Čo sa viac oplatí pri kúpe auta - lízing alebo pôžička?

dasenkaaaa
24. aug 2019

Ahojte. Chcem sa osamostatniť, mam dve deti,manzel mi auto nechce davat. Rozmýšľam ze si kupim nejaké. Zvažujem,nechcem stare auto s x milion kilometrami... nemám peniaze na opravy... sú celkom fajn ceny niekde na 5-rocne cca, alebo aj predvádzacie hoci...ale neviem ci to utiahnem, mam dve deti, vrátila som sa teraz prace, plat okolo 700€. Je mozne ze potom ostanem sama s detmi...nechcem sa mu vždy prosikat ked chcem auto, byt na nom finančne závislá, prispôsobovať sa mu. Poraďte tie ktoré ste to zvládli... čo sa viac oplatí, pôžička z banky či auto na lízing... či mi vôbec dajú keďže som uvedená ako spoludlznik ns hypotéke.

pribinak
24. aug 2019

Zober 2 kamosov a chod do bazáru. Okrem platu budes mat aj vyzivne

evitka83
24. aug 2019

@dasenkaaaa uprimne s tym prijmom a faktom, ze si samozivitelka s dvomi detmi je pre teba asi jedina moznost financny leasing. Spolocnost v tomto pripade nekontroluje tvoje prijmy, kedze auto je ako zaruka a patri ti az po splateni leasingu, poskytuju ho aj bazari. Pri pozicke vacsinou banky skumaju tvoju financnu historiu a pozaduju tusim 3-6 mesiacov spatne dokladovat staly prijem. Takze u teba asi skor nebude otazka, co je vyhodnejsie, ale kde ti financovanie vobec poskytnu 😳

pralinka86
24. aug 2019

Ak sa da, pozic od rodiny/znamych.. radšej im splacat mesacne ako banke uroky. Nove nekupujte, auto straca brutálne na hodnote len čo vyjde z predajne. Daju sa kúpiť dobre auta par rocne.. ideal kebyze mas znameho co sa vyzna/technik, aby šiel pozrieť to auto a odhadol najbližšie opravy/vydavky

missdiva
24. aug 2019

@dasenkaaaa urcite by som si byt tebou kupila starsie auto, kludne 7-10rocne ale lepsiu znacku a aby malo co najmenej kilometrov (ze si kupis novsie rozhodne neznamena, ze nebude treba opravy len bude drahsie).
Kazdy uver na auto cez bazar neskutocne preplatis (zamestnanci bazarov su plateni od toho o kolko navysia uver). Najvyhodnejsie mas navysit hypoteku a pouzit hotovost z nej a kupit si auto od sukromnika (existuje na nete sluzba, ze si zaplatis nezavisleho mechanika, ktory pojde ku kupe auta s tebou).

lula313
24. aug 2019

@dasenkaaaa ak ho nutne nepotrebuješ, začni si naň odkladat peniaze. Píšeš, že mozes zostať sama, takze je podľa mna riziko, aby si sa uviazala na nejaké 3 roky splátkami. Ano, vyzivne budeš mat, ale otázka je koľko a či ti ho muž aj bude ochotný platiť..

dasenkaaaa
autor
24. aug 2019

@lula313 ratam so splátkou 100€ mesacne, takze aj 5-6 rokov by som splácala. Vyssiu splátku nechcem aby som nežila ltt

hettinka
24. aug 2019

@dasenkaaaa prvé auto som mala Suzuki Splash za 7777€, nové. Splácali sme to na štvrtiny, prvá štvrtina hneď a potom ešte 3x. Plus každý mesiac poistka.

Potom sme ho predali po 3 rokoch, teraz mám Citroën C-Elysee, platíme 270€ mesacne, akontáciu sme dávali má začiatok peniaze z predaja a mame zo na 3 roky. U nás zo rieši manžel, takze presne sumy neviem, píšem orientačne.

Povodne som chcela jazdené, ale boli zo šroty, zháňali sme mesiac, v okruhu 100km a nič sme nenašli. A hlavne sa vyhni AAA AUTO.

100€ mesačne splácať je nereálne a ak chceš splácať 5-6 rokov, veľa preplatis. Radšej 1-2 roky šetrí a splácať kratsie.

hettinka
24. aug 2019

A ozaj, keď som splácala to prvé auto, mala som svoju bežnú pravú + prácu 3 roky na dohodu. Splácala som ho z tých peňazí z dohody. Akurát mi to pokrylo auto, servis.

dasenkaaaa
autor
24. aug 2019

@hettinka mam dve male deti, neviem si predstaviť byt bez auta tak dlho :/. Videla som napr.7 ročný Citroen za 3500€, alebo 3 ročný Hyundai za 7500. Zatiaľ sondujem, zvažujem možnosti... je to bieda pre matky s deťmi :/

dasenkaaaa
autor
24. aug 2019

@dasenkaaaa oprava 7-, ročný Citroen za 5500€

hettinka
24. aug 2019

@dasenkaaaa mne toto druhé platí manžel aj lepšie zarábam. Na prvé vlastne auto som si pockala 11 rokov, dovtedy sme mali jedno auto a striedali sme sa. Bolo spoločne, nie manželove a že by som di ho “požičiavala”. Kto potreboval, vzal si kluce. A nemám ho na zábavu, ale ako nutnosť. Vozim denne syna do školy (teda už by siel aj sám, ale doteraz bol na to maly).

Ešte si zarataj servisne prehliadky pri novom aute, zimné pneumatiky, na benzín platím 60-70€ mesačne.

pralinka86
24. aug 2019

100 mesacne splatka je dosť zle,preplatis strašne.. ak nemas od koho požičať, tak len šetriť a šetriť a vydržať bez auta. Za tych 5-6rokov sa toho auta budes chcieť akurát zbaviť, plus treba rátať s opravami, ci beznymi alebo neplanovanymi.. to by bola utopia

evitka83
24. aug 2019

@dasenkaaaa no ale pozri si, kolko maju najazdene km, cena sa viac odvija od km nez roku vyroby. Ja som tiez kupovala rocne auto s najazdenymi 10 tis km. Ja som najazdila za dalsi rok vyse 30000km.

lula313
24. aug 2019

@dasenkaaaa no nezabudni, že na staršie auto Ti už peniaze nedá leasingovka/banka(tie majú tuším podmienku max 9 rokov aj s dobou splácania, čiže 7rocne budeš môcť splácať len 2 roky)+ poistka, servis, PHM, čiže rataj s oveľa vyššími splatkami

eliska13
24. aug 2019

@dasenkaaaa to je aj olej, servis, poistka, benzín , zimné pneu...nehovoriac, ak Ti odíde nejaká suciastka.....tak veľa rokov by som nesplacala.Ked už, tak leasing a nie pôžička z banky.predvadzacie auta bývajú v plnej výbave a drahé a teda aj po pár rokoch drahé.
Na tvojom mieste to prehodnotim, ak to nie je nutnosť čo tým vyhras?si doma skôr z práce, odvezies niekde ďaleko deti do školy, škôlky?ak Ti hrozí, že zostaneš sama ešte viac. ..

kristiii
24. aug 2019

@dasenkaaaa ja by som šla kľudne radšej do staršieho a lacnejšieho auta, ale spolahlivejsej značky (ako napr. spomínaný Citroen).

sissy27
24. aug 2019

@dasenkaaaa no splátka 100€ mesačne. Pripočítaj palivo aspoň 50€ mesačne, poistku, 2x do roka prezutie, každý rok výmena oleja a kontrolný servis, každé 2 roky stk+ek, niečo ťa bude stáť prepis. A samozrejme počas roka sa vyskytne vždy aspoň nejaká drobná oprava a občas aj niečo za viac peňazí, na to by bolo fajn mať rezervu, lebo autoservis na splátky nerobí. Tak ja len že aby si rátala s tým, že to nie je len kúpim auto a vozím sa 🙂 ale je to samozrejme úspora času, pohodlie.

dasenkaaaa
autor
24. aug 2019

@hettinka u nas to nie je spoločné, je manželove...s musím si ho pýtať....a samozrejme nie vždy ho dostanem

dasenkaaaa
autor
24. aug 2019

@evitka83 my mame dvojročné auto s 20000 km... pozerám tak 5 rocne, max.7. a do 70000 km

jankapepe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
24. aug 2019

@jankapepe tak možno ho manžel potrebuje na prácu, resp. nemajú asi bohvieaký vzťah, keď píše, že asi zostane sama. A vlastník vozidla je len jeden, asi by jej nebolo úplne príjemne, keby manžel nahlási krádež vozidla a ju zastavia policajti...
No a to ešte bude potrebovať kľúče a doklady od auta a keď jej ich nedá, tak spraví čo?

h2
25. aug 2019

@dasenkaaaa Ahoj, ak nutne auto potrebuješ, tak dajú sa kúpiť aj autá za 500 €. A vôbec to nemusia byť nepojazdné rachotiny. Len sú to jednoducho staré autá, ktorým síce nič nie je, ale už ich nikto nechce, lebo na Slovensku je to tak, že každý chce mať super auto, aby robil dojem, aj keby nemal čo do huby.

0hena0
25. aug 2019

@pribinak odkedy sa vyzivne zohladnuje pri pozickach, lizingoch a pod?

0hena0
25. aug 2019

@dasenkaaaa vyzivne, su peniaze na deti. Nie na pozicky!

pribinak
25. aug 2019

@0hena0 kde píšem, ze sa to zohľadňuje? Ja píšem, ze okrem platu bude mat aj vyzivne, vsetci okrem teba pochopili, ze to su peniazky k prežitiu.
Nepochopila si nevadi, pekny zvysok dna!!!

stanulik33
25. aug 2019

My sme natrafili na staršie auto, ale malo jazdené a v stave skoro ako nové, majiteľ si ho opatroval a šetril. Treba pohľadať, dá sa natrafiť aj na také kúsky. Vyšlo nás 1600€. Bez nejakých ďalších investícií.

marlenka222
25. aug 2019

@sissy27 ale kúpené bolo predpokladám že za manželstva a už to sa berie ako 1/2 rovnako ako spomínaná hypotéka
Čiže pri rozdelení majetku by sa nedelia iba hypotéka a nehnuteľností ale aj auto ;) na ktoré má právo aj manželka. Krádež nie je krádež. Nahlásiť môže, rovnako ako mne sa stalo že má preverovali pretože ja sama mám auto písané na manžela. A ešte ma staré bydlisko, ja už nové. Ako je možné že jazdím manzelovym autom dokonca v papieroch iné bydlisko ako ja a vraj manžel... No dokonca som volala manželovi pred pánom policajtom. V dnešnej dobe kedy všetko ide cez počítače a o všetkom vedia. Všetko závisí od toho, kto ťa odchyti a ako si chce dokázať že si niečo porušila. Čiže aj krádež auta manželkou nemusí byť krádež ale iba požičanie zvlášť ak sú manželia ;)

marlenka222
25. aug 2019

@sissy27 podotýkam s manželom vychádzam veľmi dobre, manželmi ostávame :D nerozvadzame sa.

sissy27
25. aug 2019

@marlenka222 ja netvrdím, že ju za to zavrú, len bude mať chvíľu nepríjemnosti s policajtmi a potom asi nie úplne ideálnu atmosféru doma. A neexistuje spôsob, ako muža donútiť aby jej odovzdal kľúče a doklady od auta. Takže rada “ zober si a hotovo” (ktorá je už zmazaná 🙄) je v tejto situácii úplne odveci.

ciernysokol
25. aug 2019

@dasenkaaaa
Tazka situacia.ale treba sa zrejme najprv rozhodnut,ci sa rozvadzas alebo nie.ak ano,auto nekupuj,delilo by sa na polku,ale manzelove tiez.auto kupit po rozvode,az ked bude jasne,kolko penazi ti mesacne vlastne ostava.auto je zrut penazi,doslova.najma starsie,ale aj nove casto.ak sa nerozvadzas,kupit mozes,neviem,co vsetko plati manzel,ze by ti ostali nejake peniaze.osobne poznam velmi dobre dlhe roky takych,co auto zene s dtmi nepozicaju,viem,co to obnasa,aj co cakat.ale teoreticky,ked zoberies pozicku,mala by to byt vasa spolocna zadlzenost,ci nie? Ked mate bsm.bolo by to treba premysliet.ale v kazdom pripade si ujasnit,ci sa rozvadzate alebo nie.