Ahojte čo by ste spravili ak žijete sama v zahraničí a ostali ste tehotná ? Bola to jedna jediná noc bohužiaľ nedávala som si pozor...ako mám chodiť do práce keď sa mi narodí bábo ? Ďakujem
Tak myslim, ze velky rozdiel, ako keby sa ti to stalo na Slovensku nebude. Vies/nevies, kto je otec? Ak vies, poziadas po narodeni dietata o vyzivne, ak nevies, tak nahradne vyzivne. Budes chodit do prace, potom na matersku, potom jasle, ako kazda ina zena... kedze budes vychovavat babatko sama, vezmu ti v jasliach aj skolke dietatko prednostne. Nie je to nic, co sa neda zvladnut, hlavu hore, dietatko tvoj zivot neskutocne obohati. Na Slovensko by som sa nevracala (moj nazor), minimalne financne to bude pre teba v zahranici jednoduchsie.
Adopcia?
materska?? aj ja spom ostala tehotna slobodna matka bez rodiny ... po porode som vycerpala matersku .. mala isla do skolky a ja na ciastocny uvezok o prace .. pracovala som v skolskej kuchyni tak som mala cas zaniest a aj vybrat malu zo skolky neskor skoly ... existujuranne kluby a aj poobedne ... v skole druziny a prazdninove kluby ... si pozistuj ake moznosti tam mas s pomocoou od statu ... ake kruzky a kluby su aby si si vedela zadelit cas ... vsetko sa da ked clovek nefnuka ale pozbiera silu a zabojuje ... niekedy pomozu kamaratky susedia .. raz postrazis ty a raz oni ...
No neviem ci sa to odvija od toho kde zijes, ale ako si to vies zariadit. Materska, jasle, opatrovatelka. Otec sa k dietatu nehlasi?
Ak mas stabilnu pracu, tak to zvladnes. Neviem, kde si v zahranici, ale urcite v EU predpokladam a to je v kazdej krajine nejaku dobu materska. Potom das dietatko do jasli, potom do skoly a skoly....ty budes pracovat. Od otca je potrebne ziadat vyzivne. Ak to bola iba jedna noc urcite vies, kto to je...
No ja by som zvážila pre a proti pri návrate domov. Ak ti doma ma kto pomôcť, rodičia. A budú ochotní, určite by som sa vrátila. Ak máš aj niečo na šetrené, tak o to lepšie. Životné náklady na Slovensku sú isto nižšie. Zas záleží, že aké zahraničie, samozrejme. Držím palce.
@syslik81 materská mi nezaplati nájom a ostatné veci
no tehotenstvo rozdiel nebude prezit ci si v zahranici ci si doma.Ale už dieta mat, to rozdiel je.V tvojej situacii, sama v zahranici..jedine ze mas kamaratky ochotne, lebo rodina je rodina a je to uplne ine ked ti niekto pomoze uz len so strazenim a ine ked si uplne na vsetko sama.Ja by som sa porozpravala s tym muzom ako sa na to pozera.Ale tusim vsade vo vyspelej europe je aj system jasli, skôlok, žien pracujucich popri malych babatkach ustretovejsi ako tu na svk, aj zarobis viac.Treba si vsetko dobre premysliet.Drzim palce
Pracovala do, pracuješ teraz niekde?
Tak ako veľa iných žien, materská a potom späť do prace a k dieťaťu opatrovateľku alebo jasle, niekto z rodiny. Ak vieš kto je otcom žiadať určenie otcovstva a výživné
Ďalšia možnosť je navrat na slovensko, adopcia, interrupcia.
V akom si state? Materska mozno nieje velka ale existuju aj prispevky od statu..isto niesi jedina slobodna matka v danej krajine.... neviem co cakas za radu..bud zqbojujes tam alebo sa vratis na sk ak si myslis ze tam to das ... ak nie hold uz je len na zvazeni ako sa zbavis dietata ....
Ak si v nejakej socialne zmyslajucej krajine, tak ti najom na tu dobu, dokym si najdes pracu, zaplati socialka. Takisto nejake charitativne organizacie maju takuto cinnost- ale fakt je dolezite v ktorom si state, kedze vsade je to inac.... a este mas moznost zobrat si niekoho k sebe do podnajmu - nejaku mamicku v nudzi s jednym dietatom (ak to nie je jedna izba)...
Píšeš anonymne, tak aspoň napíš o akej krajine sa bavíme. Takto môžeme len hádať tvoje možnosti. Každá krajina má vlastný systém a možnosti podpory.
V akej krajine si. Eu, mimo EÚ.
Ako dlho si tam ak mimo EU.
Ako dlho pracuješ. Máš stabilnú prácu alebo brigády. Budeš mať v čase nástupu nárok na materskú? Atd
Bud trochu špecifická, inak tu len varíme z vody.
Skus kontaktovat Poradnu Alexis.poskytuju poradenstvo aj Slovenkam mimo SK.
Kamarátka je takto si synom doma (veľmi sa jej veru do práce nechce) a poberá sociálne dávky, čím sa samozrejme zadlžuje štátu. Ale má aj auto, chodia na výlety, všetko si z toho zaplatí.
Napis kde si, takto ti tazko radit, vsade to funguje inak. V niektorych krajinach ti preplatia aj byvanie. Treba zistovat na co vsetko by si mohla mat narok, mozno budes nakoniec milo prekvapena.
záleží kde žiješ a akú máš prácu...niekde sa dá robiť HO, ale ak to sama neutiahneš, tak by som sa vrátila na Slovesnsko a s dieťaťom ti pomôžu rodičia.....minimálne zaniesť a vyzdvihnúť zo škôlky z jaslí a ty do práce.....
Ahoj a kde v zahraničí žiješ? Napríklad v nemecku si môžeš požiadať o príspevok na ubytovanie je to aj 300-400€ mesačne podla toho koľko platíš ubytovanie a odvody.
Neviem kde zijes v akej krajine. Chod na socialku v danej krajine a informuj sa o moznostiach ( byvanie, jasle, prispevky pre single matky). Tu v Rakusku to nie je taky problem , mas narok napr na socialne byty, cez Caritas mozes mat Nanny za velmi vyhodnych podmienok, tiez tzv Leihomas, proste sich moznosti. O vsetkom sa informuj. Tiez je dobre zistit cez nejake organizacie na pomoc tehu zenam, ze co vsetko sa da este vybavit. Tie moznosti urcite su
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ako si na tom financne? Budes sa vediet o dieta postarat? Vsade aspon par tyzdnov mas MD a pokial si na tom financne dobre tak najdes si au pair a pojdes do roboty rovnako ako to robi vacsina zien... Alebo sa vratis na slovensko kde ti bude vediet pomoct rodina ked mas s nou dobre vztahy