Chýba dcére výchova otca, keď som ostala sama?

28. okt 2024

Vsimli ste si, ze u vasich dcer chyba pri vychove? Ze sa to prejavilo nejako? Ako ste im danu situaciu vysvetlili?
S dcerou som sama od jej 5mesiacov, otec pride raz za 3mesiace na navstevu dovtedy nic, ziadny facetime ci telefonat
Dcera ma 2roky
V jej zivote je moj otec, pradedkovia a krstny otec

micusa2222
28. okt 2024

buď rada, ž má aspoň tvojho otca, deda....krstného otca...druhé nemajú ani to...ak biologický otec nemá záujem, nepritiahneš ho ani reťazou k dcére...

kacena4
28. okt 2024

dieta potrebuje muzsky vzor ak ho ma v inom cloveku super

thirstymonk
28. okt 2024

Pri výchove ani nie... týmto dievčatám však chýba otcovská láska. A v mladom veku sa potom utiekajú do partnerstva k o 20 rokov starším ujkom, aby si to nahradili (čiže bude mať 17 a donesie ti domov frajera, ktorý bude mať 40)

bessie12
28. okt 2024

Otca som nemala. Ale mala som mužský vzor. Bývali sme vtedy s krstným a starými rodičmi. Takze otec mi de facto vôbec nechýbal.

h2so4
28. okt 2024

Ostala som sama s dvomi dcérami. Môj ex za nimi chodil ako sa mu chcelo alebo keď si na ne náhodou spomenul. Ako mužský vzor mali dedka, môjho strýka a švagrov.
Staršia má 27 a pracuje, mladšia končí VŠ.
A áno poznačilo ich to sú pri výbere partnera opatrnejšie a nehrnú sa bezhlavo do vzťahu.

paulina291
28. okt 2024

Naštastie osobnu súsenosť nemám ale poznám dievčatá/ženy v okolí. Nehovorím, že je to pravidlo, no majú často negatívny pohľad neskôr na chlapov. Ako keby neverili, že existuje chlap, ktorý by sa normálne správal ku žene. Počúvam od nich, ako sú muži hajzli. Určite v istých prípadoch boli ich matky naštvané na otcov, že odišli a tak to do dcér projektovali, že chlapi sú proste hajzli čo odchádzajú od žien a myslia na seba.
Takže ak môžem poradiť, tomuto sa vyhnúť aj keď máš na chlapa isto nervy. Nájdu sa stále fantastickí muži.
A iný mužský vzor je super, lepšie niečo ako nič, no tam dieťa nevidí tú manželskú dynamiku aj ktorú potrebuje.
Tým nehovorím, že z nej nevychováš super ženu. Len je to isto o kus ťažšie.

13uzivatelka11
28. okt 2024

@thirstymonk neskatulkuj.. Otec mi zomrel keď som bola malá, nepamätám si ho, len viem, že sa nesprával pekne k mame a mam o rok mladšiu sestru od neho, takže nič moc.. Nemala som ani žiadny iný mužský vzor a nikdy sa mi starší muži nepáčili...

andrejkap123
28. okt 2024

Z vlastnej skusenosti z okolia zeny co nemali otca si hladaju velmi zlych partnerov. Lebo nemali dobry vzor otca resp ziadny.

ivanabat
28. okt 2024

Psychológovia sa zhodujú, že pokým v živote nielen dievčat, ale aj chlapcov figuruje iný mužský vzor (starký, ujo, strýko ...), tak ten neprítomný otec tam nenarobí takú šarapatu. A nie každé dievča si kvôli neprítomnému otcovi vyberá starých ujkov. Môže sa to stať, nemusí. Dôležité, aby sa to dieťa cítilo milované od osôb, ktoré sú prítomné v jeho živote.
Ja som mojej dcére povedala, že to bola jeho voľba, nebyť s nami, lebo sa necítil šťastný a chcel žiť iný život. Písali sme o tom aj s detskou psychologičkou taký príbeh, ktorý som deťom čítala, keď boli malí, aby pochopili situáciu. Dcéra to úplne prijala a jej stačí starý otec a ujo, ktorí ju bezhranične ľúbia a ona ich.

luccija
28. okt 2024

My sme učili na psychológii, že skôr chlapec potrebuje mužský vzor hlavne od 10 r plus.Staci, že máte dedka, kamarátov...a nikde nie je písané, že si chlapa časom nenájdeš.na odľahčenie si predstav, že máš doma chlapa čo sa len povaľuje, nic nerobí aký by to bol vzor?Nič nie je ideálne a každý si nesie z detstva nejaké traumy.Ale áno, pre dievča býva prvý chlap do ktorého sa zamiluje otec ochranca.

bykaterina
28. okt 2024

ved ma muzsky vzor, a to je dolezite, a verim ze dostava od nich aj lasku.
nam ju daval dedo.
@thirstymonk to dobre trepes. ja nemam otca od 5 r a segra od 3 a teda vobec nie sme na stare kusy. toto skatulkovanie 🙈

thirstymonk
28. okt 2024

@13uzivatelka11 Ja nehovorim o tom, prirodzene, že 20 ročnej sexici sa sotva bude páčiť 50nik zošuvereny, šedivy. Oni s nimi nie sú preto, že sa im páčia, ale preto, že hľadajú náhradu lásky otca.

thirstymonk
28. okt 2024

@13uzivatelka11 - ale áno, máš pravdu, že škatuľkujem. Tak sa ospravedlňujem.

mimka1402
28. okt 2024

Je to v poriadku má vzor mužov a to potrebuje, mať s nejakým blízky vzťah. Aj už je dokázané vo svete, hlavne skrz single rodičov ale aj v homosexuálnych pároch je dôležité aby tam niekto bol v role druhého pohlavia či dedko, stryko, ujo, ktorý to "prevezme".
Takže neboj 🫶🏻

simca06022011
28. okt 2024

vies co, cim som vacsia, a cim mam dlhsie dceru = radsej ziadny "vzor" ako zly vzor... cize ak je ex nie prave najvzornejs, lepsie bez neho. A ano dietatu urcite pri rozumnom rodicovi, staci vidiet fungovanie (naozaj funkcne fungovanie) rodiny atd niekde inde. A v dnesnej dobre mne ani nepride, ze niekto ma nejaku rolu prevziat, vsak zeny casto preberaju vsetky role na seba, detto otcovia bez partneriek... za mna je to dolezitejsie v tych medziludskych vztahoch

simca06022011
28. okt 2024

@thirstymonk ja mam na toto pohlad iny, zvacsa hladaju istotu a opateru a nemusiet sa handrkovat s mladym, nezabezpecenym, nevyzretym dostatocne atd... a to si dovolim povedat je vacsina bab, ktore si najdu stareho partnera. A nie tento opisovany "nedostatok ocka". Vo vacsine je lepsie sa vyhovorit, ze nemala som otcovsku lasku, tak utekam k dedkovi, ktori mi zaroven dokaze nakupit oblecko, kozmetiku a zabezpecit byvanie podla mojho rozmaru.

13uzivatelka11
28. okt 2024

@thirstymonk ale ja som ten vzorce nemala a proste som nikdy nič so starším nemala ani som po tom netuzila 😀 akože nevravím ze mi otec občas nechýbal a chcela som komplet rodinu, ale nemalo to na mňa takéto následky.. Akože je jasné že niekoho to poznači viac a niekoho menej, ale už aj v tomto veľmi sa doba posunula a podla mňa dnešné mladé dievčatá to tak pocítiť nemusia, ked si mama da na to pozor a bude sa ten dcére inak venovať a aj z nejakého toho psychologického hľadiska bude možno viac zisťovať ako na to..ale teda na druhej strane chápem, že keď je slobodná matka, tak na to asi nebude mať každá priestor atď..

sisska96
28. okt 2024

@thirstymonk tak tak. Nikdy nebudú založiť rodinu, lebo nemajú vzor

autor
28. okt 2024

Dakujem za vase odpovede mile zienky
Pan zabludilec neviem co tu robi s takymi nazormi

gleep1
28. okt 2024

To on neprezentuje svoje názory ale to, čo ukázali štúdie. Dievčatá ktoré nemajú otcov sú promiskuitnejsie, hľadajú si neprimerane starších partnerov a obe pohlavia čo vyrastajú bez otca majú horšie akademické výsledky a viac problémov so správaním. To je priemer s štatisticky významný priemer nejednej štúdie. Toto sa znásobuje v chudobnej domácnosti. Tam, kde ma dieta všetko čo potrebuje, iné pevne mužské vzory a naozaj kvalitnú matku sa nič z toho prejaviť nemusí. Ani v chudobnej domácnosti s nanič matkou sa to nemusí prejaviť ale pravdepodobnosť bude násobne vyššia.
Každopádne sú následky na deťoch bez jedného rodiča miernejšie než sú na deťoch čo vyrastajú s obomi rodičmi v konfliktnom prostredí, v alkoholickom alebo násilnom prostredí..

bykaterina
28. okt 2024

@gleep1 presne radšej bez otca ako vidieť krik, bitku, týranie atď....

drago12587
28. okt 2024

Mužsky vzor je velmi doležity.. nemusi byt nutne otec ( aj ked to je najsilenejši vzor pre deti)... Hlavne do 10 roku života . Chlapci sa naučia priebojnosti, sebareflexie ( otcovia zvyčajne neprechvaluju), rozhodnosi, komunikacie, zručnosti, efektivite riešit problemy atd.... Baby sa naučia ako by mal vyzerat partner, ked vidia otca ako silneho a nezlomneho " hrdinu" , ktory pozna ( z jej uhla pohladu) riesenie na každy problem.. napravi co je pokazene, vie co je spravne a neustupuje z hranic atd.. pre deti je potrebna aj pevna ruka ktoru vie mat zvyčajne otec. Deti bez otcov su zvyčajne utiahnute, nerozhodne, boja sa otvorit a komunikovat. Videl som to vela krat v praxi.. je to rozhodne vidiet..

autor
29. okt 2024

@drago12587 ex taky rozhodne nebol takze v tomto by vzor nemala
A sice co ju ma naucit? Akym hodnotam?
Ked nas opustil ked mala mala len niekolko mesiacov? Bez varovania z dna na den
Uctu? Respekt? Zmysel pre rodinu? Zachoval sa ako zbabelec

eternity24
29. okt 2024

Veci v živote niesu iba čierne alebo biele. Ak ma tvoja dcéra dedka, krstného, myslím, že je to úplne v poriadku. Nemyslim si, že iba dievčatá, ktoré vyrastali bez otca si hľadajú starších partnerov. Ty dbaj na to, aby to, čo dcérka ma, bolo ozaj kvalitne, aby v tých vzťahoch dostávala lásku, porozumenie. Koľko je kompletných rodín, ktoré nefungujú tak, ako by mali. A to nehovorím vôbec o takom extreme ako domáce násilie, alkoholizmus. Ale koľko rodičov sa napr deťom nevenujú, zapnú im tablet, aby mali po praci pokoj. Koľko rodičov z kompletných rodín sú “vzormi” pre svoje deti? Koľko rodičov, otcov sa svojim deťom vôbec nevenujú. Po praci si ľahnu k telke a vec he vybavená. Prosím ta netráp sa absenciou otca v dcérinom živote. Ty sa jej snaž byt chápajúcou a milujúcou matkou a všetko bude OK.

bubuzu
29. okt 2024

Môže mať problém neskôr identifikovať, ako má správne vyzerať partnerský život ale to ma väčšina ľudí tak či tak dnes, z rôznych dôvodov. Ja som mala otca, ktorý sa k nám nesprával dobre a až teraz spätne si uvedomujem , že som vďaka tomu nevedela dobre čítať signály vo vzťahoch, ktoré som mala už dávno ukončiť. Nauč ju vážiť si samú seba, nepodliezať nejaký štandard ale zároveň robiť ústupky, keď treba.