Úzkosť z blížiaceho sa pôrodu

20. okt 2024

Dobrý večer. Začína ma chytať úzkosť a panika. Čoskoro rodím..cisárskym. Doma skoro 2 ročne dieťa. Bojím sa toho fungovania. Teraz je to s 1 dieťaťom taka pohoda. Zahráme sa aj ideme von aj stihnem v klude navariť aj spolu ideme na nákup.
Ako ste zvládali hlavne tie prvé týždne s novorodencom a starším dieťaťom. Prebaliť dve deti a nakŕmiť dve deti a okúpať dve deti. Partner má celkom náročnú robotu a hlavne robí aj nočné.
Predtým som nonstop kočíkovala teraz len rozmýšľam co ak....nebude chcieť babo spat v kočíku, starsie dieťa ho bude budiť, vychystat 2 deti v zime von, naplánovať aby boli obidve najedene.
Asi aj hormóny ale proste zrazu ma chytá panika a podpora od rodiny je v style ze mali ste ešte rok počkať.
A najviac coho sa.bojim je uspavanie lebo staršie dieťa nevie zaspávat same.
Prosím hocijaké povzbudivé slová 🙏🙏🙏

mareka49
20. okt 2024

Nebude to ľahké, ale zvládneš to.
Zapojis aj otecka aj zvyšok rodiny, keď ich prejde ten vycitavy ton..
Staršie dieťa sa s prichodom súrodenca v niektorých rituáloch zmení, alebo bude nútené zmeniť.
Spi kľudne, tie veci prídu a budeš ich riešiť vtedy.
Netreba sa zzierat vopred

gleep1
20. okt 2024

Uspávanie bolo pre mňa najhoršie, najskôr som ich uspávala spolu no asi po 2 mesiacoch sa mi podarilo posunúť uspávania mladšej o hodinu skôr ako staršej, staršia si zatiaľ uprace hračky a vyberie knihu ktorú chce prečítať. Neboj dáš to. Ako to viem? Lebo nemáš na výber, môžeš to len dať. Na začiatku bude trochu chaos, potom sa to uprace. Neprepadavaj panike počas toho chaosu, sleduj čo kde môžeš na druhý deň zlepšiť aby bolo chaosu trochu menej.
Kamoska púšťala synovi rozprávku kým uspala mladšie. Inej kamoške zatial muž okúpal staršie… nájdete svoj systém☺️

bolarazjedna
21. okt 2024

Ahoj ☺️ hlavu hore, tieto pocity sú normálne, aj ja som mala obavy, ale nejako to pôjde. Mne dosť pomohlo, že manžel ostal prvý polrok doma, obaja sme boli na MD, taka možnosť nie je?
Ja som mala podobne obavy (starší spal cez deň iba v kočíku), no mladší zaspí hocikde... Dokonca nepotrebuje ticho (plánovala som, že staršiemu pustím rozprávky, kým mladšieho budem uspavat, pritom do 2 rokov telku nepozeral vôbec), no ale krásne viem malého uspať tak, že počas toho čítam staršiemu rozprávku.... On nevyrusuje, stále chápe, že nesmie vystrajat, rozprávame sa potichu, aby bábo zaspalo.... Kŕmenie - prvých 5 mesiacov malý bol na prsníku, kým druhou rukou som krmila staršieho, takto som ich nakrmila naraz.... Keď som začala s prikrmami u mladšieho, starší už vedel papať pekne sám (rozdiel 20mesiacov, starší mal 2roky aj mesiac).... Aj v obchode ma pekne drží za ruku, v druhej ruke tlačím kočík a nakladám veci na spodok kočíka.... Pri pecive ešte musím dávať pozor, aby neochytal, ale inak pohoda.... V drogérii už tlači malý vozík a celkom sa s tým zamestná, kým ja nakúpim.... Prebaľovanie 2 deti - v pohode, pre mňa osobne jednoduchšie, ako staršieho, vyzliekať, cakat, či sa už vykakal/vycikal, utierať zadok, čakať, kým si umyje ruky (teraz chce všetko sám, a trvá to dllllho)
Určite si nájdete systém, aj keď teraz si to nevieš predstaviť.... Nestresuj dopredu, všetko budeš riešiť priebežne, veľa z tvojich obáv možno ani nenastane.... Ja som tiež nechápala, keď mi niekto vravel, že s 2 deťmi más viac času ako s jedným.... A teraz to zisťujem, že je to pravda 😃

slavka1988
21. okt 2024

Či ste mali počkať alebo nemali ,ver bolo by to ťažké aj o rok aj o dva a nebojsa nájdeš si systém .Samozrejme na zimu je to horšie vychydtavat seba deti pooblievať a keď človek vybehne von môžeš ísť o chvíľu domov lebo treba kŕmiť 😂ja budem mat tiež decembrové bábätko a doma síce už veľké deti ale myslím ma Vianoce ako sa teším ,potom Silvester a ani sa nenazdame bude jar a teplucke počasie 🙂 takze uricte to zvladnes 🙂 a jasne budú aj zle dni aj si poplaceme ale telo drzia hormóny v zajatí a moc to vsetko prežívame ale je toho na nás aj veľa a ty skús pouvažovať koho by si v tom prípade poprosila o pomoc 🙂

ivangeline
21. okt 2024

Nastaviš si to tak, aby to vyhovovalo tebe aj detom. 🙂 Predstav si 5 deti do 6 rokov.

bolarazjedna
21. okt 2024

@ivangeline 5 deti do 6 rokov nemusí byť ideálne ani pre jedného z detí ani pre rodičov.... Dá sa to prežiť, ale ide aj o kvalitu života.

ivangeline
21. okt 2024

@bolarazjedna vo svete nie je ideálne nič.. ;D vraj ideálny rozdiel medzi deťmi je 7 rokov… určite to však neplatí všeobecne. Poukazujem, že prežiť sa to dá, tak s dvoma malými, i keď nazaciatku bude musieť prispôsobiť a nájsť systém, to pôjde určite.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre