Znova tehotná a psychicky na dne

basovic
19. aug 2024

Neviem ani ako začať asi len hľadám podporu a nejaké prefackanie nech sa vzchopím, ale nevládzem a popravde ani neviem ako ďalej. Som mama dvoch detí 4,5 a 2,5 chystala som sa na jeseň nastúpiť do novej práce z rodičovskej dovolenky ( preto som dohodla skončenie pracovného pomeru u pôvodného zamestnávateľanteraz do konca augusta). Tešila som sa, že si dám konečne život a samú seba dokopy keďže som samú seba popri starostlivosti o deti stratila. Včera som zistila, že som znova tehotná a môj svet sa zrútil a neviem ako ďalej ...nová práca asi nehrozí, v starej už som podpísala takže ani financie nebudem mať. Predstava ako sa vrátim k tomu, že znova budem nevyspatá, budem musieť znova od začiatku piplať bábo ( kojenie, príkrmy, plienky, chodenie) a popritom sa snažiť venovať aj dvom starším ma napĺňa obrovskou úzkosťou a myšlienkami, ktoré nechcem písať aby sa nestali skutočnými. Partner povedal,že to zvládneme a teší sa a mám v ňom skvelú podporu, ale ja odvčera len plačem a plačem a neviem to zastaviť, neviem sa na nič tešiť a som zaseknutá v bludnom kruhu zúfalstva. Chcem byť silná a tešiť sa na to čo príde, ale neviema ko :(

nika23t
19. aug 2024

@basovic neboj sa. Keď to bude potrebné, zmobilizujes sily a zvládneš, co budeš musiet. Niekde budeš musieť ubrať, staršie deti už teraz uc samostatnosti a hlavne nezabúdaj na seba. Keď sa bábätko narodí, hneď, ako to bude možné si DENNE vyhrad aspoň pol hod-hodinu len pre seba. Ak máš podporu u manžela, zvládnete to. To, ako reagujes teraz je svojím spôsobom normálne. Držím palce. Nebude to jednoduché, ale aj toto prejde a opat sa vyjasní 😉

danica2711
19. aug 2024

mala si jasné, reálne plány, čo budeš robiť ďalej, tešila si sa na to - a rozum v zmysle antikoncepcie ostal kde? Nuž, za každú srandu sa platí. Teraz ti neostáva nič iné, len zaťať zuby a zvládnuť znovu ten kolobeh okolo bábätka... Akurát sa neviem zbaviť myšlienky, že deti by mali prichádzať na svet plánované a chcené. Ale tak keď si na tú myšlienku zvykneš, snáď príde pomaly aj radosť, ono aj hormóny urobia svoje

xsuzannex
19. aug 2024

Stalo sa mi to iste. Mala som uz ist za sefkou sa dohodnut kedy nastupim a den pred stretnutim som zistila ze som tehotna. Tiez som to nevedela spracovat ale teraz si neviem predstavit ze by sme ju nemali. Ma dva roky a mna sa za blizi cas kedy pojdem do prace.

alexandra_j22
19. aug 2024

@basovic Ahoj. Rozumiem Ti čo píšeš …sama som toto prežívala v máji tohto roku. Som mama dvoch detí 11r. a 8r. Dieťatko sme už neplánovali a teda nečakane som otehotnela.. bola som z toho úplne v šoku a aj každý čo ma pozná vedel, že tretie už nechcem…zo začiatku som to brala úplne tragicky, ale manžel sa veľmi tešil a s ním som sa začala aj ja. Bohužial …18.7 sme o bábätko prišli, na bežnej kontrole sa zistilo, že malemu prestalo biť srdiečko v 16tt. Poviem Ti, že toto čo prežívam je hrozné…mám výčitky každý jeden deň za moje prvotné myšlienky. Dala by som všetko na svete, keby som mohla vrátiť čas a ani jednu sekundu by som nepochybovala😢😢 nič viac si neželám len byť opäť tehotná a porodiť živé, zdravé dieťa❤️ uvidiš aj Ty ze život sa nekončí a všetko zvládneš. Dieťa je DAR ❤

mabenn
19. aug 2024

@basovic ja ta uplne chapem, lebo uz po jednom som mala dost, ale nejak som nepochopila to, ze "Partner povedal,že to zvládneme a teší sa" ....asi trosku by mal vnimat tvoj stav, nie?

pribinak
19. aug 2024

Nechceš ďalšie dieťa….ok, rozumiem, chceš ísť do prace
A prečo nemáš nemáš nejakú formu ochrany pred tehotenstvom?

basovic
autor
19. aug 2024

@nika23t Ďakujem <3

basovic
autor
19. aug 2024

@danica2711 nikde som nepísala, že sme sa nechránili a vidíte stane sa aj tak aj keď si človek dáva pozor a aj keď moje prvé deti neboli prirodzené a bojovala som za ne a .... potom sa to stane takto... ale ďakujem aj za vaše slová lebo asi tieto facky interneru tiež potrebujem...ja verím, že toto bábo časom bude chcené aj keď je veľmi neplánované

basovic
autor
19. aug 2024

@mabenn on vníma ako na tom som, ale je mi oporou zároveň mi chce ukázať aj to, že máme dôvod na radosť aj keď ho ja teraz nevidím <3

basovic
autor
19. aug 2024

@alexandra_j22 ❤❤❤

juliet86
19. aug 2024

mne sa nieco podobne stalo s druhym. utried si to v sebe. chod k psychologicke ak potrebujes drzim ti palce

mabenn
19. aug 2024

@basovic ale to je super a v poriadku, ze je ti oporou, ale toto bude narocna situacia, kde niekolko rokov bude treba zamakat...v bode, kde si si ty predstavovala buducnost inak a si uz dost vycerpana teraz, je na mieste prv si priznat - ano, bude to narocne a budeme to robit takto a takto, aby sa to zvladlo...neviem, ci mas oporu aj sirsej rodiny, atd, cas na seba na psychohygienu, uz teraz je psychicka priprava velmi dolezita, kedze ti "padli sny", narazam len na to, ze je v poriadku mat tam chvilu ten stav, ze neskaces od radosti po plafon, ale casom sa to vsetko moze zmenit

mabenn
19. aug 2024

pripadne kludne oslov aj https://alexisporadna.sk/ su tam na to

lubossi
19. aug 2024

3 roky zaberies a potom zvysnych 50+ sa tesis z poctu deti, ani 3/4 pilier nepotrebujes. ticho zavidim (nie prve mesiace roky, ale potom)

pralinka86
19. aug 2024

Tvoj plan sa len posunie, o rok dva. Nikde nie je napisane, ze musis byt 3 roky doma. Moze ist skor do jasli, sukromnej skolky a ty budes zatial hladat pracu.
Neviem ci to 2,5r ide niekam do zariadenia od septz, pripadne neskor, ak by bolo mozne a financne ok, moze ist aj ono a budes mat zatial cas sa dat dokopy.
Budete mat super velku rodinu, deti v podobnom veku, bude kopec zabavy aj starosti, ale bude fajn 🙂
A zacni chodit na tehu cvicenie na začiatok. Aj to je malo moze pomoct a byt nieco, na co sa tesis

fido69
19. aug 2024

@basovic Kebyže sa rodia len plánované deti, tak ľudstvo pokojne vymrie... práve v tom je ta mágia počatia. Ja som tretie dieťa tiež už neplánoval... 🙃

kiki68
19. aug 2024

Jeminecku, tak musi byt poriadna ochrana, ked nechces , teda nechcela si. To zmaknete, potom uz sa zariadis tak, aby si nemala dalsie prekvapko. Ale je dobre, ze Partner chce a je v nom vela lasky pre rodinu

maja22
19. aug 2024

@basovic Este len vcera si to zistila, je v tebe explozia pocitov, jasne, ze places. To je uplne v poriadku, plac, kolko potrebujes. Vyplav zo seba vsetko sklamanie, obavy, vsetko to zle, co sa ti prehana hlavou. A potom dietatku povedz, ze je uz teraz milovane, nech sa neboji. Ze ty si sice sklamana, lebo si mala ine plany, tak sa este tesit nevies, ale ocko sa tesi a budes sa raz aj ty. Povedz mu, ze ma dvoch skvelych surodencov a ma sa na koho tesit tiez. Neboj sa, bude to dobre! Plany su plany a zivot sa deje! Raz skonci aj ten batolaci vek a zivot pojde dalej, aj ty sa posunies v praci, len si daj cas, aby si dokazala prijat novu situaciu. Zvladnes to, ver tomu 😉

lucka_ke
19. aug 2024

ja som tretie nechcené dieťa, neviem či je dobré za každú cenu dieťa mať keď matka nechce... ale želám všetkým len to najlepšie, nech sa rozhodnete podľa svojho presvedčenia

slavka1988
19. aug 2024

@danica2711 ja som otehotnela cez HAK a aj neplánovane dieťa môže byt chceme tak tu prosím netrep

danica2711
19. aug 2024

@slavka1988 fascinuje ma, aká je na MK obrovská koncentrácia žien, čo otehotneli pri užívaní antikoncepcie 😉

slavka1988
19. aug 2024

@danica2711 tak fascinuj bez komentára keď nemáš čo povzbudivé napisat 😷😷💩

danica2711
20. aug 2024

@slavka1988 ty si kto, aby si mi určovala, čo, kedy a komu mám napísať? A mimochodom, keď už, tak tvoja jedovitá odpoveď mala znieť "nech ŤA FASCINUJE...", nie "fascinuj", to má úplne iný zmysel

slavka1988
20. aug 2024

@danica2711
@danica2711 Dakujem za opravu ,vieš rozdiel medzi mnou a tebou bude zrejme v tom,že ja keď nemám zúfalú ženu podporiť tak sa radšej nevyjadrujem ;) obcas aj empatia je super

basovic
autor
20. aug 2024

Chcela som vám len takto hromadne napísať, ďakujem za podporu, názor aj "facku". Ešte to síce neni, ale verím, že bude dobre...dva roky ujdú ako voda a ja si potom nájdem to svoje miesto v živote s troma dúfam. Človek mieni, príroda mení....mám za to všetko je tak ako má byť a ten vyšší účel zariaľ nevidím, ale je tam. Ďakujem za povzbudivé slová, pomohol mi ten nadhľad, nadšenie a milé slová. Tí, ktorí ste mali potrebu písať, že bolo potrebné sa chrániť tak jediná 100% ochrana je zjavne len sexuálna abstinencia a tú v zdravom milujúcom vzťahu nenájdete. Do budúcna si to zariadim už inak. Chcela som vyventilovať aktuálne pocity s ktorými zápasím a nie riešiť sexuálnu výchovu. Viem,ze svoje deti budem lubit najviac na svete, ale potrebujem cas sa zmierit sama so sebou. Aj tak ďakujem, že ste venovali cudzej osobe vas cas, na to aby ste si moj problem precitali, zamysleli sa nad nim a poskytli utechu sposobom aky ste povazovali za najlepsi. Prajem vam vsetko dobre ❤

bejbs123
20. aug 2024

@basovic zvladli ste 2,zvladnete aj 3,podla mna ked to zbadas prvykrat na ultrazvuku tak sa obavy pominu a teraz je to len sok

zuzinabila
21. aug 2024

@danica2711 velmi drsne napisane a trochu mimo reality. poviem to tak, že robím "vo fachu" s tehotnými. zažila som tehotné po HAK, po sterilizácii, vazektómii a všetkých ostatných možných druhoch antikoncepcie. žiadna antikoncepcia nie je efektívna na 100%.nikdy nemáš svoje plány úplne vo svojich rukách . a to, že neplánované dieťa nemôže byť milované je obrovský mýtus. ako sa hovorí, každé dieťa je plánované, a niektoré aj svojimi rodičmi...po svete chodí koopec neplánovaných detí aj dospelých ktorí raz boli deťmi, a boli aj sú milované.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre