Som tehotna (planovane) s 2.dietatom som cca v polovici tehotenstva. Ja neviem cim to je ale neprecitujem tehotenstvo tak ako som si to predstavovala.... Jedine comu to pripisujem je ze sa o neho strasne bojim. Uz nie som najmladsia a uvedomujem si rozne nastrahy ale chvalabohu na kontrolach vzdy bolo vsetko ok. Nie som negativista a neviem ci to je sposobene hormonmi ale vycitam si ze toto tehotenstvo si vobec neuzivam. Minule tehotenstvo bolo hrozne komplet cele lebo mi bola zistena rakovina hned na začiatku tehotenstva a proste psychika bola strasna...preplakala som komplet cele tehu. Nastastie dcera je uplne uuuzasna.
Rakovinu som medzitym porazila a otehotnela na prvy sup po liecbe a teraz som taka ...ani neviem ako to nazvat. Neviem sa tesit a stale len myslim na to co vsetko zle sa moze stat...ak existuje aj predporodna depka tak 100% ju mam. Hocikomu sa zverim (mam super muza aj rodinu) stale mi povedia to iste...Neries a neprivolavaj nic zle...no akosi mi to nestaci. Ale zas ani sama neviem co by mi pomohlo. Kks sa citim ako blazooon prisaham.
Trosku som sa opustila ale rada by som pocula ze ste tu aj take co ste sa (asi) kvoli strachu ani netesili...resp.ste nic akosi necitili v tehotenstve 😔
Existuje predporodna depresia, ale v tvojom prípade si skôr myslím, že ide o nejakú obrannú reakciu mozgu, keďže pri minulom tehotenstve si zažila taky ohromný stres.
@domak2 akoze ano ale dcera ma uz 5r a som si myslela ze ked sa na nas tak usmialo stastie po tom vsetkom cim sme presli tak ze toto tehotenstvo bude pekne a ze si to uzijem. Ale ja akosi uplny opak pocitujem... a neviem co s tym. Stale si hovorim ze ved je vsetko v poriadku tak nech sa zbytocne netrapim ale nejde mi to
Tak traumu z predošlého tehotenstva máš určite. Možno skus popremyšĺat nad psychológom. Nech sa netrápiš a môžeš sa pripravovať na bábätko.
"Neries a neprivolavaj zle" je reakcia, ktora je velmi casta, ale podla mna este nikdy nikomu nepomohla. Je to take zhodenie problemu zo stola.
Podla mna je uplne prirodzene, co prezivas. Netlac na seba, ze si musis tehotenstvo uzivat a prezivaj ho tak, ako ho prezivas. Je to v poriadku. Mne prve tehotenstvo nevyslo a nasledne som mala velmi tazke obdobie, velke zdravotne aj psychicke problemy. Dlho som sa z toho zviechala. Druhe tehotenstvo islo super, ale tiez som si ho nejako extra neuzivala. Bola som vdacna a tesila som sa po kazdej jednej kontrole, ale celkovo boli moje pocity take realisticke, ze stat sa moze hocico. Vracali sa mi smutky, spomienky na bolest, prichadzali vselijake neprijemne myslienky. Ale ani som na seba nejako netlacila, ze to ma byt inac. Prijala som to ako moj sposob prezivania tehostenstva s ohladom na skisenosti a zbavila som sa tym stresu z toho, ze nieco nerobim dobre. Vedela som, ze babatko nemam o nic menej rada ako mamicka, ktora je v siedmom nebi. A babatku to vobec neuskodilo, ma 3 roky a je v poriadku.
@marianarem no presne...dakujem za tvoj koment 🙏🏻uplne sa s nim stotoznujem co sa tyka prezivania tehotenstva po prekonani nejakej traumy. Ja mam take myslienky ze co ak male v brusku "trpi" lebo citi ze nie som uplne šťastná. Hoci sa na nu/neho velmi tesim bojim sa ze este sa moze stat nieco zle a stale na to myslim sakra. Dufam ze sa mylim a vsetko bude ok.
Áno si normálna🙂niečo si si vyfantazirovala aké to bude a nie je.Ved o bábätko sa bojíš budeš určite dobrá mama, si zdravá v tehotenstve má žena rôzne pocity.Prve si preplakala a druhé sa zbytočne trapis výčitkami.Ako by si sa podľa teba mala správať?ak nemáš úzkosti, neplaces, chutí Tí jesť nemusíš mať depresiu iba si neistá, uvedomujes si rizika a pod...tehotenstvo je kolotoč pocitov
Podla mna si nestihla este s pracovat ten stres z minuleho teho ten boj s rakovinou. Je to ako postraumaticky sok. Toto nove teho hoci je vsetko ok ti len pripomina tu situaciu v prvom. V tedy si veci riesila za pochodu a potlacala negativne pocity aby si mala silu bojovat.. lenze tie potlacene emocie nikde nezmizli boli len odlozene v podvedomi a teraz vyskocili zo suflika. Ja som prve teho verila ze vsetko bude ok aj bolo potom dalsie bolo vsetko zle a malo snutny koniec Takze dalsie teho som sa sice tesila ale aj potlacala negativne pocity. Ale ked boli testy dna ok Tak som si dovolila tesit sa viac . Netrap sa ze si nevies uzit teho to mas zacarovany kruh. Vsetko je ok len ty sa necitis ok. A je to uplne v poriadku. Skus sa zamerat na seba . Ako si robit radost ty ako clovek nie ty ako tehula . Babatko je ok vsetko bude fajn . Skus si uzivat kazdy den malickosti. A nemysliet stale len na to ze si tehotna. Tvoje telo sa stara automaticky. Ty si len potrebujes vycistit mysel.
Su to len myslienky a je normalne, ze ta napadaju. Dnes sa vsade hovori, ze mas mysliet len pozitivne, lebo kazdu negativnu myslienku ti vesmir hned zhmotni. Neboj, mne proste nic z toho nezhmotnil, nic som neprivolala. Ani som sa nebala, ze by som privolala. Som presvedcena o tom, ze aj clovek, ktory prezije traumu, sa moze mat neskor dobre, aj ked sa mu ta trauma pripomina.
Ahoj 🙂
ak chces napis mi spravu.
ahoj, ja som mala depresiu v tehotenstve, ale vyzerala inak, nespavost, velke obavy a plac
@123nikolaa123 ja to mam dost podobne...
poviem ti, ze nejako som to zvladla bez liekov ale pol roka po porode udrela depresia v plnej sile, treti stupen so psychozou, bola som dost zle na tom, lieky mam uz skoro 3 roky
ale ten pribeh s rakovinou a tehotenstvom je v konecnom dosledku velmi obdivuhodny, super, ze si to takto zvladla...
ja som tiez velmi plakala, lebo som sa bala, ze malicka bude chora z mojho stresu, naoazaj som bola v neustalom nepokoji....
Nechces skusit psychologa? Ja som mala v tehu rozne stavy a veľmi mi to pomohlo. Najlepšie investovane peniaze.
@salonka22 ano uz som nad tym xkrat rozmyslala. Ale ako najst niekoho dobreho? Nemam s tym vobec skusenost
@123nikolaa123 ono ja po porode prvej dcery som mala strasnu depku a da sa pobedat ze zla psychika prevalcovala vsetko pekne co mi tym padom uslo
@123nikolaa123 ....neuzivala som si tehotenstvo s dcerou ani cas ked bola malicka lebo som riesila operacie a liecby....a straaaasne vela veci mi preto uslo.
Tak som si myslela ze ak sa mi znovu podari otehotniet a vysledky budu fajn tak ze sa budem tesit a uzivat si to.... no ja sa miesto toho trapim vecami "co sa moze stat" ...😔
Tak nedovoľ tvojej psychike, aby ta ovládla aj teraz, rieš to, v tehotenstve síce neviem ako s liekmi, aspoň psychológ keď nie psychiater. po poporode sa dobre sleduj, nech nie si smutná a môžeš sa naplno tešiť z babatka
Šup poradňa Alexis napísať. Sú tam super psychologičky a neriešia len potraty. Špecializujú sa na tehotenstvo vo všetkých smeroch. Minimálne budú vedieť nasmerovať, ale podľa mňa pokec s odborníkom ti spraví dobre. Rady štýlu "nerieš, neprivolavaj" považujem že úplne zbytočné, ak nie škodlivé priamo. To predsa nie je tvoje rozhodnutie, že ti je ťažko.
@any_soj mate pravdu, taketo rady su velmi bolestive, ked clovek nevie, co so sebou a vsetci to zlahcuju :(
Ja som chodila k jednej v Petrzalke, BA. Neviem, odkial si. Ale na fb je taka skupina Hladam psychologa/terapeuta (neviem presny nazov) a tam ti poradia. Naozaj, chod do toho, bude ti lahsie na dusi. Mne to enormne pomohlo hned po prvom sedeni.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ja som bola moje tehotenstva riadne v strese (strachu)plus plná radosti z tehotenstva. A to nemám/la som rakovinu. Je to v norme podľa mňa.V tehotenstve všetko dovolené,aj stresovať,len je to zbytočne.