Ako postupovať v prípade vysporiadania BMS?

danbi73
26. sep 2010

Ahojte, som tu nová potrebujem radu. Po rozvode ešte stále nemám s ex vysporiadane BSM. Jedným z bodov je aj stavebné sporenie mojej dcéry, ktorá je v mojej starostlivosti a ktorej stavebné sporenie ex počas môjho pobytu v USA zrušil a následne vybral - v mesiaci júl. Vtom čase sme boli v rozvodovom konaní a čakali sme na stanovenie termínu pojednávania, čo bolo stanovené na december. Sporenie bolo na dcérine meno. Na súde sudkyňa povedala, že musí byť ohľadom stavebného sporenia začaté nové pojednávanie, pretože ku dňu rozvodu už neexistovalo a vysporiadava sa len majetok, ktorý existoval. Na súde ex tvrdil, že ho použil na „živobytie“!!! Peniaze vraj mal požičané od svojej matky a takto jej ich vrátil. V tom čase pracoval, poberal a poberá výsluhový dôchodok . Jedná sa o sumu 6600 Eur. Moja otázka znie, ako postupovať v tomto prípade a ako formulovať moju žiadosť o začatie pojednávania? Ďakujem za každú radu.

zuzana923
29. sep 2010

Tak to ti asi málokto pomôže - mám podobný prípad, bývalý muž zrušil dcére životné a úrazové poistné a ešte mal tú drzosť zobrať si peniaze, ktoré malá dostala vyplatené ako bolestné za ťažkú operáciu (mala nádor na čelusti a prežila si ako 3 ročná svoje peklo). Poisťovňa mi odmietla povedať, koľko bolo malej vyplatené (len oznámili, že to bola väčšia suma) - lebo poistku som nezakladala ja. Najsmutnejšie na tom všetkom je aj to, že síce som poistku nezakladala - platila som tam malej iba ja a asi 5x dal bývalý bioblb - boli to predsa peniažky mojej dcérky. A preto si myslím, že môj muž nemal na tie peniaze nárok. No a súd mi samozrejme nevyhovel. Smola. Teraz by som malej mohla dať urobiť implantáty a plastiku - a tak mi nezostáva nič iné len pekne pomaly sporiť.

andzi
1. okt 2010

danbi, bohužiaľ žiadny návrh na súd nemôžeš podať, resp. nemôžeš byť úspešná. Tvoj exmanžel je a bol zákonným zástupcom dcéry a ak zmluva o stavebnom sporení umožňovala peniaze vybrať v mene dcéry, tak to manžel urobil v súlade so zmluvou a preto mu ich aj stavebná sporiteľňa vyplatila. Podľa zákona totiž rodičia spravujú aj majetok maloletého dieťaťa a pokiaľ ide o také nakladanie, ktoré neprekračuje rámec obvyklého hospodárenia, nie je potrebný ani súhlas súdu.