked nama ma byt 11km od nas, zvykla si chodit ako ju napadlo, zvykla robit program toho co ona ma predstavu ze by sa malo robit, ma poznamky na moju adresu pred nimi ohladne vychovy....

a to som teda brutalne asertivny clovek a som schopna ju poslat do teplych krajin. Lenze - potrebujem pomoc 1 noc v tyzdni a moja mamicka to vie, takze vymedzovanie hranic je niekedy fakt ze narocne.

a ako pisem - mam vlastny byt 11 km od nej, kupila som si chalupu od nej 2km aby mala ona kam chodit v ramci volneho casu a neriesila ma az tak moc, co celkom pomohlo - v lete.

nikdy, nikdy a este raz nikdy by som nebyvala v ramci jednej budovy s mojou matkou. A ani s nikym, kto by mi nebol cudzi - susedia sa maju zdvorilo pozdravit, vymenit si informacie o pocasi, pozicat si vajicko/ muku/ mlieko ked druhemu dojde a tam to konci. Ani kavickovanie u susedov neuznavam ;)

za mna - chod do bytu. Ano, dom je skvely - v centre mesta je to snom, len.... ta cena za to co budes musiet platit ci stoji 🤷🏼‍♀️

elizita
17. jan 2023

Podľa toho čo píšeš,tak dom. Ale fakt to dobre poriešiť aby to bol kvázi dvojdom

sasesoe
17. jan 2023

Po doolneni info dvojgeneracny dom mi pride uplne idealne riesenie pre Teba. Ak by ste to mali zapisane ako 2 bytove jednotky, tak este lepsie. Tam nemas o com, co jmnajblizsie pri rodicoch

autor
17. jan 2023

@syslik81 mám brata a to je poriesene.moja mamina bola veľmi prezierava a ja aj brat máme už teraz napísaný nehnuteľný majetok spravodlivo na seba. Čiže toto problém nieje.s otcom vzťahy horšie, s mamou dobre.do života sa mi nemontuju,toto je v pohode i keď otec je ťažká kapitola.ja ozaj riešim len tu súvislosť že aký veľký by bol problém potom pri pripadn partnerstve a súkromí.ja to mám napr sama v sebe tak,že keď vidím chlapa ako býva s rodičmi,je to pre mňa automaticky neprijateľná parketa, nesamostatny jedinec, i keď toto by ten prípad nebol ale ozaj netuším ako by sme takto žili s rodičmi

autor
17. jan 2023

@sasesoe úplne na samostatné 2 bytové jednotky sa to nedá žiaľ spraviť,teda možno, ale finančne by sa to už neutiahlo,lebo to by už boli ozaj hrubé zásahy do domu.

pinkgirl
17. jan 2023

Ber byt. Nechcela by som mať rodičov "za zadkom" aby sledovali kedy prichádzam, s kým sa stretávam. Nech sa ti do života nemontuju. Aj pre teba je chlap v rodičovskom dome s rodičmi výstrahou a je "neprijateľný". Podobne môžeš aj ty chlapa takto "odpudiť".

nikasmile
17. jan 2023

Skús bývanie pri rodičoch bez rekonštrukcie a ak sa nesvedčí kúp byt. Ja osobne by som sa osamostatnila. 2 oddelené vchody nazaručujú nič.

poly2406
17. jan 2023

Ja som takto po rozvode prišla k mame do dvojgeneracneho domu.
Celé poschodie pre seba a deti.
Teraz riešim kudy kam!!! Sme tu 5 rokov, celé zlé!
Pritom vzťah sme mali dobrý, nikdy sa nejak nemiešala. Prišli sme a akoby chcela zaujať miesto môjho partnera. Si u mňa, moje pravidlá. Hlásiť príchod, odchod...kam idem, prečo, s kým.... Komenty na všetko a každého..choré!!!!
Mám 42!
Omeškám sa z práce.. či nákup, čokoľvek a už blbé poznámky.
Každý chlap je zlý, alkoholik, tyran ...
Čiže ani vzťah, priateľov už iba na jednej ruke porátam...
Už by som to nespravila!!! Toto je zlomok toho čo sa u nás deje...pokazilo sa čo sa dalo a aj tak musíme odísť...mohli sme mať celý cirkus dávno za sebou

pbra40
17. jan 2023

Preco chcu dom predat, ak sa tam nenastahujes? Nestihaju ho?
Tak im kupit byt a ty si nechaj dom.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
17. jan 2023

@pbra40 oni v byte bývajú, dom je po starých rodičoch a aka byť obývateľný,treba mu veľkú prerábku.cize buď sa predá,alebo prerobí a preda sa byt....
@poly2406 moja mama taká nieje,teraz som u nich v byte kým toto meporiesim a nestará sa mi absolútne do ničoho, ani do výchovy, ani kedy a s kým som vonku.....
@nikasmile to sa nedá lebo tam nebýva nik čiže jedine na ostro alebo vôbec

nikasmile
17. jan 2023

Budem stručná, tak vôbec.

sovica
17. jan 2023

Dala si ďalšiu veľmi dôležitú informáciu, ktorú si mohla napísať aj hneď. Keďže rodičia byt majú, bol by problém predať ten starý dom a kúpiť byt pre Teba? Tým by sa vyriešil problém okamžite.

autor
17. jan 2023

@sovica Nasi sú v byte, ja mám nejaké peniaze na svoj byt,zvyšok dostanem od mamy. Dom je starý a nik v ňom nebýva, zainvestoval i by sme doň všetci a mali ho ako dvojgeneračný. Akosi som myslela že som to tak nejako napísala keď som písala že prerobíme spolu starý dom...som.si neuvedomila že to bolo jasné iba mne keď viem o čo ide 🙈🙈

miskakyska
18. jan 2023

Ľudia vy myslíte, že nikto nikdy nevychádza s rodičmi,svokrovcami, súrodencami?
Mi to tak príde podľa komentárov v každej podobnej diskusii..." preč,preč,preč.. čo najďalej od rodičov,svokry..." ..to je veľmi smutné..
By ste neverili,ale existujú aj dobré vzťahy..za to, že vy to nepoznáte, nemusíte byť presvedčené a iných presviedčať, že to tak nie je..
Autorke držím palce☘️

babajaga
18. jan 2023

dom je dom,ja by som brala dom,len by nesmel byt velky,tym padom vacsie naklady na vsetko

mimikarol
18. jan 2023

Ja by som brala byt. Rodičia sú už predpokladám starší, ak ostaneš sama zo synom čo budeš robiť v takom veľkom dome? Píšeš že máš s mamou dobrý vzťah, ak je ochotná pomáhať ti pár rokov s dieťaťom tak by som brala byt. Dom je nekonečný žrút peňazí. Viem to porovnať. Bývali sme v byte, pred 5timi rokmi sme kúpili dom a ja už to aj ľutujem. Dali sme do prerábky tisíce a ešte stále nieje všetko 100% tak ako by sme chceli

sovica
18. jan 2023

@autorka Nie, myslím, že nikomu to nebolo jasné, lebo si nenapísala, že rodia bývajú momentálne v byte, ktorý vlastnia. Mne z toho vyplývalo len to, že bývajú v dome, ktorý treba zrenovovať a upraviť na dve bytové jednotky, ak by si išla bývať s nimi.
Preto som sa po Tvojej informácii, že rodičia vlastnia dve nehnuteľnosti spýtala, aký by bol problém, keby ste do toho starého domu nevinvestovali žiadne peniaze, ale radšej ho predali. Lebo tým by sa vyriešila Tvoja situácia naozaj bez problémov. Rodičia by ostali naďalej v byte, v ktorom žijú. Starý dom by sa predal. Za utŕžené peniaze by si si mohla kúpiť byt Ty resp. by si časť mohla zainvestovať zo svojho (písala si, že niečo máš našetrené) a ostatné peniaze by ostali rodičom. Takto by bol "vlk sýty aj koza celá".