Ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, nevidím východisko
Skúsim to tu teda napísať, možno sa nájde medzi vami niekto koho niečo napadne, čokoľvek to bude, prosím, sem s tým..
Žijem sama s jedným dieťaťom (školák na prvom stupni ZŠ), nemám už ani rodičov, ani svokrovcov, ani žiadnu rodinu v blízkom okolí...mám vzdialenejšiu rodinu, ale ďaleko a tou diaľkou sa časom tak stalo, že už ani neviem či ich možem za rodinu považovať, keďže kontakt medzi nami je taký, že žiadny 😖
Tým, že žijem sama, potrebujem peniaze na prežitie, čiže potrebujem chodiť do práce, ale na druhej strane ako mám do práce chodiť, keď všade sa robí na smeny, na dvanástky a proste od vidím do nevidím...kde mám dať dieťa v tej dobe, keď som v práci a dieťa nie je v škole? či už z dôvodu sviatkov, choroby, alebo prázdnin..opatrovateľka si pýta takú sumu na hodinu, že ja sama za hodinu toľko nezarobím, čiže nemysliteľné, keď počítam s každým centom čo zarobím.
A myslím že nikto mi nebude dieťa strážiť len tak zadara, z dlhej chvíle ..
Otec dieťaťa ho postráži len po dobu nevyhnutnú, aj to mi potom vyplakáva, že musel skôr z práce odísť, že nestíha, že málo zarobí tým pádom....aj z toho dôvodu som pred časom dala výpoveď z práce kde som robila na smeny, lebo to sa proste nedalo..
Teraz pracujem len na dohodu, pár hodín denne, čo bolo doteraz super časovo, lebo som dieťa odniesla do školy ráno a poobede som poňho šla, neobmedzovali sme otca...už čo sa týka zárobku je to na trt, ale aspoň niečo a snažím sa zohnať ešte niečo k tomu.
Ale čo teraz, cez prázdniny? Ja naozaj nemám tušenie, že čo mám robiť... sa cítim ako piate koleso na voze na tomto po*ratom svete 😔
@samantha009 v škole využiť ranný aj poobedný školský klub, teda máš vyriešený čas od cca 7 do 17, hľadať prácu v tomto časovom rozpätí... nevšímať si exove náreky, že musí skôr z práce - je to aj jeho dieťa... porozmýšľať nad zvýšením výživného a úpravou styku otca s dieťaťom - nemáte v tom zahrnuté napr. dva týždne letných prázdnin? prázdniny riešiť napr. aj dennými tábormi, pobytovými tábormi, pomôcť si navzájom s nejakou kamoškou, možno nejaká vitálna dôchodkyňa v okolí by sa potešila pár € mesačne navyše a teba by to nezruinovalo...
máš nezávideniahodnú situáciu, ale takých ako ty nie je málo, takže hlavu hore, plač ti nepomôže...
a neviem ako si na tom so vzdelaním, ale možno aj v tomto smere na sebe popracovať, aby si si zvýšila šancu na lepšiu pracovnú pozíciu, ktorá nie je na 12hod zmeny...
@masinka ako riešenie by to šlo, len predstava mi nejak nejde...akože si dám inzerát, že hľadám takú maminu a teraz sa mi kto vie čo ozve...viem dobre, že ľudia sú všelijakí, zas nenechám decko hocikomu..to si akože mám urobiť výberové konanie? a tým čo sa mi nebudú pozdávať poviem ako býva zvykom na pohovoroch, že ozvem sa vám? 😅 😀 aj neviem ako z jedného, dvoch stretnutí vyzistím či sú normálni ..
zle sa to čita...toto je realita
v rakusku je normalne že zena robi na 20 hodin tyždenne a vie zarobit cca 800 eur...u nas je to katastrofa!
@samantha009 Koľko má rokov malý?
@sissy27 no, rannú a poobednú družinu som využívala samozrejme, len blížia sa dva mesiace prázdnin, čo nie je krátka doba a zaplatiť 2mesačný tábor, hoci aj len denný je nad moj príjem, keď mám momentálne problém nájom vyplatiť, ani čipernej dôchodkyni nemám čo dať
nieže nezruinovalo... ja už som zruinovaná
čo sa týka výživného nemáme to poriešené, ja som návrh na súd nepodávala, v domienke, že nechcem od neho nič, len nech mi pomôže so strážením v prípade že bude treba. A aj keby som dala, on je oficiálne nezamestný a momentálne tiež nie je dobre na tom čo sa týka financíí...takže úplne zadnom otvore..
@samantha009 A doteraz si to riešila ako?
@natalym 8 má..takže ani samého ho nemožem nechať ešte..
no riešila som to rannou a poobednou družinou a keď som pracovala do 20tej, tak ho vyzdvihoval otec zo školy, len ako píšem, jednak mi vyplakával a k tomu nebol schopný s ním ani úlohy urobiť, takže ako som došla z práce o osmej, ešte sme úlohy písali a ráno sme vstávali o piatej...čo mám k tomu povedať? ako sa to tak dá? dlhodobo nehrozí
@samantha009 prepáč, ale toto bol tvoj krok úúúúplne vedľa - nežiadať od exa ani výživné ani úpravu styku... haloooo sa preber, ale on je ten prvý, ktorý ti má pomáhať bez ohľadu na to, či sa mu to páči alebo nie, a nie že ešte ty s dieťaťom "na krku" ho budeš ľutovať a brať naňho ohľady... a je oficiálne nezamestnaný? no ako dobre, to sa môže dva mesiace starať o dieťa, kým budeš v práci - toto by bol s najväčšou pravdepodobnosťou aj postoj súdu... alebo priznať prácu aj plat a platiť adekvátne výživné a uľahčiť ti to finančne...
@samantha009 Moja ja som chodila domov z práce o siedmej, manžel v robote od nevidím do nevidím a mali sme prváčku. Učili sme sa veru aj o deviatej, decko už nevidelo na písmenká, ja tiež, aj sme plakali a tu sme.
@samantha009 No ok poďme konkrétne, aké to máš smeny?
A k tomu veku, naša mala osem a chodila pre sestru do škôlku, ktorá mala tri. Boli samé doma asi tri hodiny, kým niekto z nás neprišiel domov. Dá sa.
@samantha009 poziadaj o vyzivne, argumentovat aj nelegalnym jeho prijmom....Nechapem zeny ktore toto neriesia. Ked sa raz rozhodne ti nedat ani cent co budes robit? Aj minimalne vyzivne je lepsie ako ziadne a nieco mu sud musi urcit. Tiez na sude sa dozadovat ze cez prazdniny bude mat dieta aspon dva tyzdne.
Nepises kolko ma rokov tvoje dieta, ale ak nie je prvak, druhak, mohol by zvladnut byt doma sam kym pracujes alebo poprosit susedov ci by na neho dohliadali. Mozno budes milo prekvapena, ze niekto bude suhlasit, hlavne ak by mali tiez dieta podobneho veku alebo by to boli dochodcovia, ktorych by trochu rozveselil. Viem ze doba je zla, ale vsetci dobri ludia este nevymreli 🙂 Skusila by som nakontaktovat aj tu vzdialenu rodinu, ved ak mali dobre vztahy s tv rodicmi, isto ta neodkopnu a mozno bude mat maly kde stravit tyzden dva prazdnin.
@samantha009 urcite by som neodisla z prace, keby som nemala istu inu a zapojila by som otca, alebo zvysila vyzivne, nech sa podiela viac tymto smerom - treba zabezpecit nejaku maminu, co ti ho bude strazit, vyzdvihovat. urcite by si nejake rady privyrobili. mne to prislo, ze sa ti to riesit moc nechce. na vsetko je vyhovorka. otec nemoze - bo nariekal, ty nemozes - bo robis, nejaka pani na strazenie nie - bo neveris ze taka existuje .. vlastne si zisla z kratsej cesty a to ze budete mat menej penazi a ziadnu istotu /v dohode nie su ziadne ochranne prava zamestnanca/ to mi pride nezodpovednejsie ovela viac.
@sissy27 ale ja viem že možem podať návrh na súd, len čo tým získam? si myslíš že mu príde nejaký papierik, tak sa z toho poskladá? neviem či by sa tam vobec dostavil, to je jedna vec...pochybujem a nemá ako zdokladovať príjem, keďže je nezamestnaný a keď raz nemá peniaze, tak ani súd ho neprinúti aby mi nejaké dal. Ja najradšej by som bola keby som s ním nemala vobec nič, keby mi od neho nič netrebalo, chápeš? je to moje rozhodnutie proste
@samantha009 Ale chceš od neho aby Ti strážil decko. Tak aké to máš smeny v tej robote? A odkiaľ si?
@natalym ano? a ráno si ju ťahala z postele o piatej?
vieš čo nemám vobec chuť sem ani písať, nieže mám písať dvakrát to isté...tak ťa poprosím, ak chceš diskutovať, čítaj čo píšem, diky
a inak je to protizákonné myslím do 11 rokov nemožeš nechať deti samé...no ešte to mi chýba, že sa niečo stane a ma zavrú za zanedbanie starostlivosti
@natalym nemám žiadne smeny, veď čítaj, že som na dohode..
ešte sa do mňa navažte nech sa páči, keď vám to robí dobre..
presne ako sa hovorí..nie si v mojej koži, nevieš ake to je
nerozmýšlala si o práci na doma?
@samantha009 Veru staršiu aj o piatej. 😉 Do roboty som dochádzala, chodila s upratovačkou do škôlk lebo skôlka bola ešte zatvorená.
Prečo sa rozčuľuješ? Čo ak Ti chcem pomôcť. Ja mám flexi čas, napr. mohla by som T pomôcť a nič by som za to nechcela.
Výživné nechceš, súdiť sa nechceš, samého ho doma nechceš nechať, nenapíš ako pracuješ, aby sme Ti mohli poradiť, tak čo potom chceš? Jáj poľutovať. Neľutujem, sorry, ani mňa nikto neľutoval, to mi ver.
@samantha009 To znamená, že pracuješ ako? od - do?
@samantha009 prepáč, ale začni sa správať zodpovedne...
1.to, že budú prázdniny, ktoré trvajú dva mesiace vieš odvždy, takže si to mala riešiť už poriadne dávno - napr.inzerátom a nadviazaním kontaktov s rodinou alebo maminou, ktorá je na tom rovnako ako ty - decká by sa od jesene, zimy, jari skamarátili a vy ste si mohli vziať dovolenku jedna tri týždne, druhá tri týždne a na dva týždne deťom denné tábory a bolo by (prípadne jedna dva týždne, druhá dva týždne, otec dieťaťa dva týždne, dva týždne tábory...)
2.nežiadaním výživného neoberáš seba, ale dieťa, je to vrcholne nezodpovedné. Otec dieťaťa je povinný sa na starostlivosti o dieťa podieľať rovnako ako ty finančne + má aj práva a povinnosti čo sa týka výchovy, takže pohni zadkom a daj to do poriadku
...no a teraz čo riešiť? Keďže si si dovolila luxus horných 10 000 a pracuješ len pár hodín denne, tak by som oslovila rodičov synových spolužiakov a snažila sa to nejak zalepiť...
Prepáč, ale naozaj žasnem, že v dobe v akej žijeme môžeš konať takto nezodpovedne 😒 btw začni tým, že prestaneš klamať: príspevok 18.43:"Otec dieťaťa ho postráži len po dobu nevyhnutnú, aj to mi potom vyplakáva, že musel skôr z práce odísť, že nestíha, že málo zarobí tým pádom...." príspevok 19.46:"ale ja viem že možem podať návrh na súd, len čo tým získam? si myslíš že mu príde nejaký papierik, tak sa z toho poskladá? neviem či by sa tam vobec dostavil, to je jedna vec...pochybujem a nemá ako zdokladovať príjem, keďže je nezamestnaný a keď raz nemá peniaze, tak ani súd ho neprinúti aby mi nejaké dal. "
@fiffinkaa 🙂 to je aká? klikačky? alebo lepenie obálok?
ja mám aj na doma prácu, háčkujem, len teraz akosi nie je sezóna na teplé čiapky a začala som aj upratovať bránu ..
@samantha009 nedalo by sa dohodnúť s nejakou maminou - syn čo má spolužiačku alebo spolužiaka že by ti ho brávala na nejaký čas k sebe? žeby si ho tam ráno doviedla a keď pôjdeš z práce tak odviedla? a za nejakú malú sumu by ti ho postrážila? aj takto sa dá....mne takto pomáhala synovej spolužiačky mama, keď som bola sama s malým... a určite požiadaj o výživné na súd...aj keď sa bude ex krútiť ako fazuľa v hrnci, máš na to papier. mojej kamoške ex neplatil nič, lebo bol tiež nezamestnaný,takže to musela prevziať na seba jeho mama a keď tá nevládala tak jeho sestra. ale nejako to spravili.
@sue kde klamem? ešte raz si to prečítaj a potom povedz že klamem
@ena70
@samantha009
Sorry. Šak hľadám inú robotu, nie?
@samantha009 ahoj.ja ta úplne chápem. No plač ti nepomôže ani my tu na fóre ti nijako nepomozeme. ... musíš sa s tým nejako zrovnať,že sa veci majú tak ako sa majú, keď ani to výživné nechceš riešiť. Žiješ v podnájme?
dobre, ďakujem...nemusíte už prispievať, lebo nečítam
pekný zbytok dňa
@samantha009 v Kosiciach sa urcite najde zopar mamiciek ktore maju podobny problem co s dlhymi prazdninami - skus najst nejaku, s ktorou by ste sa cez prezdniny prestriedali a deti si navzajom postrazili, pripadne aj potom cez skolsky rok nejako si navzajom vypomoct s vyzdvihovanim......