Ahojte mamky samozivitelky, ktore zijete v dome s detmi bez chlapa. Zijem cely zivot v byte v meste, teraz vsak uvazujem nad kupou mensieho domceka v meste, problem je ze na dome je stale nieco opravovat, som nato sama a trosku mam z toho obavy. Ako to zvladate?
@viestta asi len ten hodinovy manzel :/ ale zaroven sa bojim bezpecnosti, asi by som si natiahla plot s ostnatym drotom.
Ak si ako tak zrucna a relativne spolocensky typ (mas nejakych priatelov, dobrych kolegov, dobrych susedov), da sa to zvladnut s obcasnou vypomocou. Lahsie veci sa (trebars prvy krat popri niekom) naucis, so strednymi ti pomozu znami a na velke/odborne veci si aj kompletne rodiny objednavaju remeselnikov/firmu.
@madeincssr dakujem trosku ma to ukludnilo 🙂 praveze v okoli nikoho nemam, ale snad to pojde, trosku sa vsak obavam aj bezpecnosti, najradsej by som natiahla plot s ostnatym drotom, predsa by som bola sama s dietatom :/
Bývala som na byte a teraz na dome s dieťaťom. Mám však muža (pracuje často mimo SR). Takže tie chlapské roboty robí on, keď je doma. Sama by som na dom bez pomoci bývať nešla. Čo sa týka bezpečnosti ak máš strach nechoď bývať na dom. Keby som v dnešnej dobe sama s dieťaťom a bojím sa tak volím byt.
Na dome netreba stále niečo opravovať. Stačí sa naučiť základné veci aj sama, poprípade cez internet alebo si zavoláš majstra. Plot stačí obyčajný, snáď nebývaš niekde v gete.
@januska12323 este nebyvam, zhodnocujem zatial pre a proti, dom/byt. Ale obzeram sa v kosiciach a tu sa pohybuju obcas divne individua.
tak ak mas taky strach, ze by si si najradsej natiahla ostnaty drat, tak to radsej prehodnot to byvanie v dome
a inak sa ti nemusi na dome nic vkuse kazit, ak nekupis nejaku staru haraburdu
ak si nespravíš niečo aj sama a nemáš chlapa čo to spraví tak potrebuješ peknú kôpku peňazí... 😉
bývame v dome, ale roboty stále ....
Tak s tým strachom by som šla do nejakej menšej bytovky, skoro ako dom a viac ľudí pokope.
A keby radšej kúpiš byt s terasou veľkou alebo naopak so záhradou len? 🙂
Byvame v dome trochu dalej od mesta,kde su vacsinou zahrady,takze susedov celorocne ani velmi nemam,len v lete.Muz chodi na tyzdnovky,ja sama so psom a s kocurom😀plot obycajny,dvere sklenene,takze keby niekto velmi chcel,nie je problem sa dostat dnu.Zo zaciatku mi nebolo vsetko jedno,ked bola vecer tma a nieco vonku buchlo,ale zvykla som si.Mam dvoch strazcov😀neboj,zvyknes si aj ty po case.A ked si este zaobstaras na dvor psa,ktory bude strazit,tak ti bude hned lepsie😀
Žijem v meste v dome, väčšinou sama s deťmi. (mam manžela ale chodí na turnusy) a aj kosim, aj pestujem, aj psíkov máme, jedine co sa bojím, je oberat čerešne, jablká atď zo stromov, bojím sa vyliezť na strom a mame blbých susedov, oni sa ani nepozdravila, nie to aby pomohli. Raz som potrebovala pomôcť napojiť hadicu, lebo stále striekala, tak som volala švagra z druheho mesta, lebo suseda nedovolila manželovi 😂 asi tak
Moja kamaratka si takto kupila dom, ale ona je technicky typ, vsetko si vie urobit sama. Bola tak naucena od decka, lebo mali hospodarstvo. Takze jej ziadne "muzske" prace nie su cudzie.
Nechápem, čo má každý s tým, že okolo domu je nejako extra robota.Je taká,akú si spravíš.Ja neviem ale my kosíme raz za dva týždne.Ja mám rada aj trošku trávu nie len vykosený nahladko koberec a to dokáže aj malé decko pokosiť s tou kosačkou lahkou .Alebo si kúpiť automatickú a nerobíš okolo trávy ozaj nič.Nasadené nemáme čo sa týka zeleniny nič, sad ovocný máme dole niekolko stromov.Mňa to nebaví nejako extra paprať sa v zemi.Akurát bylinky mám.A kvety sú tu také ťahavé aj s brečtanom,visteriou,ťahavými ružami aby bolo okolo toho čo najmnej roboty a je to ovela krajšie ako nejaké somariny posadené do zeme🙂 a čo sa týka tých opráv tak my sme menili akurát len žiarovky potom vodovná batéria rupla.. no klasika čo sa ti pokazí aj v byte.Pokial to nie je nejaký dom čo sa ešte len ide prerábať tak vela roboty tam nebude.Ja by som do toho v klude išla.Dom je dom
Na dome nie je zas tolko roboty.Strechu nam menili pred par rokmi majstri to si tiez snad kazdy chlap nerobi Sam. Verandu a schody kazdy rok natieram Ja .fakt si Neviem spomenul zeby muz nieco na dome robil. Ked sa pokazi kotol dojde opravar . Plot je skor vec sukromia ako bezpecia kto chce sa cez plot lahko dostane. Tak hladaj lepsiu stvrt a dom v dobrom stave.
na dome je stale co opravovat? to odkial sa vzala tato modrokonikovska mantra? my byvame v dome 11 trokov a za 11 rokov sme nic neopravovali a najblizsich 11 rokov urcite ani nebudeme.vsak nekupujj starinu, co ti budu skridle padat zo strechy. na kosenie travy si kup automaticku kosacku, co ti pokosi sama. uzitkove kriky a okrasne kriky si postrihas sama s youtubom vzdy na jar. tiez som z KE, za prosecco ti elektricky zastrihavac poziciam - mame velky aj maly noznicovy. byvanie v dome je za mna kvalitativne uplne iny level ako byvanie v byte.
ak nemas obe ruky lave vela veci si porobis sama.. nieco pomozu kamosi,susedia rodina... nikdy mi chlap nechybal co sa tyka prace okolo domu..ale ja mam len mensi dom -novostavbu a malinku zahradu -taku akurat na oddych a vencenie psa ... takze vela prace nemam ..co sa tyka strachu- mam psa-trhaca 😀 ale nie - ved ak ma ma niekto okradnut,prepadnut spravi to aj v panelaku
Zijem v dome s manzelom a aj tak vsetko robim ja, on je lavy na "muzske prace".... Nic na tom nie je. Raz za cas zavolam zahradnika...
@matkahelka jej dakujem 🙂 ked sa k tomu odhodlam tak mozme si dat to prosseco spolu v cerstvo pokosenej zahradke 🙂
Ja som chvilu takto zila a poviem ti, ze to nebola ziadna sranda, zachranoval ma otec, ked mi na hlavu vytiekol bojler a sused elektrikar, ked mi v noci zacala iskrit elektroskrina. Plus som k tomu mala kurenie pevnym palivom. Stacil mi rok. Ak by som mala niekde zit sama, urcite nie v dome.
Ja by som nesla
Sme sice komplet rodina ale byvali sme aj v byte,aj v dome.mozno nejaky super smart dom ktory ti aj sam opravi pripadne poruchy ale inak nie.😀a pozemok do 5 arov je pre samu zenu ok,inak vela pre jedneho udrzovat.
@mandzula a to si mala neaky starsi domcek?
Ano, ciastocne zrekonstruovany. Bojler ti vsak moze rupnut ako v starom, tak aj novom.
Popravde, ja mam pocit, ze niekedy je chlap aj na skodu :D ak si akcna zena, co sa postara o domacnost, zvladnes dom tak ako byt.
S robotou: zalezi v akom stave je ten dom, kto ho prerabal, kto staval. ja mam novostavbu a odkedy sme tu len opravujeme. Najradsej by som sem dynamit hodila a usla :D Vela starsich domov mava problem napr.s vlhkostou a kadecim inym.
Ale popravde: vacsina veci ako v byte = voda kurenie elektrika = tiez to neopravuje hocijaky chlap. Nieco zvladnes aj sama.
bezna udrzba = ako vymalovat? raz za cas, spravi majster alebo sa naucis...
Co musis ratat su vacsie investicie, ak sa pokazi bojler atd je to drahsia vec, rovnkao bude raz treba nieco orpavit, obovit...= treba na to mysliet a odkladat si apriebezne kontrolovat a opravovat, nenechat veci zajst do extremu :D
Nesla by som bez chlapa do domu. Mame novostavbu, prace podelené ale keby som mala robit vsetko, tak ma to bud stoji vela penazi ale hlavne casu. Prve 3 roky som bola samozivitelka ale pekny bytík v novostavbe s terasou, chodila mi upratovacka 2x do tyzdna. Cize bud som bola v praci alebo sa cisto venovala synovi, chodili sme kade tade. Za mna teraz mam muza, dom a teda tolko casu co padne okolo domu, sa to neda porovnat. Cize ak chces zmenu, kup si byt s peknou terasou a radsej sa tulat niekde po vyletoch ako sediet na dvore. Ked pride chlap poriesis aj dom.
@betulinka1 inak presne, toto je druhy pohlad, ja by som tiez uz nikdy do domu nesla. V byte nie je starost s nicim, viac sme boli vonku, viac sme cestovali,...
Nieco sa naucis, na zvysok si zavolas pomoc. Bud z rodiny alebo napriklad hodinovy manzel.