Ako si oddýchnuť, keď nemám kam dať dieťa?

hviezdickka
6. feb 2017

Ahojte, dievčatá. Budem veľmi stručná, nemám vážne čas. Ako oddychujete, dopĺňate fyzické a hlavne psychické sily, keď vám nemá kto s deťmi pomôcť, nemá vám ich kto postrážiť. Ako zvládate, variť, upratovať, nakupovať, starať sa o dieťa a starať sa o seba - sprcha, jedlo, umyť vlasy (u mňa nejaká starostlivosť o seba absolútne neexistuje)? Ďakujem.

natalym
6. feb 2017

Nerobiť čo netreba a vydrží to.

lorela
6. feb 2017

@hviezdickka Podľa toho aké veľké dieťatko...😉
Pri malom bábätku sa dajú všetky tieto aktivitky ako - tak stíhať v čase, kedy spinká. Určiť si priority a nájsť si systém.
V prípade tých väčších iba večer, alebo v čase, keď sa dieťa hrá, prípadne ho sčasti zamestnať a zaujať tým, čo práve robím. Napríklad pri takom umývaní riadu nechať ho hrať sa s nerozbitným riadom, alebo väčšiemu dieťaťu dať utierať nerozbitný riad a pod.

evittam
6. feb 2017

@hviezdickka A konkrétne čo robíš celý deň a máš len jedno dieťa keď ako píšeš nič nestíhaš?

danusskaaa
6. feb 2017

Zo začiatku som sa sebe venovala keď mala zaspala. Potom som šupla par povinnosti na chlapa a teraz sa snažím relaxovať s malou. Ideme napríklad spolu do vane, kde sa hráme na kaderníčku (milujem keď mi robí s vlasmi) aj na maserku (chrbta) a podobne. Ja si oddýchnem a mala sa zabaví. Počas dňa keď potrebujem chvíľku čas dám jej tablet kde si niečo pozerá, alebo jej vymyslím nejakú hru s hračkami kde môže posedieť sama.

tarvika
6. feb 2017

ake stare je dieta? ked je male tak spi urcite aspon nejaku cast dna. vtedy nerob nic v domacnosti, len oddychuj alebo sa venuj svojej oblubenej cinnosti. ak je dieta starsie, urcite aspon raz dva krat do tydzna moze postrazit manzel, babky, kamoska, sestra atd.

pribinak
6. feb 2017

varila som raz za 2-3 dni, ak jedlo zostalo, zmrazila som. samozrejme co najviac zapajat otecka do starostlivosti o dieta, moj muz vedel dieta aj prebalit aj okupat.
vela veci som robila inak, obed varila som vecer, ked bol muz doma, detto sprcha ci kadernicka.

meggyinka
6. feb 2017

Ja som sa tak najprv citila rovnako. Mala mi spala len v kociku taze som 3x do dna po 2 hodiny lietala. Nestihala som nic a bola z toho nervozna. Prosila som o pomoc no byvam dalej od rodicov a z druhej strany sa nejak nehrnuli. Manzel hundral ze neni nikdy navarene a taky kolobeh. Taky skok to bol. Kedze mam rada poriadok a popravde ani neviem ako s malou sme sa zohrali. Ked chcem varit.uorovat dam si ju do satky.ak je jej dlho tak zaspi alebo ju dam do postielky a hraje sa sama. Napodiv zaspi uz aj v postielke tak s kocikom chodime menej vonku. Niekedy mame super den niekedy je to narocne. Mna mala v noci vstava kazde 2 hodiny takze som dost vycerpana. No zacala som chodit skor spat alebo ked spi cez den jednoducho vylozim nohy a vypnem. Ved to clovek potrebuje a v tu chvilu ma nezaujima ci mame tip top upratane. A najradsej varim ked je mala hore. Velakrat ju mam aj vo vajicku pri sebe a vsetko jej vysvetlujem. No a co sa tyka aj toho zovnajsku. Muzovi som vysvetlila ze toto jedno musi pochopit a aspon raz do mesiaca iden ku kadernicke.hoc len konceky podstrihnut. On ma toho vela podnika a staviame dom takze sa nezastavi ale mesiac ma 30 dni tak raz si cas musi najst. Hlavne klud. Babo ti vyrastie ani nevies ako a vsetku nervozitu citi. Ale ten nosic/ satku ozaj odporucam . Drz sa

nyusika
6. feb 2017

@hviezdickka
ako velke/male dieta mas ?

hlavne je ukludnit sa a prestat "hystercit"
neexist, ze pri jednom zdravom dietati nemas na nic z vyssie napisaneho cas.

bud mas zle nastaveny system, alebo si prehnane sebakriticka.

evittam
6. feb 2017

@tarvika No nemôžeš písať "určite" - tak maximálne za seba. Ja som nemala ani babky, ani muža,ani kamošky - len v nevyhnutných prípadoch a teda nemôžem napísať, že by som nič nestíhala - mala som upratané, navarené, bola som osprchovaná a dokonca von som sa stihla aj upraviť - a platí to dodnes.....😉 Treba si to len vedieť zorganizovať a nerobiť zo seba hlavne to čo sa nedá - čo sa stane ak nebude povysávané - no nič....mne keď dieťa spalo tak som si tiež vyložila nohy a zapla telku alebo spravila niečo pre seba.....

lorela
6. feb 2017

Pochopila som z napísaného, že nie je manžel/priateľ. Pokiaľ áno, samozrejme ho zapájať cez týždeň aspoň na chvíľu (aj pól hodinka, hodinka je na nezaplatenie 🙂), a pokiaľ má veľmi náročné zamestnanie, tak aspoň pár hodín cez víkend.

janickacrazy
6. feb 2017

@hviezdickka Ak máš malé dieťa, tak hádam niekedy aj spí, nie? Ja mám 3 deti a stíham všetko, lebo musím. Nemá mi kto pomocť, manžel je od rána do večera v práci. Babky nefungujú u nás vobec. Varím, ked malý spí cez obed, niekedy varím, aj ked nespí, taká polievka sa dá navariť rýchlo aj s malým na krku. Večer ho dávam spať o 18:00 a mám klud. Relaxujem, vyložím nohy, zapnem telku a pohoda. Hodím sprchu, umyjem vlasy, čokoľvek, čo potrebujem. Občas zájdem na kávu s babami, to ma dobíja energiou. Vtedy stráži malého bud najstarší syn alebo manžel.

sissy27
6. feb 2017

@hviezdickka pri novorodencovi je to "o hubu" kým si nájdete aký-taký režim a potom je to už do veľkej miery o tom, ako si dieťa naučíš... ja som normálne odmalička malú dávala na deku na zem, nech sa sama ponaťahuje, pohrá, neskôr, keď začala loziť, tak som ocenila ohrádku - dieťa doprostred bytu, videla na mňa nech som išla kamkoľvek a v pohode som navarila, upratala a pritom s ňou stále udržovala "audiovizuálny kontakt" - rozprávala som jej, videli sme sa, ale ruky nohy som mala voľné... keď spala mohla som spať tiež, lebo všetko bolo porobené. A takto som absolvovala aj sprchu, jedlo a vlastne všetko, čo som chcela... Pupočná šnúra sa pri pôrode strihá, nie si s dieťaťom fyzicky zviazaná, nič sa mu nestane ak bude 20 min v ohrádke s hračkami a ty sa zatiaľ osprchuješ... Aj keď prvý týždeň som sa skoro zrútila, keď som poprosila mamu, aby mi postrážila spiaceho novorodenca kým sa osprchujem, vyjdem zo sprchy a dieťa v izbe v postieľke SAMÉ a mama v kuchyni si robila jesť, skoro som to nepredýchala 😂 hádaj čo, nič sa nestalo, a dnes sa na tom už len smejem 😀
Proste musíš si zadeliť čas a priority... a keď je najhoršie, tak kludne poprosiť o pomoc kamošku alebo si zaplatiť opatrovateľku na dva večery v mesiaci a vypadnúť von...

evittam
6. feb 2017

@janickacrazy Ja toto tiež nejak nechápem - matka s jedným dieťaťom si nevie zorganizovať život.......a potrebuje k tomu babky, dedkov, kamošky a neviem koho......

janickacrazy
6. feb 2017

@evittam Ja ked som mala len jedno, som sa nudila koľkokrát, lebo som vtedy nemala počítač ešte, všetko porobené, malý spal, ja nohy vyložené, kávička. 😂

natalym
6. feb 2017

No ja som sa nenudila. Neumytá, hladná, koľkokrát som čakala na mamu kedy ma príde zachrániť. Nie každý je šikovný.

evittam
6. feb 2017

@natalym A čo to má spoločné so šikovnosťou? To si akože ak dieťa spalo sedela nad ním 2 hodiny a viac a sledovala si ho či dýcha? Toto nie je o šikovnosti ale o troške zdravého rozumu a praktickosti......Ale to je v dnešnej dobe tak - mamičky (česť výnimkám) si myslia, že musia za dieťa aj dýchať....😉

natalym
6. feb 2017

Moje dieťa veru nespalo dve hodiny, ak tak v kočíku a kočík sa musel hýbať. Možno Ty si matka čo stíha s úsmevom všetko, všetka česť.
Ale aby vôl nezabudol, že teľaťom bol.

janickacrazy
6. feb 2017

@natalym To by som sa ja načakala, moja mama neprišla nikdy, takže bolo zbytočné na nu čakať, musela som si porobiť všetko sama. Tak som si zvykla od začiatku sa spoliehať len na seba. Asi je to aj dobre.

sibalka21
6. feb 2017

Ja sice byvam u rodicov ale maleho mi postrazia max. ked idem do sprchy :D Neprosim ich ani o strazenie, lebo som cele dni doma a oni v praci... Nepises ake mas stare dieta a to je dost podstatna informacia.... Moj ked bol babo tak spinkal aj tri krat denne, byvala som s priatelom v byte, on bol stale v praci, cize s malym som bola len ja... Ked spal, oddychovala som a ked sa zobudil tak som sa starala o domacnost, varila som a pod.... Maly sa bud hral alebo sedel v hojdacke a pozeral sa na mna 🙂 Teraz sa zahra uplne sam, cize stiham aj oddychovat, aj varit, prat, starat sa o domacnost aj venovat sa svojmu hobby, nasi pracuju od rana pomaly do piatej do vecera, cize sa staram ja o vsetko... A nemas ani jedneho jedine cloveka, ktory ti raz za tyzden postrazi dieta na hodku dve? Ziadna rodina, otec dietata je kde? Mama, surodenci, kamosky?

salamistka
6. feb 2017

podľa mňa netreba súdiť, neviete aký majú život...možno sa stará popri dieťati o chorých rodičov, možno má autorka zlomenú nohu, možno má málo financií...ona nepotrebuje, aby ste sa jej chválili, ako to vy zvládate...chcela rady...a podotýkam, že starať sa o jedno - prvé dieťa je náročnejšia ako o dve a viac, keď už viete, ako si čo zorganizovať, jedno dieťa zabaví druhé a pod...

natalym
6. feb 2017

@janickacrazy Mne mama pomáhala veľmi.

henikav
6. feb 2017

@hviezdickka my sme uplne bez pomoci, kedze sme daleko v zahranici, tak ti napisem ako to zvladam ja. V prvom rade nestresuj, kde je dieta nemoze byt vsetko perfektne vyhladene ako v casopise. Samozrejme zalezi aj od veku dietata, ale teda ak je malinke tak iste cez den aj spinka, ak este nebeha tak ho nemusis nahanat a ak uz beha, tak sa uz vie zahrat. Nasa bude mat 4 roky a od jej 5 mesiacov pracujem, okrem nej mam este pubertaka a vecne vytazeneho manzela. Sprchujem a chystam sa rano o 5tej, az ked mam vsetko nachystane do skoly do skolky a do prace, uz nalozene v aute aj oblecenie pre deti pripravene, vtedy zobudim deti. Nakupujem s detmi, upratujem tak ze sa ich snazim do toho zapojit, aj ked niekedy narobia viac neporiadku ako pomozu. Ked varim, mala sa v mensom veku hravala s hrncami v kuchyni, teraz ma svoju malu kuchynku oproti nasej velkej. Teraz ako je vacsia uz obsedi trosku aj pri rozpravke ked potrebujem nieco surne. Cez vikendy beha v lete napriklad za otcom s hrackarskou kosackou ked on kosi travnik. Za mnou s hrackarskym vysavacom. So mnou vynasa nakupy z auta, pripravim jej na kraj vzdy take lahsie a nerozbitne kusky. Tiez sa obcas spolu kupeme, alebo ju strcim do vane k ockovi a vtedy mam na nieco male cas. Pracku nalozime spolu a vesiame tak ze mi mala podava, alebo zostavam o hodinku dlhsie hore vecer ako deti, vtedy vyvesim, alebo nalozim mycku riadu, ci nieco ine. Zehlim len to co musim. A dolezita vec!! To si zapamataj, co nestihnes dnes, urobis zajtra ci pozajtra, robota neujde nie je zajac. Vzdy rob to najsurnejsie a najnevyhnutnejsie a nestresuj sa za malichernosti. Ked varis, uvar dvojnasobok a polovicu zamraz, tak ked ozaj nestihas, len nieco hotove vyberies a je navarene. Zeleninu si tiez cistim naraz cez vikend a nasackujem a namrazim, taku co viem ze hned nespotrebujem. Takto mam napriklad pripravene sacky na hovadzi ci slepaci vyvar, len hodim do hrnca a zalejem vodou a moze sa varit. A obcas si nechame malu postrazit nejakou kamoskou a urobime si vecer pre seba, pretoze aj to treba v tomto uponahlanom svete

warholette
6. feb 2017

@hviezdickka kde byvas a ake stare mas dieta?

lestate
6. feb 2017

podla mna vela zien/matiek privelmi stresuje.. ber zivot trochu viac easy.. nevadi ked nebudes mat perfektne poupratane, nevadi ked kazdy den nenavaris spickovo..
..predstav si, ze starostlivost o deti je tvoj pracovny den - sice je dlhsi ako 8 hodin, ale nevadi .. a ked zaspia mas volno.. vtedy bud sebecka a staraj sa LEN o seba ... takto naberies hlavne psychicku silu na nasledujuci den a aj stihnes viac v tom tvojom "pracovnom case" ...

evittam
6. feb 2017

@janickacrazy Presne tak. Ja som bola od 16 naucena,ze sa musim dokazat postarat sa sama a nie cakat na druhych.😉

stratilikova
6. feb 2017

Mnoho vecí sa dá urobiť popri dieťati, nech je akokoľvek malé...to, že práve nespí, predsa neznamená, že sa mu musím venovať, zabávať ho, atď. Čím skôr trávi dieťa čas samé (v postielke pri kolotoči, hrazdicke, na zemi na hracej deke, atď), tým lepšie. S dvoma malými deťmi (obe doma, este nemaju skolkovy vek) denne varím (jedlá do 30min) aj nakupujem, jem s nimi, sprchujem sa s nimi (preventivne su so mnou v kúpeľni, nech ich mám na očiach). Najhoršie je upratovanie, ale v 3i.byte toho nie je veľa, takže 30min.po večeroch stačí. Najťažšie je pre mňa psychicky si oddýchnuť, začala som 2x večer učiť, s deťmi je otec, už sa to lepší.

terezka1947
6. feb 2017

@hviezdickka mas dom,ci byt?mas manzela,partnera?
a potom,vek dietata
ja som sa pri prvom staralao choru mamku,obrovsky dom,mala na starosti este aj dvoch chlapov-manzela a brata...bolo to tazke,velm tazke a ani neviem ako som t zvladla
ak mas manzela-dietatko nech kazdu jeho volnu chvilku postrazi-ty urobic,co treba,aj sem tam poriesis seba
ked je dietatko spac,snaz sa urobit co najviac,kym spi...prip.ked nie velmi naj spi-musis si sem tam lahnut aj cez den s nim-inak to fyzicky nezvladnes
a vlastne ani psychicky,varit na viac dni...skratka,ked varis-nezehlis,nevysavas v ten den...ked mas navarene,tak volne chvilky venujes upratovaniu,zehleniu,co ja viem comu...to bol priklad
nie je univerzalna rada-lebo nie je rovnaka situacia pri kazdej z nas
teraz mam dve deti....tiez som na nich sama,cakam,kym manzel dojde-tiez to nie je super,aaaale da sa to...nejaky system-kt.obcas "vybuchne a nefunguje"....ale najprv treba robit nutne veci,potom tie menej dolezite ...atd
ak mas aspon manzela,nech je uz doma malo,ci vela-vy ked sa zohrate,budete si navzajom oporou a bude ti pomahat-daaaa sa to zvladnut

stastnablcha
6. feb 2017

ja som sa snazila porobit vela veci s detmi... ed boli malicke ta som ich mala v satke a potom ked spinkali ta som sa snazila aj ja. ale je prevda ze niekedy som padala "na hubu" .. ale ono to prejde... ak sa da. skus ich zapajat, niekedy to je tazke, narobia viac bordelu, ale aspon si od malica zvykaju ze sa musi aj robit 🙂

m.i.r.i
7. feb 2017

ono velmi zalezi od dietatka, veku a aj povahy..ja vam zavidim tiez co ste to zvladali bez problemov..tiez mam take kamosky..dieta v ohradke, ona vari..dieta v lehatku, ona upratuje...dieta spi 3 hodiny v kociku na balkone, ona kavickuje..co by som ja kedy bola za to dala.moj syn nechcel byt v ohradke, nechcel sa hrat na podlozke s hrkalkami nad nim, nevydrzal v satke ani v nosici a nespal v kociku bez pohybu...kym bol uplne malinky, babatko, tak spaval cez den tak ze 20 minut a aj to muselo byt totalne ticho, inak len v kociku za jazdy...to vedel potiahnut aj 2 hodiny, niekedy aj 3..ale kocik musel ist vkuse...ja som chodila so sluchadlami v usiach a kruzila popri panelakoch, potom som za chodu citala aj casopis..lebo nebolo mozne si ani sadnut na lavicku, okamzite bol hore a vrestal na cele mesto..ked sa zobudil po 2 hodinach, reval dalej, to uz kazdy vedel, ze utekame domov z prechadzky, lebo on ked uz nespal, reval..pri hrkalkach sa zlostil, ziadne lehatka a podobne..v nosici vydrzal chvilu a to tiez len za velkeho pohybu, nedalo sa, ze ja si varim a on na mne nalepeny..alebo ze sedim pri pocitaci a on hlavne ze je na mne v satke..to sa metal, vrtel..zlostil..ja som s udiviom pozerala ako si kamoska vari, dieta polozene v lehatku pri nej na kuchynskej linke, v ruke zuzle nejaku hracku a usmieva sa..u nas nonsens..nas potreboval non stop pozornost, ocny kontakt, spievat, tancovat..vonku na prechadzke kamosky na kavcke, deti spali v kocikoch...u mna nemozne..nikdy...takze pri takom dietati sa mozete pokrajat.bud to proste znasate, ze bude vkuse revat a idete cestou nech reve, je mi to jedno, alebo to robite inak....takze ani u mna to nebolo o tom, ze poloz do ohradky na chvilu a chod nieco robit..ked rastol, to bolo zive, neskutocne narocne dieta na cas...cize u nas sa vsetko robilo len ked spal...ked bol babatko, nestihala som nic..ani sa umyt., ledva vycikat...varenie skoro nehrozilo...ked bol vacsi, tak uz mal rezim spanku, tak to bolo lepsie...takze cez obedny spanok som varila na 3 dni, upratovala atd..a vecer chodil spat o 19:00 a to zacinalo zehlenie a ostatne sichty..vsetko len cez jeho spanok...do sprchy si mozes vziat baby phone ked spi napriklad...a dalo sa...namahave, vycerpavajuce ale pocas jeho spanku sa dalo spravit viacmenej vsetko...

bobsent
7. feb 2017

@m.i.r.i velikú pravdu si napísala!
nie je to o tom ako si dieťa naučíš-niektoré veci sa jednoducho nedajú...robila som presne to čo iné baby a na niektoré deti to fungovalo a na niektoré(aj moje) nie.čo keď spí v noci len od 23. do 01. hod? do roka a pol? cez deň neexistuje položiť(neučila som ho to)? keď musíš nakojiť, pripraviť fľašu, dokrmiť, uspať, odsať sa, vysterilizovať a je zas hore.kde je priestor na spánok, jedlo, wc, varenie a pod. ani nehovorím. jo, a uspávať to ani nepopisujem...neexistuje naučiť žiadnu techniku, nič nefungovalo, nosič, šatka, masáž, kočík, postieľka rev, rev, rev...kto nezažije nepochopí nikdy.
@evittam toto napríklad som robila ak náhodou na chvíľočku zaspal😉nič v zlom, chápem že keď bábo spinká a papá bez problémov každé 3 hodiny sa to dá.aj si veci zorganizovať.