Ako riešiť bývanie slobodnej mamičky v Bratislave?

nat13082020
6. jún 2021

Ahojte 🙂 chcem sa spýtať sko riešiť bývanie v BA ak som slobodná mamička... od partnera chcem ísť preč je to nefungujúci vztah - nebaví sa so mnou ledva s dieťaťom (10m), každý má vlastnú izbu, jednoducho celé zle dusná atmosféra a nechcem aby maly vyrastal v takom prostredí ...chcem sa spýtať na nápady a rady ako to zvládnuť .... ďakujem

felicita027
6. jún 2021

@nat13082020 vie ti rodina pomôcť, býva tiež v BA? Ako si na tom finančne? Ja by som videla riešenie, že si nájdeš úväzok aspoň na pár hodín popri materskej zatiaľ, čo ti niekto postráži malého alebo jasle. (Ja tiež chodím pri všetkých deťoch od ich pol roka do práce na 1/2úväzok). Poprípade určite treba vyriešiť aj výživné na dieťa od jeho otca, pretože fakt, že nie ste manželia ho nezbavuje vyživovacej povinnosti.

pimpa12
6. jún 2021

@nat13082020 Skús nájsť ešte jednu slobodnú mamičku a spolu si nájdite podnájom. Nič moc ale je to lepšie ako nič.

pribinak
6. jún 2021

@nat13082020 Hm, jednoizbový byt v BA ide tak od 400eur mesačne. Čiže ty do prace, dieťa do jaslí a výživné pre dieťa
Hm, k vašim či k babke ísť nemôžeš?

Bývať s inou mamickou je mizno riešenie, ale ktovie na koho narazíš, ako budete vychádzať, ....

heleninamama
6. jún 2021

@pimpa12 Nikto normálny neprenajme byt slobodnej matke bez roboty, nieto ešte dvom. To je taký potenciál problémov do budúcnosti, že až...
Tu pomôže jedine rodina, alebo azylový dom. Záleží, aké sú vzájomné vzťahy, čo bolo predtým, než slečna otehotnela, či ju rodičia nevarovali, lebo 10 mesiacov po pôrode je fakt skoro na takéto problémy.

pimpa12
6. jún 2021

@heleninamama v byte rovno podo mnou bývajú dve mamičky s deťmi, jedna má dokonca dve. A majiteľ bytu sa mi nezdá mimo zmyslov. V materskom centre v našej mestskej časti som stretla mamičku s dieťaťom ktorá býva v byte s kamoskou - bezdetnou. Čiže taký utopisticky scenár to asi nebude.

felicita027
6. jún 2021

@heleninamama moja kamoška si tiež tak našla garzónku s 3 deťmi (1r, 4r a 13r) príjem mala MD + výživné na 3deti + menšia podpora od rodičov (zeleninu, ovocie nemusela kupovať ale mala domáce ale ušetrilo jej to dobrých pár eur mesačne na iné potreby) a nebol problém pokiaľ to bude vedieť vykryť tak jej prenajmú.

sasa1310
6. jún 2021

@nat13082020 no buď podnájom v BA, vlastné bývanie v BA alebo potom vlastní rodičia

heleninamama
6. jún 2021

@pimpa12
@felicita027 Ak stojí prenájom jednoizbáku v BA 400 eur, bude ju to stáť celý rodičák - ten vyšší, ak ho vôbec má. Plus prídavky. Výživné vysúdi o pár mesiacov, ale či ho chlap aj bude platiť? Úspory zrejme nemá. Pracovať nemôže, lebo malé dieťa...
Logika nepustí. Vy by ste si nasťahovali do bytu, ktorý máte ako zdroj pasívneho prijmu, ženu s dieťaťom, ktorej to finančne nevychádza? Navyše, keď viete, že s jej prípadným vysťahovaním na ulicu budú problémy, lebo sa bude oháňať deckom a brániť zubami nechtami, lebo nemá kam ísť?
Ak áno, tak to ste fakt dobrodinky...

pimpa12
6. jún 2021

@heleninamama hej prenajímala som 3 a pol roka môj byt v Dúbravke matke s dcérkou. Veľmi milá, doteraz sme kamošky a občas sa stretávame. Jej dcéra už chodí do školy. Za mňa najlepšia podnajomnicka akú som tam mala. Najhoršie boli dve vysokoškoláčky - stále bolí na nich sťažnosti od susedov. Keby som ten byt nepredala nemala by som určite problém prenajať ho matke s dieťaťom.

bluka2
6. jún 2021

Nájdi si nejakú prácu, čo môžeš robiť z domu. Teraz veľa normálnych prác je homeoffice. A potom treba nájsť nejaký babysitting na tie časy, keď máš hovory a zvyšok nejako doklepes, na ihrisku na počítači, v noci, atď. Alebo tie jasle

pimpa12
6. jún 2021

@heleninamama ale musím povedať že to mala dobre poriesene. Robila na pol úväzku v bille predavačku a keď bola v práci dcérku jej strážila mama- Inv. dôchodkyňa. Dnes už má vlastný byt a robí vedúcu v bille. Čiže ak je niekto šikovný, riešenie si nájde a nemusí skončiť v azylovom dome alebo rodičom na krku.

felicita027
6. jún 2021

@heleninamama tak chlap ju bude platiť ak nie bude ju platiť štát a aj keď sa výživné rieši X mesiacov potom sa vypláca spätne určite len preto, že sa výživné bude ťahať aj rok tak ona kvôli tomu neuvidí ani cent od otca dieťaťa. písala som aj, žeby si mala nájsť prácu a neostať len tak doma tak nebude mať problém s prenájmom nikde nie je napísané, že musí byť 3r na RD. Poprípade zo začiatku kým si nájde prácu možno jej aj rodina pomôže zaplatiť nájom a neskôr im ho vráti.

heleninamama
6. jún 2021

@felicita027 Fabuluješ dobre 😂 chlap ju bude platiť, štát ju bude platiť, rodina jej prispeje na nájom, nájde si prácu... Realita je taká, že všetko je na dlhé lakte a je tam strašne veľa premenných. Jediná konštanta je, že slobodná matka sa o seba a dieťa musí postarať najmä sama.
Pýtala radu, čo má robiť. Nuž, 90% mladých slobodných matiek s batoľaťom skloní hlavu a vráti sa k rodičom. Aspoň, kým odrastie dieťa a nenájdu si stabilnú prácu. Potom riešia aj samostatné bývanie. Čo sa práce týka, závisí najmä, čo vie. Inak sa zamestnávatelia o slobodnú matku v tejto dobe nepobijú. Platy u nás sú tiež všelijaké, hlavne nízke a platiť z jednej výplaty všetko, je náročné. Otázne je tiež, či je ochotná dať dieťa do jaslí, keďže u nás je trend sedieť doma roky. Či bude dieťa zdravé, či jej bude niekto z rodiny ochotný pomôcť, či chlapovi na ňom bude záležať aj po rozchode, alebo jednoducho zabudne. (Takých osudov je tu tiež požehnane).

pribinak
6. jún 2021

@felicita027 a čo keď jej rodina nepomôže? Výživné je beh na dlhé trate, takze môže prejsť aj rok kým uvidi prvé peniaze. Ak dieťa ochorie, nebude môcť ísť do prace, zober si len take obyčajne kiahne. Odstavia ju z prace aj na 3 týždne.
To čo píšeš sú veľmi veľmi ideálne podmienky.

felicita027
6. jún 2021

@heleninamama @pribinak však, čo som písala v prvej správe? Že nech jej pomôže rodina pomôcť sa dá aj inak ako finančne ak nepomôže tak jasle a nech si nájde robotu + výživné, čo je samozrejmosť nie, že jej peniaze spadnú z neba. Ak bola pred RD zamestnaná, môže sa vrátiť na svoje staré miesto buď na plný úväzok alebo ak bola vo firme tak na iné miesto zoberie dočasne skrátený. Ale predpokladám, že každá zodpovedná matka by pred narodením dieťaťa sa mala zamyslieť nad tým, čo sa stane ak náhodou ostane sama, nechať si nejakú rezervu alebo mať nejakú "poistku".

pribinak
6. jún 2021

@felicita027 tak predpokladá zle. Ak by mala nejakú zábezpeku, nehľadala by takúto radu

felicita027
6. jún 2021

@pribinak práveže poznám slobodné matky, ktoré mali možnosť aj dobré vzťahy s rodinou ale bolo im trápne od nich poprosiť pomoc a potrebovali v tom podporiť, že to trápne nebude preto som napísala aj túto možnosť, či ty z tých pár riadov si vyčítala aj aké ma vzťahy, či sa môže vrátiť do práce resp. či vôbec pred tým niekde pracovala? Tak isto poznám ženy, ktoré si mysleli, že ak nie sú manželia tak výživné nedostanú od otca dieťaťa alebo, že skôr ako po 3r sa nemôžu vrátiť do zamestnania.

pribinak
6. jún 2021

@felicita027 toto sú už take konšpirácie, fabulácie, nemáme dosť info

bluka2
6. jún 2021

@pribinak proti takým obyčajným kiahniam existuje aj očkovanie, tak si každá rozumná matka samoživiteľka môže rozmysliet, či radšej riziko 3 týždňov alebo vybavíme za deň spolu s mmr očkovaním, že. To len tak pomimo, lebo to bol veľmi zlý príklad

pribinak
6. jún 2021

@bluka2 dobre, tak napr zápal pľúc, tiež záležitosť na 3 týždne. Spokojná?

bluka2
6. jún 2021

@pribinak v podstate môžeš dať zoznam 1000 chorôb, určite sa nájdu, ale aj tak niektoré deti nebývajú proste choré

pribinak
6. jún 2021

@bluka2 jasne. Ale kľudne mize byt situácia tak ako to tu bežne mamky popisujú, že ochorie dieťa a od neho ešte aj mama.
Ale nevadí, ak tá baví diskusia ťahaním sa za slovíčka, tak kľudne si píš

missdiva
6. jún 2021

@pribinak nemyslim,ze sa chce @bluka2 dotahovat o slovicka...
Skor ide o to,ze kto chce hlada sposoby a kto chce hlada dovody...
Poznam X slobodnych matiek,ktore nemaju vyzivne ani pomoc od rodiny a zvladli. Skratka ked sa inak neda zena pracuje a zvladne to (aktualny home office boom to slobodnym matkam ulahcuje)... takze zakladatelka nezufaj, najdi si pracu a prenajom garsonky a postupne to bude lepsie a lepsie.

pribinak
6. jún 2021

@missdiva ja tiež hľadám spôsoby, napísala som jej hneď v úvode 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

any_soj
6. jún 2021

@nat13082020 skús sa poradiť tu: https://anoprezivot.sk/ 🙂

nat13082020
autor
6. jún 2021

Ahojte žienky 🙂 ďakujem veľmi pekne za rady... teraz musím popremýšľať a zostrojiť nejaký plán... snáď sa to podarí...hlavne aby tým netrpel drobec 🙂 viem že sú rôzne prípady a hlavne ženy to majú oveľa ťažšie a nejako to zvládli len museli začať bojovať..preto som aj prosila o radu aby som zistila ako sa pustiť do toho a aké mám možnosti 🙂

prosím Vás nebudme jedna na druhu zlá a kritická....veď sem píšeme preto aby sme pomohli jedna druhej a nie sa podpichovať a vytvárať zlu atmosferu každá jedna z nás mame čo to prežite a v dnešnej dobe plnej zla a precuravania na ,,tých internetoch,, by sme si mali byt nápomocné ...

Prácu som si už pozerala, skôr som chcela ,,privyrobenie,, popri materskej alebo polovičný úväzok a ako tu jedna z Vás písala o mamičku sa veru zamestnavatelia nepobiju a moje pracovne zameranie je ekonomika a účtovníctvo...nezufam hľadám ďalej

Rodicia sa už odsťahovali z BA na dedinu tak hodku od BA ale to by som chcela riešiť až keby boli moc zle...

Ale čo mi prišlo ako dobrý tip je tiež nájsť si spolubývajúcu mamičku...len je pravda sko tu niektorá z Vás písala na koho natrafím...

Uvidím v každom prípade Vám ďakujem za rady🙂🙂

pimpa12
7. jún 2021

@nat13082020 Držím palce, bude to dobré len skôr než odídeš musíš to mať dobre premyslené.

jeanet12
3. júl 2021

@nat13082020 Ahoj som na tom podobne hľadám garsónku alebo spolubyvanie. Som vo 4 mesiaci partner na napadol, okradol a ušiel. Mam este jedno dieťa 11 rokov.